واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: حراج كريستي؛ قيمت پايين آثار هنري ايرانناگهان سقوط
غزال صادقيپنجمين حراج بينالمللي هنر مدرن و معاصر كريستي در برجهاي دوقلوي امارات (دبي) برگزار شد و اين بار نيز آثار هنرمندان ايراني در كنار آثار هنرمنداني از كشورهاي خاورميانه، اروپا و آمريكا ارائه شد.
اما با نگاه دقيقي به سايت و با ديدن قيمتهاي فروش آثار در اين دوره و مقايسه آن با دوره قبل شاهد كاهش و ركود قيمت آثار آن هم فقط در بين آثار ايراني، عرب و ترك خواهيد شد. علاوه بر اينكه در اين ميان باز هم ايران در افت فروش ركورددار بود. وقتي اين قضيه را از هنرمندان و بعضي كارشناسان پرسيدم، علت آن را بحران مالي بازارهاي جهاني ميدانستند.
اما جالب است كه دامنه اين بحران مالي دامن كشورهاي ديگر را به اين شكل نگرفته و متاسفانه قيمت آثار هنرمنداني چون پرويز تناولي كه در دوره قبل به يك ميليون دلار رسيده بود، حتي با موافقت خود هنرمند كه 400هزار دلار بود نيز به فروش نرسيد و هنرمند از فروش اثرش منصرف شد يا اينكه اثر محمد احصايي كه با قيمتي ميليوني در حراجي قبل خريداري شده بود 482هزار دلار چكش خورد كه هنرمند از اين فروش بسيار راضي بود و خود را خوش اقبال ميدانست، اما در اين ميان شايد جوانان كمي با واقعيتها و قيمتهاي واقعي جهان آشناتر بودند و با اينكه به اندازه پيشكسوتها شناخته شده نبودند اما به فروش بالاتري دست پيدا كردند.
درهر حال افت شديد اين قيمتها آن هم بيشتر درباره آثار ايراني شايد هنرمندان را به ياد نظرات كارشناساني بيندازد كه حراجيهاي دوره قبل را غيرواقعي ميدانستند و آن را به حباب تشبيه ميكردند و هر لحظه احتمال تركيدن آن را ميدادند. شايد اگر هنرمندان ايراني در اين چند سال اخير خود را درگير چنين تفكرات خوشايندي نميكردند و از ابتدا قيمتهاي واقعي را ميپذيرفتند، آثارشان به خانههايشان برنميگشت يا از فروش آثارشان در حد قيمت پايه راضي نميشدند.
هنوز مشخص نيست آيا افت فروش و قيمت آثار ايراني ناشي از بحرانهاي مالي جهان است يا فروش عجيب دوره قبل كريستي يك اتفاق ويژه و تكرار نشدني بوده است!
احصايي: وضع بدي بود
در مجموع 157 اثر طي اين حراج ارائه شد كه سهم هنر ايران 67 اثر بود. در اين حراجي كه 5/3 ساعت به طول انجاميد، محمد احصايي با يك تابلوي «بدون عنوان» به قيمتهاي پايه 100 تا 150هزار دلار و اثر ديگري با عنوان «نجواي عاشق» به قيمت 300 تا 500هزار دلار شركت داشت، كه تابلوي «بدون عنوان» او 115هزار دلار و تابلوي ديگرش 482هزار دلار چكش خورد، اين در حالي است كه آثار احصايي در حراجي قبل كريستي با قيمت يكميليون و 250هزار دلار به فروش رسيده بود و هيچ كس انتظار چنين فروش پاييني را براي اين دور از حراج نداشت. محمد احصايي درباره فروش پايين آثار گفت: اين بار خيلي وضع بدي بود.
اين بحراني است كه متاسفانه در جهان بوده و دامن خاورميانه را نيز گرفته. وقتي از دبي با من تماس گرفتند، من حتي گفتم اگر بخواهيد ميتوانيد قيمت پايه كارهاي من را پايينتر بياوريد ولي گفتند نه. پيشبيني آنها نسبت به تقاضاهايي از اين كار كه قبلا داشتند بين 700 الي 800هزار دلار بود، اما كار من 482هزار دلار به فروش رسيد.
اين هنرمند همچنين درباره قيمتهاي پايه آثارش توضيح داد: قيمت پايه كار من بين 300 تا 500 هزار دلار بود كه با قيمت 482هزار دلار معامله شد و با اين كار از مرز 500هزار دلار نگذشت و به آن قيمتي كه كارشناسان پيشبيني ميكردند، نرسيد. من از فروش راضي بودم، زيرا شايد همه اقبال مرا در فروش نداشتند، چون حتي كارهايي بود كه قيمت پايهشان بين 100 تا 200هزاردلار بود كه مثلا 130هزار دلار ميفروختند و به قيمت حداكثرشان حتي نزديك هم نميشدند.
به عنوان مثال يكي از كارهاي زندهرودي كه بين 300 تا 500هزار دلار بود، حتي زير 300هزار دلار فروش رفت.
وي در پايان ميگويد: اين بار متاسفانه كار مانند دورهاي قبل پيش نرفت و كارهاي بسياري فروش نرفتند كه يا به حداقل قيمت پايهشان هم نرسيده بود و يا اين كه مشتري نداشتند و از آنها استقبال نشده بود.
تناولي: قيمت پايين بود، نفروختم
اما شايد بقيه هنرمندان در اين طرح با آن اقبالي كه محمد احصايي از آن سخن ميگويد روبهرو نشدند، چون سه اثر از حسين زندهرودي كه با قيمت پايه 400 تا 600هزار دلار اعلام شده بود، به خاطر آن كه حتي به حد نصاب قيمت پايه نرسيد، با هماهنگي هنرمند فروخته نشد و از دور حراج كنار گذاشته شد.
پرويز تناولي نيز از ديگر هنرمنداني بود كه در دوره قبل اثرش يك ميليون و 800هزار دلار به فروش رفته بود اما در اين دوره قيمت اثرش حتي به قيمت پايه نزديك هم نشد. اين اثر يك مجسمه برنزي با ارتفاع 3 متر بود و «شاعر عاشق» نام داشت. اين اثر شخصا توسط خود صاحب اثر به اين حراجي ارائه شد اما بر خلاف پيشبيني فروش آن كه حداقل مبلغ فروش چهارصد هزاردلار بود، به مبلغ 242هزار و پانصد دلار رسيد و خريداري شد.
اما پرويز تناولي با اين كه اين قيمت فروش حتي روي سايت نيز ذكر شده است، منكر فروش كار خود شده و ميگويد: قيمت پايه از طرف كارشناسان حراجي 400هزار دلار كه اغراق شده هم نبود، به من اعلام شد، كه من هم موافقت كردم. اما در روز حراجي با من تماس گرفتند و به من قيمت 250هزار دلار را اعلام كردند و چون به نظر من اين قيمت براي اين اثر برنزي پايينتر از حد واقعياش رسيد، همان جا اعلام كردم كه از فروش اثرم انصراف ميدهم. اين هنرمند در ادامه ميگويد: براي خود من هم جاي تعجب دارد كه امروز اثر خودم را در ميان آثار فروخته شده روي سايت ميبينم، چون اين خلاف قانون است و من اصلا با اين قيمت فروش موافقت نكرده بودم. تناولي همچنين درباره افت قيمتهاي كارهاي ايراني در اين حراجي گفت: در تمام حراجيهاي ديگر دنيا در اين دو هفته اخير كارها به خاطر اوضاع بد اقتصادي و ترس مردم از پول خرج كردن و سرمايهگذاري، دامنه آن اول لندن و بعد دبي را گرفت. البته دليل ديگر آن هم اين بود كه بازار فروش آثار هنري در ايران دچار يك توهم فروش بالاي قيمت شده بود و قيمتها زياد از حد بالا رفته بود كه بايد با اين اتفاق اصلاح شود و هنرمندان در ارائه قيمتهايشان تجديدنظر كنند.
وي در پايان گفت: من شخصا در حراجيهايي كه خودم كار داشته باشم شركت نميكنم و علاقهاي هم ندارم اما اين بار نميدانم چه سرنوشتي در انتظار اين اثر من خواهد بود و آيا به من برگردانده ميشود يا نه.
جوانان موفقتر بودند
اما با وجود اينكه حراج اين دوره براي حسين زندهرودي و تناولي با موفقيتهاي قبليشان همراه نبود و نتوانستند حتي به نصف فروش دفعه قبل نزديك شوند اما هنرمندان نسبتا موفقي هم در اين حراج بودند كه ميتوان به فرهاد مشيري (180هزار دلار)، منير شاهرودي (180هزاردلار) و رضا مافي (133هزار دلار) اشاره كرد. اثري از منصور قندريز هم در اين حراج 78هزار دلار چكش خورد كه با توجه به اينكه اثر اين هنرمند براي اولين بار در كريستي عرضه ميشد، ركورد خوبي بود. از ديگر آثار به فروش رفته در اين حراج، ميتوان به فروش دو اثر از شيرين نشاط (96هزار دلار) و عباس كيا رستمي (46هزار دلار) اشاره كرد.
اما در اين ميان فروش نسبتا بالاي جوانترها حتي در اين بحران شايد راه تازهاي براي ورود آنها به بازارهاي جهاني و مطرح شدن نامشان باشد. در اين ميان اثر ركنالدين حائريزاده تحت عنوان «زنان درون اتومبيل» كه بين 30 تا 40هزار دلار قيمتگذاري شده بود، 78هزار دلار چكش خورد. افشين پيرهاشمي هم با تابلوي «پرستش» در اين حراج شركت داشت كه اثرش 58هزار دلار فروش رفت.
نصرتالله سليمان هم با كه يك پرتره انتزاعي در حراج شركت داشت، توانست قيمت 78هزار دلار را عايد خود كند. اين اثر 25 تا 35هزار دلار قيمتگذاري شده بود و در مجموع پنجمين حراج كريستي در دبي شاهد فروش 5/8 ميليون دلاري آثار هنرمندان مختلف ايراني، عرب و ترك بود.
يکشنبه 12 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 127]