واضح آرشیو وب فارسی:مهر: پس از گذشت نيم قرن؛سرانه منابع آب تجديدپذير به يك چهارم كاهش يافته است
معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا گفت: براساس آمارهاي موجود، پس از گذشت نيم قرن تعداد جمعيت كشور 4 برابر شده و سرانه منابع آب تجديدپذير نيز به يك چهارم كاهش يافته است.
به گزارش خبرنگار مهر، رضا عطارزاده امروز در مراسم اختتاميه پنجمين نمايشگاه صنعت آب و تاسيسات آب و فاضلاب در تهران به خبرنگاران گفت: قرن بيست و يكم در بردارنده تحولات چند سطحي است كه بخش عظيمي از فضاي زيست بشري را متاثر ساخته و فناوريهاي دگرگون ساز نيز پرشدت و سرعت در عين فراهم آوردن رفاه جوامع را با چالشهاي جديدي مواجه مي كند.
معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا افزود: در اين ميان و همزمان با افزوني تحولات و پيچيدگيهاي زندگي امروز كسب آمادگي براي رويارويي با چالشهاي راهبردي در مهار آبها و مديريت موثر تقاضا، ارائه خدمات زير بنايي تامين و توزيع آب سالم و نيز جمع آوري و تصفيه كارآمد فاضلابها مستلزم توجه به ابعاد و مولفه هاي گوناگون است.
وي تصريح كرد: روند رو به فزوني تقاضا براي آب از يك سو و كم آبي پهنه وسيعي از كره زمين از سوي ديگر همراه با روند رو به رشد تخريب و آلودگي منابع آب سبب شده تا قلمرو موضوع آب از يك دانش تخصصي محض فراتر رفته و گستره آن مرزهاي حقوقي ، سياسي ، اقتصادي و اجتماعي را در نوردد و به يكي از چالشهاي مهم فراروي بشر در قرن بيست و يكم تبديل شود.
به گفته عطار زاده دو دهه اخير پديده تغيير اقليم از آن جهت كه تمامي اجزاي آن متاثر از تغيير در ميزان تبادل و انرژي است در چرخه آب شناسي نمودي برجسته دارد و واضح است كه با تغييرات اقليمي نوسان در منابع آبي رخ خواهد داد كه نمود آن تواتر كوتاهتر در بروز خشكساليها و رخداد حاكميت اقليم خشك در برخي مناطق خواهد بود.
معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا اظهار داشت: اگر انطباق و تعادل ميان تقاضا براي آب و توازن و موجودي منابع آبي وجود نداشته باشد بحران كم آبي و به تبع آن منازعات فني ، حقوقي و حتي سياسي براي تصاحب و بهره مندي هر چه بيشتر منابع آبي به تدريج بروز خواهد كرد.
به گفته اين مقام مسئول در وزارت نيرو تعادل منابع طبيعي و از جمله آب و تقاضا براي آن به زيان كشورهاي در حال توسعه روندي معكوس يافته است در حالي كه كشورهاي در حال توسعه بيش از سه چهارم جمعيت دنيا را در خود جاي داده اند اما سهم آنها در توليد و استفاده از منابع طبيعي كمتر از يك چهارم است.
به گفته وي ايران به دليل حاكميت اقليمهاي خشك و نيمه خشك و منابع آبي محدود از گذشته هاي دور با خطر جدي كم آبي ، فقدان توازن در توزيع مكاني - زماني ، مقدار آب تجديد شونده با پراكندگي جمعيت و نيازهاي رو به رشد آن روبرو خواهد بود.
عطارزاده اظهار داشت: سرانه منابع آب تجديد پذير كشور از 7 هزار متر مكعب در سال 1335 به حدود 1850 متر مكعب تقليل يافته كه مطابق آمارها پس از گذشت نيم قرن شمار جمعيت كشور 4 برابر و سرانه منابع آب تجديد پذير به يك چهارم كاهش يافته است.
معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا گفت: نگاه تحول گرايانه به مديريت كلان آب كشور و توسعه فرهنگ نوآوري و شكوفايي درمديران دولتي ، كارفرمايان ، مشاوران ، پيمانكاران و سازندگان ضرورتي اجتناب ناپذير است و بي گمان تحول در مديريت آب كشور جز از طريق ايجاد تحول در دانش و مديريت تمامي دست اندركاران بخش آب كشور ميسر نخواهد شد.
وي خاطر نشان كرد: هر چند ايران توانسته با سرمايه گذاريهاي سنگين و احداث سد با مجموع توان ذخيره سازي 34 ميليارد متر مكعب واحداث 1.6 ميليون كيلومتر شبكه آبياري و زهكشي، پوشش جمعيت شهري و 71 درصد جمعيت روستايي را فراهم آورد اما پاسخگويي به نيازهاي رو به رشد حال و آينده ايجاب مي كند تا مديريت آب كشور در كنار مديريت تامين، بر مديريت تقاضا نيز متمركز شود.
عطارزاده خاطر نشان كرد: بر اين اساس توجه صاحبان صنايع به نيازمنديهاي نرم افزاري و سخت افزاري مديريت تقاضا و ورود گسترده به عرصه هاي سنجش و كاستن ازهدر رفتن آب در مراحل انتقال و توزيع آب باز چرخاني و كاربرد چند باره آب و بهره گيري از آبهاي غير متعارف مورد انتظار است.
معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا تاكيد كرد: ايجاد توازن ميان محدوديت منابع آبي و توسعه همه جانبه كشور نيازمند هوشمندي ، به روز رساني و نوآوري در مديريت آب كشور است.
به گفته وي نبايد از ياد برد كه خصوصي سازي تنها به عنوان يك فرآيند و ابزار با هدف افزايش نرخ بهره وري در توليد ، توزيع ، بازچرخاني و كارآمدي بيشتر در مصرف آب و تسهيل در امور مورد توجه است و هدف آن كارآمدي بيشتر سرمايه گذاريها است، اين نگرش يك نگرش تحول گرايانه است و دولت با جديت در پي تحقق بخشيدن به آن در بخش آب است.
عطار زاده گفت: صنعت آب كشور كه از مرز خودكفايي نسبي عبور كرده بايد بتواند با ارتقاي مستمر كيفيت كالا و خدمات ضمن جلب اعتماد مشتريان داخلي و خارجي بازارهاي منطقه اي آب را تسخير و از آن خود سازد.
معاون وزير نيرو در آمور آب و آبفا تاكيد كرد: كيفيت برتر همراه با قيمت مناسب رمز برتري در بازار است و انتظار ما از سازندگان كالاها و صاحبان خدمات مرتبط با آب اين است كه در كنار نوآوري و ابتكار به موضوع ارتقاء مستمر كيفيت كالاها و خدمات خود نيز توجه داشته باشند.
شنبه 11 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]