واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نگاهي به فيلم روي پرده/"محيا"؛ ملودرامي كه از كليشهها فاصله نميگيرد
فيلم سينمايي "محيا" ساخته اكبر خواجويي كه بر اكران سينماهاست، با توجه به طراحي اوليه ميتوانست به ملودرامي متفاوت تبديل شود، اما همچنان در سطح كليشههاي رايج باقي مانده است.
به گزارش خبرنگار مهر، در فيلم "محيا" تلاش شده پرداختي تازه از يك ملودرام عاشقانه با روابطي قابل پيشبيني ارائه شود كه البته اين تازگي با چند مولفه كه به عمق فيلم نفوذ نميكند، تأمين شده است.
خواجويي پس از فيلمهاي "خانه ابري" و "سيرك بزرگ" كه سالها از توليد آنها ميگذرد به حيطه فيلمسازي بازگشت. حضور اين فيلمساز به عنوان نويسنده و تهيهكننده در كنار سالهاي دوري از سينما، اين اميد را ايجاد ميكند كه در سومين فيلمش حرفي تازه و خاص براي مخاطب داشته باشد. اما حاصل كار نيز مطابق با اين انتظار پيش ميرود؟
فيلم قصه آشناي عشق دو جوان به نام جاويد و محيا از طبقات اجتماعي مختلف است كه به سمت و سوي يك مثلث عشقي كليشهاي حركت ميكند. چينشي كه به گونهاي از پيش تعيين شده تكليف مخاطب را با گرههاي قصه، اوج و فرود داستان و سرانجام شخصيتها روشن ميكند.
با توجه به حركت بر مسير تكراري، فيلمساز به زعم خود تلاش كرده با انتخاب يك شغل خاص براي محيا (الهام حميدي) و ايجاد موقعيت و فضاهاي جديد، بازخواني به نسبت متفاوت از اين روابط داشته باشد. وجهي كه به نظر ميآيد بدون وارد شدن به عمق موقعيت و خاستگاه و شخصيتپردازي آدمها بيش از هر چيز تلاشي براي نمايش فضاهاي خاص است نه بيشتر.
محيا دختري غسال از خانوادهاي است كه نسل در نسل به اين كار ميپردازند و طبعاً اين خاستگاه ميتواند به بازخواني جديد از رابطه دختر فقير و پسر پولدار بينجامد. در انتخاب حرفه جاويد (شهاب حسيني) نيز تلاش شده علاوه بر ثروتمند بودن با تحصيل در رشته پزشكي زمينهسازي براي تعامل بعدي ايجاد شود.
هر چند در ادامه حضور يك رقيب عشقي (پسرخاله محيا ـ مجيد سعيدي) كه در تقابل با جاويد او را تهديد به مرگ ميكند، كاملاً مطابق با الگوي كليشهاي و آشناي مثلث عشقي است، اما اين اهميت را دارد كه داستان را به همان سطح جديد كه تنها نقطه قوت فيلم است حركت ميدهد.
شرطي كه محيا براي ازدواج با جاويد تعيين ميكند (شستن شش مرده)، از اين وجه اهميت دارد كه در شخصيتپردازي جاويد به ترس او از مرده تأكيد شده است. هر چند بخش مياني فيلم كه انزوا و رياضت جاويد را در يك روستاي دورافتاده به تصوير ميكشد، بازخواني جديد از تغيير و تحول در مسير عشق است، اما در پرداخت اين بخش هم بيشتر بر كليشهها تكيه شده است.
به اين مفهوم كه جنس ديالوگها و روابط حاكم به گونهاي در سطح مفاهيم معنوي حركت كرده كه به شعار پهلو ميزند و گسست در لحن فيلم ايجاد ميكند. در صورتي كه اين وجه ميتوانست با پرداختي متعادل و حسابشدهتر بدل به فضايي تازه و در تعامل با فضاي شهري شود كه اين اتفاق نيفتاده است.
حضور زوج آشناي حسيني / حميدي به خصوص پس از نقشآفريني در "بچههاي ابدي" يكي ديگر از وجوهي است كه حركت فيلم را بر مسيري آشنا و تكراري پررنگتر كرده و به متفاوت شدن آن لطمه ميزند. حسيني براي بازي در اين فيلم نامزد سيمرغ بلورين بهترين بازيگر مرد نقش اول شد كه در نهايت به يك ديپلم افتخار اكتفا كرد.
"محيا" سومين اثر اكبر خواجويي در بيست و ششمين جشنواره فيلم فجر به نمايش درآمد. اين فيلم ملودرامي اجتماعي و عاشقانه و داستان پسري جوان است كه دل در گرو دختري به نام محيا دارد و در رسيدن به عشق خود به مشكل ميخورد.
شهاب حسيني، الهام حميدي، مريم بوباني، آزيتا حاجيان، برزو و انوشيروان ارجمند از بازيگران اين فيلم هستند. "محيا" از چهارشنبه 24 مهرماه در گروه سينمايي قدس اكران شده است.
شنبه 11 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]