واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: ردپاي دايناسورها در كرمان در حال نابودي است
جام جم آنلاين: شمال استان كرمان به عنوان موزه اي جامع از فسيل و آثاري از دايناسورها مورد بي توجهي قرار گرفته و ردپاي دايناسورهاي عصر "ژوراسيك" در روستاي"ده عليرضا" در حال تخريب است.
به گزارش خبرگزاري مهر در كرمان، استان كرمان از ديرباز به علت شناسايي آثاري از فسيل مهره داران از دوره هاي مختلف به بهشت فسيل شناسي كشور مشهور بوده است.
در جريان پى جويى دايناسورها توسط تيم مشترك ايران- برزيل در نواحى شمال كرمان نخستين آثار اسكلتى دايناسورها شامل يك دندان دايناسور گوشت خوار و قطعاتى از استخوانهاى نا معين در روستاهاي اطراف زرند مورد شناسايى قرار گرفت كه بخشي از ردپاي اين دايناسور متعلق به 180 ميليون سال پيش در عصر "ژوراسيك" در شمال شهرستان زرند به دليل بي توجهي از بين رفته است.
بررسى ردپاهاى دايناسور موجود در ناحيه زرند كرمان مشخص ساخت كه اين آثار توسط دايناسورهاى گوشت خوار"تروپود" ايجاد شده است.
تا كنون آثار دايناسورها در ايران محدود به تعدادى ردپا بوده است كه در "دره نيزار" در شمال زرند كرمان، "بيدو" در شمال كرمان، از نواحى البرز، كركوه يافت شده است.
در جريان دومين پى جويى دايناسورها در ايران كه توسط تيم مشترك ايران - برزيل در اواخر تابستان 1381 در نواحى شمال كرمان صورت پذيرفت نخستين آثار اسكلتى دايناسورها در ايران مورد شناسايى قرار گرفت.
كارشناسان تا كنون توانسته اند در اين منطقه آثار فسيلهاي ماهي هاي "زره دار" متعلق به 365 ميليون تا 395 ميليون سال پيش مربوط به دوره اول زمين شناسي، آثار متعلق به دايناسورها، آثاري مربوط به دوره دوم 65 ميليون تا 195 ميليون سال پيش و فسيل پستانداران مربوط به دوره سوم زمين شناسي متعلق به 2تا 7 ميليون سال پيش را شناسايي كنند.
كاوشهاي مجدد كارشناسان در اين مناطق سبب شد 2 رد پاي جديد متعلق به دوره ژوراسيك زيرين با قدمت 65 تا 495 سال پيش نيز در اين منطقه كشف شود.
با توجه به اينكه رد پاي جديد نسبت به ردپايي كه در گذشته كشف شده بود در لايه هاي زيرين زمين قرار گرفته است محققان معتقدند ردپاي جديد داراي قدمت بيشتري است.
وجود فسيلها در ضخامتهاى مختلف و تركيبهاي سنگ شناسى متنوع در شمال كرمان گسترش دارد و شمال استان كرمان را به بهشت ديرينه شناسان مبدل كرده است كه متاسفانه تاكنون مورد توجه مسئولين مربوطه قرار نگرفته است.
با پيداشدن رد پاي اين دايناسورها به همراه فسيل استخوان و تخم دايناسورها كارشناسان اميدوار به پيدا كردن راز زندگي اين موجودات در شمال استان كرمان شدند و هم اكنون بررسي ها در اين زمينه ادامه دارد.
اين در حالي است كه در چند روز گذشته خبر تخريب برخي از اين آثار به خصوص "ردپاي دايناسورها" در روستاي "ده عليرضا" موجب نگراني در زمينه نحوه نگهداري از اين آثار تاريخي و علمي شده است كه در صورت اهميت دادن به آنها مي تواند در زمينه اكوتوريسم و توريسم علمي از اين آثار به عنوان يكي از مهمترين آثار تاريخي كشور استفاده كرد.
معاون فني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان كرمان در اين خصوص در گفتگو با مهر اظهار داشت: در گذشته فقط ابنيه و مواريث تاريخي مورد اهميت بود اما در سالهاي اخير اكوتوريسم نيز از جايگاه ارزنده اي در بحث گردشگري برخوردار شده است.
وحيد موحدي تصريح كرد: در سال جاري با توجه ويژه مسئولان به اين آثار قرار شده است تاپايان سال جاري 22 اثر طبيعي از مناطق گردشگري استان ثبت ملي شود كه يكي از اين اثار ردپاي داينوسورها در شهرستان زرند استان كرمان است.
وي عنوان كرد: آثاربه جاي مانده از دايناسورها در استان كرمان به دليل ارزش تاريخي ميليون سالي از جايگاه ويژه علمي و تاريخي برخوردار هستند اما به دليل قرار گرفتن در معرض تغييرات جوي و بارش باران و برف و همچنين تخريبهاي ناخواسته توسط برخي از بازديد كنندگان دچار آسيب شده اند.
وي با اشاره به لزوم مستند سازي اين آثار عنوان كرد: برخي از افراد فرصت طلب و سود جو نيز هميشه در كمين آثار تاريخي قرار دارند اما به دليل اينكه اين آثار هنوز به ثبت نرسيده اند تحت حفاظت قرار نگرفته اند.
موحدي ابراز اميدواري كرد با به ثبت رسيدن اين آثار اقدامات امنيتي لازم براي حفظ اين مواريث تاريخي و علمي انجام شود.
مسئول اكوتوريسم سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان كرمان نيز با اشاره به منحصر به فرد بودن اين آثار گفت: در چند روز گذشته كه جهت بازديد از اين ردپا براي ساخت يك مستند از نقاط گردشگري استان كرمان به محل ردپاي دايناسورها سفر كرده بوديم متاسفانه شاهد تخريب يكي از رد پاها بوديم كه به نظر مي رسد توسط افراد سود جو انجام شده بود.
محمد جهانشاهي افزود: بخش عمده اي از پتانسيلهاي استان كرمان در زمينه مسائل زمين شناسي و جلوه هاي حيات بر روي كره زمين در گذشته است.
وي عنوان كرد: استان كرمان به خصوص در مناطق شمالي يك موزه و ويترين بزرگ از انواع پديده هاي زمين شناسي است.
جهانشاهي افزود: در بحث فسيل شناسي مهمترين آثار به جاي مانده از دايناسورها در كشور و خاورميانه در استان كرمان وجود دارد كه حدود 4 دهه پيش توسط يك زمين شناس فرانسوي شناسايي شد و درسالهاي اخير 2 مرتبه نيز توسط يك گروه ايراني - برزيلي مورد كنكاش قرار گرفته است.
وي گفت: متاسفانه يكي از اين رد پاها به صورت قابل توجهي تخريب شده و فقط رد 2 انگشت دايناسور باقي مانده است.
وي اضافه كرد: اميدوار هستيم با ثبت اين اثر، اين آثار مورد محافظت قرار بگيرند زيرا كه هم اكنون به دليل ثبت نشدن اين آثار هيچ اقدام قانوني نمي توان درجهت حفاظت از آنها انجام شود.
پنجشنبه 9 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]