واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: سينما به مدرسه ميرود...
زندگي پر ماجراي يك دانشمند يا فرمانروا، مراحل رويش يك گياه يا انجام فرآيند يك آزمايش زمانبر تنها در يك فيلم كوتاه، كه گاه به دقايق و حتي ثانيههايي محدود ميشود، به كمك صنعت سينما به نمايش در ميآيد و حجم قابل ملاحظهاي از اطلاعات علمي و هنري را به مخاطبان انتقال ميدهد.
از اينرو است كه امروزه در بسياري از كشورها سينما به مدرسهها راه يافته است و فيلمهاي آموزشي و تربيتي به عنوان مكمل كتابهاي درسي و حتي در مواردي جايگزين آنها، مورد توجه برنامهريزان آموزشي و معلمان، قرار گرفته است.
دكتر عليرضا علياحمدي، وزير آموزش و پرورش با اشاره به اهميت فيلمهاي آموزشي و تربيتي ميگويد: دستاوردهاي بزرگ آدمي در فضاي آفرينشهاي هنري و ارتباطگيري رسانهاي، خود را جلوهگر ميسازد و با تبادل دانش، آگاهي و تجربهها، موفقيت و پيروزي در عرصههاي گوناگون علم و دانايي بيشتر شده است، كه در اين ميان نقش رسانههاي تصويري و به ويژه فيلم، ارزنده و انكارناپذير است. فيلمسازان با در آميختن هنر و فناوري، جايگاه مهمي را براي فيلم و نقش آن در توسعه و پيشرفت جوامع به وجود آوردهاند، به گونهاي كه در فرايند تعليم و تربيت دانشآموزان، از فيلم به عنوان يك نام برده ميشود و تلاش برنامهريزان درسي همواره اين بوده است كه با بهرهگيري از تأثير و نقش فيلم در يادگيري فراگيران، به كار خود ژرفا و ماندگاري بخشند.
جشنواره فيلم رشد
به گفته دكتر علياحمدي، جشنواره بينالمللي فيلمهاي علمي، آموزشي و تربيتي رشد به عنوان ديرپاترين رويداد هنري در زمينه توليد و نمايش فيلم در كشورمان، شناخته شده است و تاكنون وزارت آموزش و پرورش به صورت سالانه آن را هدفمند، عالمانه و با دقت برنامهريزي و برگزار كرده است.
او ميافزايد:
--- فضاي رسانهاي جهان، نگاه تخصصي به موضوعهاي گوناگون علمي و آموزشي، توجه و تأكيد برنامهريزان درسي به فيلمهاي علمي، علاقهمندي دانشآموزان به بهره گيري از اين رسانه آموزشي و اراده آموزش و پرورش بر تقويت حضور فيلم در كنار ساير رسانههاي آموزشي، بر اهميت جشنواره رشد افزوده است تا آن جا كه حضور مؤثر هنرمندان فيلمساز در يك رقابت خوب و سالم در جشنواره رشد و همچنين نمايش فيلمهاي علمي و آموزشي در مدارس و كلاسهاي درس و استفاده معلمان و دانشآموزان از دستاوردهاي اين جشنواره، با جديت دنبال ميشود.
زندگي بدون هنر بيمعنا است
حجتالاسلام دكتر محيالدين بهرام محمديان، معاون وزير و رئيس سازمان پژوهش و برنامهريزي آموزشي وزارت آموزش و پرورش در گفت و گو با گزارشگر اطلاعات، در پاسخ اين سئوال كه هنر چه نقشي در زندگي انسان دارد و فيلمهاي آموزشي و تربيتي بايد از چه ويژگيهايي برخوردار باشند، ميگويد:
- زندگي بدون هنر معنا ندارد و زيستن به دور از هنر، بدون ارزش است، هنر در زندگي اگر در جاي خودش قرار گيرد و چهرهاش را نشان دهد، به زندگي آرامش و تجلي بيشتري از زيباييها را ميبخشد. زيرا خداوند زيبا است و زيباييها را دوست دارد و هنر نيز از آنجا كه زيباييهاي زندگي بشر را بيشتر و بهتر مينماياند، ارزشمند است.
دكتر محمديان با بيان اين كه برخي از نمونههاي هنر مانند موسيقي، نقاشي و سينما مركب هستند، توضيح ميدهد: ميتوان گفت كه سينما تركيبي از هنرهاي گوناگون مانند بازيگري، موسيقي، كارگرداني، فيلمبرداري و امثال آنها است و هنر به اصطلاح عجيب و غريبي است كه ميتواند آدمي را دچار نشاط و يا غم و غصه كند و خلاصه داستان پر ماجراي عمر چندين ساله انسانهايي را تنها در يك ساعت به نمايش بگذارد. از اينرو به دلايل گفته شده، جشنوارههاي سينمايي همواره مخاطبان بسياري داشتهاند كه به اعتقاد من، جشنواره بينالمللي فيلمهاي آموزشي و تربيتي رشد هم ميتواندعلاوه بر پرمخاطبترين ، پرتماشاگرترين جشنوارههاي سينمايي كشور نيز باشد، كه دليل آن، جمعيت 14 ميليوني دانشآموزان ايران و معلمان و والدين آنان است.
سينما در مدرسه
عليرغم ورود تلويزيون و ماهواره به خانهها، سينما رفتن هنوز براي بسياري از دانشآموزان ايراني جذابيت خاص خود را دارد، و اين در حالي است كه برخي از شهرهاي مناطق محروم و دورافتاده و به ويژه بخشها و روستاها، سالن سينما ندارند و اين موضوع ميتواند مانعي براي نمايش فيلمهاي آموزشي و تربيتي رشد در آنجا شود.
دكترمحمديان با بيان اين كه امروزه سينما رفتن براي نوجوانان و جوانان ايراني حتي در مناطق محروم مانند دهههاي گذشته آرزو محسوب نمي شود، ميگويد: هر جا كه برق دارد، تلويزيون و ماهواره هم قابل استفاده است كه تا حد زيادي جايگزين سينما شدهاند. بنا براين، مهم اين نيست كه بچهها سينما ندارند، بلكه اين است كه چه فيلمهايي را تماشا ميكنند و كدامها را بايد ببينند يا نبينند.
به طور كلي ما به دنبال شكستن برخي حصارها هستيم تا به جاي بردن دانشآموزان به سالنهاي سينما، نمايش فيلمها را به كلاسهاي درسشان ببريم و به اصطلاح سينما و مدرسه را با يكديگر آشتي دهيم.
به نظر من، سينماي ايران هنوز وارد مدرسه نشده است و امكان نمايش مدرسه در قاب فيلمهاي سينمايي، چندان وجود ندارد. از اينرو جشنواره رشد درصدد است به اين بيگانگي پايان دهد و فيلمهايي را كه با هدفهاي آموزشي و تربيتي ساخته ميشوند، از قصهگوييهاي نامشخص و تفنني بيرون آورد و به سوي هدفهاي معين آموزشي و تربيتي هدايت كند.
سابقه 45 ساله جشنواره
جشنواره فيلمهاي آموزشي - تربيتي رشد با 45 سال سابقه و 37 دوره برگزاري را ميتوان قديمي ترين جشنواره سينماي كشور و منطقه دانست كه به گفته دكتر محمديان، بهرهگيري از تواناييهايي بالقوه موجود در وزارت آموزش و پرورش، تبادل فرهنگي و هنري با كشورها، توجه به اهميت فيلمهاي آموزشي و تربيتي و نقش آنها در فرايند يادگيري و ياددهي دانشآموزان و تشويق هنرمندان برجسته به ساخت فيلمهاي آموزشي و تربيتي، از جمله هدفهاي جشنواره رشد است.
او ميافزايد: ارتقاي كيفي و كمي توليد فيلمهاي آموزشي و تربيتي در كشور، آگاهي از دگرگونيها و نوآوريهاي علمي، آموزشي و تربيتي در كشورهاي جهان، ايجاد ارتباط متقابل توليد كنندگان فيلمها و برنامههاي علمي، آموزشي و تربيتي با علاقه مندان و خواستاران امتيازهاي فرهنگي اين نوع آثار، از ديگر هدفهاي جشنواره رشد است كه سي و هشتمين دوره آن از 10 تا 17 آبان ماه در تهران و مكانهاي زير برگزار ميشود:
سالنهاي شماره 1، 2 و 3 سينما فلسطين، فرهنگسراهاي اشراق و بهمن، كانونهاي امام علي(ع) منطقههاي 5 و 15 آموزش و پرورش و سالنهاي نمايش دانشگاههاي علامه طباطبايي و شهيد رجايي.
گروهها و موضوعهاي جشنواره
*فيلمهاي شركت كننده در سيو هشتمين دوره جشنواره فيلم رشد به 8 گروه تقسيم شدهاند كه عبارتند از نماهنگ يا فيلمهاي كوتاه با موضوع و محوريت نوآوري و شكوفايي، فيلمهاي علمي، فيلمهاي مستند، فيلمهاي انيميشن، فيلمهاي داستاني كوتاه، كودك و نوجوان و اولياء و مربيان، فيلمهاي دانشآموزي و فيلمهاي معلمان و فرهنگيان فيلمساز.
*موضوعهاي جشنواره نيز از اين قرار است:
- نوآوري و شكوفايي
- دانش، علوم و فنون، نقش فناوريهاي نوين درآموزش و پرورش
- فرهنگ ملل (اعتقادات، آداب، رسوم و ميراث فرهنگي)
-فرهنگ و معارف اسلامي (با نگاه ويژه به آموزش نماز و قرآن كريم)
- مسائل تربيتي و آموزشي دانشآموزان
-كودكان استثنايي
-ورزش و تربيت بدني
-بهداشت، سلامت و تندرستي و راههاي مقابله با آسيبهاي اجتماعي
- آموزش مهارتهاي زندگي
- توجه به سلامت محيط زيست
-كاهش حوادث رانندگي، مقابله با بلاياي طبيعي و امدادرساني
- كارآفريني و فعاليتهاي خلاقانه - صرفه جويي در مصرف انرژي
* گفتني است كه 1027 فيلم به جشنواره فيلم رشد رسيده كه 772 فيلم ايراني و 255 فيلم خارجي است. از ميان فيلمهاي ياد شده نيز 153 فيلم در بخش مسابقه، شامل 84 فيلم در بخش مسابقه ايراني، 47 فيلم در بخش مسابقه خارجي، 10 فيلم در بخش مسابقه فرهنگيان فيلمساز و 12 فيلم در بخش مسابقه دانشآموزي به نمايش در ميآيند و 51 فيلم بخش خارج از مسابقه (جنبي) نيز از اين قرارند:
26 فيلم در بخش خارج از مسابقه ايراني، 18 فيلم در بخش خارج از مسابقه خارجي، 5 فيلم در بخش خارج از مسابقه فرهنگيان و 2 فيلم در بخش خارج از مسابقه دانشآموزي. همچنين در مجموع 50 كشور در جشنواره سي و هشتم فيلم رشد شركت كردندكه فيلمهاي 28 كشور به جشنواره راه يافت: چين، سريلانكا، اسپانيا، نيوزلند، هند، ايتاليا، هلند، صربستان، فرانسه، مكزيك، ايرلند، استوني، سنگاپور، آمريكا، پرتغال، اتريش، آلمان، نروژ، يونان، انگلستان، مجارستان، ژاپن، فيليپين، سومالي، پادشاهيهاوايان، دانمارك و بلژيك. از سوي ديگر اعضاي كميته انتخاب جشنواره متشكل از جعفر توكلي، جواد طوسي، صفرعلي اصغرزاده، دكتر مهدي چوبينه، روحالله عباسخاني و سهيل جهان بيگلري به مدت 20 روز تا پاسي از شب 1027 فيلم رسيده به دبيرخانه جشنواره را تماشا كردند تا آثار داراي شرايط لازم را در اختيار هيأت داوران بگذارند.
* اسامي 7 داور ايراني و 10 داور خارجي جشنواره: دكتر اكبر عالمي (رئيس هيأت داوران و مسئول كميته علمي جشنواره): كارگردان و نويسنده 29 فيلم مستند و 250 برنامه تلويزيوني و داور جشنوارههاي بينالمللي (داور فيلمهاي انيميشن).
مجيد مجيدي: كارگردان فيلمهاي بلند سينمايي از جمله: آواز گنجشكها، بيد مجنون، باران و رنگ خدا (داور فيلمهاي داستاني).
علي اكبر صادقي: دانش آموخته دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران (داور فيلمهاي انيميشن).
كامران شيردل: دانش آموخته رشته معماري و شهرسازي و كارگرداني سينما و تلويزيون از دانشگاههاي ايتاليا (داور فيلمهاي مستند).
محمود اماني تهراني: كارشناس مسئول گروه علوم تجربي دفتر تأليفات كتابهاي درسي، دبير شوراي هماهنگي علمي سازمان پژوهش و برنامهريزي آموزشي و دانشجوي دكتري آموزش علوم دانشگاه لندن (داور فيلمهاي مستند).
پوران درخشنده: نويسنده، پژوهشگر، فيلمساز و تهيه كننده صدا و سيما و سينما (داور فيلمهاي داستاني).
نگار جعفر بيك ايرواني: فيلمساز و تقديرشده در سيوهفتمين جشنواره بينالمللي فيلم رشد براي فيلم چرخ گردون (داور فيلمهاي بخش دانشآموزي).
توماس مندل: اهل سوئيس و دانش آموخته رشتههاي تاريخ، زبان شناسي آلماني، علوم ديني، ادبيات و مردمشناسي، دوره دكتري مطالعات مذهبي را گذرانده و در موسسه مردم شناسي اجتماعي دانشگاه زوريخ تدريس ميكند. مدير صحنه و مديرتوليد در كشورهاي اروپايي، استراليا، چين و مصر بوده و به زبانهاي آلماني، فرانسوي، انگليسي، اسپانيايي و ژاپني مسلط است.
مانه تونويان: متولد ايروان. او از 12 سالگي در استوديو فيلمسازي و بخش روزنامهنگاري مركز فرهنگي هنري نوجوانان كار ميكرد و در سالهاي تحصيل پيش دانشگاهي، در فيلمهايي كه در مركز مانانا توليد ميشد، در مقام كارگردان، فيلمنامهنويس و فيلمبردار فعاليت داشت.
جيان لوييجي دو استفانو: براي شبكههاي تلويزيوني برون مرزي ايتاليا فيلم مستند ميسازد و بنيانگذار شركت توليد فيلم مستند با موضوعهاي آموزشي تاريخ، هنر و سياست است. استفانو، سهگانهاي در باره مبارزان عليه مافيا ساخته و مجموعهاي هم در باره ايتالياي زمان جنگ جهاني دوم، كارگرداني كرده است.
كريستوفر فرهادركورت فربي: نقاش، نويسنده، كارگردان فيلمهاي كوتاه و عكاس، دانش آموخته مدرسه هنري كمبرو لندن است و در جشنوارههاي تخصصي فيلم ديجيتالي شركت كرده است.
كارلوس فرانسيسكوآلاسترويي: متولد بيلبائو اسپانيا، دكترا و استاديار فيزيك و كارگردان سينما است و در سال 2004 اولين فيلم كوتاه داستانياش جنگل روشن، مدال طلاي را دريافت كرده است.
آين اليوري: نويسنده، كارگردان و تهيه كننده فرانسوي است و چند سال به عنوان سرپرست بخش معرفي و تبليغات و دستيارمدير شركت توليد فيلم فعاليت ميكرده است.
يوگمن اولون: متولد سن پترزبورگ و در سيدني استراليا بزرگ شده است و جدا از حرفه اصلياش فيلمسازي، منتقد فيلم و موسيقي، مجري برنامه، نويسنده و مترجم است.
وراولاجيچ: كارگردان انيميشن و مستند ساز، در حال حاضر رئيس انجمن فيلمسازان و عضو آكادمي علوم سينمايي و هنر صربستان، كارگردان 220 فيلم انيميشن و مستند و بيش از 50 فيلم آموزشي و علمي.
احمد اوف فاريز آصف اوغلو: متولد باكو جمهوري آذربايجان، دانش آموخته دانشكده فيلمسازي، دانشگاه فرهنگ و هنر آذربايجان. در سال 2003 يكي از 10 فيلم كوتاه را كه يونيسف تهيه كنندهاش بود، كارگرداني كرده است و با شبكههاي تلويزيوني روسيه، لهستان، تركيه، قزاقستان، فرانسه و آذربايجان همكاري ميكند.
استفان واكه: فيلمساز ويدئو آرتيست، متولد بوتروپ آلمان، در حال حاضر با شبكههاي تلويزيوني ملي و خصوصي همكاري ميكند. در سال 2005 در دانشگاه بوخوم به تدريس تئاتر، تلويزيون و سينما و جامعه شناسي مشغول بود. او يكي از موسسان انجمن هنرمندان آلمان است.
پنجشنبه 9 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 155]