واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: معاون پژوهشي پژوهشکده رويان خبر داد
توليد جنينهاي تراريخته حاوي ژن پروتئين نوترکيب
دکتر عبدالحسين شاهوردي معاون پژوهشي پژوهشکده رويان با اشاره به تکميل حلقه پروژه توليد حيوانات تراريخته با تولد نخستين گوساله شبيه سازي شده (بنيانا) ضمن تشريح دلايل شبيه سازي حيوانات به خصوص گوساله از توليد جنينهاي تراريخته حاوي ژنهاي پروتئينهاي نوترکيب در آزمايشگاه خبر داد.
معاون پژوهشي پژوهشکده رويان در گفتگو با مهر با اشاره به دستاورد بزرگ محققان ايراني در توليد نخستين گوساله شبيه سازي شده در ايران به نام «بنيانا» افزود: بنيانا يکي از حلقه هاي پروژه توليد حيوانات تراريخته بود که ما براي اينکه به توليد اين گونه حيوانات دست يابيم بايد پله هاي متعددي را در اين راه طي مي کرديم که يکي از اين پله ها توليد حيوانات شبيه سازي شده بود.
وي اضافه کرد: ما در رويان به تکنولوژي شبيه سازي دست يافته ايم و براي اينکه آن را بهينه سازي کنيم و راندمان کاري خود را بالا ببريم، بايد اين تکنولوژي را در حيوانات متعدد امتحان مي کرديم که اولين آن «رويانا» نخستين گوسفند شبيه سازي شده، دومين «حنا» که نخستين بز شبيه سازي شده و سومين «بنيانا» که نخستين گوساله شبيه سازي شده بود.
توليد پروتئينهاي نوترکيب از شيردامهاي تراريخته شاهوردي با اشاره به ويژگي حيوانات مزرعه اي که مورد شبيه سازي قرار گرفته اند ، گفت: ما قصد داريم که پروتئينهاي نوترکيب را از شير دامهايي که به شکل ترانس ژن يا تراريخته توليد مي شود، بدست آوريم و در اين راه هر کدام از انواع دامها نيز مزيتهاي خاص خود را دارند.
وي خاطرنشان کرد: در ميان دامها بز اين مزيت را دارد که دوران حاملگي کوتاهتري دارد و سريع تر به نتيجه مي رسد اما شير توليدي بز به نسبت ديگر دامها کمتر است. در مورد گاو نيز اين موضوع مطرح است که با وجود فيزيولوژي متفاوت و شيردهي بالا اما در حوزه تحقيقات داراي سختي هايي است و فرآيند همانندسازي بر روي آن بسيار سنگين است. مدت تحقيقات بر روي آن طولاني تر و خطر سقط نيز بسيار بيشتر از ساير دامها است و ما نيز دام هايي را در اين پروسه از دست داديم.
معاون پژوهشي پژوهشکده رويان جهاددانشگاهي يادآور شد: پس از تولد بنيانا حلقه تکنولوژي شبيه سازي در حيوانات مزرعه اي همچون گوسفند، بز و گاو کامل شد و حال بخش ديگري از فرآيند توليد حيوانات ترانس ژن يا تراريخته بايد پيگيري مي شد که اين کار نيز در حوزه مهندسي ژنتيک به موازات اين تحقيقات در حال پيشرفت است.
وي گفت: محققان رويان با استفاده از مهندسي ژنتيک توانستند ژنهاي مسئول TPA و فاکتور 9 را از سلولهاي انساني جداسازي کنند و اين ژنها را پس از تخليص به کمک تکنولوژي که به آن دست يافته اند وارد ژنوم گاو و بز بکنند. ژن را به يک سلول همانند سازي شده وارد کرده اند تا اين ژن طي يک فرآيند پيچيده بر روي ژن مسئول شيردهي قرار گيرد.
شاهوردي افزود: اکنون در رويان توانسته ايم جنينهاي تراريخته حاوي ژن هاي TPA و فاکتور 9 را در محيط آزمايشگاه توليد کنيم و با توجه به توانمندي محققان رويان در تکنولوژي شبيه سازي اين جنينها به دامهاي مورد نظر انتقال مي يابند. در واقع حيوانات تراريخته مورد نظر به روش شبيه سازي به دنيا خواهند آمد.
وي تاکيد کرد: تمامي اين تحقيقات علاوه بر اينکه در راستاي توليد حيوان تراريخته قرار دارد اما از نظر علمي در جايگاه مستقلي قرار دارند و ما در رويان توانسته ايم که به تکنولوژيهاي متعدد شبيه سازي، انتقال ژن و ساير تکنولوژي هايي که مورد نياز بود به صورت بومي دست يابيم.
معاون پژوهشي پژوهشکده رويان جهاددانشگاهي با اشاره به دستاوردهايي که مي توان از تکنولوژي هاي بدست آمده انتظار داشت ، گفت: در اين راه علاوه بر استفاده هاي دارويي که مد نظر قرار دارد، سازمانها و نهادهاي مرتبط مي توانند با استفاده از اين تکنولوژي دانشمندان ايراني در حوزه هاي صنعتي نيز به موفقيتهايي دست يابند و به خصوص براي توسعه صنعت دامپروري از اين تکنولوژي استفاده کنند تا نسل دامهايي که داراي خصوصيات خاصي در شير يا گوشت مرغوب هستند ، محافظت شود و اگر اين احتمال وجود دارد که اين دسته از دامها با تکثير به روشهاي معمول اين خصوصيات را مرور زمان از دست دهند، از اين اتفاق پيشگيري شود.
احياي نسل برخي حيوانات خاص وي اضافه کرد: همچنين سازمانهايي که متولي حفاظت از انقراض نسل برخي حيوانات خاص هستند مي توانند حيواناتي که در معرض تهديد نسل قرار دارند را با استفاده از اين روش از اين خطر نجات دهند.
شاهوردي با تشريح استفاده دارويي از شير توليد شده از حيوانات تراريخته يا ترانس ژن گفت: توليد شير در حيوانات تراريخته و ترانس ژن که شير آنها حاوي داروهايي باشد که پس از تخليص بتوان از آن براي بيماران استفاده کرد، هم دسترسي راحت تر، هم هزينه کمتر و هم کيفيت بهتري دارد.
وي افزود: اين کار در حال حاضر در کشورهايي مانند آمريکا و آرژانتين انجام شده و حيواناتي داراي شير حاوي انسولين و آلبومين، توليد شده اند و اکنون يک مورد از پروتئين هاي نوترکيبي که از اين روش بدست آمده از سوي FDA سازمان غذا و داروي کشور آمريکا مورد تاييد قرار گرفته است و مي تواند به عنوان دارو مورد استفاده قرار گيرد.
معاون پژوهشي پژوهشکده رويان جهاددانشگاهي اظهار داشت: اين فناوري جديد است و مي تواند در آينده نزديک به توليد ثروت در کشورهايي که به آن دست يافته اند منجر شود و مهم اين است که ما در ايران توانسته ايم اين توانايي را بدست آوريم.
داروي TPA بهترين داروي درمان و پيشگيري سکته قلبي است و فاکتور انعقادي 9 نيز براي استفاده بيماران هموفيلي نوع B است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 190]