تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 5 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هيچ جلسه قرآنى براى تلاوت و درس در خانه‏اى از خانه‏هاى خدا برقرار نشد، مگر اين ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833794425




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بررسي لوازم، مشكلات و مسائل دين‌پژوهي در فصل‌نامه «كتاب نقد»


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي لوازم، مشكلات و مسائل دين‌پژوهي در فصل‌نامه «كتاب نقد»
گروه انديشه: مقاله «درباره دين‌پژوهي: لوازم، مشكلات و مسائل»، نوشته «هادي وكيلي» در فصل‌نامه انتقادي، فكري و فرهنگي «كتاب نقد» منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، نويسنده در اين مقاله به بررسي تاريخچه دين‌پژوهي در غرب، مطالعات دين‌پژوهي در صدر و پايان قرن بيستم و مشكلات و مسائل كلي و جزئي روش‌شناختي در دين‌پژوهي مي‌پردازد.

به زعم نگارنده مقاله، دين‌پژوهي يا به تعبيري «علم دين» در معناي متعارف كنوني، غالبا به مطالعه و تحقيق كلي و عمومي درباره ماهيت دين، دينداري انسان يا بررسي‌هاي تاريخي يا تطبيقي اديان اطلاق مي‌شود و پيشينه آن عمدتا به اواسط قرن نوزدهم باز مي‌گردد.

در دين‌پژوهي كاملا فرض بر اين است كه دين مانند ساير موضوعات و نهادهاي ديگري كه در طي هزاره‌ها و در جوامع بشري و زندگاني فردي و اجتماعي نوع بشر همواره وجود داشته و در همه تمدن‌ها و فرهنگ‌ها، در هر درجه‌اي از رشد و كمال كه بوده‌اند، سهم مؤثر و قوام بخش داشته است، قابليت آن را دارد كه مورد تحقيق و بررسي علمي و نقد و تحليل همه جانبه قرار گيرد.

وي مي‌نويسد: پرسش‌هايي مانند: خاستگاه دين چيست و در كجا است؟ آيا عوامل خاصي موجب پيدايش آن شده‌اند؟ سهم آن در حيات فردي و اجتماعي چيست؟ آيا امري است تابع قوانين و احكام منطق يا احكام و منطق خاص خود را دارد؟ آيا موضوعي است عقلاني يا امري است عاطفي و غير اخلاقي يا فوق عقلاني؟ قدرت تأثير و حضور بارز و عميق آن در حيات فردي و در همه جوامع از كجاست؟ مباني اعمال و مناسك و شعار ديني و تكاليف عبادي و شرعي چيست و معنا و محتواي آن‌ها كدام است؟ ... .

مجموعه مسائلي را تشكيل مي‌دهند كه دين‌پژوه، هم كليت آن‌ها و هم جزئيات آن‌ها را بررسي مي‌كند. البته پاسخ‌هايي كه به اين مسائل داده مي‌شود، طيف وسيعي از ديدگاه‌هاي صرفا ماترياليستي و پوزيتيويستي تا ديدگاه‌هاي متافيزيكي و عرفاني را فرا مي‌گيرد. به اين اعتبار، دين‌پژوهي در مواردي با فلسفه دين هم‌مرز مي‌شود و چون اغلب بايد موضوع را در بستر تاريخي آن بررسي كند، با تاريخ و جامعه‌شناسي اديان در جوامع مختلف نيز توأم مي‌شود.

در واقع دين‌پژوهي به نوعي با همه حوزه‌هاي معارف بشري سر و كار دارد؛ زيرا از آن‌جا كه دين در جامعه عمل مي‌كند و در جامعه اثر مي‌گذارد و از جامعه نيز اثر مي‌پذيرد، ناچار با جامعه‌شناي ارتباط مي‌يابد و از آن جا كه در جوامع كهن ديرينه نيز همين خاصيت و عملكرد را داشته است، با مردم شناسي مربوط مي‌شود و از آن جا كه امري است نفساني و در حيات عاطفي و فردي عمل مي‌كند، با روان‌شناسي، از آن جا كه در جوامع مختلف در بستر تاريخ حركت و فعل و انفعال دارد با تاريخ و از آن جا كه كيفيت‌هاي اقليمي در چگونگي رفتارها و اعمال و عقايد مؤثر است با جغرافيا و محيط‌شناسي سروكار پيدا مي‌كند. به همين ترتيب مي‌توان ارتباط آن با زبان‌شناسي، ادبيات، باستان‌شناسي، اسطوره‌شناسي و حوزه‌هاي فرهنگي و تمدني ديگر را توجيه كرد.

آخرين شماره فصل‌نامه انتقادي، فكري، فرهنگي «كتاب نقد» به صاحب‌امتيازي «پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي» و سردبيري «بهمن شريف‌زاده» منتشر شده است.
 چهارشنبه 8 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن