واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: سرويراستار و مولف كتاب راهياب ايران در يادداشتي توصيههايي كاربردي را براي سفر به اقصي نقاط ايران پيشنهاد داده است.
به گزارش همشهريآنلاين كتاب راهياب ايران دكتر ناصر كرمي كه در واحد پژوهش انتشارات فرهنگ معاصر تدوين و منتشر شده است، به دليل نگاه متفاوت و كاربردي به سفر در ايران، در يك سال اخير سه بار تجديدچاپ شده و به آن اقبال مناسبي نشان داده شده است.[نگاهي به كتاب راهياب ايران]يادداشت را بخوانيد.
در هر كجا كه باشى آسانترين انتخاب براى سفر اين است كه جايى از ايران را انتخاب كنى. شمال، جنوب، مشرق و يا مغرب فرق نمىكند. هر كجاى ايران كه باشد مطمئن باش هرگز پيمودن مسير، يافتن سرپناهى براى خواب و يا غذايى براى خوردن چندان دشوار نخواهد بود. كافى است به اولين گروه از آدمهايى كه در مسير مىبينى مشكلت را بگويى. قطعاً يكى از آنها به تو كمك خواهد كرد تا در راه نمانى. البته دشوارىها هم بسيارند. شبكة راهآهن ايران به تازگى توانسته است دامنة خود را به سراسر كشور گسترش دهد اما همة قطارهاى اين شبكه درجة يك نيستند و همة قطارهاى درجة يك آن نيز، در واقع «درجة يك» نيستند! با وجود اين از حق نبايد گذشت كه شبكة راهآهن در ايران هنوز يكى از ارزانترين شبكههاى ريلى در جهان است و البته كمتر مسير قطارى هست كه همچون خط آهن شمال، از تهران تا گرگان و خط آهن جنوب، از اراك تا انديمشك زيبا و ديدنى باشد. بسيارى، نه براى رسيدن به جايى، بلكه فقط براى ديدن مناظر بين راه از پنجرة كوپه، در اين خط سفر مىكنند.
خطوط هوايى ايران نيز خدمات مناسب و قيمت قابل تحملى دارد اما مشكل فقط اين است كه تعداد پروازها كافى نيست و اغلب بايد از قبل بليت را رزرو كرد. همة شهرهاى بزرگ ايران فرودگاههاى مطابق با استانداردهاى بينالمللى دارند و خطوط پروازى ايران مطمئن و قابل اعتمادند. شايد آسانترين راه براى سفر در ايران اتوبوس باشد. با اتوبوس در ايران مىتوان در هر زمان به هر جايى رفت. اتوبوس ارزانترين وسيلة نقليه در ايران است و سفر با آن امكان ارتباط بيشتر با محيط اطراف را نيز فراهم مىكند. البته كيفيت اتوبوسها بسيار متفاوت است. هنگام دريافت بليت در مبدأ حتماً بايد نوع اتوبوس و سال ساخت آن را پرسيد. هر چه اتوبوس جديدتر باشد مطمئنتر خواهد بود. جالب است كه فقط در اتوبوسهاى جديد با نوشابه و بيسكويت از مسافر پذيرايى مىكنند. گويى اين امر در كمپانى سازندة اتوبوس پيشبينى شده است!
كرايه كردن اتومبيل سوارى در ايران گران تمام مىشود و مراكزى هم كه اتومبيل بدون راننده كرايه مىدهند معدودند. رانندگى در جادههاى ايران نيز چندان آسان نيست. صَرفنظر از كيفيت نامناسب جادهها و كمبود تابلوهاى راهنمايى هميشه بايد مواظب باشى خود را از دست رانندههاى ديگرى كه چندان مقيد به رعايت قواعد رانندگى نيستند در امان نگه دارى!
اما ايران را، چنانكه پيش از اين گفتيم، شايد بتوان بهشت گردشگران «اتواستاپ» ناميد. ايرانىها خونگرم، مهماننواز و اهل معاشرت هستند.
لبخندى ملايم و انگشت شستى كه به دنبالة مسير اشاره مىكند شايد كافى باشد تا ادامة بخشى از مسير سفر را تضمين كند. با توجه به طولانى بودن فواصل شهرها در ايران و اين نكته كه جادههاى اصلى اغلب از كوهستان يا بيابان مىگذرند سفر با موتورسيكلت و دوچرخه در جادههاى ايران خيلى دشوار است، مگر اينكه واقعاً در اين كار تجربه، مهارت و استقامت كافى داشته باشى. بيشتر مناطق سياحتى ايران داراى امكانات اقامتى مناسبى هستند. اگر چه در ايران معمولاً ستارة هتل را يكى اضافهتر اعلام مىكنند! اما واقعيت اين است كه خدمات و بهداشت هتلهاى ايران مناسباند و نرخ آنها چندان گران نيست.
در صورت عدم رضايت از خدمات هتل مىتوان موضوع را به ادارة اماكن هر شهر اطلاع داد و از متخلف شكايت كرد.
براى اطمينان از سلامتى و بهداشت غذا و خوراكىها بهتر است ازرستورانهاى هتلها استفاده كنى يا لااقل اگر در راه هستى صبر كنى تا به اولين شهر برسى و غذا را در يكى از رستورانهاى داخل شهر بخورى. رستورانهاى بين راه ممكن است چندان مناسب نباشند، اگر چه بسيارى از آنها مىتوانند غذاهاى محلى خاصى را كه در شهرها پيدا نمىشوند و بسيار خوشمزه هستند، در اختيار مشترى قرار دهند. براى يافتن يك مركز درمانى مناسب، در هر كجاى ايران، روشهاى متفاوتى هست. در نقشههايي كه در كتاب راهياب برخى از آنها را مشخص كردهام، اما آسانترين راه اين است كه هنگام نياز نشانى نزديكترين مركز درمانى را از اولين رهگذر بپرسى!
نكتة مهم ديگر اين است كه اگر مىخواهى از سفر در ايران، به حال و هوايى واقعاً متفاوت با حال و هواى معمول خود برسى ،حتماً به شهرهاى كوچكتر برو، با وسايل نقلية زمينى و تا آنجا كه ممكن است كمتعدادتر. نگران تعداد كمِ همراهان نباش. ايران حتى در مقايسه با اغلب كشورهاى اروپايى كشور امنى است.
در شهرهاى بزرگ، در هياهوى يك تجدد پُرزَرقوبرق و نامتوازن، شايد كمتر بتوانى به جانماية زندگى ايرانى پى ببرى. در اين شهرها فرهنگ، هنر، صنايع دستى و حتى آداب و رسوم ممكن است به كالاهايى براى فروش و كاملاً بىمحتوا تبديل شوند اما در شهرهاى كوچك چنين نيست. مردم كمتر سوداپيشهاند و جز خدمات معمول گردشگرى، هر آنچه به گردشگر عرضه مىشود معمولاً از واقعيت و ارزش فرهنگى نيز بهرهاى دارد.
سرانجام اينكه، براى گفتوگو با مردم و براى ارتباط نزديكتر با سرزمينى كه به آن سفر كردهاى بايد از هر آنچه كه تو را به زندگى معمولت برمىگرداند جدا شوى. هر قدم از راه را بايد مقصد بدانى. ايران سرزمين حافظ و خيام است. فراموش نكن كه شعرِ اينان را چند بار كه بخوانى و هر بار بخوانى معنايى تازه كشف مىكنى. يك گردشگر خوب در هر لحظة سفر به دنبال كشف معناهاى تازه و متفاوت است و فراموش نكن كه معمولاً نمىتوانى دوباره به جادهاى برگردى كه از آن مىگذرى.
همشهريآنلاين
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]