واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: اينك اين ماييم و جاي خالي قيصر/ گزارشي از مراسم يادبود «قيصر امينپور» در دانشگاه تهران
گروه ادب: مراسم نخستين سالگرد درگذشت «قيصر امينپور» روز گذشته 7 آبان با حضور خانواده آن مرحوم، استادان و دانشجويان دانشكده ادبيات دانشگاه تهران در تالار فردوسي اين دانشگاه برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، اين مراسم با خير مقدم «روحالله هادي» مدرس دانشكده ادبيات دانشگاه تهران كه اجراي اين برنامه را نيز بهعهده داشت كار خود را آغاز كرد.
هادي پس از خواندن اشعاري از قيصر امينپور، از «منوچهر اكبري» رئيس دانشكده ادبيات دانشگاه تهران براي سخنراني دعوت كرد.
اكبري ضمن تسليت بهمناسبت سالگرد درگذشت شاعر بزرگ و ملي، قيصر امينپور و تقارن آن با فقدان «طاهره صفارزاده» با اشاره به آشنايي ديرينه خود با امينپور، جدا از همكاري در دانشگاه تهران، سالهاي دوري را يادآوري كرد كه با امينپور همدوره و همرشته بوده و در همان سالها با او در كنگرههاي شعر شركت ميكرد.
او با اشاره به خصايص شخصيتي قيصر امينپور بيان كرد: اينها جملاتي است كه ميتوان امينپور را با آن شناخت؛ آگاهي قوي از ظرفيت واژهها، توان پيوند كلمات بهويژه در ساحت همنشيني، قدرت و ذوق سرشار در چيدن عناصر شعري، بازي با كلمات برگرفته از مسائل روز، احضار واژهها و به خدمت گرفتن طبيعت و محيط اطراف، توسعه شعر با آزمون موفق شعر نو و شعر حماسي، تجربه موفق در انواع قالبهاي شعر كلاسيك،نو ، قصيده، رباعي، مثنوي و غزل و رسيدن به زبان شاعرانه خاص كه رنگ قيصر را در خود داشت.
رئيس دانشكده ادبيات دانشگاه تهران صفات ديگر امينپور را اينگونه بيان كرد: شاگردپروري چه در دوران حوزه هنري و انجمن شاعران و چه در دانشگاه، پرهيز از بدگويي و تحقير ديگران، صميميت، مهرباني، خونگرمي و و شكيبايي، رها بودن از دلبستگيهاي سياسي و تبليغات و پرهيز از حضور تكراري و ملالآور در جلسات، صراحت بيان در نقد و بيان قوت و ضعف هر اثر از ويژگيهاي اخلاقي قيصر امينپور بود.
او پس از دقايقي سكوت كه همراه با بغض و اشكي در غم فقدان يار و همكارش، ادامه داد: اينك اين ماييم و جاي خالي قيصر؛ اينك دانشكده ادبيات است و كنگره خالي در هجران آن شمع روشن كه تا هميشه روشن باد.
اكبري بهعنوان صحبت پاياني، با بيان خاطرهاي از امينپور پرداخت و گفت: او در آخرين روز از حيات خود نيز در دانشكده سرگرم درس و بحث بوده و در جلسه دفاعيه يكي از شاگردان خود شركت كرده و با دقتنظرهاي موشكافانه آن را نقد و بررسي كرد.
در ادامه اين جلسه و با حضور ديگر استادان دانشگاه و ورود دانشجويان ادبيات اين دانشكده به تالار فردوسي، كليپ و نماهنگي درباره آثار و شخصيت امينپور پخش شد كه شامل گفتوگوهايي از «حسين اسرافيلي»، «عبدالجبار كاكايي»، «مشفق كاشاني»، «غلامحسين ساعدي»، «عليرضا قزوه» و... درباره قيصر امينپور بود.
تمام خصايل شعري در شعر قيصر متجلي يافته بود
اين مراسم با شعرخواني دو تن از شاگردان امينپور ادامه يافت و «حكمتالله ملاصالحي» مدرس دانشگاه در بيان شعر و پيوند آن با فلسفه و جايگاه آثار امينپور در اين ميان صحبت كرد.
ملاصالحي به كتابي كه ارسطو در بيان شعر و ادب و خلاقيت نوشته است، اشاره كرده و گفت: شاعران حضوري خلاقانه در جامعه دارند كه اين امر اتفاقي نبوده و شاعر با مسئوليت سنگين و خطير دميدن حيات دوباره بر كالبد انسان روبهرو است؛ انساني كه در خطر دورانگرفتگي اسير شده و دچار بيهويتي و تكساحتي ماندن، ميشود.
او افزود: شعر از جايي برميخيزد كه خداوند با نفس رحماني خود در ما دميده، آن روح ملكوتي يا روح رحماني كه در هسته هستي همه ما انسانها هست و وقتي بيدار شود ما را به سرودن واميدارد، پس يك وجه شعر ملكوتي است و آن وجه ناگفتهاي است كه مقدم بر شعر بوده و داراي سكوت و الهام است و نميتواند در خود شعر نمودار شود، اما انسان حقيقتبين آن را درمييابد.
او ادامه داد: شاعر برفراز طوفانهاي دوران ميايستد و سرود بيداري سرميدهد، او انسانها را به كرانههاي وجود دعوت ميكند و مرز غيب و شهود و بودن و نبودن او را مينماياند، شاعر به انسان هشدار ميدهد و نميگذارد سيلاب رويدادها اورا با خود ببرد؛ شاعر آرمانها را برميگرداند و به دست بشر ميدهد، او ملتي را كه درحال فروپاشي است و در مرز بودن و نبودن اسير شده، زنده ميكند.
ملاصالحي ادامه داد: شاعر سرود جاودانگي سرميدهد، همانطور كه خداوند در سوره انعام به حضرت ابراهيم (ع) ملكوت آسمانها را مينماياند و ابراهيم(ع) همهچيز را درحال تغيير، تغير و زوال ميبيند و وجود لايزال خداوند را باقي مييابد، شاعر نيز اين سرود جاودانگي را از همان منبع وحي براي انسانها سرميدهد، اين هشدار شاعرانه به زيرلايههاي وجودي ما كه داراي امنيت خاطر الهي است برميگردد و به ما يادآور ميشود كه داراي يك روح الهي هستيم و بايد آن را حفظ كنيم.
او در پايان تمام اين خصايل شعري را در شعر قيصر متجلي دانسته و گفت: قيصر شاعر عشق و سوگ بود، عشق مسئوليتزا بوده و سوگ نيز بياني از سوزناك بودن حضور انسانها در اين عالم است كه اين سوگ خود با نوعي شعف و سكينت همراه ميشود و هميشه شعلههاي انساني عشق و حساسيت به سرنوشت ديگري را درخود دارد و شعر و شخصيت قيصر آميخته با اين عشق و سوگ بود.
در ادامه اين مراسم يادبود اشعاري درباره شخصيت قيصر امينپور از زبان «محمدرضا تركي»، «بهروز ياسمي»، «يدالله گودرزي» و ... خوانده شد و هريك از اين مهمانان در پايان خاطرهاي كوتاه را از صفا و صميميت و خضوع و فروتني قيصر امينپور نقل كردند.
چهارشنبه 8 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 275]