واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: اختلاف كردها و اعراب بر سر نفت كركوك
جام جم آنلاين: گزارشي پيرامون وضعيت ماههاي آينده عراق هشدار ميدهد آرامش كنوني اين كشور به دليل مخاصمه كردها و اعراب بر سر آينده منطقه غني از نفت كركوك و ساير مناطق مورد اختلاف در معرض تهديد قرار گرفته است.
اين گزارش تصريح ميكند اين مخاصمه ميتواند منجر به آغاز گستردهترين منازعه قومي اين كشور پس از تهاجم ائتلاف تحت رهبري ايالاتمتحده در سال 2003 و ساقط شدن حاكميت صدام حسين، ديكتاتور معدوم عراق شود.
اين گزارش كه توسط گروه بحران بينالمللي (ICG) تهيه و روزنامه انگليسي تايم آن را منتشر كرده است، تاكيد دارد اختلافات ارضي مانع پيشرفت سياسي در عراق و عامل اصلي عدم تصويب نهايي قانون نفت جديد اين كشور است كه در آن توزيع درآمدهاي حاصل از نفت به نسبت جمعيت هر استان پيشبيني شده است. بهعلاوه اين منازعه ميرود تا مانع از اجرايي شدن قانون جديد انتخابات استاني در اين كشور شده و به اختلافات جاري بين اقليتهاي قومي در اين كشور دامن بزند.
خاستگاه اختلافات اعراب و كردها به زمان تشكيل عراق مدرن در پايان جنگ اول جهاني بازميگردد. درگيريهاي قومي موجب شده تلاشها براي ايجاد وحدت ملي در جامعه دچار افتراق و چنددستگي عراق بيش از پيش مشكل شود و دامنه اختلافات فراتر از خصومتهاي شيعي – سني باشد كه پس از آغاز اشغال عراق در اين كشور سربرآورد.
كركوك، شهري كه مامن و اقامتگاه 900 هزار كرد، عرب و تركمن است در بطن اين منازعه قرار دارد. اين شهر بر روي بزرگترين ميدان نفتي شناخته شده عراق و در منطقه تحت كنترل دولت خودمختار شمال اين كشور قرار دارد. اين شهر در عمل تحت كنترل پيشمرگهاي كرد و نهاد اطلاعاتي اقليم كردستان موسوم به آسايش است كه روابط نزديكي با سازمان اطلاعاتي مركزي آمريكا (CIA) دارد.
ساكنان تركمن و عرب كركوك ميگويند هميشه در ترس و نگراني در اين شهر زندگي ميكنند و به ويژه از مزاحمتهاي آسايش در امان نيستند. تنشها در اين شهر از اواخر ماه ژوئيه – مردادماه - و وقتي عاملي انتحاري خود را در ميان كردهاي شركتكننده در تظاهراتي آرام منفجر كرد رو به افزايش گذاشت. اين حمله موجب شد گروهي از كردهاي خشمگين به دفتر مركزي حزب تركمنها هجوم ببرند كه بر اثر شليك محافظان اين دفتر حداقل 25 نفر كشته شده و نزديك به 200 تن زخمي شدند.
به فاصله كوتاهي پس از اين حوادث بود كه دولت نوري مالكي، نخستوزير عراق اقدام به اعزام نيرو به سه منطقه در شمال عراق كرد كه تا پيش از آن به طور غيررسمي تحت كنترل كردها قرار داشتند. اين اقدام به تنشهاي موجود بين كردها و دولت مركزي دامن زد و احتمال وقوع درگيري بين ارتش ملي عراق و پيشمرگهاي كرد را قوت بخشيد.
منازعه بر سر كركوك موجب شده است روند اجراي قانون برگزاري انتخابات استاني از مسير اصلي خود خارج شود. تركمنها و اعراب خواستار تضمين دستيابي به كرسيهاي پارلمان كردستان متناسب با سهم آنان از كل جمعيت منطقه هستند اما احزاب كرد با اين خواسته مخالفت ميورزند.
به اعتقاد گروه بحران بينالمللي، تنها راهحل اين بحران معامله زمين با نفت است. بدين معنا كه كردها در مقابل چشمپوشي از كنترل اختصاصيشان بر نفت كركوك به مدت 10 سال از حق بهرهبرداري از منابع معدني كردستان برخوردار شده و از بغداد تضمينهاي امنيتي دريافت ميكنند.
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]