واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: زباله هاي دريايي؛ محصول دردناك نگاه غيراصولي بشر به اقيانوسها
در ميانه اقيانوس آرام منطقه اي مملو از زباله هاي دريايي وجود داشته است كه ابعاد آن حداقل دو برابر تگزاس آمريكاست.
آمار نگران كننده اي از آلودگي اقيانوسها وجود دارد كه شايد تا چند دهه پيش بشر تصور آن را هم نمي كرد. 37 ميليون از 60 ميليون گالن نفتي كه هر سال وارد اقيانوسهاي جهان مي شود محصول دردناك تصادفاتي است كه بشر پايه گذار آن بوده است.
آلودگي منابع آبي جهان از جمله اقيانوسها و درياها به واسطه گستردگي نگران كننده اي كه در ساليان اخير داشته است به عنوان حوزه مجزاي تحقيقاتي مورد توجه گروههاي مختلف دانشمندان قرار گرفته است و همه ساله آمار و ارقام قابل تأملي در اين زمينه ارائه مي شود كه نتيجه پژوهش چندين ماهه و ساله دانشمندان است.
آلودگي اقيانوسي به دسته بنديهاي مختلفي از حيث نوع آلودگي تقسيم مي شود: آلودگيهاي ناشي از نشت منابع نفتي كه يا به صورت طبيعي از دل صخره هاي دريايي در آبهاي متصل به حوزه هاي نفتي و يا در نتيجه اقدامات بشري در جريان استخراج و انتقال نفت خام روي مي دهد شايعترين و نگران كننده ترين نوع آلودگي اقيانوسهاست.
آمارهاي موجود در اين زمينه حاكي از آن است كه همه ساله بالغ بر 60 ميليون گالن نفت به صورت طبيعي يا به واسطه اقدامات انساني روانه اقيانوسهاي جهان مي شود اما نكته نگران كننده اين است كه 37 ميلون گالن از اين ميزان يعني بيش از نيمي از كل رقم موجود مربوط به اقدامات انساني مي شود كه عمدتا در خلال استخراج و انتقال نفت خام به پالايشگاهها روي مي دهد.
در كنار اين نوع آلودگي، آلودگي ناشي از معلق ماندن اجسام و اشياء گوناگون و بقاياي كشتيهاي غرق شده و همچنين آلودگيهاي صوتي مربوط به عبور كشتيهاي مختلف باري و مسافركش در اقيانوسهاي جهان نيز بر چالشهاي موجود افزوده است كه اين مورد اخير تأثير منفي پيچيده اي بر زندگي و برقراري ارتباط ميان جانوران دريايي از جمله والها و دلفينها داشته است.
فعاليت سكوهاي نفتي اقيانوسهاي جهان گسيل حجم قابل توجهي از لكه هاي نفتي به سواحل را در بر دارد.
چندي پيش و در پايان انجام يك سري تحقيقات دريايي مشخص شد در ميانه اقيانوس آرام منطقه اي مملو از زباله هاي دريايي وجود داشته است كه ابعاد آن حداقل دو برابر تگزاس آمريكاست. چرخش آب اطراف اين منطقه از آن سطل زباله عظيمي به شكل گردباد اقيانوسي ساخته كه در آن مي توان طيف بسيار گسترده اي از زباله هاي مختلف دريايي و عمدتا بقاياي كشتي هاي غرق شده را پيدا كرد.
همچنين در اين راستا اعلام شد بخشي از اين زباله هاي دريايي متشكل از ده ها هزار كتاني غرق شده متعلق به يكي از معتبرترين شركتهاي توليد كننده تجهيزات ورزشي است كه براي مدتهاي طولاني بر سطح آب اقيانوس به حالت شناور و نيمه شناور باقي مانده بودند. در كنار اين نوع زباله ها نبايد از ميليونها بطري شيشه اي و پلاستيكي غافل شد كه عمدتا و به صورت عمدي در اقيانوسها رها مي شوند.
طبق برآوردهاي اخيري كه صورت گرفته است سالانه بالغ بر 100 ميليون تن محصولات پلاستيكي توليد مي شود كه اقيانوسها و درياها محل دفن 10 درصد از آنهاست. دانشمندان دريافته اند حدود 20 درصد از اين ميزان قابل توجه مربوط به كشتيها و سكوهاي دريايي و باقي آن از خشكي روانه اقيانوسها شده است.
به عبارت ديگر مي توان گفت بالغ بر 80 درصد از اين زباله هاي دريايي از مناطق حاشيه اي آبهاي آزاد جهان خود را به قلب اقيانوسها رسانده و به مرور اكوسيستمهاي حياتي اين مناطق را با خطرات جدي همراه كرده اند.
اما اين پايان ماجرا نيست. اين آمار نگران كننده گرچه بر روي كاغذ تنها در حد معادلاتي پيچيده و نگران كننده خودنمايي مي كنند اما نشأت گرفته از واقعيت عيني هستند كه ثانيه به ثانيه حيات اكوسيستمهاي اقيانوسي را به ورطه نابودي نزديك مي كنند.
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 155]