واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ننه سرما در راه است روزهاي سرد اردبيل دغدغهاي ديرينه براي مردم
اجتماعي. حوادث . سرما. زمستان
اردبيل - جريان هواي سرد پهنه وسيع سيبري با گذر از گردنه حيران همراه با مه غليظي همچون تازيانهاي برپيكر فلات اردبيل فرود ميآيد تا با پيدايش نشانههاي ننه سرما دغدغه مواجه با زمستاني سرد مردم سبلان را فراگيرد.
دغدغهاي كه تازگي ندارد و شايد از بدو سكونت بشر در اين سرزمين همه ساله در چنين روزهايي از فصل پاييز شروع مي-شود و تفاوتي ندارد كه سوخت مورد استفاده او براي در امان ماندن از سرما همچون دوران اوليه پيدايش بشر هيزم باشد و يا به موازات پيشرفت علم و فن آوري زغال، نفت و يا گازجاي آن را بگيرد.
به گزارش خبرنگار ايرنا، نام اردبيل همواره در اذهان افرادي كه به گونه اي با اين سرزمين آشنايي دارند سرما را تداعي مي-كند و ارتفاع زياد، نفوذ سامانههاي جوي گوناگون و قرار گرفتن در عرض جغرافيايي بالا از عوامل سردي و تغييرات سريع وضعيت هوا در اين منطقه هستند .
تا كمتر از دو دهه قبل وجود گردنههاي برف گير كه گذر از آنها حتي دربعضي از روزهاي تابستان به علت شرايط نامساعد جوي، فرود و فرازها و پيچ وخمهاي خطرناك به آساني ممكن نبود، هزينه و مشكلات فراواني را در زمينه حمل فرآورده -هاي سوختي به اين استان متوجه مردم و مسوولان ميكرد.
هنوز صحنههايي از واژگوني تانكرهاي غول پيكر حامل فرآوردههاي نفتي درمحورهاي منطقه كه گردنهها و جادههاي سه هزار متري پرپيچ و خم آن در يك فاصله كوتاه به زمينهاي ۲۸متر پايين تر از سطح درياهاي آزاد استان گيلان -جلگه پست مغان و يا دشتهاي نسبتا كم ارتفاع آذربايجان شرقي منتهي مي شود، درذهن بسياري از ساكنان اردبيل هست .
زحماتي را كه خانوادهها در آن سالها براي تهيه يك گالن ۲۰ليتري نفت وحمل آن در كوچه و پس كوچههاي برف گرفته شهر تا منزل متحمل ميشدند، هنوزبسياري از ساكنان سال خورده و ميان سال اردبيلي به ياد دارند.
ساكنان اين سرزمين تا چند دهه قبل تابستان كوتاه را با دغدغه تامين سوخت مورد نياز براي زمستانهاي سرد كه اغلب بيشباهت به آب و هواي قطبي نيست سپري و با شروع فصل دراز سرما بطور مستقيم و ملموس با اين مشكل دست و پنجه نرم ميكردند.
هر چند كه تا چند دهه قبل تهيه و تدارك سوخت مورد نياز براي تامين گرماي منازل در روزهاي سرد زمستان به مراتب سخت تر از زمان حاضر بود، امااين حسن را داشت كه تمام گروههاي مردم براي مواجهه با سرماي شديد زمستان از همان تابستان اقدام ميكردند .
به بركت پيروزي انقلاب اسلامي، برخورداري از گاز لوله كشي شده طبيعي كه تا بيش از يك دهه قبل براي جمعيت اردبيل يك روياي دست نيافتني بود، در بخش اعظمي از اين استان به يك واقعيت تبديل شده است.
در دوران حاضر فقط با چرخاندن شير يك بخاري و يا اجاق گاز مردم به آساني انرژي لازم براي تامين حرارت واحدهاي مسكوني - تجاري و صنعتي و نيزحرارت مورد نياز براي پخت و پز را تامين ميكنند و همين سهولت در دسترسي به انرژي باعت شده اكثر خانوادهها به فكر روزهاي مبادا نباشند وحتي توجه كافي به موضوع صرفه جويي نكنند.
به گزارش خبرنگار ايرنا نفوذ پي در پي جريانات سرد شمالي از ابتداي شروع فصل پاييز امسال به اردبيل كه اغلب با ريزشهاي جوي همراه است، نگراني ساكنان بخشي از اين استان را كه زمستان پارسال را با سرماي كم سابقه و درقطعي گاز سپري كردند، نسبت به بروز سرماي شديد احتمالي در زمستان امسال افزايش داده است.
تعدادي از ساكنان اردبيل كه در روزهاي اول آبان ماه امسال با هواي سردو باراني و در ارتفاعات با هواي برفي مواجه هستند در مقابل ضرب المثل فارسي سالي كه نكوست از بهارش پيداست به شوخي ميگويند : زمستاني كه سرد است از پاييزش پيداست .
در حاليكه اين افراد از احتمال در پيش رو بودن زمستان بسيار سرد نگران مي باشند هنوز بعضي از آنان تداركي براي مواجهه و مقابله با سرماي شديد احتمالي در روزهاي زمستان انجام نداده اند.
ساكنان نقاطي ازاستان اردبيل ازجمله خلخال و مشگين شهر به دليل كاهش فشار و يا قطعي گاز لوله كشي شده در روزهاي سرد زمستان پارسال با مشكلات زيادي روبرو شدند و در بعضي از روزها كاهش مقطعي فشار گاز در محلاتي ازشهر اردبيل زنگ خطر را براي اهالي آنها به صدا در آورد .
پارسال قطع جريان گاز شهري در نقاطي از استان اردبيل موجب وارد شدن ميلياردها ريال خسارت به واحدهاي توليدي شد و حتي ۵۰درصد از مشتركان گازدر شهرستان گرمسير پارس آباد نيز در آن زمان براي مدتي به دنبال قطع گازلوله كشي شده غافلگير شدند.
بحران كاهش فشار و قطعي گاز همچنين سبب تعطيلي تعداد زيادي از مدارس براي چندين روز متوالي در دي ماه سال گذشته در نقاطي از استان اردبيل شد و مسوولان ذيربط علت كاهش فشار و يا قطع گاز را در اين نقاط افزايش بسيار زياد مصرف اين انرژي به علت سرماي كم سابقه هوا ذكر كردند .
يك ساكن اردبيل ميپرسد : چرا هميشه مردم پس از روبرو شدن با بحران و ياحوادت به تكاپو ميافتند و مجبور ميشوند كه هزينههاي گزافي را براي مقابله با پيامدهاي حوادت صرف كنند در حاليكه ميتوانند قبل از مواجهه با بحران با صرف هزينه بسيار كم و تهيه لوازم گرمازاي جايگزين هنگام قطع گاز بامشكلات آنچناني و جدي مواجه نشوند.
احمد فتحي ميگويد : مسوولان ذيربط استان نيز بايد قبل از فرا رسيدن چنين بحرانهايي اقدامات لازم از جمله دوگانه سوز كردن نانواييها و مراكز حساس شهرها را انجام دهند.
يك بانوي خانه دار اردبيلي هم گفت : با توجه به اينكه احتمال بروز چنين مشكلي در زمستان امسال هم وجود دارد بايد آمادگي كافي براي تامين نيازهاي روزمره را در چنين شرايطي داشته باشيم.
وي افزود : تقويت خطوط لوله انتقال گاز به شهرها از اقداماتي است كه بايد در اين زمينه انجام شود و همچنين تامين سوخت و لوازم گرمازاي جايگزين به اندازه كافي نيز ضرورت دارد.
مدير كل دفتر بازسازي و حوادت غيرمترقبه استان اردبيل ميگويد :
تدابيرلازم براي مواجهه با بروز احتمالي شرايط نامساعد جوي از جمله ريزش سنگين برف و استقرار هواي بسيار سرد زمستان با همكاري ادارات - سازمان ها وارگانهاي ذيربط اين استان انجام شده است.
علي اسلامي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : باتوجه به بروز بحران قطع گاز در شهرستانهاي مشگين شهر و خلخال در سال گذشته ۹۰درصد نانوايي هاي اين شهرستانها و نيز تعدادي از نانواييهاي اردبيل و نمين دوگانه سوزشدهاند .
وي اظهارداشت : همچنين ادارات و مراكز حساس شهرهاي استان موظف به دوگانه سوز كردن سامانه گرمايشي خود شدهاند و تاكنون بخش اعظمي از آنها به اين سامانه مجهز شده اند.
وي افزود : پارسال چهار هزار دستگاه بخاري نفت سوز خريداري و در مناطقي از استان اردبيل كه با قطع گاز روبرو بودند توزيع شد.
وي تاكيد كرد شركت توزيع فرآوردههاي نفتي استان نيز براي تامين نفت سفيد به مردم به ويژه ساكنان نقاط سردسير و دورافتاده استان اعلام آمادگي كرده است و اين فرآورده سوختي به اندازه كافي در انبارهاي استان ذخيره مي باشد.
وي گفت : همچنين كميته برفروبي با حضور ادارات و سازمانهاي ذيربط دراستان اردبيل تشكيل شده است كه در صورت ريزش سنگين برف به ياري اداره كل راه و ترابري استان در برفروبي و بازگشايي جادهها بشتابند.
وي افزود : هرچند كه اميد ميرود زمستان امسال شرايط بحراني در استان اردبيل حاكم نشود اما طبق ضرب المثل قديمي كار از محكم كاري عيب نميكند واشكالي ندارد كه مردم مقدار كمي سوخت و لوازم گرمايشي كه با استفاده ازگاز لوله كشي كار نميكنند تهيه و در منزل نگهداري كنند.
كارشناس مسوول روابط عمومي سازمان آموزش و پرورش استان اردبيل هم دراين زمينه ميگويد : براي دوگانه سوز كردن سامانههاي حرارت مركزي مدارس اين استان با ارسال بخشنامهاي به نواحي و مناطق خواستار هماهنگي با اعضاي كميته برنامه ريزي، فرمانداريها و اداره كل نوسازي مدراس به منظور تامين اعتبار شدهايم .
شاپور قهرماني در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : براي دوگانه سوزكردن ۲۰۰موتورخانه واحدهاي آموزشي استان كه در زمان حاضر از گاز لوله كشي شده استفاده ميكنند و داراي ۶۰۰دستگاه مشعل هستند به مبلغ هفت ميليارد و ۲۰۰ميليون ريال اعتبار نياز است كه تاكنون تامين نشده است.
به گفته او در زمان حاضر براي تامين گرماي مورد نياز ۱۵درصد از مدارس استان اردبيل از سامانه حرارت مركزي، ۳۶درصد از بخاريهاي گازي و ۴۹درصد از بخاريهاي نفتي استفاده ميشود.
مدير عامل شركت گاز استان اردبيل گفت : احدات خط انتقال تقويتي گاز به شهرستان مشگين شهر به قطر ۱۶اينچ و به طول ۵۰كيلومتر آغاز شده است .
نقي كمالي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : اين خط لوله باتوجه به توسعه صنايع و زيرساختها در استان اردبيل كه سوخت آنها گاز طبيعي مي باشد گاز شهري مورد نياز شهرستان مشگين شهر را تقويت خواهد كرد و تلاش مي شود كه در طول چند ماه آينده مورد بهره برداري قرار گيرد.
او گفت : در طول سال گذشته ۹۴۶ميليون متر مكعب گاز در استان اردبيل مصرف شده بود كه با وارد مدار شدن نيروگاه گازي اردبيل اين ميزان درسال جاري افزايش خواهد يافت.
وي، از ساكنان استان اردبيل خواست به موضوع صرفه جويي كه از آموزههاي مهم دين مبين اسلام است همواره اهميت دهند و از گاز طبيعي لوله كشي شده كه نعمت بزرگي براي استان سردسير اردبيل است به ويژه در فصول سرد سال به شكل
بهينه استفاده كنند.
در زمان حاضر ۱۱۸هزار و ۸۴۱انشعاب گاز در اين استان نصب شده و ۱۹۳هزار مشترك با ۲۰۰هزار و ۲۵۰خانوار شامل ۷۸۷هزار نفر جمعيت در نقاط شهري و روستايي از گاز طبيعي لوله كشي شده بهره مند هستند.
هرچند سرماي شديد هوا در فصول سرد سال ساكنان نقاط سردسير اين استان ازجمله اردبيل، نير، نمين، خلخال،كوثر و مشگين شهر را آزار ميدهد ومشكلات متعددي براي آنان ايجاد ميكند اما مردم منطقه همواره شاكر نعماتي چون خنكي هوا در تابستان و نيز قابليتهاي فراوان منطقه در زمينه كشاورزي و دامپروري هستند.
بر اساس سرشماري سال ۱۳۸۵از يك ميليون و ۲۵۵هزار نفر جمعيت استان اردبيل ۷۱۵هزار نفر در شهرها و بقيه در روستاها سكونت دارند.ك/۴ /۵۹۲/۶۱۸/۵۸۷
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]