واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بخش نخست/قرآنشناسي از ديدگاه امام خميني(ره)
گروه خبرنگاران افتخاري / جواد حسين زاده: قرآنشناسان تاكنون قرآن را از زاويههاي مختلف نگاه كردهاند. افكار و انديشههاي امام خميني(ره) بهعنوان يك قرآنشناس برجسته و تأثيرگذار بر مسلمانان از جهات گوناگون در اين نوشتار مورد بررسي و تحقيق قرار گرفته است.
قرآنشناسان تاكنون قرآن را از زاويههاي مختلف نگاه كردهاند. همچنين افكار و انديشههاي امام خميني (ره) به عنوان يك قرآنشناس برجسته و تأثيرگذار بر مسلمانان از جهات گوناگون بررسي و تحقيق شده است.
نويسنده كوشيده است تا قرآنشناسي امام را از نظر راه و رسم برخورداري از قرآن طرح و شرح كند. ما اميدواريم كه اين مقاله از يك سو فتح بابي باشد براي قرآنشناسي ديگران و از سوي ديگر، گامي هرچند كوچك در فراخواني از همه آنان كه مايلند در ويژهنامه قرآنشناسي امام خميني ما را ياري رسانند.
اين كتاب بزرگ الهي كه از عالم غيب الهي و قرب ربوبي نازل شده، از بزرگترين مظاهر رحمت مطلقه الهيه است. اين مطلبي است كه امام خميني در كتاب آدابالصلواة عنوان كردهاند. قرآن شريف بهقدري جامع لطايف و حقايق و سراير و دقايق توحيد است كه عقول اهل معرفت در آن حيران ميماند.
اين، اعجاز بزرگ اين صحيفه نورانيه آسماني است، نه فقط حسن تركيب و لطف بيان و غايت فصاحت و نهايت بلاغت و كيفيت دعوت و اخبار از مغيبات و اِحكام اَحكام و اتقان تنظيم عايله و امثال آن، كه هر يك مستقلا اعجازي فوق طاقت و خارق عادت است، بلكه ميتوان گفت اين كه قرآن شريف معروف به فصاحت شد و اين اعجاز در بين ساير معجزات مشهور آفاق شد، براي اين بود كه در صدر اول اعراب را اين تخصص بود و فقط اين جهت از اعجاز را درك ميكردند و جهات مهمتري كه در آن موجود بود و جهت اعجازش بالاتر و پايه ادراكش عاليتر بود اعراب آن زمان درك نكردند.
الان نيز آنهايي كه همافق آنها هستند، جز تركيبات لفظيه و محسنات بديعيه و بيانيه چيزي از اين لطيفه الهيه ادراك نكنند. قرآن يك سفره گستردهاي است كه همه از آن استفاده ميكنند، منتها هر كس به وضعي استفاده ميكند. آن براي رشد جهانيان و نقطه جمع همه مسلمانان، بلكه عايله بشري از مقام شامخ احديت به كشف تام محمدي (ص) تنزل كرد كه بشريت را به آنچه بايد برسند، برساند. اين صحيفه الهيه، كتاب احياي قلوب به حيات ابدي علم و معارف الهيه است. اين كتاب خداست و به شئون الهيه جل و علا دعوت ميكند.
ما بايد مقصود از تنزيل اين كتاب را قطع نظر از جهات برهاني، كه خود به ما مقصد را ميفهماند، از خود كتاب خدا اخذ كنيم. صاحب كتاب مقصد خود را بهتر ميداند. اكنون به فرمودههاي اين مصنف راجع به شؤون قرآن نظر ميكنيم، ميبينيم خود ميفرمايد: «ذالك الكتاب لاريب فيه هدي للمتقين». اين كتاب را كتاب هدايت خوانده است.
ميبينيم در يك سوره كوچك چندين مرتبه ميفرمايد: «ولقد يسرنا القرآن للذكر فهل من مذكر»، «وانزلنا اليك الذكر تبين للناس ما نزل اليهم و لعلهم يتفكرون» و «كتاب انزلناه مبارك ليدبروا آياته و ليتذكر اولوالالباب»
بدانكه اين كتاب شريف، چنانچه خود بدان تصريح فرموده، كتاب هدايت و راهنماي سلوك انسانيت و مربي نفوس و شفاي امراض قلبيه و نوربخش سير اليالله است. بالجمله، خداي تبارك و تعالي به واسطه سعه رحمت بر بندگان، اين كتاب شريف را از مقام قرب و قدسي خود نازل فرموده و بر حسب تناسب عوالم تنزل داده تا به اين عالم ظلماني و سجن طبيعت رسيده و به كسوه الفاظ و صورت حروف درآمده، براي استخلاص مسجونين در اين زندان تاريك دنيا رهايي مغلولين در زنجيرهاي آمال و اماني و رساندن آنها از حضيض نقص و ضعف و حيوانيت به اوج كمال و قوت و انسانيت.
مقصد قرآن، چنانچه خود آن صحيفه نورانيه ميفرمايد: هدايت به سبيل سلامت است و اخراج از همه مراتب ظلمات است به عالم نور و هدايت به طريق مستقيم است بايد انسان به تفكر در آيات شريفه مراتب سلامت را از مرتبه دانيه آن، كه راجع به قواي ملكيه است تا منتهي النهايه آن كه حقيقت قلب سليم است بهدست آورد و سلامت قواي ملكيه و ملكوتيه گم شده قاري قرآن باشد كه در اين كتاب آسماني اين گم شده موجود است و بايد با تفكر آنرا استخراج كند. هيچ جا بهتر از قرآن نيست، هيچ مكتبي بالاتر از قرآن نيست. اين قرآن است كه ما را هدايت مي كند به مقاصد عاليه كه در باطن ذاتمان توجه به او هست و خودمان نميدانيم.
اتصال معنويت به ماديات و انعكاس معنويت در همه جهات ماديت از خصوصيات قرآن است كه افاضه فرموده است. قرآن در عين حالي كه يك كتاب معنوي، عرفاني و آنطوري است كه به دست ماها به خيال ماها، به خيال جبرئيل امين هم نميرسد، در عين حال يك كتابي است كه تهذيب اخلاق ميكند، استدلال هم ميكند، حكومت هم ميكند و وحدت و قتال را هم سفارش ميكند.
آرمان اصلي وحي اين بوده است كه براي بشر معرفت ايجاد كند، معرفت به حق تعالي در رأس همه امور اين معناست، اگر تزكيه گفته شده و دنبالش تعليم گفته شده است، براي اين است كه نفوس تا تزكيه نشوند نميتوانند برسند. از مقاصد و مطالب آن، دعوت به تهذيب نفوس و تطهير بواطن از ارجاس طبيعت و تحصيل سعادت و بالجمله، كيفيت سير و سلوك اليالله است.
قرآن و كتابهاي حديث، كه منابع احكام و دستورات اسلام است با رسالههاي عمليه كه توسط مجتهدين عصر و مراجع نوشته ميشود، از لحاظ جامعيت و اثري كه در زندگي اجتماعي ميتواند داشته باشد، به كلي تفاوت دارد نسبت اجتماعيات قرآن با آيات عبادي آن، از نسبت صد به يك هم بيشتر است.
كتابي است كه آدمي بايد از اينجا تا آخر دنيا و تا آخر مراتب حركت بكند، يك همچنين كتابي است كه هم معنويات انسان را درست ميكند و هم حكومت را درست ميكند، همه چيز توي قرآن هست. قرآن كتاب تعمير ماديات نيست. همه چيز است. انسان را به تمام ابعاد تربيت ميكند، ماديات را در پناه معنويات قبول دارد و ماديات را تبع معنويات قرار ميدهد. ما يك همچنين كتابي داريم كه مصالح شخصي، مصالح اجتماعي، مصالح سياسي، كشورداري و همه چيزها در آن هست. قرآن مشتمل بر تمام معارف است و تمام مايحتاج بشر است.
انگيزه بعثت بسط اين سفره در بين بشر از زمان نزول تا آخر است، اين يكي از انگيزههاي كتاب است و انگيزه بعثت است. «بعث اليكم» رسولي را كه تلاوت ميكند بر شما قرآن را، آيات الهي را، «ويزكيهم و يعلمهم الكتاب الحكمه» اين شايد غايت اين تلاوت باشد، تلاوت ميكند براي تزكيه و براي تعليم و براي تعليم همگاني، تعليم همين كتاب و تعليم حكمت كه آن هم از همين كتاب است.
پس انگيزه بعثت نزول قرآن است و انگيزه تلاوت قرآن بر بشر اين است كه تزكيه پيدا كنند و نفوس مصفا بشوند از اين ظلماتي كه در آنها موجود است تا اينكه بعد از اينكه نفوس مصفا شدند، ارواح و اذهان آنها قابل اين بشود كه كتاب و حكمت را بفهمند. انگيزه نزول اين كتاب مقدس اين است كه اين كتاب در دسترس همه قرار بگيرد و همه از او به اندازه سعه وجودي و فكري خودشان استفاده كنند.
متن مقاله را در وبلاگ شخصي نويسنده ببينيد!
ادامه دارد ... .
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 384]