واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: «بازخوانى روشى نو در تفسير قرآن» به چاپ دوم رسيد
گروه ادب: مؤسسه بوستان كتاب قم، كتاب «بازخوانى روشى نو در تفسير قرآن» كه شرح نظري قرآنپژوهان كشور در ارتباط با تفسير راهنماست را در ماه جاري براي دومينبار منتشر كرده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، چاپ دوم كتاب «بازخوانى روشى نو در تفسير قرآن» در واقع گزارشِ كاملى از همايش بررسى ابعاد علمى و اجتماعى تفسير راهنماست و در آن، قرآنپژوهان از ابعاد گوناگون اين تفسير سترگ، سخن گفتهاند. تفسير راهنما، ارائهدهنده سبك جديدى در برداشتها و نيز انعكاس ديدگاههاى مختلف تفسيرى به روش موجز و گويا است. اين تفسير، پس از انتشار، با استقبال روبهرو شد و انديشوران اسلامى درباره آن ديدگاههاى خود را ابراز كردند.
تفسير راهنما اثر آيتالله اكبر هاشمي رفسنجاني و جمعي از محققان مركز فرهنگ و معارف قرآن است. آيتالله هاشمي رفسنجاني، در سالهاي مبارزه و زندان، تدوين فرهنگي از موضوعات گسترده را لازم ميبيند و بر ايناساس، كار تدوين كليد قرآن را با فيشبرداري موضوعات آن به انجام ميرساند؛ وي در زندان حدود 22 دفتر دويست برگي از اين فيشها فشرده آماده كرد. پس از زندان، تصميم گرفت موضوعات را بر اساس حروف الفبا تنظيم و بهترتيب منطقي ذيل عنواني كلي قرار دهد؛ ولي مسئوليتهاي سنگين فرصت چنين كاري به او نداد.
بنابراين، تكميل اين طرح عظيم را به جمعي از محققان مركز فرهنگ و معارف قرآن حوزه علميه قم واگذار شد. اين گروه، براي اين مجموعه از فيشهاي تفسيري، تحقيق مجدد و استناد به منابع و روايات را لازم ديده و آن را به انجام ميرسانند. هدف آيتالله هاشمي رفسنجاني از تدوين و تنظيم اين برداشتهاي قرآني، تهيه كليد مفاهيم و معارف قرآني بود. البته وقتي كار در اختيار مركز فرهنگ و معارف قرآن قرار گرفت، آنان به گستردگي فرايند تحقيق در معارف قرآني افزودند و جز اين هدف، اهداف ديگري نيز در نظر گرفتند. در مجموع اين اثر با چهار هدف اصلي شكل گرفت: كه هدف نخست آن تفسير تربيتي قرآن و هدف دوم ارائه برداشتها و فيشهاي قرآني به ترتيب سورهها (از سوره حمد تا پايان) است. ذيل آيه هرچه از آن استفاده ميشود بهترتيب منطقي و دستهبندي آورده شد و اين كار با نام تفسير راهنما انجام گرفت.
در اين تفسير، سعي بر آن بوده هر موضوع و مفهوم كه از آيات شريفه قرآن استفاده ميشود، بهصورت مستقل ذكر شود. از اينرو، به تناسب هرآيه چندين برداشت در ذيل آن قرار گرفته و در مواردي نيز نحوه استفاده از آيه تبيين شده است. در اين تفسير، آن دسته از روايات كه جنبه تفسيري دارد و محقق را در فهم مقصود آيه ياري ميكند، آمده است. البته در گزينش روايات به معيارهايي نظير متن، سند و خصوصيات ديگر توجه شده است. اين روايات در پايان هر آيه ذكر شده تا خواننده هنگام مراجعه به آيه، به روايات آن نيز دسترسي داشته باشد.
اين تفسير از روشي بديع در ارائه مفاهيم و موضوعات قرآن استفاده كرده است. ارائه تفسير قرآن به اين سبك، در تدريس و تفهيم مطالب قرآني، موفقيتهاي فراواني در پي داشت.
در اين تفسير، دو نوع فهرست وجود دارد: فهرست پاياني هر آيه و فهرست پاياني جلد. در پايان هر آيه، عناوين موجود در آيه و برداشتها به صورت عنوانهاي اصلي و فرعي طبقهبندي شده است. مراجعهكننده ميتواند با مراجعه به فهرست پاياني هرآيه كه مانند شناسنامه آيه است، نماي كلي موضوعات و مفاهيم را به دست آورده، چشماندازي از آيه در اختيار داشته باشد.
در پايان هر جلد نيز مجموعه نمايههاي آن به شكل الفبايي ـ موضوعي ردهبندي شده تا مراجعهكننده بتواند به راحتي موضوعاتي اصلي و فرعي مورد نياز خود را بيابد و به آن مراجعه كند.
2. فرهنگ موضوعي قرآن (كليد قرآن): اين قسمت به فهرست موضوعي الفبايي عناوين و مطالب جمع آوري شده ميپردازد. قسمت نخست آن، به صورت كامپيوتري، باعنوان «تبيان 3» منتشر شده و كار چاپ آن با انتشار جلد اول (فرهنگ قرآن) آغاز شده است.
3. تهيه بانك «اطلاعات معارف قرآن كريم»: در اين مجموعه، تمامي منابع، مأخذ و مدارك معارف قرآني شناسايي و گردآوري و محتواي آنها بر اساس نظمي منطقي طبقهبندي شده است.
4. «تفسير موضوعي قرآن»: نهاييترين و اساسيترين هدف اين مجموعه تهيه تفسير موضوعي، پس از گردآوري برداشتها و دستهبندي موضوعاتي و آماده شدن بانك اطلاعات قرآن كريم، است.
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 180]