واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: كاربران ايراني؛ در حال بالا رفتن از نردبان وب 2.0
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: نگاهي به وبلاگها
شاخصترين ويژگي وب ٢.0، جنبه اجتماعي و همگاني آن است. براي ميزان استفاده از فناوريهاي وب ٢.0 و مشاركت در اين پديده اجتماعي، ميتوان سطوح مختلفي تعريف كرد و كاربران اينترنت را بر اساس آن تقسيمبندي كرد.
به گزارش سرويس نگاهي به وبلاگهاي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، نويسنده وبلاگ "يك پزشك" به نشاني http://١pezeshk.com در ادامه با اشاره به برخي از اين دستهبنديهاي كاربران آورده است:* كاربران غيرفعال اينترنت
* تماشاچيها: خوانندگان وبلاگها، شنوندگان پادكستها، تماشاگران ويدئوها، خوانندگان مطالب انجمنهاي اينترنتي و مرورها و نقدهاي ديگر كاربران
* مشاركتكنندهها: آنهايي كه پروفايلي در سايتهاي شبكهاي اجتماعي دارند و مرتبا از اين سايتها بازديد ميكنند.
* گردآورندگان: آنهايي كه از فناوري feed (خوراك، خبرمايه) استفاده ميكنند، به عكسها يا صفحات اينترنتي برچسب tag ميزنند، در سايتهاي لينكدهي جمعي به صفحات اينترنتي، رأي ميدهند.
* نقدكنندهها: آنهايي كه كيفيت محصولات و خدمات را ارزيابي ميكنند، كامنت ميگذارند، به صورت فعال در انجمنهاي اينترنتي مشاركت ميكنند، ويكيها را ويرايش ميكنند.
* پديدآورندگان: آنهايي كه وبلاگ يا سايت دارند، ويدئو، فايلهاي صوتي يا پادكست منتشر ميكنند و آنهايي كه به صورت آنلاين مقاله مينويسند.
اين سطوح مختلف مشاركت را ميتوان به يك نردبان تشبيه كرد كه در آن هر چقدر يك كاربر از پلههاي اول به پلههاي بالاتري صعود كند، بيشتر مشاركت كرده است و كاربر فعالتري محسوب ميشود.
بنابراين ميتوان گفت در ارزيابي تعداد كاربران اينترنتي و نحوه استفاده آنها از اينترنت، اعداد و ارقام خام اصلا آمار خوبي به دست نميدهند. ايران ميليونها كاربر اينترنتي دارد، اما مشخص است كه شمار اندكي از كاربران ايراني اينترنت توانستهاند به پلههاي بالايي نردبان وب ٢.0 برسند و از همه موهبتهاي فناوري اجتماعي وب ٢.0 استفاده كنند.
بحث در مورد چرايي چنين چيزي در اين مختصر نميگنجد، اما كيفيت بسيار پايين خدمات اينترنتي در ايران به همراه قيمت نسبتا بالاي آن، محدوديتهاي اينترنتي، عدم وجود فرهنگ مشاركتي در جامعه ايران، نگاه بعضا منفي به كل پديده اينترنت به عنوان ابزاري تخريبي و تهديدكننده، شمار اندك سرويسهايي وب دويي بوميشده، نبود تبليغات مناسب و آموزشهاي همگاني از دلايل مهم ناتواني كاربران در بالا رفتن از اين نردبان تمثيلي هستند.
موسسه پژوهشي «فورستر» در آماري كه به تازگي منتشر كرده است، اعداد و ارقام جالبي در مورد نحوه استفاده كاربران آمريكايي اينترنت منتشر كرده است: از هر ٤ آمريكايي، ٣ نفر از از يكي از سرويسهاي اجتماعي اينترنت استفاده ميكنند. در سال ٢٠٠٧، ٥٦ درصد كاربران آمريكايي از اين ابزارها استفاده ميكردند.
- ٢١ درصد كاربران اينترنتت در امريكا، در گروه پديدآورندگان، جاي ميگيرند. سال قبل ١٨ درصد كاربران، پديدآورنده بودند.
- اما بر تعداد منتقدان اينترنتي، يعني كامنتگذارها و ويرايشگرهاي ويكيها به ميزان قابل توجهي نسبت به سال قبل افزوده شده است، هماكنون ٣٧ درصد كاربران آمريكايي اينترنتي در اين دسته قرار دارند. سال قبل ٢٥ درصد كاربران در اين دسته جاي ميگرفتند.
- براساس اين آمار، ١٩ درصد كاربران گردآورنده، ٣٥ درصد مشاركتكننده و ٦٩ درصد تماشاچي هستند. ٢٥ درصد كاربران هم غيرفعال هستند.
انتهاي پيام
دوشنبه 6 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]