واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: تسلا رود استر اولين خودروي ورزشي الكتريكي
مونا مشهدي رجبي - شركت خودروسازي تسلا موتور كه در نمايشگاه پاريس امسال اولين خودروي ورزشي الكتريكي را به نمايش گذاشته بود در اثر بحرانهاي اقتصادي امروز دنيا، آسيب زيادي متحمل شده است.
مشكلات اين شركت به اندازهاي است كه احتمال تعطيلي يكي از كارخانههايش واقع در ايالت ميشيگان آمريكا ميرود. تعطيل شدن كارخانه ايالت ميشيگان به معناي بيكار شدن كارگران آن و به دنبال آن به تعويق افتادن عرضه مدل لوكس سدان اين شركت يعني مدل S است. اين شركت جوان خودروسازي در سال 2003 ميلادي در كاليفرنياي آمريكا راهاندازي شد و با سرمايهاي معادل 5/7 ميليون دلار آمريكا كار خود را آغاز كرد. اما هم اكنون ميزان سرمايه موجود در اين شركت بيش از 100 ميليون دلار است كه براي بنيانگذاران اين شركت موفقيت بزرگي محسوب ميشود. بر طبق گزارشهاي موجود خودروي الكتريكي ورزشي توليدي اين شركت كه يكي از قدرتمندترين خودروهاي الكتريكي جهان است تسلا رود استر(tesla roadster) نام دارد كه به دليل دارا بودن ويژگيهاي متمايزي نسبت به ديگر خودروهاي موجود در بازار، قدرت ايجاد تغييرات بزرگ در اقتصاد شركت تسلا موتور را دارد. دستاندركارن تسلا موتور بر اين باورند كه اين خودرو اقتصاد شركت مذكور را نجات ميدهد و تاثير بحرانهاي مالي دنيا روي اوضاع آن شركت را كمتر ميكند. اين شركت خودروسازي آمريكايي كه از زمان تاسيس تاكنون چهار بار مدير عامل آن تغيير كرده است هماكنون توسط الون ماسك، يكي از بنيانگذاران اين شركت اداره ميشود. ماسك براي تبديل تسلا به يك شركت خودروسازي قدرتمند در آمريكا و بالا بردن توان مالي آن در نظر دارد تمركز بيشتري روي فروش خودروهاي تسلا روداستر و تكنولوژي موتور باتري به ديگر شركتهاي خودروسازي داشته باشد. ماسك بر اين باور است روداستر ميتواند اقتصاد شركت تسلا را متحول كند زيرا نمونه بينظيري از علم و تكنولوژي تازه است كه توانايي زيادي در حركت دارد. ماسك در وب سايت رسمي شركت مينويسد: «تسلا روداستر يك محصول بينظيراست كه تاكنون سفارشهاي زيادي براي آن دريافت كرديم. اين خودروي كاملا الكتريكي ورزشي ميتواند با سرعت 210 كيلومتر در ساعت حركت كند و در كمتر از چهار ثانيه شتابي بيشتر از 100 كيلومتر در ساعت بگيرد. هزينهاي كه براي تامين انرژي مورد نياز اين خودرو براي طي هر مايل برآورد شده معادل 02/0 دلار است و در سال 2006 ميلادي مجله تايم از آن به عنوان بهترين اختراع جهان ياد كرد. فروش اين محصول ميتواند ظرف شش ماه تا 9 ماه آينده جريان نقدينگي شركت را مثبت كند و ما را از بحران نجات دهد.»
تنها مساله موجود در مورد خودروهاي الكتريكي ورزشي تسلا قيمت بالاي آن است. تسلا رود استر كه نماي تازهاي از خودروهاي ورزشي را به تصوير كشيده است با قيمت 109 هزار دلار آمريكا به بازار مصرف عرضه ميشود. مبلغي كه پرداخت آن براي شمار زيادي از مردم جهان و علاقهمندان ورزش رالي امكان پذير نيست .ولي گويا بازار هدف اين شركت خودروسازي به خوبي شناخته شده است و عرضه آن به بازار هدف با استقبال زيادي هم روبهرو بوده است. مدير عامل تسلا موتور بعد از شنيدن انتقاد رسانهها از قيمت بالاي اين خودرو از دريافت حجم بالاي سفارشها براي ساخت اين خودرو خبر داد و پيشبيني كرد ورود انبوه آن به بازار مصرف اقتصاد شركت را زير و رو كند. اما با وجود به تعويق افتادن عرضه اين محصول به بازار مصرف ممكن است برخي از علاقهمندان خودروهاي الكتريكي توليدات ديگر شركتها كه اغلب با قيمت پايينتري به بازار عرضه ميشوند را انتخاب و خريداري كنند. بهخصوص كه رشد قيمت نفت در سال 2008 ميلادي شمار زيادي از شركتهاي خودروسازي جهان را بر آن داشت تا سرمايهگذاري خودرا در توليد خودروهاي الكتريكي بيشتر كنند و هماكنون اغلب شركتهاي خودروسازي جهان از ارائه خودروي الكتريكي خود ظرف چند سال آينده خبر ميدهند. يكي از تحليل گران بازار خودرو معتقد است بازار تسلا رود استار به گونهاي كه مديران آن تصور ميكنند نخواهد بود. تاخير در عرضه آن به بازار سبب ميشود تا جذابيت آن به عنوان اولين خودروي الكتريكي جهان از بين برود و بازار آن كوچكتر شود. ولي ماسك ضمن تكذيب اين نظريه ميگويد: «تاخير در عرضه به بازار به معناي بررسي دقيقتر جوانب و ريزهكاريهاي خودرو است كه ميتواند موجب ارتقاي كيفي شود. ما معتقديم اين تاخير بازار مصرف ما را بزرگتر ميكند. ضمن اينكه ما هنوز اولين شركتي هستيم كه خودروي الكتريكي براي مسابقات رالي را طراحي كرديم. رود استر اولين خودروي كاملا الكتريكي خواهد بود زيرا توليدات موجود در بازار و حتي خودروهايي كه در مورد آنها صحبت ميشود اغلب هيبريد الكتريك و بنزين هستند.»
قيمت خودروي سدان مدل اس كه يك خودروي بسيار لوكس است و قرار بود تا اواخر سال 2009 ميلادي به بازار عرضه شود 60 هزار دلار اعلام شد. اما مشكلات اقتصادي تسلا موتور كه نمايي از بحران اقتصادي غرب است موجب شد تا توليد اين خودرو و عرضه آن به بازار مصرف به اواسط سال 2011 ميلادي موكول شود. انتظار ميرود خودروي مدل S توليدي تسلا هم زمان با خودروي شورولت توليدي جنرال موتورز به بازار عرضه شود با اين تفاوت كه جنرال موتورز خودروي ولت خود را با قيمت 40 هزار دلار عرضه خواهد كرد كه پرداخت آن براي شمار بيشتري از مردم جهان و به خصوص آمريكا كه بازار مصرف اصلي اين محصول است امكانپذير است. شركت تسلا موتور دفتري براي طراحي و مونتاژ قطعات خودرو در انگليس دارد كه بعد از عرضه تسلاروداستر به بازار مصرف اين دفتر فعال خواهد شد. هماكنون توليدات اين شركت در كارخانه شركت لوتوس كار، شركت خودروسازي انگليسي مونتاژ ميشود. دفتري براي مونتاژ قطعات اين خودرو در آسيا در تايوان راهاندازي شده است كه قرار است تسلا رود استار و تسلا وايت استار (خودروي آينده اين شركت) در آن مونتاژ شود .اين شركت هم اكنون دو فروشگاه در آمريكا دارد كه يكي در لس آنجلس است و در آوريل سال جاري راهاندازي شد و ديگري در منلو پارك كاليفرنيا است و در جولاي سال 2008 ميلادي كار خود را آغاز كرد.
دوشنبه 6 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 233]