واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: بحران اقتصادي به نبرد اژدهاي زرد رفتتعطيلي روزافزون فولادسازي در شرق آسيا
گروه صنعت و معدن- بحران جهاني اقتصاد، اين بار سراغ بازار فولاد آمده و تاكنون 5 كارخانه را در چين به تعطيلي كشانده است. در همين حال فولادسازان ژاپني نيز مجبور به كاهش توليد شدهاند.
اين بحران كه نبرد با اژدهاي زرد را آغاز كرد تاكنون علاوه بر تعطيلي 5 فولادساز چيني، دو كارخانه گالوانيزه و فروآلياژ در آن كشور را نيز به مرز ورشكستگي رسانده و براساس گزارشي كه متال بولتن منتشر كرده، مديران دو شركت فوق به دليل انجام ندادن تعهدات بانكي، فراري شدهاند. اين پديده در شرايطي در سرزمين چين جولان ميدهد كه دولت آن كشور، به تازگي نرخ بهره را براي مقابله با گسترده شدن دامنه بحران كاهش داده است. ركود در صنايع فولاد چين نيز همانند بازار آمريكا، همزمان با افت تقاضا و ركود در بخش ساخت و ساز شكل گرفته است. در آن سوي بازار، سنگآهنيها هم با انبارهاي مملو از توليدات معدني مواجه شدهاند. از سوي ديگر صنعت فولاد ژاپن نيز روزهاي خوشي را سپري نميكند و انتظار ميرود در آينده، شرايط بدتر از وضعيت فعلي شود.
فولادسازان ژاپني توليد خود را كاهش ميدهند
فولادسازان ژاپني نيز به دنبال بروز نشانههايي از كاهش تقاضا قصد دارند، توليد خود را كاهش دهند.به گزارش ايسنا، شوجي مونداوكا، رييس فدراسيون آهن و فولاد ژاپن گفت: آمار اقتصادي ماه آگوست به خوبي نشان ميدهد كه بحران جهاني اقتصاد تاثير منفي خود را روي ژاپن گذاشته است.وي تاكيد كرد: توليد فولادسازان ژاپني در شرايط فعلي بايد كاهش يابد.او كه در عين حال رييس شركت نيپون استيل به عنوان دومين فولادساز بزرگ جهان است، تصريح كرد كه اين شركت براي كاهش توليد در حال ارائه برنامه زمانبندي شده است.به گزارش رويترز، در ماه آگوست سفارش داخلي ژاپن براي فولاد به دنبال كاهش تقاضا از سوي بخشهايي مانند خودرو، صنايع الكترونيك، كشتيسازي و توليد ماشينآلات با 6/6درصد كاهش به 52/5 ميليون تن رسيد.اما در اين شرايط چينيها وضعيت خود را بغرنج ميبينند؛چراكه 5كارخانه فولادسازي در شهر چانگشو در استان جيانگسو به دليل ركود اقتصادي كنوني در جهان اعلام ورشكستگي كردهاند. اين كارخانه متعلق به فرو چاينا است.به گزارش متال بولتن، كارخانه فروچاينا كه در سنگاپور به ثبت رسيده است، بهرهبرداري از كارخانه 700هزار تني (Everbright) و كارخانه 600هزار تني شينگدائو گالوانيزه خود را متوقف كرد. سه كارخانه ديگر آن كارخانه كلاف نورد سرد چانگ شو شينگهاي و يك كارخانه گالوانيزه و كارخانه توليدكننده ورق ضخيم يا سنگين (Plate) چانگشو هستند.كارخانه فروچين نتوانسته است وام 103ميليون دلاري خود را بازپرداخت كند و علاوهبر اين حدود 2ميليارد يوآن ديگر نيز وام داشته است كه موعد آن سررسيد شده است.به گزارش متال بولتن، هفته گذشته دولت چين براي نخستينبار در ظرف بيش از 6ماه نرخهاي بهره را كاهش داد؛ چراكه اقتصاد اين كشور پس از مسابقات المپيك رو به افول گذاشته است.
كارخانههايي كه بسته ماندند
انتظار ميرفت كه در ماه سپتامبر بازار فولاد حركتي بكند اما برعكس با افت تقاضا،قيمتهاي فولاد نيز كاهش پيدا كرده و اكثر كارخانههايي كه براي بازيهاي المپيك بسته شدند نيز آغاز به كار نكردند و حتي كارخانههاي بزرگ هم توليدات خود را كاهش دادهاند.فولادسازان بيشتر نگران اين هستند كه چراقيمتهاي فولاد رو به كاهش است و كل بازار نيز با نوعي ترس و دلهره مواجه شده است.اما ظرف 8هفته گذشته در مناطق ديگر جهان نيز همانند چين قيمتها شديدا پايين آمده است.قيمتهاي ميلگرد ساختماني در چين در حدود 20درصد طي دو ماه گذشته تنزل پيدا كرده و به 700دلار در هر تن رسيده است حال آنكه قيمتهاي كلاف نورد گرم با 12درصد كاهش به كمتر از 750دلار در هر تن رسيده است.اما بازار سنگآهن وارداتي چين كه سمبلي از رونق بازار فولاد چين است ناگهان سقوط كرده و در ظرف چند هفته قيمتها در حد يك سوم پايين آمده است و نرخ حملونقل نيز كاهش پيدا كرده است و قيمتهاي بازار تقريبا به حد قيمتهاي قراردادهاي سالانه رسيده است.انجمن آهن و فولاد در چين ميگويد: انتظار ميرود كه حجم سنگآهن وارداتي كاهش بيشتري پيدا كند. در 8 ماه اول واردات چين 58ميليون تن بالاتر از نياز آن بوده است و ميزان موجودي آن در بنادر هنوز در حدود 80 ميليون تن است.بخش ساختماني در چين 55درصد فولاد را مصرف ميكند اما قبل از آخرين كاهش نرخ بهره با وجود كوششهايي براي كاهش نقدينگي در اقتصاد علائمي از ركود مشهود است.
كاهش بيسابقه سرمايهگذاري
در نيمه اول سال رشد سرمايهگذاري دارايي ثابت 8/15درصد بوده كه براي نخستين بار از سال 2002 به زير 20درصد رسيده است.در 7 ماه اول امسال در مقايسه با نرخ رشد بالاي 1/25درصدي در مدت مشابه آن در سال 2007، كل حجم فروش مستغلات در واقع به 10درصد سقوط كرده است.در همين حال تعديل نرخ بهره نشان ميدهد كه دولت تاييد ميكند كه اقتصاد كلان وارد يك سيكل يا دوران كاهندهاي شده است.يك تحليلگر فولاد چيني ميگويد: صنعت مستغلات يا مسكن با كمبود نقدينگي شديدي مواجه شده است كه ميتواند بدون شك ضربهاي بر روي تقاضا براي محصولات فولادي مانند ميلگرد ساختماني، مفتول و كلاف نورد گرم بگذارد. پكن تعداد زيادي كارخانه فولادسازي خود را تعطيل كرده كه در نتيجه آن توليد فولاد روزانه با 52/5درصد كاهش در ماه اوت به 57/42 ميليون تن رسيد.اما بدتر از همه اين است كه صادرات محصولات نهايي فولادي در همان زمان به ركود بالاي 68/7ميليون تن رسيد.اما در آينده بايد نگران اين وضع بود. قيمتهاي فولاد در داخل چين هنوز بالاست و قيمتهاي سنگآهن نيز به صورت تاريخي هنوز بالا باقي مانده است.
دوشنبه 6 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]