واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: رسانههاي ديجيتال هنوز متولي ندارد
فضاي مجازي- گروه دانش - حميد ضياييپرور:
واقعيت اين است كه موضوع رسانههاي ديجيتال در ايران هنوز متولي مشخصي ندارد و هر نهاد و دستگاهي سعي ميكند با ارائه طرح و برنامههايي، به اين وادي وارد شود.
شورايعالي اطلاع رساني با برگزاري جشنواره تسما (توليد و ساماندهي محتواي الكترونيكي)، از زاويه محتواي الكترونيكي وارد اين حوزه شده و بهطور طبيعي پايگاههاي اينترنتي كه به هر نحو، محتوايي در قالبهاي مختلف توليد كردهاند در چارچوب طرح شوراي مذكور ارزيابي و ساماندهي ميشوند.
مركز رسانههاي ديجيتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز با اين استدلال كه رسانهها در حوزه كاري اين وزارتخانه قرار دارند وارد اين عرصه شده و اكنون دومين دوره جشنواره رسانههاي ديجيتال را برگزار كرده است.
اين در حالي است كه مثلا در جشنواره مطبوعات، رسانههاي الكترونيك هيچ جايگاهي ندارند و آن دسته از ژورناليستهايي كه محتواي الكترونيكي در پايگاههاي اطلاعرساني منتشر كردهاند قادر به شركت در آن جشنواره نيستند.
البته پيشتر همزمان با جشنواره مطبوعات، بخش ويژهاي به نشر الكترونيك اختصاص يافته بود كه بعد از آغاز به كار جشنواره رسانههاي ديجيتال از آن بخش جدا شده و به اين جشنواره ملحق شد.
نمايشگاه يا رخداد ديگري كه نشريات و محصولات ديجيتال در آن شركت دارند الكامپ است. اين رخداد نيز هرساله در پاييز شاهد حضور گسترده شركتها و فعالان الكترونيك كشور است.
با اين توضيح كه الكامپ همواره از حاشيههاي دردسر ساز رنج برده است. مجري الكامپ وزارت بازرگاني و مشخصا شركت نمايشگاههاي بينالمللي تهران است.
شورايعالي فناوري اطلاعات كه اخيرا با مصوبه مجمع تشخيص مصلحت نظام مجددا احيا شده است، از ديگر نهادهاي متولي امر آيتي در ايران است كه طبيعتا موضوع رسانههاي ديجيتال در آن چارچوب نيز قابل طرح است.
در هفتههاي اخير وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات نيز رأسا در موضوع تعيين ضوابط پرتالهاي دولتي وارد گود شده و با همكاري برخي دستگاههاي اجرايي اقدام به تعيين و تدوين معيارهاي حاكم بر پايگاههاي اينترنتي دولتي كرده است.
بدين ترتيب ميتوان گفت نهادهاي مختلفي به موضوع رسانههاي ديجيتال به مفهوم عام آن ورود پيدا كردهاند و يك نوع كشمكش بر سر توليت اين عرصه در بين دستگاههاي حاكميتي وجود دارد.
امروزه فناوريهاي ديجيتال همچون تلفنهمراه، پايگاههاي اينترنتي، وبلاگها، بازيهاي رايانهاي و ابزارهايي نظير سي ديها، دي وي ديها، كول ديسكها، امپيتري پليرها، امپيفورها، پيسيپاكتها، لپتاپها، پيديايها و نيز انواع و اقسام فناوريهاي جديد الكترونيكي، پيرامون ما را احاطه كردهاند.
محتواي وب فارسي چالشهاي جدي براي جامعه ايراني بهوجود آورده است. اين عرصه، ميدان تهديدها و فرصتهاست.
برنامهريزي براي تقويت اين عرصه بايد در سطح ملي صورت گيرد. جشنوارههايي مثل جشنواره رسانههاي ديجيتال ويترين آيتي جمهوري اسلامي ايران هستند.
ميتوان با جلوگيري از پراكنده كاريها، متمركز كردن اقدامات سازمانها و نهادهاي دست اندر كار اين عرصه و كمك گرفتن از ظرفيتهاي بخش خصوصي و دانشگاهي، هر ساله در هفتهاي خاص اقدام به برگزاري نمايشگاه يا جشنوارهاي تخصصي در زمينه فناوري اطلاعات كرد و تمام پتانسيلها و توانمنديهاي فناوري اطلاعات ايران را در معرض ديد، قضاوت و مسابقه قرار داد.
در آن صورت انرژيهاي نهادهايي همچون وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، شورايعالي اطلاع رساني، شورايعالي فناوري اطلاعات، وزارت بازرگاني، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، معاونت علمي و فناوري رياستجمهوري، شورايعالي انقلاب فرهنگي و سازمان نظام صنفي رايانهاي در يك عرصه، متمركز خواهند شد و قدرت آيتي ايران را در پيش چشم همگان قرار خواهد داد.
از جي تكس تا جشنواره رسانههاي ديجيتال در تهران
در روزهايي كه نمايشگاه جيتكس، بزرگترين نمايشگاه فناوري اطلاعات در منطقه خاورميانه و شمال آفريقا در دوبي برگزار ميشود، در تهران دومين نمايشگاه رسانههاي ديجيتال در محل مصلاي تهران درحال برگزاري است؛
نمايشگاهي كه در مقايسه با نمونههاي منطقهاياش، بسيار محقرانهتر برگزار ميشود و عملا تبديل به مكاني براي اجتماع علاقهمندان بازيهاي كامپيوتري شدهاست.
در اين نمايشگاه شركتهاي مختلف در حوزه فناوري آيتي و ارتباطات ايراني، آخرين محصولات خود را عرضه كردهاند؛
نرمافزارهايي كه يا نمونههاي فارسيشده نرمافزارهاي خارجي هستند يا شباهتي بسيار كودكانه و ضعيف به نمونههاي خارجي دارند.
در مقايسه پتانسيلهاي نيروي انساني كشورمان با پتانسيل كشورهاي عربي مثل امارات متحده كه نمايشگاه جيتكس در آن برگزار ميشود و تبديل به پايتخت ديجيتال خاورميانه شدهاست، وضعيت اين نمايشگاه تاسفبار است .
يکشنبه 5 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 155]