واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: زنان در دوران يائسگي نياز به توجه بيشتر دارند
اجتماعي. بهداشت . زنان . يائسگي
پزشك متخصص زنان وزايمان تاكيد كرد :زنان در دوران يائسگي نياز به توجه بيشتر دارند و بايد مشكلات جسمي و روحي آنان را در نظر داشت .
دكتر نسيم سنجري روز دوشنبه در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا گفت : يك زن در دوران زندگي خود از نظر فيزيولوژي دچار تغييرات متعددي شده كه مهمترين آنها بلوغ و يائسگي است .
وي افزود: اگر چه اين دو مرحله در نظر ما بيماري محسوب نميشود و جزو زندگي طبيعي يك زن است، اما گاهي اين تغييرات حاد و شديد بوده و سبب مداخلات پزشكي ميشود.
دكتر سنجري با اشاره به اينكه مردم از دوران بلوغ آگاهي نسبي دارند و مي دانند كه با افرادي كه در اين دوران قرار دارند، چگونه برخورد كنند ، خاطر نشان كرد : متاسفانه مردم هنوز به رعايت حال خانمي كه در بحران دوران يائسگي قرار دارد ، عادت نكردهاند .
وي با تاكيد بر اينكه زن در دوران يائسگي نياز به محبت و دريافت خدمات پزشكي و اجتماعي دارد ، تصريح كرد دوران يائسگي ميتواند در رفتار ، عملكرد و حالات فرد تغيير ايجاد كند.
سنجري با بيان اينكه شدت تغييرات در افراد مختلف متفاوت است، توضيح داد :
طي اين دوران براي برخي بسيار آسان و براي برخي آنچنان سخت است كه براي عبور از آن نياز به كمك دارند .
وي گفت : اختلالات قاعدگي و سپس قطع قاعدگي از جمله تغييراتي است كه در بدن يك زن در حدود يائسگي ايجاد ميشود و ممكن است بررسي بيشترو يا درمان را ضروري سازد.
پزشك متخصص زنان وزايمان، گر گرفتگي را از ديگر علايم دوران يائسگي برشمرد و توضيح داد: گر گرفتگي يك احساس حرارت بالا در بدن بخصوص در سر و سينه است كه بطور ناگهاني منجر به تعريق ميشود و احساس نياز فرد به هواي آزاد را تشديد ميكند.
وي افزود : گرگرفتگي ممكن است يك تا صد بار در روز اتفاق بيفتد. معمولا گر گرفتگيهاي شديدي كه در شبها اتفاق ميافتد، خواب فرد را مختل كرده و كيفيت زندگي زن را تحت تاثير قرار ميدهد.
سنجري ياد آور شد معمولا گر گرفتگيها خود به خود محدودشونده هستند و پس از يكي دو سال يا شدت آنها كم ميشود يا از بين ميرود.
وي ورزش، نخوردن غذاهاي ادويه دار، استفاده از لباسهاي نخي، استفاده از چندين لباس لايه لايه به جاي استفاده از يك لباس ضخيم (تا فرد برحسب نياز خود آنها را كم يا زياد كند)، استفاده از دوش آب سرد و استخرهاي خنك را از جمله راهكارها براي فردي كه گر ميگيرد، دانست .
سنجري با بيان اينكه كساني كه استرس و اضطراب بيشتري دارند، علايم گر گرفتگي يا شدت و شيوع بيشتري ديده شده است، توصيه كرد هر عملي كه باعث كاهش اضطراب شود( پرداختن فرد به علايق خود مثلا نقاشي كردن يا مانند آن )، ميتواند در كاهش گر گرفتگي موثر باشد.
وي با تاكيد بر اينكه يكي از روشهايي كه امروزه براي كنترل گر گرفتگي موثر ميدانند يوگا است ، گفت : موارد شديدتر گر گرفتگي ممكن است نيازمند استفاده از داروهايي مانند فلوكستين، گابا پنتين، برخي از داروهاي ضد افسردگي و حتي استفاده از هورمونهاي جايگزين (در صورت نياز و در صورت عدم وجود منع مصرف، براي مدتي محدود) باشد .
وي در ادامه به تغذيه مناسب در دوران يائسگي پرداخت و گفت : زنها بايد در اين سن بيشتر به تغذيه خود توجه داشته باشند .
سنجري مصرف لبنيات كم چرب را يكي از مهمترين اصول تغذيه دانست و افزود:
سبزيها ، ميوهها و غلات منابعي از هورمونهاي گياهي هستند و استفاده مرتب از آنها ميتواند در كاهش علايم يائسگي كمك كند.
وي افزود : مصرف نوشابه در هيچ سني بخصوص در دوران يائسگي توصيه نميشود چرا كه كنترل وزن و جذب كلسيم را بشدت مختل ميكند.
اين متخصص زنان و زايمان مصرف مشروبات الكلي را مضر برشمرد و گفت : مصرف مشروبات الكلي علايم گر گرفتگي را تشديد كرده و علاوه بر افزايش احتمال ابتلا به سرطان پستان، دهها مشكل بهداشتي ديگر را به همراه دارد.
همچنين استعمال سيگار نيز منجر به كاهش سطح هورمونهاي جنسي بانوان شده منجر به يائسگي زودرس و تشديد علائم يائسگي بخصوص پوكي استخوان و چين و چروك صورت ميشود.
سنجري با اشاره به اينكه گاهي خانمها با ورود به سنين ميانسالي تحمل مصرف شير را از دست ميدهند ، توصيه كرد در اينگونه موارد زنان ميتوانند از ديگر منابع كلسيم دار مانند ماست ، كشك پنير و دوغ بدون گاز و كم نمك استفاده كنند.
وي در مورد محتوي كلسيم در يك فنجان از مواد غذايي كلسيم دار گفت : در يك فنجان ماست ، ۴۱۵ميلي گرم ،ماست با ميوه ۳۴۵ميلي گرم، شير ۳۰۰ميلي گرم + ۱۰۰واحد ويتامين دي ، بستني ۱۷۵ميلي گرم و لوبياي پخته شده۸۰ ميلي گرم كلسيم وجود دارد .
سنجري با اشاره به اينكه ميزان كلسيم يك و نيم ليوان دوغ بدون گاز برابر با يك ليوان شير است ، توصيه كرد: هر فرد حداقل چهار نوبت از موارد فوق را روزانه دريافت كند.
سنجري با تاكيد بر اينكه براي جذب كلسيم ما نيازمند ويتامين دي هستيم، گفت : اگر چه كشور ما كشور آفتاب خيزي است، اما به علت نوع پوشش خانم ها و همچنين آلودگي هوا در شهرهاي بزرگ مانند تهران ويتامين دي كافي به بدن نمي رسد و اين باعث شده تا ۵۰درصدخانمها دچار كمبود ويتامين اين ويتامين باشند .
وي در ادامه سخنان خود پوكي استخوان و افسردگي را از بيماريهاي شايع در دوران يائسگي برشمرد و گفت : سير پوكي استخوان زنان قبل از يائسگي كم بوده ولي پس از آن با سرعت بيشتري استخوانهاي خود را از دست ميدهند.
سنجري تاكيد كرد بايد زنان بيشتر ذخاير استخواني خود را از طريق تغذيه، فعاليت بدني مناسب و مصرف نكردن سيگار درسنين بلوغ و جواني كسب كنند.
پزشك متخصص زنان و زايمان خاطر نشان كرد كسب كلسيم و ويتامين دي بدون فعاليت بدني كافي نيست و بايد با ورزشهاي هوازي به استخوانسازي بدن كمك كرد.
وي گفت: ورزشهايي مانند شنا كه بدن در آب معلق ميماند اگر چه اثر بسيار خوبي روي روحيه ، فرم و قدرت عضلاني دارند، اما اثر چنداني بر استخوان سازي ندارند .
سنجري افزود : اگر ميخواهيم با پياده روي به استخوانسازي خود كمك كنيم بايد پياده روي ما تند و سريع باشد .
سنجري با بيان اينكه مهمترين عامل در تراكم استخوان فاكتورهاي ژنتيك هستند، گفت: در برخي از موارد نياز به يكسري بررسيها نظير تست سنجش تراكم استخوان است.
به گفته اين پزشك متخصص زنان و زايمان ، تست تراكم استخوان در كتب خارجي از ۶۵سالگي به بعد توصيه ميشود كه با توجه به سن پايين تر مبتلايان به پوكي استخوان در ايران و همچنين شيوع بيشتر آن پيشنهاد ميشود تا از زمان يائسگي بخصوص در خانوادههايي كه سابقه پوكي استخوان دارند يا از داروهايي استفاده ميكنند كه روي استخوان اثر معكوس دارد ( هپارين و يا داروهاي ضد صرع ) تست پوكي استخوان صورت گيرد.
وي همچنين در مورد افسردگي دوران يائسگي گفت: تا كنون ارتباط بين يائسگي با افسردگي ثابت نشده و معمولا افسردگي علت ديگري مثل بدخوابيهاي ناشي از گر گرفتگيهاي شديد يا پندارهاي غلط اجتماعي در مورد يائسگي دارد.
سنجري خاطر نشان كرد فرد يائسه از ورود به دوراني كه احتمال ميدهد با ناتواني، بيماري، از دست دادن زيبايي،تهديد امنيت خانوادگي به واسطه از دست دادن قابليتهاي خود همراه باشد، احساس نگراني كرده و همين نگراني سبب بروز افسردگي در او گردد.
وي گفت: بايد دانست كه به هيچ وجه ورود به زمان يائسگي نشانگر ابتلا به بيماري نيست و اين زمان يك مرحله طبيعي از زندگي هر زني است و با برخورد صحيح با آن ميتوان زندگي مثبت و پويا و شادي را داشته باشيم.
سنجري در مورد تغييرات بافتي دستگاه باروري نيز گفت: موارد خفيف نياز به درمان ندارند و در موارد شديد با استفاده از داروها ميتوان به مشكل فايق آمد.
اين پزشك متخصص زنان وزايمان ،بطور كلي در مورد يائسگي با اشاره به اينكه يائسگي نه بيماري نه دوراني با بار منفي است ،بلكه يك مرحله عادي از زندگي طبيعي يك خانم است كه ممكن است نيازمند به توجهات ويژه اطرافيان و پزشك باشد گفت: هيچ عاملي به اندازه حمايتهاي خانوادگي در كنترل علايم يائسگي تاثير گذار نيست.
شنبه 4 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 370]