واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: اقتصاد - نرخ بيكاري در تابستان به 2/10درصد رسيد
اقتصاد - نرخ بيكاري در تابستان به 2/10درصد رسيد
گروه اقتصاد: روز گذشته بار ديگر وزير كار و امور اجتماعي بر افزايش مجدد نرخ بيكاري در پاييز و زمستان سالجاري و نيز سال آينده تاكيد و سياست انقباضي بانك مركزي را عامل اصلي نرخ بيكاري دورقمي اعلام كرد. به گفته جهرمي رشد نرخ بيكاري در ماههاي گذشته به سياستهاي انقباضي بانك مركزي و بانكهاي عامل به همراه مسئله خشكسالي دامنگير بخش توليد كشور بود كه بر اين اساس نرخ بيكاري مجدد روبه افزايش نهاد. اشارههاي اخير جهرمي به رشد نرخ بيكاري به واسطه سياستهاي انقباضي بانك مركزي حكايت از افزايش غيرمنتظره اين نرخ در شرايطي دارد كه سياست اشتغالزايي بنگاههاي زودبازده كه مخالفت با ايده آن هزينه بسياري نيز براي برخي مديران دولتي داشت سرانجام ناخوشايندي پيدا كرده است. هشدارهاي يكباره وزير كار و امور اجتماعي نسبت به دورقميشدن نرخ تورم در حاليست كه او چنديپيش اعلام كرده بود رسيدن به نرخ بيكاري 4/8 درصد دور از دسترس نيست! اما گذشته از آنكه نرخ بيكاري تابستان از رقم 6/9 درصدي فصل بهار كمتر نشد بلكه بنابه اعلام مركز آمار ايران به 2/10 درصد در تابستان رسيد. با اين حساب به نظر ميرسد پيشبينيهاي اكونوميست از افزايش نرخ بيكاري ايران به 5/12 درصد در سال جاري به واقعيت نزديك ميشود. اما رشد مجدد نرخ بيكاري همزمان با اجراي طرح بنگاههاي زودبازده با وامهاي بانكي پشتيبان در حالي است كه حتي نرخهاي اعلامشده ازسوي وزارت كار و امور اجتماعي نيز همخواني مشخصي با نرخهاي مركز آمار ايران ندارد ضمن اينكه اين ارقام تفاوت معناداري نيز با نرخ هدفگذاريشده در قانون برنامه چهارم توسعه (كاهش نرخ بيكاري از 3/12 درصد در سال 1383 به 4/8 درصد در سال 1388) نشان ميدهد. اما همراه با هشدار جهرمي نسبت به افزايش نرخ بيكاري در ماههاي آتي معاون مركز آمار ايران نيز اعلام كرده است موج دوم بيكاري فارغالتحصيلان در راه است و شواهد نشان ميدهد نرخ بيكاري در سالهاي آينده افزايش مييابد. روز گذشته در حاشيه مراسم روز آمار، محمد جهرمي با اشاره به اينكه در شش، هفت ماه اول امسال مشكلات زيادي را در بخش توليد داشتهايم گفت: علاوه بر اين مشكلات كه ناشي از سياستهاي پولي و مالي اتخاذشده از سوي بانك مركزي رخ داد، مشكل خشكسالي هم داشتيم كه اين مشكل علاوه بر ايجاد مانع شغلي براي كشاورزان، صنايع غذايي كشور را هم درگير كرد.
جهرمي با بيان اينكه نرخ بيكاري و پديده اشتغال يك مجموعه چندوجهي است و يك سازمان و وزارتخانه نميتواند در مورد كاهش آن تصميمي و راهكاري قطعي ارائه دهد، گفت: همه فعاليتهاي اقتصادي و اجتماعي، سياسي، مسائل صادرات و واردات و سرمايهگذاريها و رفع مشكلات كسب و كار در اين موضوع دخيل است. او در ادامه با بيان اينكه آمار بيكاري از دو مرجع رسمي مركز آمار و بانك مركزي اعلام ميشود، گفت: خوشبختانه در چندسال اخير هر دو نرخ اعلام شده نشان ميدهد كه نرخ بيكاري كاهش يافته است. اما در تابستان امسال مركز آمار هم اعلام كرد كه نرخ بيكاري از 6/9 درصد بهار به 2/10 در تابستان رسيد. وي اظهار كرد: آنچه مردم ميشنوند نرخ بيكاري كلي است و با اين روش مجموعه آمار احساس نميكند كه اين آمار درست است، بنابراين بايد اين نرخ با برشهاي جمعيتي، سني و جغرافيايي اعلام شود تا اطمينان مردم به آن جلب شود. او ادامه داد: در برخي استانها هماكنون در رده نيروي كار ساده به اشتغال كامل و نسبي يعني 5 درصد رسيدهايم ولي اين نرخ در فارغالتحصيلان دانشگاهها 6/15 درصد است.
جهرمي گفت: اميدواريم در سال جاري با سياستهاي جديد اتخاذشده از سوي بانك مركزي و بانكهاي عامل، مشكلات تسهيلاتدهي براي كل بنگاههاي اقتصادي و از جمله بنگاههاي زودبازده حل شود. وزير كار و امور اجتماعي اظهار داشت: در سال جاري اولويت پرداخت تسهيلات به طرحهاي زودبازده، به تكميل طرحهاي نيمهتمام، سرمايه در گردش و طرحهاي جديد تصويبشده از سوي بانكها اختصاص يافته است. وي كمك و حمايت بانكها از اشتغال و توليد را باعث ايجاد رونق اقتصادي و كاهش تورم دانست و بيان داشت: پايههاي ماليات در ايران ضعيف است كه در اين ارتباط بايد ايجاد ساختار شود.
موج دوم بيكاران فارغالتحصيلان در راهند
در اين مراسم معاون مركز آمار ايران با تاييد خبر افزايش نرخ بيكاري در سالهاي آينده اعلام كرد: اگر بتوانيم نرخ بيكاري را حدود 10 تا ده و نيم درصد نگه داريم كار بزرگي صورت گرفته است.عليرضا زاهديان گفت: نگاهي به وضعيت جمعيتي كشور نشان ميدهد كه متولدين سالهاي 60 تا 65 كه در سال 1385 به سن 20 تا 24 سالگي رسيدهاند حدود 9 ميليون نفر هستند كه به اشتغال نياز دارند. وي افزود: گروه 15 تا 19 سالها حدود يكميليون نفر جمعيت دارند كه اين ميزان تا پنجسال آينده ثابت ميماند.
به گفته او جمعيت فارغالتحصيل دانشگاهي 20 تا 29 ساله هم موج دوم تقاضاي ورود به بازار كار را تشكيل ميدهند. همچنين 49 درصد گروههاي 20 تا 24 ساله جمعيت فعال هستند ولي در گروه 25 تا 29 سالگي اين رقم فعال به 60 درصد افزايش پيدا ميكند. وي با بيان اينكه در سال 83 وروديهاي دانشگاه 500 هزار نفر بوده كه از اين تعداد 350 هزار نفر در چهارسال بعد فارغالتحصيل شدهاند گفت: وروديهاي دانشگاه در سال 85، 86 به 730 هزار نفر يعني بالاترين نرخ در تاريخ دانشگاههاي ايران رسيده است. وي افزود: پيشبينيها نشان ميدهد كشور در سال 1390 يكميليون نفر فارغالتحصيل دانشگاهي خواهد داشت كه رشد و تقاضاي كار از سوي اين افراد بسيار قابل توجه است.
معاون مركز آمار با بيان اينكه در سال 1385 نسبت به سال 84 ميزان بيكاران در تمام گروههاي سني كاسته شده است، گفت: تنها در گروه 25 تا 29 سالهها نرخ بيكاري در اين مدت افزايش يافته است. وي ادامه داد: از سال 86 نيز روند كاهش و افزيش نرخ بيكاري در گروههاي سني به همان شكل ادامه يافت كه با اين روند در سال آينده نيز موجي از بيكاري در گروه سني 25 تا 29 سال را شاهد خواهيم بود. زاهديان با بيان اينكه در سال 1384 نرخ بيكاري فارغالتحصيلان 8/14 در سال 85، 6/14 و در سال 86، 4/15 درصد بوده است. گفت: در حالي كه نرخ بيكاري كل در اين فاصله زماني كاهش يافته است، اما از آنجا كه تعداد فارغالتحصيلان دانشگاهها بيشتر شده، نرخ بيكاري آنها هم افزايش يافته است. او ادامه داد: از آنجا كه 65 درصد ظرفيت دانشگاهها را زنان اشغال كردهاند، بيشتر نرخ بيكاري فارغالتحصيلان نيز مربوط به اين قشر است و البته تقاضاي كار نيز در سالهاي بعد از سوي اين قشر بيشتر خواهد بود. زاهديان با تاكيد بر اينكه شواهد نشان ميدهد نرخ بيكاري در سالهاي آينده افزايش مييابد، گفت: افزايش تعداد فارغالتحصيلان وقوع خشكسالي و نيز تقاضاي زنان براي اشتغال باعث افزايش نرخ بيكاري خواهد بود. او در پايان با بيان اينكه بخش كشاورزي سهم عمدهاي در اشتغال كشور دارد، گفت: متاسفانه در اثر وقوع پديدههايي مانند خشكسالي، كشاورزان بيكارشده فرصتهاي شغلي جديد را اشغال ميكنند و شانس اشتغال افراد بيكار جوانتر از دست ميرود
پنجشنبه 2 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 155]