واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: تحليل سياسي هفته
بسم الله الرحمن الرحيم
ايام بتدريج سوگوار كسي مي شوند كه عامه و خاصه وام دار علم و ايمان اويند و قوام اصول و فروع اسلام حاصل مجاهدتهاي علمي او در نشر معارف ديني است . امامي كه آفاق انديشه را به انوار حكمت خويش منور ساخت و كتاب و سنت را به دم مسيحايي اش زنده كرد. عالمي كه خاتم انبيا او را « صادق » ناميد و علمش حيات ابدي به آدميت بخشيد. او كه مكتبش صراط مستقيمي بود كه امام اهل سنت « مالك بن انس » مي گويد : « چشم من افضل از جعفربن محمد در فضل و علم و ورع نديده است » و « ابوحنيفه » او را « اعلم الناس » دانسته و از « مالكي » نقل شده كه « افضل از او كسي به ذهن بشر خطور نمي كند » . سعادتمند كساني كه پيروي صادق براي صادق آل محمد(ص ) هستند و در اين روزها عزادار شهادت چنين سروري مي شوند. پس بيائيد با عمل به يكي از توصيه هاي آن بزرگوار سعادت دنيا و عقباي خويش را تضمين كنيم كه فرمودند : « با اعمال نيكويتان مايه مباهات ما باشيد و كاري نكنيد كه ما با كرده هاي زشت شما شرمسار شويم . »
اين روزها سقوط قيمت جهاني نفت به مرز هشدار دهنده اي رسيده به طوري كه طي سه ماه گذشته قيمت نفت در بازار به نصف تقليل يافته و اقتصاد كشورهاي توليدكننده را در آستانه ضربه پذيري جدي قرار داده است . كشور ما نيز كه پس از مدت 30 سال از انقلاب هنوز وابسته به اين موهبت خدادادي است و نتوانسته بودجه سالانه خود را بدون تكيه بر نفت تنظيم كند طبعا در آستانه لطمه هاي جدي قرار گرفته است به همين دليل بودجه سال جاري و سال آينده كه طي ماه هاي جاري تدوين و به مجلس ارائه مي شود بايد با توجه به قيمت هاي نازل تنظيم شده و دوران خاصه خرجي ها و برداشت از حساب ذخيره ارزي را پشت سربگذارد. كاهش ناگهاني و سقوط آزاد قيمت نفت علاوه بر ايران به درآمد ارزي ساير توليدكنندگان نفت و اقتصاد آنان نيز لطمه جدي مي زند و باعث بي ثباتي آنها مي شود و شايد يكي از دلايل ايجاد نابساماني در قيمت نفت تلاش كشورهاي صنعتي و از جمله آمريكا و هم پيمانانش براي انتقال كانون بحران اقتصادي از غرب به مرزهاي جغرافيايي كشورهايي باشد كه در سالهاي اخير ذخاير ارزي خود را از قبل افزايش قيمت نفت بهبود بخشيدند. از همين رو كشورهاي توليدكننده نفت بايد در اجلاس روز جمعه خود راهكارهايي را براي افزايش تقاضا و كاهش توليد نفت طراحي كنند و تنظيم بازار جهاني نفت را به عنوان يك ضرورت عيني در اختيار بگيرند.
طبعا دست اندركاران اجرايي كشور ما نيز علاوه بر نقش آفريني در اوپك و تنظيم بازار نفت بايد آثار و تبعات بحران اقتصادي غرب را مورد ارزيابي قرار داده و راهكارهاي جدي فوري و متناسب با ابعاد بحران را شناسايي كرده و براي مهار آثار انعكاسي اين بحران در ايران اتخاذ تدابير كنند.
هفته جاري يكي از بزرگترين طرحهاي صنعت نفت و گاز كشور به بهره برداري رسيد . با بهره برداري از مراحل 6 7 و 8 ميدان گازي پارس جنوبي در عسلويه 104 ميليون متر مكعب گاز به ظرفيت توليد كشور اضافه شد . اين سه بخش متشكل از بخش دريا بخش پالايشگاه و خط لوله انتقال گاز به آغاجاري و پالايشگاه خشكي است كه از سه سكوي دريايي به اين پالايشگاه رسيده و در آنجا عمل فرآيند انجام مي شود. اين طرحها در حالي افتتاح شد كه در طول چند ماه گذشته چندين قطعنامه بر ضد كشورمان به تصويب رسيده و با تحريم هايي كه اعمال شده از ورود فناوريهاي نوين به ايران جلوگيري مي شود. بهره برداري از اين طرحها يكي از موفقيتهاي بزرگ جمهوري اسلامي ايران است كه عليرغم تحريم اقتصادي و كارشكني فراوان شركتهاي غربي و اقماري آنها صورت گرفته و گذشته از مسائل اقتصادي داراي ابعاد حيثيتي و ملي است .
بررسي روند مراحل مختلف طرح پارس جنوبي از آغاز سالهاي دهه 70 تا امروز نشان مي دهد كه اين گونه طرحهاي زيربنايي حاصل تلاشها و مديريت مديران و مسئولان نظام جمهوري اسلامي در دولتهاي مختلف بوده و بايد به آنها به عنوان طرح هاي ملي و حركتهاي جمعي نگاه كرد. طبعا اين قبيل طرحهاي ساختاري حاصل دورانديشي و آينده نگري مرداني است كه امروز در عرصه اجرايي حضور ندارند ولي افكارشان در حركتهاي توسعه اي كشور موج مي زند. اگر امروز شاهد به بار نشستن طرحهاي زيربنايي متعدد هستيم كه مردم از نعمتهاي آن بهره مند مي شوند بي انصافي است كه عملكرد مديران گذشته را در اين ميان ناديده گرفته و افتتاح ها و افتخارات آن را به پاي يك دولت بنويسيم زيرا اين قبيل موفقيتها و تاريخ برنامه ريزي سرمايه گذاري و آغاز عمليات آن در دوراني صورت گرفته كه دولتهاي پيشين كمر همت به بازسازي كشور و ترميم ويرانيهاي دوران جنگ كردند.
در هفته جاري در صحنه بين المللي شاهد تداوم بحران مالي در جهان و فرو ريختن هيمنه آمريكا به عنوان سردمدار مكتب سرمايه داري بوديم كه ابعاد آن اكنون به بروز اختلافات ميان آمريكا و اروپا گسترش يافته است . درحاليكه كارشناسان نسبت به عميق تر شدن بحران مالي در جهان كه منشا آن آشفتگي مالي ناشي از سياستهاي سلطه طلبانه آمريكا مي باشد هشدار داده اند اروپائيها به تلاش افتاده اند تا آمريكا را به تقبل بخشي از تاوان اين بحران وادار سازند. در اين زمينه ساركوزي رئيس جمهوري فرانسه اوايل هفته جاري در سفر به نيويورك از قصد اتحاديه اروپا براي تشكيل يك اجلاس اضطراري سران با آمريكا در ماه آينده خبر داد.
بوش رئيس جمهور آمريكا هر چند در ديدار با ساركوزي به طرح اتحاديه اروپا روي خوش نشان داد ولي بسياري از مقامات اقتصادي آمريكا معتقدند بوش طرح اروپا را نخواهد پذيرفت . بوش با تاكيد بر اينكه بحران پولي جهان در كوتاه مدت و در آينده نزديك قابل رفع نيست به طور غيرمستقيم به اروپائي ها گوشزد كرد كه اميدي به آمريكا براي كمك به حل بحران هاي اقتصادي كشورهايشان نداشته باشند. با اينحال ساركوزي با اظهار اينكه بحران مالي جهان از نيويورك آغاز شده و راهكارهاي آن نيز بايد در نيويورك حل و فصل شود در واقع به بوش پاسخ داد و بر مسئوليت آمريكا در ايجاد بحران مالي جهاني تاكيد كرد. در اين حال گوردون براون نخست وزير انگليس نيز خواستار اصلاح جدي در ساختار مالي جهان شد. اين اولين نشانه هاي آشكار از شكاف ميان اروپا و آمريكا بر سر رهبري آمريكا بر اقتصاد سرمايه داري جهان محسوب مي شود. اروپائيها اكنون خود را در موقعيتي مي يابند كه مي بايست ناخواسته تاوان و خسارات ناشي از اشتباهات و سياستهاي استعماري و بي تدبيري هاي آمريكائيها را بپردازند. خشم اروپا ناشي از آن است كه آمريكائيها نه تنها باعث وارد آمدن خسارات سنگين به بنيه مالي و اقتصادي اروپا شده اند بلكه از مطلع ساختن اروپائيها از بحران جاري خودداري ورزيدند درحاليكه بنابه گزارش منابع آمريكايي كاخ سفيد از مدتها قبل از وقوع طوفان مالي آگاه بوده است .
مجموعه اين تحولات بيانگر اين واقعيت است كه جهان اكنون كاملا به ضعف هاي اساسي و نقايص نظام ليبرال دمكراسي پي برده و اين تفكر بيش از هر زماني مطرح است كه نظام اقتصادي جهان بايد هرچه سريع تر خود را از سيطره آمريكا خارج سازد.
تشديد مخالفتها با امضاي پيمان امنيتي بغداد ـ واشنگتن ديگر رخداد مهم هفته جاري بود. اين مخالفت ها آنچنان گسترده شده است كه سرنوشت اين پيمان استعماري را كاملا به بن بست كشانده است . روز شنبه گذشته صدها هزار نفر از مردم عراق به دعوت مقتدي صدر روحاني متنفذ عراقي و مسئول تشكل جريان صدر به خيابانها ريختند و با سردادن شعارهاي ضد اشغالگري و آتش زدن آدمك هاي بوش و رايس مخالفت قاطع خود را با امضاي پيمان مذكور به جهانيان اعلام نمودند. در اين گردهمايي كه پنج كيلومتر طول داشت پيام مقتدي صدر خوانده شد كه به دولت و مجلس عراق هشدار داده است اين توافقنامه را نپذيرند زيرا باعث بي آبرويي دولت و ملت عراق خواهد شد و لكه ننگي بر پيشاني امضا كنندگان آن خواهد بود. روز يكشنبه نيز ائتلاف يكپارچه شيعيان عراق كه بزرگترين تشكل سياسي عراق محسوب مي شود و هم اكنون اكثريت را در مجلس عراق دردست دارد در نشست خود با امضاي توافقنامه مخالفت كرد و خواستار تجديدنظر در مفاد آن شد. يك روز پس از آن نيز شوراي امنيت ملي عراق كه قدرتمندترين نهاد سياسي اين كشور محسوب مي شود در جلسه اي كه براي بررسي اين توافقنامه برگزار گرديد باامضاي اين توافقنامه مخالفت كرد.
اين تحولات پيمان استعماري آمريكا را در آستانه شكست كامل قرار داد و واكنش آمريكائيها را در پي داشت . اولين واكنش از سوي رئيس ستاد مشترك ارتش آمريكا بود كه به گونه اي تهديدآميز اعلام كرد اگر توافقنامه مذكور در موعد مقرر امضا نشود آمريكا نيروهاي خود را خارج خواهد كرد و اوضاع امنيتي عراق به هم خواهد ريخت . مفهوم درست اين تهديد آمريكا آن است كه « اگر عراقي ها توافقنامه را در زمان رياست جمهوري بوش امضا نكنند اوضاع را به هم خواهيم ريخت . »
البته اين اولين تهديد آمريكائيها نيست . منابع خبري از وجود فشارهاي سنگين آمريكا به دولت عراق طي روزهاي اخير خبر داده اند. چندي قبل نيز جلال طالباني رئيس جمهور عراق كه جناحش روابط نزديكي با كاخ سفيد نيز دارد علنا اعلام كرد واشنگتن تهديد كرده است درصورت عدم امضاي توافقتنامه مذكور اموال عراق در آمريكا بلوكه خواهد شد. از اينرو روزهاي آينده شرايط در عراق بسيار حساس خواهد بود.
فلسطين اشغالي نيز در هفته جاري شاهد رخدادهاي تازه اي بود. از يك سو جانيان صهيونيست موسوم به شهرك نشين ها به حملات خود به مردم كوچه و خيابان شهر « عكا » ادامه دادند. اين منطقه از مدتي قبل به ميدان تاخت و تاز و حمله يهودي هاي افراطي به فلسطيني ها تبديل گرديده كه به كشته و زخمي شدن شماري فلسطيني منجر شده است . اين حملات با حمايت هاي پنهان نيروهاي امنيتي اسرائيلي صورت مي گيرد و هدف از آن در تنگنا قرار دادن جمعيت فلسطيني براي كوچ از اين منطقه است تا آنجا يكدست يهودي نشين شود.
تحول ديگر ناتواني « ليوني » رهبر جديد حزب « كاديما » براي تشكيل دولت بود ليوني دو هفته مهلت داشت كه كابينه خود را تشكيل دهد كه اين مهلت بدون نتيجه پايان يافت . اين موضوع نشانه ديگري از بحران عميق داخلي در صحنه سياسي رژيم صهيونيستي و تزلزل در اركان حاكميت اين رژيم است . بحران سياسي داخلي رژيم صهيونيستي طي دو سال گذشته و مشخصا از زمان شكست مفتضحانه اين رژيم در جنگ عليه لبنان گريبان صهيونيستها را گرفته و تاكنون به قرباني شدن چندين مقام صهيونيست از جمله وزير جنگ رئيس رژيم صهيونيستي و نخست وزير اين رژيم منجر شده و هم اكنون نيز چشم انداز سياسي اين رژيم در هاله ابهام قرار دارد. واقعيت اين است كه پس از شكست خفت بار صهيونيستها در مقابله با جنبش فلسطيني حماس و حزب الله لبنان اردوگاه صهيونيسم دچار آشفتگي بي سابقه اي شده است . جامعه صهيونيستي پس از آنكه به جهانيان مشخص شد ابهت و قدرت اين رژيم پوشالي است به شدت اعتماد به نفس را از دست داده اند. اعترافات اولمرت نخست وزير مستعفي اسرائيل و پس از آن ليوني مبني بر اينكه « تشكيل اسرائيل بزرگ » يك رويا بيش نبوده و اسرائيلي ها بايد براي بقا از بخشي از سرزمين فلسطين عقب نشيني كنند هيچ علتي به جز سرخوردگي و ياس صهيونيستها نسبت به آينده خود ندارد. اكنون صهيونيستها به تدريج به واقعيت موجود مبني بر اضمحلال تدريجي اين رژيم اعتراف مي كنند و مي كوشند خود را با شرايط جديد وفق دهند.
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]