واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: *نشست خبري مشترك متكي و بارزاني* وزيرخارجه: دليلي براي ادامه قرارگرفتن عراق درفصل هفتم منشور وجود ندارد رييس منطقه كردستان عراق: امضاي موافقتنامه دشوار است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي خارجي
متكي، وزير امور خارجه كشورمان و بارزاني، رييس منطقه كردستان عراق در يك نشست خبري مشترك به پرسشهاي خبرنگاران پاسخ گفتند.
دليلي براي ادامه قرارگرفتن عراق درفصل هفتم منشور وجود ندارد
عراق در معرض يك تصميمسازي مهم تاريخي است
وزير امور خارجه، ادامه باقيماندن عراق تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد را از جمله حدود ايران نسبت به امضاي تفاهمنامهي امنيتي عراق با آمريكا عنوان كرد.
به گزارش خبرنگار سياسي خارجي ايسنا، منوچهر متكي، وزير امور خارجه كشورمان در يك نشست خبري مشترك با مسعود بارزاني، رييس منطقه كردستان عراق در پاسخ به سوالي در مورد ديدگاهها و حدود ايران در مورد امضاي توافقنامه امنيتي بين ايران با آمريكا خاطر نشان كرد: ادامه قرار گرفتن عراق در فصل هفتم منشور از جملهي حدود ماست كه هيچ دليلي براي ادامه اين وضع وجود ندارد. همان گونه كه آقاي مالكي هم در اجلاس استانبول و هم كويت تاكيد داشت كه عراق از فصل هفتم منشور بايد خارج شود.
وي تاكيد كرد: آمريكا نبايد اموري را براي اهداف ديگري همانند اين مساله گروگانگيري كند.
به گفته متكي، عراق هماكنون در معرض يك تصميمسازي مهم تاريخي است كه ايران اميدوار است بهترين تصميم در اين زمينه اتخاذ شود.
خبرنگاري ديگر از متكي در مورد روابط مستحكم بين ايران و كردستان عراق و خواستههاي ايران از مسوولان اين منطقه پرسيد كه وي در پاسخ گفت: كردستان عراق همانند همه مناطق عراق در جنوب و شرقش كل واحدي را به نام ملت بزرگ عراق تشكيل ميدهند. دفاع از تماميت ارضي و وحدت ملي كشور عراق اساس و پايههاي مستحكمي براي حفظ استقلال و روند پيشرفت اين كشور است. همانگونه كه در گفتوگوهايمان در عبارت بسيار زيبايي از زبان بارزاني شنيدهايم.
وي اضافه كرد: ما با كل عراق و ظرفيتهاي آن برنامهاي براي توسعه روابط داريم و مناطق مرزي ما كه بخشي نزديك كردستان و بخشي در جنوب عراق است فرصت توسعهي همكاريهاي ما با عراق جديد است.
متكي با اشاره به ايجاد گذرگاههاي جديد مرزي در دوران عراق جديد گفت: اين گذرگاهها براي تسهيل در امر تجارت باز شد و كردستان باز ظرفيت خوبي براي همكاريهاي اقتصادي، تجاري و اجراي پروژههاي مختلف دارد. تلاش داريم روابطمان را گسترش دهيم و حجم روابط سه ميليارد دلاري فعلي را به پنج ميليارد دلار برسانيم.
رييس دستگاه ديپلماسي كشورمان در ابتداي اظهارات خود و پيش از پاسخ به سوال خبرنگاران با تشكر از بارزاني بهخاطر پذيرش دعوت سفر به ايران گفت: دو نام دير آشنا در كردستان عراق يعني بارزاني و طالباني از گذشتههاي دور و در مبارزهاي گسترده در كنار ديگر برادران عراقي عليه رژيم صدام همكاري ميكردند و همچنين اين همكاري با برادران مبارز در نهضت مقدس اسلامي عليه رژيم فاسد شاه ديده ميشد.
وي افزود: ارتباط ايران با دوستان كرد عراقي به گذشتههاي دور برميگردد و در 30 سال گذشته بعد از انقلاب ايران همواره از خواستههاي بهحق مردم عراق و از جمله برادران و خواهران عزيز در كردستان عراق حمايت ميكرد. بعد از سقوط صدام روابط ايران و عراق در يك روند و فضاي جديد بر اساس اراده جدي سياسي رهبران دو كشور در مسيري رو به پيش و با شتابي مناسب قرار گرفته است.
متكي با تاكيد بر قرار داشتن ايران در كنار اراده ملت عراق و حمايت از روند سياسي و دولتسازي در اين كشور گفت: ايران از نخستين دولت بعد از حضور نيروهاي خارجي كه با انتخاب مردم بر سر كار آمد حمايت كرد.
وي تاكيد كرد: وحدت و انسجامي كه جريانهاي عراقي از حفظ تماميت ارضي و وحدت اين كشور دارند ستودني است. امروز رهبران عراق در برههاي حساس بر اين گفتوگوها تاكيد دارند.
متكي روند همكاريها و مناسبات ايران و كردستان عراق در حوزههاي اقتصادي، تجاري و نيز پروژههاي در دست اجرا را خوب توصيف كرد و با اشاره به مذاكرات انجام گرفته در اين خصوص گفت: در مذاكرات بر ضرورت ايجاد تسهيلات لازم براي تقويت گفتوگوها تاكيد شد.
متكي، بحث بر سر حادثه تلخ اربيل و بازداشت نيروهاي كنسولي ايران توسط آمريكا را از جملهي مباحث ديگر مذاكرات دوجانبه عنوان و خاطر نشان كرد: بارزاني ناراحتي و تاسف خود را همانند گذشته از اين اقدام بيان كرد و گفت كه اين اقدام قبل از اهانت به ايران، اهانت به ماست و تاكيد كرد كه بر تلاشهايش براي آزادي باقي افرادي كه در بند هستند ادامه ميدهد.
همواره گفتهام امضاي موافقتنامه دشوار است
به گزارش خبرنگار سياسي خارجي ايسنا، مسعود بارزاني، رييس منطقهي كردستان عراق در يك نشست خبري مشترك با متكي وزير امور خارجه كشورمان، در پاسخ به سوالي در مورد توافقنامه امنيتي و در پاسخ به اين پرسش كه شما قبلا گفتهايد اين موافقتنامه امضا ميشود، گفت: من يك بار هم نگفتم كه موافقتنامه امضاء ميشود و همواره گفتهام امضاي آن دشوار است.
وي اضافه كرد: هيچ كس نميخواهد حاكميت كشورش را خدشهدار كند اما اين يك واقعيت است و بر اساس موافقتنامه ماه شش ميلادي سال آينده نيروهاي بيگانه از شهرها خارج ميشوند و در اموري مداخله نميكنند و در سال 2011 نيز كليهي نيروهاي بيگانه از عراق خارج ميشوند و ولايت به طور كامل به دست عراقيها خواهد بود.
بارزاني تاكيد كرد: اين موافقتنامه راهي پارلمان ميشود و در آنجا تصميم ميگيرند كه چه بر سر آن و نيز فصل هفتم ميآيد.
رييس منطقه كردستان عراق با تاكيد بر اينكه موضع كردستان در قبال اين مساله روشن است، با اشاره به آخرين نشست شوراي امنيت ملي عراق و ارزيابي آن، گفت: وزراي دفاع، كشور و دارايي در اين جلسه حضور داشتند و از آنها خواستيم كه نكات و ديدگاههاي خود را بگويند.
وي ادامه داد: سوال ما در مورد آلترناتيو است؛ آمريكاييها و نيروهاي چند مليتي اختيارات مطلقي در عراق دارند و هر كاري كه ميخواهند انجام ميدهند. ادامهي اين وضعيت، ادامهي برخوردار شدن اين نيروها از اختيارات فراوان است ضمن اينكه اگر عقبنشيني ناگهاني آنها را داشته باشيم نيروهاي عراقي نميتوانند افسار امنيت را به دست گيرند و خطر بزرگي عراق را در برميگيرد.
بارزاني در ادامه اقامه دعواي يك ميليارد دلاري عليه عراق را مورد اشاره قرار داد و گفت: وزير داراييمان گفته كه اگر اين مبلغ پرداخت نشود عراق در گرداب وسيعي از مشكلات غوطهور ميشود. فرمول اخير توافقنامه اگرچه توافقنامهاي ايدهآل نيست اما منافع دو طرف را بايد رعايت كند.
وي تاكيد كرد: اين موافقتنامه مادامي كه داراي جدول زمانبندي خروج است و خواستههاي گروهها را برآورده ميكند خدشهاي براي حاكميت عراق درست نميكند.
به گفته وي، هر موافقتنامه دوجانبهاي بين عراق و ساير كشورها بايد با اطلاع كردستان عراق باشد و نميتوان موافقتنامهاي را امضا كرد كه كردستان از آن بيخبر باشد.
خبرنگاري از بارزاني در مورد فعاليتهاي تروريستي در كردستان پرسيد كه وي در پاسخ گفت: ما هيچگاه خواهان خشونت نيستيم و معتقديم نبايد به خشونت روي آورد و بايد از راههاي مسالمتآميز و سياسي مسايل حل شود و حداكثر تلاشمان را براي ثبات به كار ميگيريم.
وي تصريح كرد: ما در اين خصوص با تركيه و ايران همكاري ميكنيم تا راهحل مناسبي پيدا كنيم اما راهحل نظامي در اين خصوص جوابگو نيست.
رييس منطقه كردستان عراق همچنين همكاريهاي كردستان عراق و ايران را داراي ظرفيتهاي زيادي عنوان كرد كه رو به گسترش است و اظهار اميدواري كرد كه اين روابط گسترش يابد.
بارزاني پيش از پاسخ به سوال خبرنگاران با ابراز تشكر و قدرداني از مسوولان ايران به خاطر دعوت و ميهماننوازي تصريح كرد: ما به اين كرم و ميهماننوازي خو گرفتهايم زيرا از ديرباز ملت ما را زماني كه در معرض تهاجمات رژيم گذشته بودند در آغوش گرفت و اين سفر فرصت خوبي براي تبادل نظر در مورد مسايل مورد علاقهي طرفين بود.
وي گفت: تاكيد ميكنم منطقهي كردستان عراق پايبند وحدت و يكپارچگي عراق است ماداميكه عراق داراي قانون اساسي پيشرفته است و همانگونه كه هماكنون چنين است. بدون شك اختلافاتي در ميان هست اما ما مرجعيت مستحكم قوي به نام قانون اساسي داريم.
اين فعال سياسي عراقي، منطقه كردستان عراق را داراي كرامت و جايگاه و كارآمدي عنوان كرد كه در ساخت حكومت دموكراتيك فدرالي و تكثرگرا ايفاي نقش ميكند و ايران نيز ميتواند نقشي مثبت در كمك و حمايت از ملت عراق در بسياري از زمينهها ايفا كند.
انتهاي پيام
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]