واضح آرشیو وب فارسی:فارس: جوانان و باورهاي ديني - 2 ارزشهاي ديني در بين جوانان افزايش يافته است
خبرگزاري فارس: يك استاد دانشگاه ضمن تأكيد بر حفظ ارزشهاي ديني و اعتقادي در بين جوانان گفت: ارزشهاي الهي و ديني در ميان جوانان نسبت به گذشته رشد زيادي يافته است.
به گزارش خبرنگار اجتماعي فارس، در راستاي ارزيابي وضعيت باورهاي ديني در بين جوانان كشور، گفتوگويي را با حسن علي اكبري؛ يكي از اساتيد دانشگاه امام حسين (ع) انجام دادهايم كه متن اين گفتوگو در ادامه آمده است.
* فارس: نظر شما در رابطه با اينكه عدهاي معتقد هستند جوانان از ارزشهاي ديني فاصله گرفتهاند، چيست؟
* علياكبري: اين موضوع را قبول ندارم، مطالعاتي كه انجام شده چنين موضوعي را نشان نميدهد به اين دليل كه رويشها خيلي بيشتر از ريزشها بوده است به عبارت ديگر ارزشهاي الهي و ديني نسبت به گذشته رشد افزونتري داشته است. ممكن است در گروه خاصي يا اقشار خاصي از جامعه به طور خاص ارزشهاي اسلامي در ميانشان كمرنگتر شده باشد يا شتاب لازم را نداشته باشد، اما اين موضوع را نميتوان به كل جامعه تعميم داد.
* فارس: چگونه ميتوان از وضعيت باورها و اعتقادات مذهبي در بين جوانان كشور مطلع شويم؟
* علي اكبري: در رابطه با جوانان چند ملاحظه وجود دارد اولاً مطالعات دقيق و كاملاً قابل اعتماد و بررسيهاي مطمئني مورد نياز است دوماً توجه به اقتضائات و واقعيتهاي فصل جواني و نيازهاي طبيعي كه در اين مقطع بسيار حساس و مهم از زندگي انسانها وجود دارد و همين طور توجه به بسترهاي موجود و شرايط فضاهايي كه براي بروز واقعيات گرايشات جوانان هست، بايد با در نظر گرفتن اين موارد اظهار نظر كرد.
* فارس: با توجه به آموزشهاي ديني چگونه ميشود كه جوانان از مسائل اعتقادي دور ميشوند؟
* علي اكبري: اگر كمي به برگزاري مراسم اعتكاف يا شركت جوانان در اردوهاي راهيان نور توجه كنيم، ميبينيم كه اگر شرايط و فضاهاي لازم را فراهم كنيم جوانان متعهد و مؤمن حضور فعالي را از خود نشان ميدهند، بنابراين در حالي كه با ايجاد فضاي مناسب براي جوانان، آنها ميتوانند دوره نشاط و شادابي مفيدي را سپري كنند، اگر اين ظرفيتها را ايجاد نكنيم جواني كه فعال است رفتارهايي را از خود بروز ميدهد كه به دليل بيدقتي به ريشهها و لايههاي زيرين رفتارهايشان، دچار كمرنگ شدن ارزشها و باورهاي ديني ميشود. آزادي و عدم تدبير و پيش بيني نكردن ساز و كارهاي لازم براي شادابي جوانان باعث ارزيابيهاي اينچنيني ميشود.
*فارس: اگر ارزشهاي ديني و اعتقادي در جواني كمرنگ شود، چه كسي مسئول است؟
*علي اكبري: بايد عوامل را بررسي و پس از آن ريشهيابي كنيم. در كشور ما سهم برتر متعلق به خانوادهها است و هنوز در شكلگيري شخصيت جوانان تعيينكنندهترين عامل هستند؛ مدرسه و محيطهاي آموزشي و پرورشي نقش خاص خود را دارند. جامعه و فضاهاي اجتماعي شكل گرفته در آن و در رأس مسائل اجتماعي، نظامات اجتماعي همچون نظام تعليم و تربيت، تبليغ و اطلاع رساني و نظام اقتصادي كه در حال حاضر در جوانانمان تأثير گذار هم هست و مجموعه اين عوامل هر كدام سهم خاصي را دارا هستند.با توجه به مطالعاتي كه در گذشته انجام دادهام، خانواده نقش كليدي در تقويت ارزشها و باورهاي ديني در ميان جوانان داشته است. به ويژه در شهرستانها اين نقش بيشتر است و پس از آن سهم رسانههاي ديداري، شنيدارِي و نوشتاري داخلي نيز در اين رابطه اهميت دارد.
* فارس: علت اينكه نقش خانوادهها در شهرستانها بيشتر است، چيست؟
* علي اكبري: در شهرستانها به دليل بافت خانوادهها، ارتباط با فرزندان بيشتر است و همين باعث ميشود تا به نسبت شهرهاي كلان حضور خانوادهها پررنگ ديده شود. در كلان شهرهاي كشورهاي در حال توسعه خانواده نقش خود را از دست داده است و از فرزندانشان فاصله گرفتهاند اما خوشبختانه اين در مورد كشورمان صادق نيست و اين سهم محفوظ مانده است.
* فارس: چگونه ميتوان براي توسعه ارزشها در بين جوانان اقدام كرد؟
* علي اكبري: اگر قرار است ارزشهاي ديني و مذهبي بين جوانان توسعه و عمق داده شود، لازم است در برنامهريزيهاي كلان كشور به طور جدي و واقعيتر به جوانان نگاه و براي آنها فعاليت كنيم.
انتهاي پيام/ر
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]