واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بهبود50 تا80 درصدي لكنت زبان با بهرهگيري ازخدمات توانبخشي
عمومي- گروه سلامت:
اول آبان روز جهاني لكنت زبان است. روزي كه از سال 1998 در تمام دنيا برگزار ميشود
اما متأسفانه در كشور ما آمار جامعي از ميزان لكنت وجود ندارد. با اين حال كارشناسان معتقدند حدود يك ميليون لكنتي در ايران وجود دارد كه البته با توجه به شرايط امروز جامعه، فشارهاي اقتصادي و اجتماعي و... روند افزايش لكنت و وخيمتر شدن شدت لكنتيها، امري بديهي است.
با اين حال، رئيس انجمن گفتار درماني در آستانه روز جهاني آگاهي از لكنت با بيان اينكه اغلب كودكان در سنين 2 تا 4 سالگي با نارواني طبيعي در گفتار روبهرو هستند و خانوادهها بايد از هرگونه بازخورد نسبت به كودكان پرهيز كنند، چون ممكن است اين نارواني طبيعي به لكنت ماندگار تبديل شود، گفت: حدود 50 تا 80 درصد مبتلايان به لكنت پس از سپري كردن دورههاي توانبخشي، روانشناختي و گفتاردرماني مناسب بهبود مييابند.
بابك وثوقي افزود: لكنت زبان در قسمت مربوط به ناخودآگاه فرد كه هنوز از بيماري خود آگاهي ندارد تحت عنوان نارواني طبيعي مطرح ميشود. اغلب كودكان در سنين 2 تا 4 سالگي اين مرحله را طي كرده و بهدليل ناآگاهي كافي خانوادهها با بازخوردهاي اشتباه مواجه ميشوند.
به اين ترتيب اين نارواني طبيعي تبديل به لكنت بينابيني يا گاهي لكنت اساسي و ماندگار تبديل ميشود.
وي در تعريف نارواني طبيعي عنوان كرد: در اين مورد كودك حداكثر در 10 درصد موارد دچار نارواني بوده، به آرامي با تنشها و اضطرابهاي هنگام صحبت برخورد كرده و كل كلمه يا قسمتي از عبارت را تكرار ميكند.
در مجموع در نارواني طبيعي فرد از اين نارواني آگاهي ندارد. اين امر وضعيت نرمالي است كه اغلب كودكان آن را طي ميكنند.
اين كارشناس ارشد گفتاردرماني با اشاره به اينكه در ناروانيهاي طبيعي خانوادهها بايد از هرگونه تنبيه، تشويق، متوقف كردن گفتار، ايجاد كلمه، ايجاد فضاي تشنج يا دلسوزيهاي بيجا پرهيز كنند، ادامه داد: در منابع متفاوت انواع و اقسام مختلفي از لكنت قيد شده است.
در مجموع در نارواني غيرطبيعي يا لكنت براي گفتار تلاش و تقلا شده، در گفتار مكث ميشود و فرد از نارواني خود آگاهي دارد. اين امر بيشتراز 10 درصد موارد را در كلام فرد شامل ميشود.
به گفته وثوقي، متأسفانه در جامعه ما نگرش صحيحي از اين نارواني غيرطبيعي وجود ندارد و اغلب به اين افراد به ديده يك بيمار مبتلا به افسردگي يا بيماريهاي رواني مزمن نگريسته ميشود.
اين افراد معمولا از اعتماد به نفس پاييني برخوردارند. اين درحالي است كه اكنون در كشورهاي پيشرفته افراد لكنتي، بسياري از كارهاي مهم را برعهده دارند. وي با بيان اينكه براي درمان لكنت بايد رويكردهاي مختلفي را در نظر گرفت، تصريح كرد: در ايران معمولا درمانها بهصورت تك بعدي پيش ميرود.
اما بايد دانست كه داروهاي ضدافسردگي اثر معكوس در افراد مبتلا به لكنت داشته و لكنت را تشديد ميكند. همچنين درمان با ديدگاه روانشناختي هرچند رويكرد مناسبي است، اما تكبعدي است.
به عقيده رئيس انجمن گفتار درماني در مجموع تعامل اجتماعي و ارتباط افراد لكنتي با ديگران بايد تقويت شود؛ چرا كه اين افراد بهدليل وجود مشكلاتي در جامعه، از سوي معلم، دوستان و آشنايان، مورد ترحم، تنبيه و تشويقهاي اشتباه قرار گرفتهاند و اعتماد به نفسشان كم شده است.
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]