واضح آرشیو وب فارسی:فارس: وزير سابق اقتصاد و دارايي: پيشبيني نادرست از قيمت مسكن دليل بحران مالي آمريكا بود
خبرگزاري فارس: وزير سابق اقتصاد و دارايي به تشريح ريشههاي بروز بحران مالي در آمريكا پرداخت و پيشبيني نادرست صندوقهاي رهني از كاهش قيمت مسكن را دليل بروز اين بحران در آمريكا و كشورهاي اروپايي دانست.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، داود دانش جعفري كه امروز در همايشي تحت عنوان "آمريكا در بحران يا بحران در آمريكا" در دانشگاه اميركبير سخن ميگفت، در بيان ريشههاي بحران مالي آمريكا اظهار داشت: يكي از اقداماتي كه دولتهاي آمريكا در سالهاي گذشته انجام دادهاند كاهش نرخ سود بين بانكي بوده كه البته تفاوت آن با نرخ سود بانكي براي افراد، اين است كه نرخ سود تسهيلات با توجه به نرخ سود بين بانكي و وضعيت اعتباري فرد تعيين ميشود.
وي با اشاره به كاهش نرخ سود بانكي از شش به يك درصد با هدف مقابله با ركود اقتصادي، افزود: اين امر موجب پايين آمدن هزينه تامين پول و به تبع آن كاهش هزينه سرمايهگذاري شد، درنتيجه تقاضا براي دريافت تسهيلات افزايش پيدا كرد.
عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي جاري شدن تسهيلات به بخش مسكن در آمريكا را يادآور شد و گفت: افزايش تقاضا براي مسكن در حالي اتفاق افتاد كه امكان افزايش عرضه در يك دوره زماني كوتاه وجود نداشت و با اين اتفاق فشار تقاضا باعث افزايش قيمت مسكن در ايالات متحده آمريكا شد.
وي تصريح كرد: افزايش رضايت مردم از سرمايهگذاري در بخش مسكن ديري نپاييد، چرا كه همزمان با رسيدن عرضه به سطح موجود تفاضا، قيمت مسكن شروع به كاهش كرد.
به گفته دانش جعفري از سوي ديگر پيش از وقوع چنين شرايطي صندوقهاي رهني مسكن در آمريكا شكل گرفته بود كه خريد اسناد ترهيني (رهن گذاشتن اسناد نزد بانك) در نزد بانكها و نگهداري اين اسناد، مكانيزم كاري آنها را تشكيل ميداد.
وي با بيان اينكه خريداري اين اسناد، نرخ سود مترتب بر تسهيلات ارائه شده را متوجه اين صندوقها ميكرد، افزود: با اين اقدام بانكها نيز منابعي را كه به صورت تسهيلات داده بودند با سودي اندك و در زماني كوتاه دوباره بدست ميآورند و به اين ترتيب امكان ارائه تسهيلات بيشتري براي آنها فراهم ميشد.
عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي با اشاره به نرخ سود بانكي نه چندان بالا در آمريكا، خريداري تعداد زيادي از اسناد ترهيني نزد بانك و دريافت سود آنها توسط صندوقهاي رهني را موجب دريافت سودي مناسب عنوان كرد و گفت: البته پشتوانه منابع مالي اين صندوقها كه تعداد آنها كم هم نبود، بازپرداخت تسهيلاتي بود كه به قبلا افراد ديگري آنها را دريافت كرده بودند.
وي افزود: اين كار منابعي در حدود 15 هزار ميليارد دلار جمعآوري و به اقتصاد آمريكا تزريق كرد كه حتي بعضي از كشورها نيز تمايل به خريد سهام اين صندوقها پيدا كرده و اقدام به خريداري سهام كردند.
دانش جعفري مواجهه كشورهاي اروپايي با بحران مالي در نتيجه بروز بحران مالي در آمريكا را به دليل ورود اين كشورها به بازار اقتصاد آمريكا از طريق خريداري سهام صندوقهاي رهني ارزيابي كرد.
به گفته وي در آمريكا 95 درصد از ارزش ملك به صورت تسهيلات به متقاضيان مسكن داده ميشود و به عنوان مثال فردي كه تصميم به خريداري ملكي به ارزش 330 هزار دلار گرفته و خودش نيز 30 هزار دلار آورده دارد ميتواند از تسهيلاتي معادل 300 هزار دلار برخوردار شود.
وي با بيان اينكه طبق قانون در صورت عدم پرداخت اقساط وام، بانك مجاز به ضبط ملك خواهد بود، افزود: در شرايطي كه ارزش ملك سقوط كرد و ارزش اين ملك مفروض به 200 هزار دلار كاهش يافت، طبيعي است كه فرد با صرفنظر از مبلغ آورده اوليه و اقساطي كه تا كنون پرداخت كرده است، ملك را رها كرده و از ادامه پرداخت اقساط صرفنظر خواهد كرد.
دانش جعفري ادامه داد: در اين حالت فرد ممكن است زيان كمي بكند ولي تسهيلاتي كه گرفته و عنوان دارايي او تلقي ميشود هماكنون به صورت ملك بوده و ارزش آن روز به روز در حال كاهش است. اين در حاليست كه فرد ملزم است كه همان 300 هزار دلار تسهيلاتي را كه از بانك گرفته با بانك تسويه كند.
وي با بيان اينكه بازگرداندن تسهيلات به صورت ملك به بانك باعث خواهد شد كه به واسطه نبود مشتري براي اين املاك، زيان حاصله متوجه بانك شود، گفت: اما صندوقهاي رهني كه اسناد ترهيني بانكها را در حجمي انبوه خريداري كرده بودند، متحمل اين زيان شدند و همين نقطه آغاز بحران مالي آمريكا بود.
عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي اظهار داشت: در شرايط كنوني منابع پولي در دست مردم ايالات متحده در حال گرايش به اوراق قرضه است و با توجه به اينكه سود اين اوراق در سال معادل 5 صدم درصد تعيين شده، ميتوان گفت كه مردم آمريكا در حال حاضر تنها انتظار دارند كه ارزش پولشان ثابت بماند.
وي ريشههاي بحران آمريكا را مربوط به بيش از يكسال پيش دانست و گفت: در شرايط كنوني كه كار بانكها قفل شده و توانايي اعطاي وام از آنها سلب شده و از طرفي داراييهاي آنها نيز به صورت ملكي است، دولت آمريكا تصميم به تزريق 700 ميليون دلار به بانكها و خريداري سهام آنها گرفته است.
به گفته دانش جعفري بروز وضعيت عدم اطمينان در اقتصاد ايالات متحده آمريكا باعث شده است كه همه مردم تصميم به بردن سرمايههاي خود به سمت يك وضعيت باثبات بگيرند.
وي تصريح كرد: عليرغم اينكه آمريكا توفيق چنداني در مهار اين بحران نداشته است، دولتهاي اروپايي با تضمين سپردههاي بانكي مردم توانستهاند تا حد بيشتري بر بحران مالي سوار شده و آن را مديريت كنند.
وزير سابق امور اقتصادي و دارايي با اشاره به رقم 14 تا 18 ميليون توماني تسهيلات خريد مسكن در ايران، اين رقم را در مقابل قيمت تمام شده مسكن بسيار پايين دانست و گفت: با توجه به نرخ تورم بالا در كشور نسبت به آمريكا، قيمت مسكن هر ساله به طور طبيعي افزايش مييابد، احتمال بروز اتفاقي مشابه آنچه در ايالات متحده رخ داد در كشور ما بسيار بعيد به نظر ميرسد.
وي اضافه كرد: محال است قيمت مسكن در كشور تا حدي پايين بيايد كه ارزش آن كمتر از 15 ميليون تومان شده و رها كردن مسكن و سپردن آن به بانك از نظر اقتصادي براي مالكان به صرفه باشد.
وي در مورد تأثيرات بحران مالي آمريكا بر اقتصاد ايران به روابظ اقتصادي گسترده كشورهاي پيشرفته صنعتي با يكديگر اشاره كرد و اين بحران را موجب كاهش اين روابط به واسطه كاهش ميزان سرمايهگذاريها دانست.
به گفته دانش جعفري، كاهش سرمايهگذاريها در جهان در مراحل بعد باعث كاهش تقاضا براي خريد نفت ميشود و ممكن است باعث كاهش قميت نفت در اين مراحل شود.
وي در عين حال با اشاره به كسري بودجه دولت آمريكا و مشكلات پيشبيني نشدهاي كه به واسطه دو جنگ اخير متوجه دولت آمريكا شده است، احتمال ورود آمريكا به جنگي ديگر با يكي از كشورهاي نفتخيز را بسيار بعيد دانست و تاكيد كرد: بروز جنگي ديگر در منطقه ميتواند قيمت نفت را بسيار بالا ببرد كه بروز اين اتفاق در شرايط حاضر اصلا به نفع آمريكا نيست.
انتهاي پيام/
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 192]