واضح آرشیو وب فارسی:فارس: «طرح و نقش فرش» در موزه هنرهاي معاصر تهران به نمايش درميآيد
خبرگزاري فارس: نمايشگاه «طرح و نقش فرش» به بهانه بزرگداشت محسن محسني هنرمند پيشكسوت حوزه فرش كشور، از 25 آبانماه در موزه هنرهاي معاصر تهران برپا ميشود.
به گزارش خبرنگار هنرهاي تجسمي فارس، محمدعلي رجبي نگارگر و دبير نمايشگاه،حسن بلخاري رييس پژوهشكده هنر فرهنگستان هنر و مهدي مكينژاد رييس گنجينه هنرهاي از ياد رفته فرهنگستان هنر در نشست خبري نمايشگاه «طرح و نقش فرش» كه به بهانه بزرگداشت محسن محسني هنرمند حوزه فرش در موزه هنرهاي معاصر تهران برپا ميشود، حضور يافتند.
محمدعلي رجبي دبير اين نمايشگاه با اشاره به اهميت پرداختن به طرح و نقش فرش گفت: اين رشته هنري تاكنون مورد توجه قرار نگرفته است و محسن محسني از جمله كساني است كه در سير تحول و بهبود طرح فرش نقش بسيار مؤثري داشتند.
وي درباره برنامههاي اين همايش و نمايشگاه گفت: براي برگزاري اين نمايشگاه به همه انجمن هاي مختلف فرش نامه نوشتيم و شركت سهامي فرش ايران،موزه فرش،ميراث فرهنگي اعلام همكاري كردند و حتي كلسيونرها و تاجران فرش به پاس و احترام به محسن محسني طرحهايشان را در اختيار اين نمايشگاه گذاشتند.
اين هنرمند نگارگر در ادامه افزود: اين نمايشگاه از 25 آبانماه تا 25 آذرماه برپا خواهد بود و هر هفته محسن محسني در يكي از تالارهاي موزه هنرهاي معاصر با حضور دو ميهمان مدعو راجع به يكي از بخشهاي مختلف فرش صحبت خواهند كرد.
رجبي از چاپ و انتشار اين طرح و نقشها خبر داد و گفت: علاوه بر چاپ كتاب اين آثار، بروشور بسيار نفيسي نيز شامل برنامههاي همايش و زندگينامه كوتاه هنرمندان چاپ خواهد شد و در روز اختتاميه اين نمايشگاه نيز مراسم بزرگداشت محسن محسني را خواهيم داشت و گروهي از شخصيتهاي علمي و هنري درباره اين هنرمند سخنراني خواهند كرد.
اين هنرمند نگارگر در ادامه گفت: حدود 300 طرح و نقش مختلف در اين نمايشگاه به نمايش درخواهد آمد كه نيمي از اين آثار شناسايي شده و نيمي ديگر را از بهترين آثار ارسالي انتخاب خواهيم كرد. اين طرحها و نقشهها از اماكن مختلفي گردآوري شده است و چون اين نقشهها جنبه اقتصادي نيز داشتهاند اغلب پس از بافت، طرح اوليه به صاحب طرح تحويل داده نميشده است و ما در تلاش هستيم تا اين طرحها را از تاجران فرش تهيه كنيم.
وي درباره قديميترين طرحها هم گفت: نقشي مربوط به دوران مشروطه كه روي كاغذ پاپيروس طراحي شده است شايد قديميترين طرح اين نمايشگاه باشد كه البته هنوز كارشناسي دقيق نشده است.
رجبي درباره شناسايي هنرمندان اين نمايشگاه هم گفت: شناسنامه هر اثر پايين آن آورده ميشود ولي برخي از آثار هستند كه بدون امضاء است و دست به دست گشته و هنرمند آن نامعلوم است.
رجبي همچنين به برنامههاي بزرگداشت گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران اشاره داشت و گفت: قرار است هر سال برنامه بزرگداشت هنرمندان و استادان هنرهاي در حال فراموشي و يا فراموش شده را با همكاري پژوهشكده فرهنگي فرهنگستان هنر داشته باشيم و هنر فرشبافي نيز يكي از اين هنرهاست.
حسن بلخاري رييس پژوهشكده هنر فرهنگستان هنر نيز در ادامه اين نشست درباره هدف از بزرگداشت محسن محسني گفت: عرض ارادت و احترام به پيشكسوتان هنر ايران يكي از اهداف ما در برگزاري اين نمايشگاه است چرا كه هنر در نظامهاي شرقي هويت بازتابي دارد و استادان ما در اين قلمرو آيينه مجسم اين حقايق و معاني هستند، بنابراين شرط ادب است كه استادان هنر ما از سوي سازمانهاي رسمي ايران مورد تقدير قرار بگيرند.
وي تدوين دانشنامه هنرهاي سنتي ايران را يكي ديگر از اهداف اين بزرگداشت عنوان كرد و گفت:استادان ما خود دانشنامه و گنجينهاي از معارفند و با اين بزرگداشتها تلاش ميكنيم تجربيات يك عمر كار هنري آنها را با برپايي نمايشگاه در اختيار علاقهمندان قرار دهيم و به اين ترتيب آثار اين هنرمندان را مستندنگاري كنيم.
بلخاري هنر فرش را يكي از هنرهاي در حال فراموشي دانست و اظهار اميدواري كرد با برپايي اين نمايشگاهها و بزرگداشت استادان هنرهاي سنتي، گنجينهاي در جهت احياء و كاربردي كردن هنرهاي سنتي تهيه كنيم.
مهدي مكينژاد رييس گنجينه هنرهاي از ياد رفته هم در اين نشست گفت:برپايي اين نمايشگاه كمك ميكند كه چشماندازي از گذشته و حال فرش ايران به دست آوريم و اهميت بخش طراحي نيز مشخص شود.
محسن محسني هنرمند پيشكسوت حوزه فرش در بخش ديگر اين نشست به دو دوره بازنشستگي خود اشاره كرد و گفت: من 54 سال در خدمت فرش دستباف ايران بودم و خاك اين هنر را خوردهام،هنري كه از مفاخر ملي ما و زينت بخش تالارها و موزههاي بزرگ جهان است.
وي به دوران خدمت خود اشاره كرد و گفت: در دوران 29 سال خدمتم اولين مجري مصوبه عدم اشتغال اطفال كمتر از 15 سال در سال 1347 بودم، بيش از 50 طرح اشتغال و بازرگاني ارائه كردم و همچنين در كرمان كه بدترين نقطه از نظر فرشبافي بود، حدود 400 واحد فرشبافي را مطابق ضوابط وزارت كار بهداشتي كردم و دو كارگاه در كرمان و ماهان و چندين كارگاه در ديگر شهرها داير كردم.
محسني به دوره دوم بازنشستگياش اشاره كرد و گفت: طي 20 سال اخير فرش ايراني وارد عرصه پژوهش و دانشگاه شد و كار پژوهشي و آكادميك به موازات كار عملي فرش قد علم كرد و امروز جوانان ما مقالات تحقيقي را ارائه ميكنند كه مايه مباهات است.
وي همچنين تصريح كرد: در عرصه تاخت وتاز بازرگاني جهاني،فرش ايراني مورد تهاجم قرار گرفت و بازرگانان تنها به خريداران فرش توجه داشتند،در همان زمان اين هشدار در ذهن ما شكل گرفت كه اصالت فرش ايراني در حال از بين رفتن است و به فكر احياء اين هنر افتاديم كه برگزاري اين نمايشگاه نيز در راستاي همين هدف شكل گرفته است.
به گفته محسني در اين نمايشگاه طرحها و نقشههايي به نمايش درخواهد آمد كه برخي از آنها حدود صد سال قدمت دارند.
محسن محسني، هنرمند پيشكسوت حوزه فرش كشور، كارشناس ادبيات فارسي از مدرسه عالي ادبيات فارسي و زبانهاي خارجه سابق دانشگاه علامه طباطبائي فعلي است و آشنا به امور اداري و مديريت اداري و دفتري، توليد فرش و مواد، حسابداري و مالي، بازرگاني و صادرات و از مديران بازنشسته شركت فرش ايران است.
انتهاي پيام/ا
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 149]