واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ناكامي درتشديد تحريم ايران/ شكستي ديگر در كارنامه ديپلماسي ضد ايراني كاخ سفيد
سياسي. ايران . هسته اي
تازهترين تلاش گروه ۵+۱به منظور رسيدن به اجماع براي اعمال تحريمهاي جديد بر ضد ايران ناكام ماند و بدين ترتيب شكست ديگري در كارنامه ديپلماسي ضد ايراني كاخ سفيد رقم خورد.
ديپلماتهاي ارشد شش كشور جهان شامل آمريكا، انگليس، فرانسه، آلمان، روسيه و چين شب گذشته (دوشنبه) درباره اتخاذ تحريمهاي جديد عليه ايران گفت و گو كردند اما اين رايزنيها ثمري نداشت و نتوانست به اجماع يا توافقي درخصوص موضوع ياد شده، دست نيافت.
ريزانيهاي تلفني شب گذشته درحالي با ناكامي مواجه شد كه كاخ سفيد، به عنوان نوك پيكان اين دست تحركات ضد ايراني، از زمان تصويب قطعنامه چهارم شوراي امنيت در روزهاي پاياني ماه سپتامبر، تلاش بسياري را براي ترتيب دادن اين گفت و گوي تلفني ميان شش كشور انجام داده بود.
اگر چه در قطعنامه چهارم، برخلاف تلاش آمريكا و متحدان اروپايي اش، هيچ تحريم جديدي عليه ايران تصويب نشد، اما نفس صدور اين قطعنامه در شرايطي كه گفت و گوهاي خوبي بين طرف ايراني و اتحاديه اروپا در جريان بود، سبب انحراف در روند اين مذاكرات رو به جلو شد، مذاكراتي كه در مسيري روشن و جدي در حال انجام بود.
حداقل انتظار جمهوري اسلامي ايران پس از جلسات و گفت و گوها بين خاوير سولانا مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا و سعيد جليلي دبير شواري عالي امنيت ملي و مذاكرهكننده ارشد هستهاي ايران و نمايندگان آنها اين بود كه اين مذاكرات به رفع ابهام و پاسخ به سوالات ايران منجر شود.
توماس اشتك معاون سخنگوي دولت آلمان با تاييد وجود اختلاف نظر بين اعضاي گروه ۵+۱درباره موضوع هستهاي ايران، تصريح كرد كه اختلاف نظرها بين شش كشور به ويژه بعد از آخرين گزارش آژانس بينالمللي انرژي اتمي در خصوص فعاليتهاي هستهاي ايران بروز كرد و تشديد شد.
در تمامي گزارشهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي و نيز در آخرين گزارشي كه محمد البرادعي مديركل آژانس از برنامههاي صلح آميز هستهاي جمهوري اسلامي ايران منتشر كرد، به عدم انحراف ايران از مسير فعاليتهاي هسته اي صلح آميز به صراحت تاكيد شده است.
بر خلاف ادعاها و پيش داوريهاي غيرمنطقي برخي قدرتهاي بزرگ و صاحبان بزرگترين زرادخانههاي هستهاي كه ايران را به تلاش براي دستيابي به سلاح اتمي متهم ميكنند و قصد قصاص پيش از جنايت دارند، البرادعي شب گذشته در گفت و گو با شبكه تلويزيوني آسوشيتدپرس بار ديگر تصريح كرد كه ايران سرگرم فعاليتهاي هستهاي نظامي و تسليحاتي نيست.
** بحران مالي جهاني و ناكامي رايزاني ۵+۱براي تحريم ايران
در شرايطي كه بسياري از كشورهاي سراسر جهان به ويژه آمريكا و اروپا همچنان در شوك غافلگيركننده بحران مالي به سر ميبرند، جديدترين تلاش ضدايراني دولت بوش براي ايجاد توافق و اجماع ميان ۵+۱با شكست مواجه شد.
با توجه به اين مهم كه اين روزها بسياري از قدرتهاي بزرگ اقتصادي به ويژه اعضاي دائم شوراي امنيت و آلمان براي رهايي از بحران مالي ناگهاني و بيسابقه دست و پا ميزنند، تمام توجه خود را معطوف اين مسئله كرده اند.
آمريكا كه در دوران پاياني رياست جمهوري بوش، بزرگترين قرباني اين بحران مالي است، در چنين شرايطي به جاي توجه به وضع داخلي و رسيدگي به امور مردم اين كشور، همچنان بر ادامه سياستهاي مداخله جويانهاش اصرار دارد.
نمايندگان پنج كشور انگليس، فرانسه، آلمان، روسيه و چين كه اين روزها تنها اولويت را حل بحران اقتصادي خود قرار داده و پرداختن به آن را نسبت به هر موضوع ديگري ترجيح ميدهند، به اصرار واشنگتن و با اكراه به گفت و گوهاي تلفني شب گذشته با موضوع تحريم ايران تن دادند و طبيعي است كه اين نوع مذاكره هيچ حاصلي در برنداشته باشد.
** مسكو و پكن سد راه ميل واشنگتن به تشديد تحريم ايران
يكي ديگر از عوامل ناكامي مذاكرات اخير ۵+۱در خصوص تحريم ايران را مي توان در تقابل و تضاد سياستهاي مسكو و پكن با واشنگتن جستجو كرد.
چين و روسيه كه به ايران به عنوان يك شريك اقتصادي عمده و يك بازيگر قدرتمند و نقش آفرين در آسيا و خاورميانه توجه دارند، همواره خواستار حل و فصل موضوع هستهاي تهران از راه گفت و گو بوده و مخالف تحريم يا هرگونه اقدامات نسنجيده عليه ايران بوده اند.
سرگئي ريابكوف معاون وزير امور خارجه روسيه در پايان سفر اخير خود به تهران در گفت و گو با خبرگزاري روسي ريانووستي ضمن تاكيد بر لزوم حل وفصل موضوع هستهاي ايران از راه گفت وگو و خودداري از تحريم، تصريح كرد:
مخالف حركت در مسير تحريم ايران هستيم.
وي افزود: معتقديم كه زمينه براي طرح مساله اعمال تحريمهاي چندجانبه يا يكجانبه كشورها عليه ايران وجود ندارد.
معاون وزير امور خارجه روسيه رويكرد اعمال تحريم عليه ايران براي حصول توافق با اين كشور را بيفايده خواند و گفت: تنها شانس رسيدن به توافق را بايد در پيشبرد گفت و گوها با ايران در قالب بستههاي پيشنهادي جستجو كرد.
چين هم كه مراودات تجاري فراوان با ايران دارد و از قدرتهاي بزرگ جهان و رقيب سرسخت آمريكا در عرصههاي مختلف اقتصادي، سياسي و نظامي محسوب مي شود، نسبت به موقعيت راهبردي و حساس ايران در منطقه و جهان به خوبي واقف است و لذا طبيعي است كه با تشديد تحريمها عليه اين شريك اقتصادي مهم خود مخالف باشد.
وجود اختلاف نظرها شديد ميان ،۵+۱تمايل منطقي روسيه و چين به عنوان دو كشور داراي حق وتو نسبت به حفظ و گسترش مناسبات با ايران، موج بيسابقه بحران مالي و گرفتاريهاي اقتصادي قدرتهاي بزرگ از جمله آمريكا، حمايت بسياري از كشورها از جمله اعضاي جنبش عدم تعهد از فعاليتهاي صلح آميز ايران و نيز وجود ناكاميهاي فراوان در كارنامه ديپلماسي
بينالمللي به ويژه خاورميانهاي دولت بوش، گواه اين است كه هرگونه تلاش ديگر از سوي اجارهنشين كاخ سفيد عليه ايران، پيش از آنكه به مرحله اجرا درآيد، محكوم به شكست است.
از: محمدرضا منافي
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]