واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: صفحه آخر - ضدحمله به سينما
صفحه آخر - ضدحمله به سينما
يكشنبه شب، جمعي از سينماگران به ديدار رئيسجمهور رفتند تا با او درباره مسائل مختلف سينما گفتوگو كنند. در اين جلسه كه بدون حضور خبرنگاران برگزار شد، جواد شمقدري، مشاور هنري رئيسجمهور، اداره جلسه را برعهده داشت. عدمحضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و محمدرضا جعفريجلوه، معاون امور سينمايي و سمعي و بصري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، از نكات قابل توجه اين نشست بود. اگرچه اين تنها نكته غافلگيركننده جلسه رئيسجمهور و سينماگران نبود. در حاليكه تعداد زيادي از سينماگران براي اين جلسه دعوت شده بودند، فيلمسازاني مانند داريوش مهرجويي، مجيد مجيدي، ابراهيم حاتميكيا، عليرضا رئيسيان، تهمينه ميلاني، پوران درخشنده، احمد اميني، محمدرضا اصلاني و تعداد ديگري از مدعوين در اين ديدار حضور نداشتند. همين موضوع هم سبب شد كه جواد شمقدري، مشاور هنري رئيسجمهور، ديروز در واكنش به عدمحضور برخي اهالي سينما به خبرگزاري فارس بگويد: «اينكه چرا يك عده نيامدهاند، بايد از خودشان پرسيد. وظيفه ما اين بود كه همه را دعوت كنيم و تقريبا همه سينماگران موثر در سينماي ايران را براي حضور در اين نشست دعوت كرديم. كساني كه حرفي براي گفتن نداشتند يا شرايط موجود را ميپسندند و با آن مشكل ندارند، طبيعي است كه موضوعي براي طرح كردن نداشته باشند و حس كنند كه نيازي نيست به اين جلسه بيايند.» اين درحالي بود كه ابوالحسن داوودي، يكي از حاضرين در جلسه، در زمان سخنرانياش به اين موضوع اشاره كرد و گفت: «بخش عمدهاي از كساني كه الان سينما را ميچرخانند، در جلسه حضور ندارند و بايد فهميد چرا آنها حاضر نيستند. به همين دليل فكر ميكنم نظرهاي افراد حاضر در جلسه، برآيند همه سينماي ايران نيست.»
با اينهمه، حاضرين در نشست، هركدام درباره وضع فعلي سينماي ايران اظهارنظر كردند. به گفته منابع آگاه، در ابتداي مراسم، اكبر حر گفت: «مشكل سينماي ايران، معضل نگاه است و اين نگاه بايد عوض شود. نگاهي كه تاكنون در سينما حاكم بوده درست نبوده و بايد اصلاح شود.» احمدرضا معتمدي هم با اشاره به ضعف تئوريك سينما گفت: «سينماي ما از لحاظ تئوريك دچار مشكل است و ما بايد اين بخش را تقويت كنيم. الان سينما در مضمون و پيام دچار مشكل است و بههمين دليل، سينماي تجاري و هنري ما دچار انحراف است.» در اين جلسه انسيه شاهحسيني بيش از همه از وضع سينماي ايران انتقاد كرد. او گفت: «سينماي ايران به گودال متعفني تبديل شده است. به نظرم سينماي ايران را بايد براي دو يا چهار سال تعطيل كرد و همه افراد سينما را به ادارات فرستاد تا در آنجا كار كنند. در اين مدت هم اين گودال متعفن را شخم زد و بعد، ديد چه كساني حرفي براي گفتن دارند و آنها را براي كار دعوت كرد.» بهزاد بهزادپور هم معتقد بود: «فيلمهاي سينماي ايران ويروس ايدز دارند. در اين مدت رئيسجمهور بيش از فرهنگوهنر، به اقتصاد توجه كرده. در حاليكه بايد به فكر اين مريض باشد.» محمد نوريزاد كارگردان فيلم«پرچمهاي قلعهكاوه»هم در ادامه اين انتقادات به معضل مميزي اشاره كرد و گفت: «سانسور، مانع رشد سينماست.» حبيب كاوش هم از انزواي سينما گفت و به جشنوارهها اشاره كرد. او گفت: «سينماي مردمي ما منزوي شده و همه در خدمت جشنوارهها هستند.» مسعود دهنمكي هم كه اينروزها مشغول ساخت«اخراجيها2» است به عدالت در سينما اشاره كرد و در برابر احمدينژاد گفت: «هنري كه نتواند نقد كند هنر نيست. ما بايد به هنرمند جرات بدهيم در برابر هر ضعفي انتقاد كند.» اگر چه اين نكتهاي بود كه عليرضا داوودنژاد هم به آن اشاره كرد.
داوودنژاد گفت: «اوضاع فعلي سينما چندان مطلوب نيست. سانسور نبايد بين سينماي ايران و زندگي ايراني فاصله بيندازد.» همين اظهارنظرها بود كه باعث شد اصغر فرهادي از اوضاع سينماي ايران دفاع كند. او با اشاره به تلاش سينماگران، گفت: «وضع سينماي ايران به اين سياهي كه دوستان ميگويند، نيست. متاسفم كه اين حرفها زده شد. در اين سينما همه تلاش ميكنند و آن گروهي كه الان در جمع ما نيستند، اصلا به سينما مثل افراد حاضر در جلسه نگاه نميكنند.» محمدمهدي عسگرپور، مديرعامل خانه سينما، هم در اين جلسه تنها يك سوال مطرح كرد. او از رئيسجمهور پرسيد: «تشكيل چنين جلسهاي با حضور اهالي سينما، نظر آقاي رئيسجمهور بود يا مشاورانش؟» در ادامه اين جلسه، سعيد اسدي، شاهد احمدلو، احمدرضا گرشاسبي، امير قويدل، حجتالله سيفي، فريدون حسنپور، حبيبالله بهمني و محمدرضا شرفالدين هم به اظهارنظر پرداختند. در پايان اين جلسه بود كه محمود احمدينژاد در سخناني به تحليل موفقيت سينماي هاليوود پرداخت. رئيسجمهور علت موفقيت فيلمهاي هاليوودي را در اين نكته دانست كه آنها آرمانشان را در سينما تعريف ميكنند. او به سينماگران گفت: «اگر ما بتوانيم آرمانمان را در فيلمها مطرح كنيم، موفق خواهيم بود.» او در ادامه اين نشست گفت: «بدون جامعه آرماني كار هنرمند معنا ندارد و مشكل مديريت سينما و فرهنگ اين است كه جامعه آرماني ترسيم نشده است. هر هنرمندي كه انگيزه اصلاح داشته باشد، مصلحي است كه با زبان هنر، قصد اصلاحگري دارد و بايد اصلاحگران خود را براي رويارويي پيروزمندانه با سختيها آماده كنند.» به اين ترتيب، جلسهاي كه از ساعت 20:30 آغاز شده بود در ساعت 23:45 به پايان رسيد.
اظهارات مشاور هنري رئيسجمهور درباره جلسه سينماگران
مشاور رئيسجمهور در امور هنري درباره جلسه سينماگران با رئيسجمهور به فارس گفت: «ما مدتها بود به دنبال برگزاري اين جلسه بوديم. در حقيقت هم رئيسجمهور و هم من، هر دو به دنبال شكلگيري اين نشست بوديم. اما به دليل حجم فعاليتهاي دولت و سفرهاي استاني متعدد رئيسجمهور، هربار در برگزاري جلسه مشكلي به وجود ميآمد. البته ما دوست داشتيم كه جلسه در تابستان باشد كه سر سينماگران خلوت است و زياد كار ندارند، نه در فصل پاييز كه اوج كار سينماگران ايراني است.» مشاور رئيسجمهور در امور هنري گفت: «ما اين جلسه را براي اين ترتيب داديم كه سينماگران بيايند و مشكلات و دغدغههاي خود را با بالاترين مقام اجرايي كشور در ميان بگذارند، چون ديدگاه دولت نهم به سينما، ديدگاهي استراتژيك است و همانطور كه مقام معظم رهبري فرمودند؛ «كليد پيشرفت كشور در دست سينماگران است»، ما ميخواهيم كه سينما به جايگاه واقعي خود در اين كشور برسد.»
وي ادامه داد: «نكته ديگر به دير برپا شدن اين جلسه مربوط بود. دو نفر از كارگردانان بحث را به فضاي انتخاباتي بردند و گفتند اگر بخواهيد كاري بكنيد، فرصتي نداريد و رئيسجمهور هم گفت «به اين چيزها فكر نميكنم. اگر بايد تصميم كارشناسانه و با جديت گرفته شود، اين تصميم را ميگيريم حتي اگر يك روز فرصت تا پايان كارم داشته باشم.» وي ادامه داد: «در جلسه ديشب مسوولان سينمايي نبودند و وزير محترم هم شايد تشخيص دادند اگر نباشند فيلمسازان بدون تعارف و ملاحظات حرفهاي خود را خواهند زد.»
مشاور هنري رئيسجمهور: اينكه چرا يك عده نيامدهاند، بايد از خودشان پرسيد. وظيفه ما اين بود كه همه را دعوت كنيم.
انسيه شاهحسيني: سينماي ايران به گودال متعفني تبديل شده است. به نظرم سينماي ايران را بايد براي دو يا چهار سال تعطيل كرد و همه افراد سينما را به ادارات فرستاد تا در آنجا كار كنند.
اصغر فرهادي: وضع سينماي ايران به اين سياهي كه دوستان ميگويند، نيست. متاسفم كه اين حرفها زده شد.
ابوالحسن داوودي: فكر ميكنم نظرهاي افراد حاضر در جلسه، برآيند همه سينماي ايران نيست.
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]