واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نزول يك ميليارد دلاري بورس در يك روز
بازار سهام- گروه بورس:
بعد از چندين و چند روز افت آهسته اما پيوسته، شاخص در بورس تهران و بهكفرسيدن قيمت سهام اكثر شركتهاي صاحب نماد، موج بحران در تالار حافظ اوج گرفت و شاخصهاي بازار را بهزير كشيد.
به اين ترتيب در روزي كه ارزش سهام كشتيراني به تير غيب گرفتار آمده و بعد از نزول يك ماهه، يكروزه، 40درصد ارزش خود را از دست داده بود شاخص بورس تهران 632 واحد كاهش يافت و به 43هزار و 927 واحد رسيد. به جز اين، شاخص كل هم با سقوط به كمتر از 11 هزار واحد، خيال سهامداران را راحت كرد و تكليف مشتريان تالار حافظ دستكم براي چند روز آينده يكسره شد.
در نهايت اينكه در اتفاقي نادر، ارزش بورس اوراق بهادار ظرف 24 ساعت يك ميليارد دلار سقوط كرد آنهم در شرايطي كه به گواهي آمار از آغاز تابستان تا به امروز سهامداران شاهد كاهش 10 ميليارد دلاري ارزش اين بازار رقابتي بودهاند.
هادي بيدختي، معاون سابق سازمان بورس دليل روند نزولي بازار سهام تهران و البته نزول ارزش بازار را تاثير مستقيم وغيرمستقيم شرايط نابسامان اقتصاد جهاني ميداند و به همشهري ميگويد: بورس تهران اگرچه با بندهاي پيدا و مرئي به بورسهاي جهاني مرتبط نيست اما با اينهمه، تبعات افت وخيز اقتصاد جهاني و در ادامه فراز و فرود بورسهاي بينالمللي دامن بازار سرمايه ايران را هم ميگيرد.او در تشريح اين تبعات ميافزايد: وقتي افزايش جهاني قيمتها، بورس تهران و مشتريانش را به تكاپو مياندازد و سهامداران به صرافت خريد ميافتند بايد انتظار داشت ركود بازارهاي بينالمللي هم در اين سوي جهان بورس ايران را گرفتار نزول كند.
به گفته مديرعامل شركت كارگزاري عمران فارس، شركتهايي كه مواد اوليه خود را وارد ميكنند يا محصولاتشان روانه بازارهاي خارجي ميشود از فراز و نشيب قيمتهاي جهاني تاثير ميگيرند و اين اثرپذيري در نهايت ارزش سهام شركت، اقبال سهامداران و البته رونق و ركود بورس را تحت شعاع قرار ميدهد.
او ادامه ميدهد: بهعنوان مثال صعود و سقوط ارزش جهاني فلزات بر معامله مس و روي و فولاد در داخل كشور تاثير ميگذارد حتي اگر اين 3محصول راهي به بازارهاي جهاني نداشته باشند.
بيدختي ادامه ميدهد: در حال حاضر نگراني از ادامه ركود اقتصاد جهاني قيمت فلزات اساسي و رنگين را كاهش داده و به طبع آن ارزش سهام شركتهاي توليدكننده اين گروه از محصولات را كاهش داده وبهدنباله اين اتفاقات هم ميل سهامداران به فروش افزايش و ارزش بازار كاهش يافته است.
اين كارشناس بورس اوراق بهادار معتقد است: افت بورس تهران و نزول شاخصها بهدليل وجود اهرمهاي نظارتي نظير حجم مبنا و دامنه نوسان هرگز به اندازه سقوط بورسهاي جهاني وسيع نخواهد بود اما در عوض مدت زمان بيشتري به طول خواهد انجاميد.
به گفته بيدختي، افت شاخص بورس تهران در بحرانيترين روز تنها يكدرصد نزول كرد درصورتيكه در بازارهاي معتبر جهاني افت به 14درصد در يك روز هم رسيده است.
او در ادامه مابقي نزول در بورس تهران را ناشي از حوادث طبيعي و معمول ميداند و ميگويد: در روزي كه نماد كشتيراني بعد از برگزاري مجمع و تقسيم سود دوباره به تابلوي معاملات بازميگردد ميتوان انتظار داشت كه ارزش سهام اين شركت دستكم به ميزان سود تقسيم شده كاهش يابد يا اينكه سهامداران سود گرفته، در صف فروش بايستند.
بيدختي البته معتقد است: در روند فعلي نميتوان نقش تفكر و باور اهالي بازار و درمجموع جامعه ايراني را ناديده گرفت. او ميگويد: برخلاف اكثر بورسهاي معتبر، سهامداران ايراني بلافاصله با رشد قيمت يك سهم به صرافت فروش ميافتند و بر افزايش تقاضا و قيمت دامن ميزنند و در نقطه مقابل همزمان با افت قيمت اندوخته خود را با دستپاچگي حراج ميكنند و با وجود افت قيمتها به اميد كاهش بيشتر از خريد سهام بحرانزده پرهيز ميكنند به اين ترتيب ميزان عرضه از تقاضا پيش ميافتد و نزول قيمت افزايش مييابد.
بيدختي پيشبيني ميكند، در صورت تسري بهبود اوضاع بورسهاي شرق آسيا و اروپا به آمريكا بهتدريج آرامش به بازار سهام تهران هم بازگردد البته با توجه به اعمال قوانين نظارتي اين بازگشت چند روزي به طول خواهد انجاميد؛ به عبارت ديگر در روزهاي آينده روند نزولي تا رسيدن به آرامش ادامه خواهدداشت.
ركود كوتاهمدت
موج: علي اسلامي بيد گلي از كارشناسان بازار سرمايه ميگويد: با توجه به بحرانهاي حاضر در اقتصاد جهاني، استقلال اقتصاد ايران از اقتصاد بينالمللي باعث شده تا اين بازار در حال حاضر از وضعيت بهتري نسبت به ساير بازارها برخوردار باشد. او ميافزايد: در حال حاضر اين بحران تنها شركتهايي را كه قيمت محصولاتشان متاثر از قيمتهاي جهاني است مانند ملي صنايع مس ايران، شركتهاي فولادي، سنگآهني و پتروشيمي را متاثر كرده است.
اسلامي ادامه ميدهد: طبيعتا با كاهش مقطعي قيمت محصولات اين شركتها انتظارات رواني موجود بر بازار سرمايه بر كاهش سودآوري آنها بود كه با كاهش انتظارات عايدات آتي بديهي بود كه قيمت سهام نيز كاهش يابد. اسلامي با تاكيد از پايين بودن وابستگي اقتصاد ايران به شركتها و بانكهاي اروپايي بهعنوان مزيتي نام برد كه سبب ميشود تا تاثير بحران بازارهاي مالي بر بازار سرمايه كشور كوتاهمدت باشد. او پيشبيني ميكند طي روزهاي آينده بخش عمدهاي از تاثيرات منفي، خنثي و وضعيت بازار مساعدتر شود.
دوشنبه 29 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]