واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: غنيسازي نان؛ وعدهاي كه در حد حرف ماند
موادغذائي- مريم غفاري:
با وجود وعدههاي وزارت بهداشت مبني بر غنيسازي نان مصرفي در كشور هنوز هم اين طرح كامل اجرا نميشود و شهروندان تهراني نان غني شده مصرف نميكنند.
اجراي طرح غنيسازي نان مصرفي كشور با هدف رفع كمخوني و فقر آهن بدون افزايش قيمت از سال 85آغاز شد ومقرر شده بود كه تا پايان آن سال با آهن و اسيدفوليك غني شودولي بهدليل مشكلات اجرايي اين طرح، در حال حاضر شهروندان تهراني به نان غنيشده دسترسي ندارند.
دكتر پريسا ترابي رئيس اداره بهبود تغذيه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي به همشهري گفت: با اجراي طرح غنيسازي آرد با آهن و اسيدفوليك هيچ هزينه اضافي بر مردم تحميل نميشود، زيرا اين هزينه از سوي دولت در رقم سرباري آسياباني كارخانجات آرد كشور منظور شده است.
وي افزود: 55 تا 60 درصد زنان كشورهاي در حال توسعه كمخون هستند و 75درصد زنان باردار از كم خوني رنج ميبرند و اين عارضه علت مرگ 500هزار مادر است كه جان خود را در اثر عوارض هنگام و بعد از زايمان از دست ميدهند.
بررسيهاي ملي وزارت بهداشت در سال 80 و در 11 اقليم كشور نشان داد، 33 درصد كودكان 15 تا 23ماهه، 26درصد كودكان 6ساله، 23درصد نوجوانان دختر و پسر و 43 درصد از زنان باردار از كمبود آهن رنج ميبرند.
38درصد كودكان 15 تا 23ماهه، 18درصد كودكان 6ساله و 4/21درصد از زنان باردار به كمخوني مبتلا شدهاند.
وي با بيان اينكه اين آمارها گوياي ضرورت نياز به غنيسازي آرد با آهن و اسيدفوليك است، گفت: 80درصد انرژي مورد نياز ايرانيان به ويژه مناطق روستايي از نان تامين ميشود لذا طرح غنيسازي آرد براي رفع كمخوني مطرح شد.
دراين طرح آهن از دست رفته در چرخه تبديل به آرد جايگزين ميشود و هيچ آثار سويي بر مزه، طعم، بو و رنگ نان به وجود نميآيد.
وي با اعلام اينكه جوششيرين مادهاي مخرب براي توليد نان است، خاطرنشان كرد: جوششيرين موجود در نان مانع جذب عناصر 2 ظرفيتي مثل آهن، روي و كلسيم ميشود لذا چنانچه در اجراي طرح غنيسازي آرد با آهن و اسيد فوليك جوش شيرين حذف نشود، سبب كاهش جذب آهن ميشود.
پخت نان به شيوه سنتي برچيده ميشود
چندي پيش دكتر حسن امامي رضوي، معاون سلامت وزارت بهداشت به مركز خبري اميد گفته بود:در حال حاضر ميزان جوش شيرين موجود در نانها زياد است و يكي از اولويتهاي وزارت بهداشت كاهش اين ميزان است.
به گفته وي، وزارت بهداشت براي كاهش جوششيرينهاي موجود در نانها برنامههاي زيادي دارد كه يكي از اين كارها صنعتي كردن نانهاي موجود است كه اين كار را با همكاري وزارت بازرگاني انجام ميدهيم.
وي يادآور شد: صنعتي شدن نانهاي مصرفي بهترين روش كاهش جوش شيرين از نانهاست؛ زيرا در اين روش نوع پخت تغيير ميكند.
به گفته امامي رضوي، نان يكي از اصليترين مواد غذايي مردم است و مصرف آن بالاست به همين دليل بايد حتما آن را غنيسازي كرد و از به خطر افتادن سلامت جلوگيري كنيم.
وي معتقد است كه نانهاي بربري و تافتون بيشترين ميزان جوششيرين را دارند و متأسفانه جزء نانهاي پرمصرف و پرطرفدار هم هستند.
وي درخصوص زمان اجرايي شدن اين برنامهها گفت: ما منتظر وزارت بازرگاني هستيم و هر زماني كه از سوي اين وزارتخانه اعلام آمادگي شود طرحها را اجرايي ميكنيم.
امامي رضوي، تصريح كرد: براي غنيسازي نانها دولت نيز سرمايهگذاري كرده و بودجهاي نيز براي آن در نظر گرفته شده است كه اميدواريم هرچه زودتر بتوانيم اين برنامهها را عملياتي كنيم.
درصدآلودگي نانهاي ماشيني موجود بيش از نان سنتي است
در همين رابطه مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشكي تهران با بيان اينكه عادات سنتي تغذيه دركشور در حال فراموشي است و مواد غذايي كم ارزش جاي مواد مغذي را ميگيرند، درصد آلودگي نانهاي ماشيني فعلي را از نانهاي سنتي بيشتر دانست.
دكتر سيد علي كشاورز، استاد تغذيه به ايسنا گفت: آداب سنتي تغذيه در كشور در حال فراموشي است كه اين امر بار تخريبي بالايي را از نظر سلامتي به همراه دارد.
وي با اشاره به پخت نان به روش صنعتي افزود: روش طراحي سيستم نانهاي صنعتي در دنيا به گونهاي است كه پخت نان كاملا از آتش جداست و هيچگونه آلودگي از گازهاي سوختي وارد نان نميشود. اين در حالي است كه در ايران نانها مستقيما از شعله آتش عبور ميكنند.
صنعتي شدن نان در كشور در حال حاضر معضل شيميايي نان را كاهش نداده است. علاوه بر آن بهمنظور پروسه تخمير خمير نان از دي اكسيدكلر استفاده ميشود؛
بنابراين، اين مواد شيميايي و همچنين تماس مستقيم با هيدروكربنهاي شعله آتش، آلودگي شيميايي نانها را افزايش داده است.
درصورتي كه پروسه تخمير درست انجام شده و همچنين از فناوري مدرن پخت در توليد نانهاي صنعتي استفاده شود، پخت نان به روش صنعتي بسيار مطلوب است.
دكتر كشاورز در ادامه در زمينه غذاهاي فراويژه تصريح كرد: علم تغذيه وارد زمينه ويژهاي شده كه در اين راستا براي افرادي كه دچار عدمتحمل غذايي، حساسيت غذايي و مشكلات گوارشي هستند از پروبيوتيكها (دستهاي از ميكروبهاي مفيد) در مواد غذايي استفاده ميشود.
به اين ترتيب، مواد غذايي كه در ساخت آنها از پروبيوتيكها استفاده ميشود شرايط خاصي را براي افراد مبتلا به اختلالات ذكر شده فراهم ميكند كه مواد غذايي دلخواه خود را بدون ايجاد عارضه مصرف كنند.
مبارزه با فقر آهن
دكتر ربابه شيخالاسلام، مدير سابق دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت و يكي از مجريان طرح پژوهشي در وضعيت ريزمغذيهاي ايران با بيان اينكه غــنيسازي مواد غذايي بسيار كمهزينه است و هزينه اثربخشي آن قابل توجه است، ميگويد: هزينه غنيسازي آرد به ازاي هر فرد در سال حدود 120-100 تومان است در حالي كه با شيوع 20 درصدي فقر آهن و GDP معادل 1700 دلار در سال 1380، كارشناسان سازمان جهاني بهداشت ضرر و زيان حاصل از كم خوني فقر آهن را براي هر فرد در سال 7600 تومان برآورد كـردهاند.
او ميافزايد: در مجمــوع با صرف هزينهاي بالغ بر 8 ميليارد تومان ميتوان تمامي آردهاي موجود در كشور را غني كرد كه بدين ترتيب از ضرر و زيان معادل 282 ميليون دلار در سال كه حاصل از اختلالات ناشي از كم خوني فقر آهن در كشور است، جلوگيري خواهد شد.
دوشنبه 29 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]