واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: امضاي سند راهبردي، اميدي براي زنده نگهداشتن درياچه اروميه
از: حسين فتحالله زاده صحنه به گل نشستن دست جمعي نهنگ ها و دلفين ها در كنار سواحل كه با اراده خود به استقبال مرگ آمده اند دل هر بيننده اي را به درد مي آورد.
اين موجودات در هنگام روبرو شدن با تلاش انسانهايي كه براي بازگرداندن آنها به دريا و زندگي در حال تكاپو هستند، با نگاههاي مظلومانه خود پيام تخريب زيستگاه و كشته شدن هم نوعان خود را به عنوان فاجعه اي دردناك اعلام مي كنند.
درياچه نمك اروميه نيز با خشك شدن و سفيد پوش كردن سواحل خود به صورت آرام و خاموش به نظاره گر مرگ تدريجي خود نشسته است، تا شايد مردم و مسوولان دستگاههاي اجرايي آخرين صداهاي اين درياچه را براي كمك بشنوند.
و چه خوب ساكنين شهرهاي اطراف اين درياچه با برگزاري آيين هاي ورزشي و تشكيل حلقه هاي انساني به صداي خاموش اين درياچه پاسخي شايسته داده و به همراه همه منتخبين خود در مجلس و دولت براي نجات اين درياچه اعلام آمادگي نمودند.
منتخبين مردم در مجلس شوراي اسلامي در يك اقدام بي سابقه با امضاي نامه اي به رييس دولت خدمتگزار خواستار توجه و اقدام جدي براي نجات اين درياچه شدند.
حضور معاون رييس جمهور و رييس سازمان حفاظت محيط زيست، وزراي نيرو، جهاد و كشاورزي، استانداران كردستان، آذربايجان غربي و شرقي، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و معاون نماينده مقيم برنامه عمران سازمان ملل متحد در مجتمع رفاهي " باري" وحدت و همدلي همه مسوولان دستگاههاي ذيربط را براي نجات اين درياچه به نمايش گذاشت.
فاطمه واعظ جوادي، در خصوص سند راهبردي درياچه گفت: سند راهبردي حاصل تلاش بيش از دو سال كارشناسان دستگاههاي مربوطه است و اميدواريم با همكاري و همدلي همه دلسوزان محيط زيست اين درياچه را از مرگ حتمي نجات دهيم.
وي، افزود: به وجود آمدن مديريت يكپارچه در منطقه توسط استانداران براي رفع نگراني مردم و حل بحران درياچه عزم دولت نهم را به نمايش مي گذارد.
وزير نيرو، گفت: طبق ماده 32 قانون اساسي در مراحل مقدماتي و بررسيهاي كارشناسي ساخت سد بايد وزارت نيرو موافقت كارشناسان محيط زيست را در خصوص عدم تخريب اخذ و سپس اقدام به ساخت سد كند.
پرويز فتاح، پس از امضاي سند مديريت راهبردي درياچه اروميه اظهارداشت: در صورت به اجماع رسيدن مسوولان استاني، اين وزارت خانه آمادگي دارد كليه دريچه هاي سد موردنظر را باز كند، ولي قبل ازاين تصميم مسوليت آب آشاميدني مردم و كشاورزي استان را درنظر بگيرند.
به گفته ي وي، سدسازي در مسير رودخانه تنها به منظور ذخيره سازي آب مورد نياز نيست، بلكه با توجه به سيلاب بودن منطقه براي جلوگيري از بروز حوادث دلخراش و ناگواري همچون سيل ماكو انجام مي شود.
وي، تاثير سدسازي در خشك شدن درياچه اروميه را طبق اعلام نظر كارشناسان تنها 5 درصد اعلام كرد و گفت: در صورت اعلام وظايف از سوي مديريت جامع درياچه اروميه اين وزارتخانه آمادگي دارد حق آب اين درياچه را از حوزه هاي آب خيز تامين كند.
درياچه اروميه بعد از "بحرالميت" كشور فلسطين از نظراملاح نمك در رده دوم دنيا قرار دارد و تنها موجود قابل زيست در اين نوع آب نوعي كرم به نام "آرتميا " است كه به لحاظ زيست گاهي اين درياچه از معدود زيست گاه هاي جهان به شمار مي رود.
اين درياچه با مساحتي بالغ بر 5 هزار كيلومتر مربع و باارتفاعي حدود يك هزار 276 متر از سطح آبهاي آزاد در صورت بي اعتنايي به طور قطع همانند درياچه " آرال " شوروي سابق كه با تغيير مسير دادن دو رود بزرگ "آمودريا" و " سير دريا" كه اصلي ترين حوزه آب خيزه اين درياچه بود موجب شد، براي هميشه از روي نقشه جغرافيايي جهان پاك شود.
استاندار آذربايجان شرقي، معتقد است: موفقيت در اجراي طرح احيا درياچه اروميه در قالب امضاي سند راهبردي، در سايه اعمال مديريت ملي و يكپارچه ميسر خواهد بود.
احمد علي رضابيگي، افزود: در صورت ادامه پسروي آب، خشك شدن اين درياچه و بروز فاجعه اكولوژيكي در منطقه به دليل غربي به شرقي وزيدن باد و نيز واقع شدن بيش از 60 درصد وسعت اين درياچه در حوزه جغرافيايي آذربايجان شرقي بيشترين خطر و آسيب متوجه اين استان است.
وي، گفت: به همين منظور براي عملياتي كردن اين سند راهبردي تمام سعي و تلاش خود را در راستاي نجات درياچه اروميه به كار خواهيم بست.
به اعتقاد استاندار آذربايجان غربي، درياچه اروميه حق بزرگي برگردن همه ساكنين اطراف آن و همچنين دستگاههاي اجرايي دارد و بايد همه براي نجات و حفاظت از آن به وظيفه خود عمل كنند.
رحيم قرباني، افزود: در اين ارتباط نيازمند سامانه هاي پكپارچه مديريتي هستيم و اين نياز همه دستگاههاي اجرايي در مواقع بحراني در تمام نقاط كشور است.
خشكسالي هاي اخير و كاهش حجم آب درياچه اروميه نگراني هارا نسبت به مرگ تدريجي اين درياچه در بين مسوولان اجرايي و دوستداران محيط زيست در عرصه بين الملل نيز ايجاده كرده است.
معاون نماينده مقيم برنامه عمران سازمان ملل متحد در ايران، تشكيل اين چنين نشستي را نشانه يك عزم ملي براي نجات درياچه اروميه اعلام كرد و گفت: امضاي سندملي راهبردي مديريت جامع در صورتي موفق خواهد بود كه همه مسوولان و دستگاهها به تعهدات خود عمل كند.
"الزسگين بائوا"، افزود: در سالهاي اخير برخي تالابهاي ايران كه در حال نابودي بودند با يك برنامه ريزي منسجم و كارشناسي و اقدام به موقع دوباره احيا شدند و نكته قابل توجه در اين زمينه احساس مسووليت و حس مالكيت زيست گاهها توسط عموم مردم ايران است.
درياچه اي كه نزديك به 40 سال از اعلام حفاظت از آن ميگذرد وبه عنوان يكي از 9 ذخيره گاه "بيوسفري" ايران در يونسكو را باخود يدك مي كشد و همچنين از سال 1354 نيز در زمره يكي از مهمترين تالاب هاي بين المللي جهان در رامسر به ثبت رسيده است امروز در سايه روزمره گي متوليان توسعه در حال نابودي است.
به گفته ي برخي از كارشناسان محيط زيست بيش از 40 روستا خالي از سكنه در شرق درياچه تنها بخشي كوچكي از پيامدهاي نابودي اين درياچه است و در صورت ادامه كم توجه اي به بحران درياچه وزش باد نمكي به تدريج در حال از بين بردن باغات سيب، انگور و مزارع در غرب اين درياچه نيز خواهد بود.
رييس سازمان حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي، گفت: با توجه به غلظت املاح موجود درآب درياچه اروميه شوري آن به بالاترين حداستاندارد خود رسيده است.
كيومرث كلانتري، افزود: باانجام آزمايشات غلظت املاح موجود در يك ليتر آب اين درياچه به 340 گرم رسيده است در صورتي كه حد استاندارد آن بين 120 تا 160 گرم در يك ليتر است.
وي، گفت: اين ميزان شوري آب درياچه اروميه دو برابر حد استاندارد براي زيست تنها موجود زنده آن يعني " آرتميا " است و اين شوري موجب بحراني شدن شرايط توليد غذايي اين موجود است.
وي، ضمن ابراز اميدواري از امضاي سند راهبردي مديريت درياچه اروميه گفت: اميدواريم باتلاش ها و پيگيرهاي استاندار و همه مسوولان دستگاههاي اجراي در سه استان كردستان، آذربايجان شرقي و غربي بتوانيم اين درياچه رااز مرگ حتمي نجات دهيم.
وي، در پايان امضاي سند راهبردي مديريت جامه درياچه اروميه را برگ زريني از عملكرد دولت نهم در عرصه حفاظت از محيطزيست اعلام كرد.
ك/4 1724/1139/587 شماره 272 ساعت 12:17 تمام
دوشنبه 29 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 236]