واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: بورس و بازار - خارجيها نيامدند
بورس و بازار - خارجيها نيامدند
نگين بهكام : 1 -كمتر از سهماه پيش حسين عبدهتبريزي دبيركل سابق بورس تهران اعلام كرد چهارهزار ميليارد دلار سرمايه در حاشيه خليج فارس به دنبال بازارهايي با بازدهي بالا سرگردان است. در روزها و هفتههاي پس از اين ادعا وخامت بازارهاي مالي جهان به شدت روبه افزايش گذاشت و به دنبال آن بازارهاي مالي كشورهاي عربي و بهطور خاص امارات هم ـ كه توانسته بود در سالهاي اخير سرمايه قابل توجهي از سرمايهداران ايراني را جذب كند ـ ركود سنگيني را تجربه كردند و در نتيجه سرمايهها هر روز بيشتر از ديروز از اين بازارها خارج شدند. علاوه بر كشورهاي حاشيه خليج فارس، بورس كشورهاي آسياي شرقي هم روزهاي سياهي را گذراندند و در نتيجه بخش قابل ملاحظهاي از سرمايههاي جذبشدهشان را از دست دادند. درست در زماني كه سايه ركود، بورسهاي دنيا را فرا گرفته بود، بورس تهران بنابر ادعاي مسوولانش از بحران جان سالم به در برده بود و شرايط آرامي را ميگذراند. كارشناسان به مديران بورس تذكر ميدادند كه بايد از شرايط استفاده كرد و دستكم براي بخشي از سرمايههاي حاشيه خليج فارس دندان تيز كرد. مديران بورس اما مانند هميشه از اصلاح قانون سرمايهگذاري خارجي در آينده خبر ميدادند كه در عمل باز هم خبري از به سرانجام رسيدن اين اصلاح نبود.
2- بيش از يكماه پيش مسوولان بورس آماري از ميزان جذب سرمايهگذاري خارجي طي سهماه نخست سال 87 در بازار سهام ارائه كردند و ميزان آن را با افتخار 5/1 ميليارد ريال برابر با 5/1 ميليون دلار اعلام كردند. رقم 5/1 ميليون دلار در سه ماه نخست سال 87 در حالي وارد بورس تهران شد كه حدودا در همان زمان چهارهزار ميليارد دلار تنها در حاشيه خليج فارس سرگردان بود و به دنبال بازار مناسبي ميگشت. با اين حال و با وجود تمام تبليغاتي كه مديران بورس از وضعيت خوش اين بازار ميكردند، بازده اين بازار را بسيار مناسب برآورد ميكردند و در عين حال در ماههاي اخير هم فدراسيون جهاني بورس، نام بورس تهران را بارها در صدر ساير بورسهاي جهان از نظر رشد ارزش بازار و وضعيت شاخصها اعلام كرده بود، رقمي كه بورس تهران توانست در سهماه نخست سال 87، از سرمايههاي خارجي جذب كند در برابر سرمايههاي سرگردان حاشيه خليج فارس آنقدر كوچك است كه به صفر نزديك است. به اين ترتيب درست در زماني كه موقعيت جذب سرمايه هنگفتي به بورس تهران فراهم بود، مسوولان بورس تهران تلاششان دراين راه در حد «اميدوارم موانع رفع شود تا سرمايهگذاران خارجي بيايند» خلاصه شد.
3 -ديروز بار ديگر يكي از مسوولان بورس تهران مدعي شد كه بحران بازارهاي مالي جهان موجب شده است سرمايههاي خارجي جذب بورس تهران شوند. ايوب باقرتبار كه معاون نظارت بر كارگزاران سازمان بورس و اوارق بهادار است، حتي پا را فراتر گذاشته و ادعا كرده، گذشته از تاثير مطلوب بحران بورسهاي آسيايي، بحران بورسهاي اروپايي و آمريكايي هم به ورود سرمايههاي خارجي به بورس تهران منجر شده است. با اين حال وي رقم دقيقي از ميزان سرمايه خارجي وارد شده به بورس تهران طي شش ماهه ابتدايي امسال اعلام نكرده و تنها به ارائه آمار كل سرمايه خارجي وارد شده به بورس از ابتداي فعاليت خارجيها به بورس بسنده كرده: «در اين مدت 572 ميليارد و 386 ميليون ريال (معادل پنج ميليون و 809 هزار دلار، 36 ميليون و 152 هزار يورو و چهارميليون و 617 هزار درهم امارات ) سرمايه خارجي وارد بورس تهران شده است.» يعني درطول كمتر از چهارسال گذشته تنها شصت ميليون دلار سرمايه خارجي به بورس ايران تزريق شده است. باقرتبار آماري هم از ارزش كل معاملات (خريد و فروش) سرمايهگذاران خارجي در نيمه نخست امسال معادل مبلغ 219 ميليارد و 634 ميليون ريال اعلام كرد. اين در حالي است كه سرمايهگذاران خارجي در سال گذشته نيز 389 ميليارد ريال در بورس اوراق بهادار تهران دادوستد كردند كه اگر نيمي از اين داد و ستدها- حدود 190 ميليارد ريال- را مربوط به نيمه نخست پارسال بدانيم، رشد معاملات خارجيها هم در بورس تهران طي نيمه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال تنها حدود 30 ميليارد ريال افرايش داشته است. البته اينبار هم باقرتبار به عنوان يكي از مسوولان بورس تهران اظهار اميدواري كرده كه «موانع رفع شود تا سرمايهگذاري خارجي در بورس افزايش يابد.»
4 -در شرايطي كه بورس تهران حتي از جذب يكهزارم درصد از سرمايههاي سرگردانمانده در حاشيه خليج فارس عاجز است، مديرانش رسم نسخهپيچي براي جهانيان را كه رسم رئيس دولت نهم و مردانش است، پيش گرفتهاند و به روساي بورسهاي جهاني درس مبارزه با بحران ميدهند. اما مديران بورس تهران اگر ايدههايشان آنقدر كار آمد است كه ميتواند براي بحراني كه گريبان جهاني را گرفته است راهكار بدهند، آيا بهتر نيست از اين ايدهها براي ارتقا و توسعه بورس تهران كمك بگيرند؟ در اين مدت حتي بورس نوپاي عراق هم توانسته است سهم كوچكي از اين سرمايههاي سرگردان را به سمت خود بكشاند، چرا سالهاي سال است كه بورس تهران جز درجا زدن راهي را نميپيمايد؟ چرا دهها سرمايهگذار خارجي كه هرازگاهي مسوولان دولتي خبر از اشتياقشان براي خريد سهام دولتي ميدهد هرگز وارد گود رقابت براي خريد سهامي كه دولت در بورس عرضه ميكند نميشوند؟
يکشنبه 28 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]