واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بندر انزلي دروازه طلايي صادرات كالا
بندرانزلي - بندرانزلي به عنوان مهمترين بندر شمال ايران به دليل موقعيت خاص جغرافيايي، قرار گرفتن در مسير بين المللي حمل و نقل شمال ـ جنوب ، زيرساختهاي بندري، نزديكي به فرودگاه، وجود منطقه آزاد و نزديكي به بازار مصرف كشورهاي آسياي مركزي دروازه طلايي براي صادرات كالا محسوب مي شود.
هم اكنون سالانه قريب 140 هزار تن كالا از اين بندر به خارج از كشور صادر مي شود كه گرچه در مقايسه با حدود چهار ميليون تن كالاي وارداتي از اين بندر رقم ناچيزي است اما نشان دهنده ظرفيت صادرات از اين استان است.
عمده كالاهاي صادراتي از اين بندر را ميوه،خشكبار، محصولات كشاورزي ، گل و گياه، محصولات صنعتي ، مصالح ساختماني و مواد معدني تشكيل مي دهد.
مقاصد عمده صادراتي از اين بندر نيز كشورهاي آسياي مركزي، روسيه ، تركمنستان ،آذربايجان ، قزاقستان ،امارات ،ارمنستان ، تركيه، عراق و روماني هستند.
* امكانات موجود (بندر) مديركل بنادر و دريانوردي گيلان با اشاره به حدود 140 هزار تن صادرات سالانه از بندرانزلي گفت: ما هم اكنون حدود 8/0 هكتار انبار صادراتي در بندرانزلي داريم.
"فرهاد كوهساري " اظهار داشت: كالاهاي صادراتي تا 31 روزاز تخفيف در هزينه انبارداري برخوردارند و كشتي هاي حامل كالاهاي صادراتي نيز از 50 درصد تخفيف در تعرفه برخوردار مي شوند.
وي با اشاره به اين كه صادرات از اين استان فصلي است براي واگذاري زمين براي ساخت ترمينال ويژه صادرات توسط بخش خصوصي اعلام آمادگي كرد.
وي ايجاد كارخانجات در پس كرانه بندر، شناسايي بازارهاي هدف، بازاريابي براي توليدات و شناخت توليدات مورد نياز را از ضروريات توسعه صادرات از اين استان عنوان كرد.
مديركل بنادر و دريانوردي، توسعه كشتيراني در خزر از طريق افزايش شمار كشتي هاي ايراني و همچنين ايجاد يك شركت مادر براي تخصصي و گروهي كار كردن صادركنندگان را نيز در توسعه صادرات موثر خواند.
(منطقه آزاد) كمال فيروزآبادي مديرعامل منطقه آزاد انزلي در اين باره گفت: تسهيلات و معافيتهاي مالياتي، اين منطقه رابه صورت دروازه صادرات گيلان در آورده است.
( گمركات پيشرفته ) غلامرضا نوحي ناظر گمركات گيلان اظهار داشت : گمرك انزلي هم اكنون با داشتن سيستم هاي پيشرفته الكترونيكي قادر به ارايه خدمات گمركي از راه دور به منظور كاهش تشريفات اداري، به صادركنندگان و توليدكنندگان است.
* نيازها و مشكلات پيش روي صادرات اما صادركنندگان از اين بندر معتقدند : براي صادرات به مجموعه اي متشكل از قوانين و مقررات، زيرساختها و بسترهاي مناسب و همچنين حمايتهاي واقعي دولت است.
( پايانه صادراتي ) عليرضا طالشپور رييس اتحاديه حق العمل كاران انزلي كه سالانه بالغ بر 100 هزار تن كالا اعم از خشكبار و غيره را به كشورهاي همسايه شمالي صادر مي كند، فقدان ترمينال صادراتي را از عمده ترين مشكلات صادركنندگان از بندرانزلي عنوان كرد.
وي افزود: احداث يك ترمينال صادراتي جداگانه از پراكندگي كارها جلوگيري مي كند و در يك نقطه كليه كارها اعم از امور گمركي، حمل و صدور بارنامه صورت مي گيرد.
طالشپور همچنين بهبود خدمات رساني و تسريع در امر بارگيري و انبارداري توسط شركت هاي فعال در بندر را در بهبود صادرات موثر خواند.
( حمايت هاي دولتي ) جواد خضر ابراهيمي از توليدكنندگان و صادركنندگان بزرگ گل و گياه از گيلان به ايرنا گفت: در شش ماهه نخست پارسال 5/2 ميليون دلار صادرات گل و گياه و درختچه هاي زينتي به كشورهاي CIS و به ويژه امارات داشتم.
وي افزود: اين در حالي است كه با خسارتي كه از برف پارسال به ما وارد شد در 13 ماه اخير هيچگونه صادراتي نداشتيم و اگر دولت در جبران خسارات برف پارسال كمك نكند بار ديگر قادر به صادرات نخواهيم بود.
اين صادركننده نمونه خاطرنشان كرد: در سالهاي اخير وضعيت بازرگاني بهتر و موانع سر راه صادرات كمتر شده ولي هنوز كافي نيست.
وي يكي از نيازهاي صادراتي استان را وجود پايانه گل و گياه عنوان كرد.
ابراهيمي ياداور شد: دولت 600 ميليون تومان كمك بلاعوض براي ساخت پايانه گل و گياه در نظر گرفته است.
وي با قدرداني از اين اقدام مثبت دولت متذكر شد: مسوولان استان بايد در تصميم گيري براي ساخت اين پايانه از نظرات صادركنندگان و توليدكنندگان استفاده كنند.
ابراهيمي همچنين وجود يك سردخانه مشترك براي گل و گياه و ميوه و تره بار را نيز ضروري خواند .
اين صادركننده نمونه همچنين به قوانين و مقررات گمركي دست و پاگير و بوروكراسي به عنوان ديگر مشكلات موجود در زمينه صادرات اشاره كرد.
وي تصريح كرد: توليدكنندگان براي توليد و تكامل صادرات گاه نياز به واردات برخي اقلام مانند مواد اوليه، كود و غيره دارند .
اين توليدكننده گل و گياه با بيان اين كه صدور كارت بازرگاني براي توليدكنندگان مي تواند موجب حذف واسطه ها و سود بردن خود توليدكننده شود، از اتاق بازرگاني گيلان درخواست مساعدت بيشتر در اين زمينه كرد.
* بسترسازي و تنش زدايي در عرصه هاي بين المللي رييس اتاق بازرگاني گيلان بسترسازي و تنش زدايي در عرصه هاي بين المللي و بهبود روابط با ديگر كشورها را در توسعه صادرات موثر مي داند.
"هادي تيزهوش" متذكر شد: تاكنون نتوانسته ايم از اين ظرفيت ها درست استفاده كنيم.
وي ضعف شبكه حمل و نقل ، عدم ثبات در قيمتها، روابط نامناسب بانكي با كشورهاي طرف معامله و مقررات و قوانين دست و پاگير را از جمله مشكلات پيش روي صادرات خواند.
رييس اتاق بازرگاني گيلان توسعه صادرات غيرنفتي در عرصه بين الملل را منشاء اصلي ثروت براي كشورها خواند و افزايش بهره وري و جلب سرمايه گذاري خارجي را با صادرات غيرنفتي عجين دانست .
وي با اشاره به اين كه در سالهاي اخير اقدامات مثبت بسياري در بندر و گمرگ و غيره براي تسهيل صادرات صورت گرفته متذكر شد: كم و كاستي هايي در بخش خدمات وجود دارد.
تيزهوش همچنين وجود سردخانه و خط پروازي براي حمل كالاهاي صادراتي نظير صيفي جات را از جمله نيازهاي صادراتي استان خواند.
تيزهوش در مورد برخي سختگيري ها در خصوص كارت بازرگاني گفت : اين سختگيري ها به منظور جلوگيري از بروز مشكل براي منافع اشخاص و منافع ملي و جلوگيري از بروز مشكلات احتمالي است.
*قوانين گمركي مسوول بازبيني گمركات گيلان نيز در مصاحبه با ايرنا اذعان داشت: قوانين گمركي در زمينه صادرات نيازمند تجديد نظر است.
"سعيد ضيابري" اظهار داشت: قوانين گمركي حاكم بر كشور ما سال 1350 و با نگرش وارداتي تهيه و تدوين شده است.
وي افزود:اين در حاليست كه بعداز پيروزي انقلاب اسلامي و با تلاش دولتمردان نظام، هم اكنون ما در بسياري از بخش ها به خودكفايي رسيده و صادرات روند رو به رشدي يافته اي است.
وي خاطرنشان كرد: طرح تغيير قوانين گمركي توسط گمرك ايران به مجلس اعلام شده اما هنوز هيچ قانوني در اين خصوص به تصويب نرسيده است.
( مديريت واحد) وي افزود:متاسفانه هنوز در كشور ما مديريت واحدي دربخش صادرات و واردات وجود ندارد كه موجب بروزمسائل و مشكلاتي براي صادركنندگان شده است.
ضيابري تصريح كرد: هم اكنون سازمانهاي مختلفي در خصوص صادرات و واردات اظهار نظر مي كنند كه همين مسئله موجب ايجاد تشريفات اداري زمانبر براي صادركنندگان شده است.
به اعتقاد وي در صورت وجود يك مديريت واحد در بحث صادرات و واردات با توجه به اهميت زمان در صادرات مي توان گام هاي مثبتي در جهت توسعه صادرات برداشت.
( بازاريابي ) اين كارشناس همچنين از نبود بازاريابي مناسب در كشورهاي همسايه براي محصولات ايراني به عنوان يكي ديگر از مشكلات عرصه صادرات ياد كرد و افزود: اين مسئله ناشي از انجام صادرات به شيوه سنتي در كشور ماست كه صادركننده خود را ملزم به حضور در كشور هدف مي داند.
ضيابري گفت: اين در حالي است كه اين مسئله بايد از سوي سازمانهاي مربوطه در راستاي حمايت از صادركنندگان انجام گيرد.
*تسهيلات بانكي معاون وزير بازرگاني و رييس سازمان توسعه تجارت ايران خرداد ماه امسال در حاشيه برگزاري همايش فرصتهاي صادرات غيرنفتي به روسيه به ايرنا، سهم تسهيلات بانكي در حوزه صادرات را ناكافي خواند.
"مهدي غضنفري" اظهار داشت : بر اساس محاسبات كارشناسان وزارت بازرگاني سهم تسهيلات بانكي در حوزه صادرات تنها دو درصد برآورد شده كه بسيار ناچيز است.
به گفته وي با وجود مشكلات موجود، بر اساس توافقهاي وزارت بازرگاني و بانكها، بازرگانان و صادركنندگان مي توانند با استفاده از ضمانت نامه هاي صندوق ضمانت صادرات در كمترين زمان ممكن از بانكها تسهيلات ارزي و ريالي دريافت كنند.
غضنفري خاطرنشان كرده بود: بازرگانان و صادركنندگان ايراني بايد بدانند كه در مسير تبادلات با كشورهاي اسياي ميانه مي توانند بسيار فراتر از وضعيت فعلي عمل كنند.
استاندار گيلان نيز در زمينه توسعه فرصتهاي صادرات غير نفتي از اين استان گفت: مي كوشيم با توسعه بنادر گيلان ، افزايش ناوگان دريايي و حمل و نقل ريلي ، ارتقاي كيفيت توليد و شناخت بازارهاي حاشيه خزر به ويژه روسيه زمينه افزايش صادرات و ارتقاي وضعيت اقتصادي منطقه كشور را فراهم آوريم.
"روحالله قهرماني" همچنين بر لزوم حمايت و ارائه تسهيلات به صادركنندگان تاكيد كرد.
گيلان با داشتن توليدات داراي كيفيت بالا همچون برنج، چاي، زيتون، ميوه و صيفي و همچنين صنايع مي تواند با برنامه ريزي ، رفع مشكلات پيش روي صادرات، بسته بندي مناسب، ايجاد پايانه و بهبود شبكه حمل و نقل علاوه بر صادرات محصولات منطقه از اين دروازه طلايي صادرات براي رونق اقتصادي استان و اشتغالزايي بهره ببرد.
صادرات زنجيره اي به هم پيوسته است كه ضعف يكي از اين حلقه ها زنجيره را دچار اخلال خواهد كرد و نياز به همكاري همه ارگانها و ادارات ذيربط ، توليدكنندگان و صادركنندگان دارد.
620/508 شماره 784 ساعت 17:30 تمام
يکشنبه 28 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]