واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
یكی از عاقلانهترین و مشكلترین اصول آموختن و زندگی برنامهریزی است. اگر علاقه به تحصیل خوب و زندگی منظم دارید، طرح یك برنامه بسیار ضروری است و مهمتر از آن این است كه آن را با جدیت به مرحله اجرا در آورید. اساس برنامه این است كه هر كاری را در جای خود انجام دهید. اعتدال و میانه روی را به دقت مراعات كنید یعنی برنامه را به گونهای تهیه كنید كه مطالعه، تفریح، استراحت، تغذیه و ورزش همه متناسب و كافی باشد.
لذا پر خوانی، فشار بیش از اندازه به خود، مطالعه فوقالعاده زیاد، كم كردن وقت استراحت و تفریح، تغذیه ناكافی و عدم فعالیت بدنی و ورزش زیانآور است و كار را خسته كننده زیانبار میكند. شما در طول روز وقت زیادی برای مطالعه و تفریح و ورزش دارید كه با برنامهریزی از اتلاف آن میتوانید جلوگیری كنید. برنامهای را خود طرح میكنید بستگی به برنامه كلاسها، فعالیتهای جنبی، كار خارج و ساعات خورد و خواب شما دارد. سعی كنید برنامه شما با واقعیتهای زندگی ما هماهنگ و منطبق باشد و با توجه به سایر فعالیتهای اجتماعی و موانع احتمالی تهیه شود.
در برنامهریزی باید نكات ذیل را مورد توجه قراردهید:
1 ) واقعگرا باشید، یعنی با عنایت به نیازهای شخصی برنامه تهیه كنید و ساعاتی از روز را برای مطالعه در نظر بگیرید و ساعاتی را برای كارهای اجتماعی و تفریح و استراحت و ساعاتی را برای كارهای موظف تعیین كنید و بعضی اوقات روز را آزاد بگذارید. تعیین اوقاتی برای كارهای اجتماعی میتواند اطمینان بخش باشد، زیرا هنگامی كه مطالعه میكنید؛ میدانید اوقات شادی نیز در پی دارید و در نتیجه با علاقه و تمركز حواس مطالعه خواهید كرد. بیشتر مردم وقتی برای اولین با برنامه تهیه میكنند، تمام ساعات بیداری را برای انجام كارهای مختلف در نظر میگیرند و در نتیجه احساس خستگی میكنند كه واقعا هم همینطور است، بالاتر از آن سراسر زندگی دانش آموز، تقریبا آكنده از درگیری است و كارهای غیرمنتظره زیادی در پیش رو دارد .بنابراین در برنامهریزی باید وقت آزادی را برای رسیدگی به این امور پیشبینی كرد.
2) برنامه باید انعطاف پذیر باشد، یعنی اگر برای شما اتفاقات غیرمترقبهای پیش آمد و شما را از انجام برنامه طرح ریزی شده بازداشت، درچنین مواردی بتوانید تلف شده را جبران كرده و جریان برنامه را ادامه دهید، بنابراین باید اوقاتی را به عنوان وقت آزاد پیشبینی كنید تا بتوانید عقب ماندگیها را جبران نمائید.
3) برای هر درسی كه میگیرید لااقل دو ساعت مطالعه و تمرین انجام دهید و همین مساله را با تكرار، عادت میكنید، وقتی مطالعه شما منظم باشد؛ از تحصیل لذت خواهید برد.
4) سعی كنید پس از یك هفته درسها را مرور كنید. باید فرصتی را در طول هفته برای مرور معین كرده و یادگرفتههای خود را تازه كرده و حضور ذهنتان را افزایش دهید. اهمیت مرور از آن جهت است كه ذهن شما قدرت مییابد تا درس را به صورت مجموعهای از اطلاعات به هم پیوسته بیاموزد و نگهداری كند و نسبت به درس، دید كلی بیابد. علاوه بر این كه با مرورهای هفتگی هر لحظه برای امتحان آماده خواهید بود و هیچگونه اضطراب و دلهرهای نسبت به امتحانات نخواهیدداشت.
5 ) در هر ساعت مطالعه، یك ربع استراحت كنید. توجه داشته باشید بین ساعتهای مطالعه، وقفه كوتاهی قراردهید تا استراحت كرده و به ذهن فرصت بدهید تا بهتر مطالب را آموخته ونگهدارد.
6 ) سعی كنید موضوع مطالعه را متنوع قرار دهید زیرا چنان كه موضوع درسها یكنواخت باشند، باعث خستگی میشود ولی چنانكه موضوع مختلف باشد، تمركز بهتری خواهیدداشت.
7 ) جمعه روز استراحت، نظافت و دید و بازدید و انجام كارهای ضروری است. استراحت كافی در این روزخستگی یك هفته تلاش و كار سخت را از شما دور میكند و مغز را یرای یادگیری بهتر آماده میكند، دراین روز درسها و تكالیف لازم خود را هنگام صبح انجام دهید.
8 ) درصورتی كه قسمتی از برنامه شما نیاز به تعویض دارد حتما آن را با دقت عوض كنید تا برنامه شما عملی شود.
تذكرات
الف) لازم است برنامهای كه تهیه میكنید با شدت و قدرت هر چه تمامتر به آنچه تصمیم گرفته و برنامهریزی كردهاید عمل كنید و با اشتیاق و علاقه در برابر مزاحمتها، كشمكشها و احساسات زودگذر مقاومت كرده و از هر لحظه بخوبی بهره برداری كنید و برای به دست آوردن این عادت بكوشید.
ب) تهیه برنامه مناسب در وهله اول، بدون خطا و اشتباه نخواهید بود و از همین رو به تمرین و آزمایش نیاز دارد. اگر اولین برنامه شما عملی نبود آن را در حدود امكان تغییر دهید. و باتوجه به توانائیهای خودتان دوباره تهیه كنید، زیرا یك برنامه خوب میتواند همچون افسونی از فشارهای روحی و نگرانیها بكاهد. به یاد داشته باشید كه از معلمان، دبیران و دوستان خوی و والدین برای برنامهریزی كمك بخواهید.
ج) آنچه شما را در اجرای برنامه پیروز میكند ایمان به هدفهایی است كه میخواهید به آن دست یابید. اگر در اجرای برنامه سست و ضعیف شدید مروری مجدد و عمیق به اهداف خود داشته باشید و این نكته را فراموش نكنید:
هر اندازه ایمان به هدف و میل به پیشرفت در شما باشد به همان میزان از برنامه خود سود خواهید برد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 246]