واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: مديرعامل ايران خودرو در گفتگو با ايلنا:X12 را بهمن عرضه ميكنيمخودروساز فقط 7 درصد سود ميكند
تهران- خبرگزاري كار ايران
صنعت خودرو كشوربه مدد رقابتهاي اخيرخودروسازان طي سالهاي اخيراز روند رو به رشدي برخوردار شده و در سالهاي اخير نيز با سياست حضور در بازارهاي جهاني و انعقاد قراردادهاي مختلف با خودروسازان مطرح جهان، محصولات جديد و متناسب با مدلهاي روز جهاني وارد بازار شده است. با اين حال هنوز هم خودروسازان داخلي نتوانستهاند قول سالهاي متمادي خود براي توليد خودروي ملي و ارزانقيمت را محقق كنند به طوري كه حتي انعقاد قراردادهاي مختلف با خودروسازان بزرگ همچون رنو فرانسه براي توليد خودروي تندر 90 كه در ابتدا به عنوان خودروي ارزانقيمت بين مردم معرفي شد نيز به بنبست رسيد.
البته ايران خودرو با حمل پلاكارد توليدكننده برتر كشور قرار است خودروي جديدي را با عنوان X12 در ايران توليد كند تا به عنوان خودروي ارزان قيمت وارد بازار شود.
اين پروژه چندي پيش از سوي كاتوزيان، رييس كميسيون انرژي و عضو كميسيون صنايع مجلس هفتم به عنوان پروژه NP (نيو پيكان) خوانده شد كه با واكنش شديد مجري اين طرح مواجه گرديد. منطقي در پاسخ به اظهارات كاتوزيان كه اين پروژه را متعلق به چينيها خوانده بود، گفت: X12 پروژه جديد ايران خودروست كه مالكيت معنوي خودرو آن با ايرانخودرو است و شركت چيني تنها با پرداخت هزينه ليسانس خودرو را توليد ميكند و به اين ترتيب تعلق اين خودرو به چينيها كاملاً غيرواقعي است.
با اين حال بحثهايي مطرح است كه اين پروژه درحال حاضرپيشرفت چنداني نداشته و در نهايت به سرنوشت تندر 90 دچار شده و رؤياي خودروي ارزان قيمت ايراني همچنان باقي خواهد ماند.
بر اين اساس، با منوچهر منطقي، مديرعامل گروه صنعتي ايرانخودرو در اين مورد به گفتوگو پرداختهايم كه در پي ميآيد.
چندي است كه بحثهايي درباره توقف طراحي و توليد پروژه X12 مطرح است. اين پروژه به عنوان دومين برند ملي ايران خودرو چه زماني رونمايي خواهد شد؟ اين اخبار را تأييد ميكنيد؟
اين پروژه در حال اجراست و در بهمنماه به طور كامل نهايي شده و رونمايي خواهد شد. يك پروژه با اين ويژگيها هنگامي كه آغاز ميشود، يك پروسه طولاني با مجموعه 3 هزار فعاليت مختلف است كه مطمئناً زمان ميبرد و بايد اين مراحل اجرا شود. در حال حاضر فرايندهاي پيوسته ساخت X12 در حال اجراست و سعي خواهيم كرد كه تا بهمن رونمايي شود و مردم اين برند جديد را ببينند كه انشاءالله در سال 88 به بازار عرضه خواهد شد.
اين همان خودروي ارزانقيمت ايران خودرو ست كه قرار بود يك روز وارد بازار شود؟
براي توليد خودروي ارزانقيمت، دو راه در پيش داشتيم كه يكي از طريق بررسي شركتهاي بزرگ خارجي مانند فولكس واگن، تاتا و خودروسازي چيني بود و ديگري رسيدن به يك خودروي ارزانقيمت با ويژگيهاي روز جهاني در داخل كشور كه براي رسيدن به يك محصول در دامنه قيمتي بين هشت تا 10 ميليون تومان پروژه ايكس 12 را تعريف كرديم.
بحث ورود تكنولوژيهاي جديد و IT موسوم به مالتي پليس در توليد خودرو به كجا رسيد؟
اين بحث در واقع يك مقوله براي خودروست كه خودرو IT BASE ميشود و حسن آن اين است كه تعداد زيادي از سيمهاي داخل خودرو حذف ميشود و 2 رشته سيم و يك سري كد براي هر قسمت در خودرو در نظر گرفته و خودرو با آنها تجهيز ميشود.
اين سيستم كمك ميكند تا سيستمهاي جديد به راحتي بر روي خودرو نصب شود و محدوديتي براي اضافه شدن بخشهاي مختلف نداشته باشيم. البته اين سيستم بر روي سمند و پژو 206 تا حدودي نصب شده و براي پژو 206، فرانسويها اين تكنولوژي را نصب كردهاند. در مورد سمند طراحي نصب اين سيستم انجام شده و در حال كامل كردن اين سيستم هستيم.
چه زماني اجرايي ميشود؟
بستگي به شبكه خدماتي است كه پذيرش داشته باشند يا نه.
چرا؟
چون سطح عيبيابي خودرو پيچيدهتر ميشود.
اين بحث با تلهماتيك همپوشاني ندارد؟
نه، تله ماتيك درباره بستر مخابراتي است و هميشه خودرو در اين شبكه قابل رديابي است و در بخشهاي مختلف مثل خدمات پس از فروش قابل استفاده است.
خيلي از سرويسها را ميتوان از طريق اين سرويس بر روي خودرو نصب كرد، يعني در مجموع شبكه جديدي است كه موجب رفاه راننده و افزايش ايمني خواهد شد.
اين سرويسها بر روي قيمت تأثيري ندارد؟
خير. به تبع نصب اين سرويسها يكسري از سيستمها حذف ميشود كه در نهايت موجب ارزان شدن قيمت خودرو خواهد شد.
همواره در مورد قيمت تمام شده خودرو اظهار نظرهاي متناقضي وجود دارد و عدهاي معتقدند كه قيمت خودرو در ايران بيش از ساير كشورهاست. شما با اين نظر موافقيد؟
هر يك از عوامل توليد، هزينه خاصي دارد. در ايران خودرو 79 درصد قيمت خودرو به مواد و قطعات، دو درصد به توزيع و فروش، دو درصد به خدمات پس از فروش، يك درصد سود مشاركت براي پيشفروش و هفت درصد هزينه پرداختي به بانكها در برابر منابع مالي كه از آنها گرفته شده اختصاص دارد.
اين يك روند جهاني است كه در همه خودروسازيهاي جهان، بين 70 تا 80 درصد قيمت تمام شده خودرو را مواد و قطعات و هزينههاي توليد آنها تشكيل ميدهد كه چنان چه بهرهوري بالا باشد، اين ميزان كمتر و در غير اين صورت بيشتر ميشود. 30 درصد نيز به ساير هزينهها و سود خودروساز اختصاص دارد.
در ايران خودرو نيز همين روند طي ميشود و 91 درصد قيمت تمام شده خودرو به كل عوامل توليد و 9 درصد آن به سود قبل از ماليات مربوط ميشود كه از اين ميزان 22.5 درصد نيز به صورت ماليات پرداخت ميشود و هفت درصد ميانگين سود خودروساز براي هر خودرو است كه در شرايط گوناگون كم و يا زياد ميشود.
اعمال قيمت خارج از اختيارات خودروساز است. خودروساز با در نظر گرفتن قيمت تمام شده محصول، قيمتي را پيشنهاد ميكند كه اين قيمت در كميته خودرو متشكل از نمايندگان وزارت صنايع و معادن و سازمان گسترش مورد بررسي دقيق قرار ميگيرد و تصويب ميشود كه معمولاً همان قيمتي است كه خودروساز پيشنهاد داده است.
البته در سال 1380 هيات وزيران اختيار قيمتگذاري خودرو را به وزير صنايع و معادن تفويض كرد. كميته قيمتگذاري در همان زمان تشكيل شد اما وزير جديد آقاي محرابيان يك مرحله ديگر به اين روند اضافه كرد كه بر اساس آن قيمت مصوب كميته قيمتگذاري به ستاد سياستگذاري خودرو ميرود و در مورد آن تصميمگيري ميشود. به اين ترتيب امروز قيمت خودرو حاصل تصميم كميته خودرو و ستاد سياستگذاري خودرو است.
با توجه به اين كه خودروسازها براي ارتقاي بهرهوري تلاشهاي بسيار ميكنند، چرا مشتري نميتواند در بازار خودروي ارزانتري دريافت كند؟
بر اساس شاخصهاي بانك مركزي قيمت سبد كالاهاي مصرفي از سال 76 تا85 به ميزان 300 درصد افزايش يافته، در حالي كه قيمت خودرو در اين دوره 17 درصد افزايش يافته كه نشاندهنده بهرهوري مطلق است.
قيمت عوامل توليد از جمله فولاد و مواد و نرخ يورو در اواخر سال 86 ، 24 درصد و تركيب پلاستيك و پليمر50 تا 300 درصد افزايش يافت كه خودروسازان نتوانستند با ارتقاي بهرهوري آن را جبران كنند، بنابراين بايد برخي قيمتها افزايش مييافت.
در سال 86 چهار محصول ايران خودرو به حاشيه ضرر رفت كه با افزايش مختصر قيمت، آن را جبران كرديم؛ چرا كه ايران خودرو يك بنگاه خصوصي است و وظيفه دارد سود سهامداران را تامين كند.
قيمت 206 تيپ 2 در سال 86 ، 12 ميليون و 800 هزار تومان بود كه به13 و نيم ميليون تومان افزايش يافت؛ در صورتي كه سقف قيمت اين محصول در بازار بين 16 تا 17ميليون تومان بود، اما سعي كرديم با افزايش عرضه، تفاوت قيمت كارخانه و بازار آزاد را كم كنيم.
اقدامات براي تعيين قيمت مصوب از بهمن ماه سال گذشته شروع شد و اواخر تيرماه افزايش قيمت محقق شد و بر اين اساس برنامهريزي كرديم كه تفاوت قيمت را در مردادماه به هشت درصد، در شهريورماه به پنج درصد و در مهرماه به سه درصد برسانيم كه عملاً اين ميزان در مهرماه به پنج درصد رسيد.
با اين حال پس چرا پژو 405 در كارخانه 12 ميليون و بازار 13 ميليون است؟
با توجه به اختلاف قيمت ناشي از روند پيشفروش، فروش فوري را در پيش گرفتيم و امروز 64 درصد محصولات را به صورت فوري عرضه ميكنيم كه هر هفته بين پنج تا هفت هزار خودرو را شامل ميشود و عمده مشتريان، واقعي هستند و عده افرادي كه بخواهند خودرو را بخرند و بفروشند، خيلي اندك است.
چه زماني تحويل مشتري خواهد شد؟
زمان تحويل فوري 30 روز است كه بر اساس مصوبه ستاد سياستگذاري خودرو در صورت ديركرد اين زمان، به ازاي هر خودرو در هر ماه بايد دو و نيم درصد جريمه ديركرد بپردازيم.
اين امر از سوي شوراي سياستگذاري تاييد شده ؟
بله ، 100 درصد.
قيمت فروش فوري با فروش عادي متفاوت است؟
براي مثال امروز قيمت فروش فوري 206 همان 13 ميليون و 500 هزار تومان اما در بازار آزاد، بالاتر است.
اين روند ادامه خواهد يافت و شاهد كاهش قيمت در بازار هم خواهيم بود؟
كاهش تفاوت قيمت كارخانه و بازار و زمان تحويل فوري مستلزم افزايش عرضه است و براي اين كار بايد توليد افزايش يابد كه نياز به نقدينگي دارد و با توجه به تصميمهاي اخير سيستم بانكي و تزريق نقدينگي اميدوارم در نيمه دوم امسال بتوانيم توليد 206 را افزايش دهيم و قيمت آن را به قيمت مصوب برسانيم.
برخي اخبار حكايت از كاهش توليد شما در ابتداي سال براي افزايش قيمت داشت، به اين جهت كه شوراي سياستگذاري خودرو با افزايش قيمت موافقت نكرده و خودروسازان به اين منظور توليد خود را كاهش دادهاند.
اين موضوح صحت ندارد. برخي خودروها در تيراژ انبوه و برخي در تيراژ محدود توليد ميشوند و در هيچ شرايطي توليد خودرويي را كه به صورت انبوه توليد ميشود، نميتوانيم متوقف كنيم.
تعداد توليد روزانه ايران خودرو 2100 دستگاه است و از اين ميزان تنها 100 دستگاه به خودروهايي تعلق دارد كه به صورت محدود و به صورت بستهاي توليد ميشوند كه 206 اتوماتيك سفارشي از آن جمله است. از سوي ديگر، چنانچه شركت بخواهد توليد را متوقف كند، بايد ذخيرهسازي كند كه امكان انجام اين كار بيش از يك هفته و بيش از 14 هزار خودرو وجود ندارد. از سوي ديگر، ذخيرهسازي خودرو هزينههاي شركت را افزايش ميدهد.
گفتوگو: نرگس رسولي
پايان پيام
كد خبر: 452580
يکشنبه 28 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 224]