واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اشتغال زنان و مشكلات آنان
زن مسلمان ايراني امروز از يك سو با ايمان كامل به وظيفهاش به عنوان محور اصلي در خانواده و به لحاظ نقش عظيمي كه در تربيت و پرورش انسانهاي متعالي به عهده دارد، شايسته زيباترين ستايشهاست و از ديگر سو به بركت تسهيلات، امكانات و شرايط اجتماعي در صحنههاي مختلف فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي به فعاليت اشتغال دارد.
چنانچه اتخاذ سياستهاي فرهنگي مناسب و حمايتهاي لازم قانوني از اين مشاركت صورت پذيرد، قادر خواهد بود با ايفاي كامل نقش مادري و انجام وظيفه صيانت از خانواده در تربيت فرزندان جامعه، سلامت معنوي و آينده روشن جامعه را تضمين كند و در كنار آن در رفع نيازهاي خود و جامعهاش بيش از پيش موثر واقع شود.
زن در قانون اساسي
بر طبق اصل بيستم قانون اساسي همه افراد و ملت، اعم از زن و مرد، يكسان در حمايت قانون قرار دارند، و از همه حقوق انساني، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي با رعايت موازين اسلام برخوردارند. بنابراين در استيفاي حقوق اجتماعي، تفاوتي بين زن و مرد نيست.
ليكن به علت وجود ويژگيهاي خاص، زنان درپارهاي از موارد نيز فراتر از مردان مورد توجه قرار گرفتهاند تا ضمن حفظ تعادل اجتماعي، زمينهاي براي رشد مادي و معنوي آنان فراهم آيد.
اشتغال زنان در عرصههاي مختلف
بحث اشتغال به كار زنان از مباحث پرهياهو و بسيار مهم بوده و تاكنون تحقيقات فراواني را به خود اختصاص داده است. اشتغال زنان در درجه اول، كار خارج از فضاي خانه را تداعي ميكند.
در حالي كه زنان اصليترين مسئوليت و تعهد شغل خويش را در منزل و دركنار خانواده ايفاء ميكنند.
آنچه كه ويژگي صبر و بردباري و دقت و مديريت را به عنوان خصوصيتي بارز در سرنوشت زن تقويت ميكند، همان مسئوليت پذيري او در امور خانه و خانواده است.
گرايش زن به سوي اشتغال، بيش از همه برنهاد خانواده اثر مينهد و روابط زن و شوهر و فرزندان را دگرگون ميسازد. چون خانواده در اجتماع جايگاه اساسي و نفش زير بنايي دارد، لذا اين امر همواره مورد توجه صاحبنظران جامعه شناسي بوده است.
پرواضع است كه حضور زنان در عرصه مختلف اجتماع و فرهنگي نيز آثار برجاي گذارده است. آيا اين آثار در جهت ثبات خانواده و يا تضعيف آن به كار افتاده است!؟
و يا اين كه خروج زن از خانه و غيبت او در منزل تا چه حد بر سرنوشت كودكان و روابط زن و شوهر و فرزندان تاثير ميگذارد؟ جا دارد اضافه كنيم كه اشتغال زن صورت تيغ دو لبه مييابد كه استقلال بيشتر زن بعد مطلوب آن است و تعدد وظايف وي براي اولين بار و به صورتي بسيار سنگين مكمل آن است.
به اين ترتيب يك زن شاغل به عنوان مادر در جامعه ما، بدون هيچ چشمداشتي مسئوليتها و وظايف متعددي را در امر تعليم و تربيت فرزندان و يا تدبير امر منزل، برعهده دارد. چنانچه غيبت يك مادر از خانه در تعداد ساعاتي از روز و خلأ ناشي از غيبت مادر، در خانه با تدبير صحيح و اصولي پر نشود و فرزندان در خانه به امان خدا رها شوند، هم براي فرزندان و هم براي همسر مشكلات عديدهاي را به بار خواهد آورد.
لازم به ذكر است كه مادران شاغل دلايل موفقيت بيشتر خود را در امر تعليم و تربيت فرزندانشان موارد زير مطرح كردهاند:
1ـ آگاهي و سواد و تجربه مادران شاغل در مورد مسائل درسي و تربيتي
2ـ حضور بيشتر مادر در عرصههاي مختلف اجتماعي و فرهنگي
همچنين دلايل موفقيت كمتر خود را در موارد زير مطرح كردهاند:
1ـ اختلاف سليقه زن و شوهر در تربيت فرزندان
2ـ مشغله كاري زنان در منزل و محل كار و خستگيهاي ناشي از كار
زن شاغل در نقش همسر
يك زن شاغل در نقش همسر بايد در رابطه زن و شوهري هماهنگي لازم و وفاق زوجين را براي استحكام خانواده به صورت يك نياز اساسي و به شكل مطلوب ايجاد كند. به گفته آندره ميشل وقتي اشتغال روز افزون زنان را به كارهاي خارج از خانه در نظر ميگيريم، توجه ما معمولاً متوجه زيانهايي ميشود كه از اين راه به كودكان ميرسد ولي اثرات ناگوار اين وضع را بر روحيه مردان مورد توجه قرار نميدهيم. بر طبق پژوهش انجام شده 24 درصد زنان شاغل دليل اصلي مخالفت همسرشان براي ادامه كار آنان را، نبود آسايش و آرامش در زندگي اعلام كردهاند و در اين رابطه به مسائلي از قبيل نداشتن فرصت براي رسيدگي به شوهر و فرزند، كم شدن مسافرتها و تفريحات، نداشتن فرصت كافي براي رسيدگي به امور منزل و .... اشاره كردهاند.
شنبه 27 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 287]