واضح آرشیو وب فارسی:موج: گفت و گويبخش خصوصي بايد از توليد محصولات فرهنگي حمايت كند
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد فرهنگ عضو هيأت علمي دانشگاه امام حسين(ع) گفت: دولت بايد در حوزه علم و پژوهش جهت طراحي محصولات فرهنگي سرمايه گذاري كند وتوليد وعرضه را به بخش خصوصي واگذار كند.
به گزارش خبرنگار موج، محصول فرهنگي نشان هويت و فرهنگ آن كشور است و هر كشوري براي انتقال فرهنگ خود به ديگر جوامع اقدام به توليد وعرضه محصولات فرهنگي متناسب با هويت كشورش مي كند. بسياري از كشورها در عرصه توليد محصولات فرهنگي عملكرد موفقي داشته اند و بنا به گفته مهدي ناظمي عضو هيأت علمي دانشگاه امام حسين(ع) سرمايه گذاري كلان و ورود بخش خصوصي به عرصه توليد محصولات فرهنگي از جمله دلايل موفقيت هاي آن كشورها به شمار رود و متأسفانه كشورما با برخورداري از فرهنگ غني در توليد محصولات فرهنگي از جمله اسباب بازي نتوانسته پا به عرصه رقابت با ديگر كشورهاي بگذارد. در اين خصوص گفت وگويي در اين رابطه با دكتر ناظمي داشته ايم. آنچه از نظر مي گذرانيد حاصل گفت و گوي ما با وي است.
بسياري از كشورهاي مختلف كه از فرهنگ چنداني برخوردار نيستند درعرصه توليد محصولات فرهنگي گام هاي بزرگي را برداشته اند و ما همچنان با برخورداري از فرهنگ غني نتوانسته ايم موفقيت هايي را در اين زمينه كسب كنيم، علت را در چه مواردي مي دانيد؟ بحث انتقال فرهنگ ها از طريق ابزار و وسايلي كه مربوط به حوزه فرهنگ مي شود، توسط همه جوامع و صاحبان همه فرهنگ ها دراعصار مختلف انجام شد. انديشمندان و صاحب نظراني كه خلاق تر، پوياتر و دقيق تر در ساخت و ارائه محصولات فرهنگي براي انتقال فرهنگ شان بودند موفق تر شده اند، بنابراين اگر جمهوري اسلامي ايران مي خواهد فرهنگ خودش را در قالب وسائل، ابزار و نمادهايي به نسل هاي مختلف ديگر جوامع وكشورها عرضه كند، نيازمند آن است كه مبتني بر يك پژوهش گسترده و عميق عمل كند به اين معنا كه پژوهشكده هايي كه به صاحب نظراني همچون جامعه شناس، مردم شناس، روانشناس، هنرشناس، هنرمند و خلاق و نوآور به بررسي و پژوهش بپردازند تا آنچه را كه طراحي و مهندسي مي كنند با خواسته ها وعلائق و زمينه هاي نقدهاي مختلف سازگار باشد و شايد به اين دليل است كه هنوز نتوانسته ايم در اين زمينه عملكردي موفق داشته باشيم.
با گذشت چندين سال از توليد عروسك هاي دارا و سارا هنوز نتوانسته ايم از بازار فروش خوبي برخوردار باشيم، اين مشكل به چه مواردي مربوط مي شود؟
عروسك ها چه براي دختران و چه براي پسران مؤثرترين نقش را در انتقال يك فرهنگ به نسل آينده هرجامعه دارد بنابراين وقتي كه عروسكي به اسم باربي در ميان كودكان جوامع متعدد به صورت گسترده تأثيرمي گذارد ونسل آينده اين جوامع را با فرهنگ سازنده اين عروسك هاي تازه مي تازد به موجب آن است كه مراكز تحقيقاتي هشتگانه اي پشتوانه طراحي و مهندسي اين عروسك براي كودكان جوامع مختلف است و به اين ترتيب قادر شده است بنگاه هاي بزرگ توليدي كه به دنبال سود اقتصادي هستند به توليد و عرضه چنين محصولي وادار كند، بنابراين اگر ما هم بخواهيم به فرزندان و كودكان مان فرهنگ اصيل ايراني و اسلامي را به خوبي و به گستردگي منتقل سازيم ضرورت دارد مراكز پژوهشي كارآمدي را داشته باشيم كه اين مراكز پژوهشي متناسب با گرايش ها و زمينه هاي دسته هاي مختلف كودكان و دانش آموزان مان نسبت به طراحي اسباب و ابزارهاي تبليغي همچون عروسك اقدام كند. در اين صورت است كه بنگاه هاي توليدي ما هم وقتي بازار مصرف و تقاضاي پررونقي را ديدند نسبت به توليد و عرضه چنين محصولاتي اقدام خواهند كرد و انشاء الله زمينه صادرات آن را هم به جوامع وكشورهاي ديگر فراهم خواهيم داد امروز متأسفانه در بازار پررونق اسباب بازي در مكه و مدينه كه بازار مسلمين است نشانه اي از ابزار ووسايل فرهنگي ساخت جمهوري اسلامي كه مدعي فرهنگ غني و برتر اسلامي ايراني نمي باشيم.
شايد به اين دليل است كه عروسك هاي ايراني متناسب با روانشناسي كودكان نيست؟ اين عروسك ها بايد متناسب با روانشناسي كودكان ما باشد بنابراين بايد درطراحي و سا خت آن نه فقط يك هنرمند بلكه روانشناس، جامعه شناس، به خصوص روانشناسي با گرايش كودكان اين ها بايد حضور داشته باشند ومرتب اين تقاضا و زمينه را ارزيابي كنند و آن را حتي شكل بدهند لذا عروسك هاي سارا در باربي كاري مي كنند كه مرتب در ساختار آن تغيرات لازم را به وجود مي آورند ما در دارا و سارا نمي توانيم يك مدل والگوي تازه را درنظر بگيريم. با يد مجموعه اي باشند كه بايد از بازار تقاضا و آن تنظيم ونوسازي و بازسازي بازخورد بگيرند تا در ساختار عروسك تغييراتي را ايجاد كرده و زمينه هاي نبوغ خود را رعايت كند. زماين كه چنين كارهايي را انجام نمي دهيم وبه مقدمات واجب نمي پردازيم نتيجه آن اين مي شود كه در بازار مصرف جايي را پيدا نمي كنيم وعروسك هاي ديگر كه چنين پشتوانه هاي فكري و پژوهشي وعلمي دارند بيشتر نفوذ مي كنند ودررقابت پيروز مي شوند.
تبليغات چه نقشي در روند موفقيت ما در بازار رقابت دارد؟
در هر كاري به خصوص در مصرف كالاي فرهنگي تبليغات نقش بسيار مهم و اساسي دارد. در اين حوزه هم تلاش كمي صورت گرفته است. ديگران براي تبليغ مصرف از همه روش ها و متخصص ترين افراد تبليغي بهره مي گيرند، ما هم بايد يك تيم و مجموعه اي داشته باشيم به طور خاص براي آن طراحي كنند و متناسب با آن فعاليت هاي تبليغي انجام شود. به نظرمي رسد ما براي عروسك هاي دارا و سارا تبليغاتي را انجام نداديم. اگر از دست اندركاران دارا و سارا سوال كنيم كه كدام متخصص تبليغات و رسانه و ارتباطات به عنوان مشاور در كنار شما فعاليت مي كنند چه بسا پاسخ شان اين باشد كه همين مديران خودشان براي تبليغات شان فكر مي كنند. همه اين ها باعث مي شود كه بازار مصرف كمتري داشته باشيم.
دولت چه سهمي از توليد محصولات فرهنگي دارد؟
دولت در بخش اول بايد براي سرمايه گذاري توليدات فرهنگي در حوزه علم، پژوهش و فنآوري و نوآوري قدم به ميدان بگذارد اما براي توليد و عرضه بايد بخش خصوصي اين كار را انجام د هد و بخش خصوصي زماني اين كار را انجام مي دهد كه ببيند بازار مصرف تقاضا وجود دارد اما ما بايد بخش اول كه همان علم و پژوهش است، را به خوبي انجام دهيم و دولت هم بايد سرمايه گذاري عميقي را دربخش اول بگذارد و نمونه هايي را به بخش خصوصي عرضه كند و در آن وقت بخش خصوصي سرمايه گذاري را براي بخش توليد و عرضه را انجام مي دهد.
جمعه 26 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]