واضح آرشیو وب فارسی:قدس: عبدا... :خواست طالبان از وزارت فراتر است
* آرزو ديلمقاني
دكتر عبدا... عبدا...، وزير خارجه پيشين افغانستان و از ياران احمد شاه مسعود معتقد است كه بايد با همكاري جامعه بين المللي
تلاش كنيم تا اميدواري مردم افغانستان براي بهبود اوضاع اين كشور به نوميدي تبديل نشود.
گزيده اي از اين گفتگو به نقل از ديپلماسي ايراني، هم اينك پيش روي شما است.
* آقاي عبدا... ! اوضاع كنوني افغانستان را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
** در اين شكي نيست كه از زماني كه طالبان در افغانستان مستقر شدند به افغانستان توجه نمي شد و تنها چند كشور بودند كه براي اينكه طالبان، مشكل طالبان و تروريسم بيشتر نشود و بيشتر ريشه نگيرد به افغانستان كمك مي كردند. امروز همه دنيا متوجه قضيه افغانستان شده اند و به اين كشور كمك مي كنند. بنابراين وضعيت افغانستان تغيير كرده است و اين تغيير بر روي زندگي مردم نيز تأثير گذاشته است. خصوصاً من بزرگترين تحول را در افغانستان در اين مي دانم كه مردم به اين نتيجه رسيده اند كه راه تعيين سرنوشت، با مشاركت در پروسه سياسي، شركت در انتخابات و فعاليتهاي سياسي است. اين دستاورد بسيار بزرگي براي افغانستان است.در شرايط كنوني مشكلات موجود در افغانستان نيز قابل مشاهده است، در بخش امنيتي و در مسايل حكومتي.
از اين رو، نگراني در افغانستان از هر لحاظ وجود دارد اما هنوز هم مردم به بهبود اوضاع اميدوار هستند.
اما بايد حتماً تغييراتي در روش، رفتار و سياست چه از طرف افغانستان و چه از سوي جامعه بين المللي آغاز شود تا اميدواري مردم به نااميدي تبديل نشود.
* طالبان با نمايندگان كرزاي در عربستان سعودي ملاقات كرده است و گفته مي شود كه كرزاي پيشنهاد وزارت داده است. اين روند مذاكرات را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
** من هم مانند شما از جزئيات اين مذاكرات بي اطلاعم. اما يك مسأله وجود دارد كه طالباني شدن نمي تواند در دستور كار هيچ مذاكره اي قرار بگيرد و هر كسي كه بخواهد براي حضور طالبان راهي را باز كند و يا چراغ سبزي به آنها نشان دهد به جايي نمي رسد و مي دانيم كه مورد قبول مردم افغانستان هم نيست و حتي به مصلحت مردم افغانستان هم نيست.
اگر هدف، اين باشد كه تعدادي از اعضاي طالبان از خشونت دست بردارند و بيايند در پروسه سياسي مانند ساير مردم افغاستان فعاليت بكنند و قانون اساسي افغانستان را قبول بكنند كه مورد تأييد مردم افغانستان قرار گرفته در اين حد بايد راه براي آنها باز باشد. اما دادن پيام هايي كه افكار مردم را مغشوش مي سازد و دوستان دولت و حكومت را پريشان مي كند و طالباني ها را بيشتر متهور مي سازد نمي تواند كمكي به مسأله باشد. سياستي كه قرار است در مقابل طالباني ها اتخاذ شود بايد به صورت ملي مورد بحث قرار بگيرد تا پشتيباني مردم را به همراه داشته باشد. من فكر مي كنم سر و صدا در خصوص مذاكراتي كه در عربستان انجام شده است يا نشده، بيشتر از محتواي آن است، اما دولت ما نتوانسته و يا به دليل مسايل ديگر نخواسته اين مسأله را واضح مطرح كند كه آنچه كه در مورد آن مذاكره مي كنيم چيست. طالباني ها وزارت نمي خواهند، طالباني كه ما با آن مواجه بوديم و مردم هم آنها را مي شناسند، مي خواهند نظام خود را در افغانستان مستقر كنند. ما مي دانيم نظام طالباني ها چيست و هر پيامي كه داده مي شود بايد با ملاحظه اين مطلب باشد. من ترديد ندارم كه در بين مردم هم يك سري تشويشها وجود دارد و مردم هم نمي دانند كه اين مذاكرات چه معنايي دارد. همين كه شما امروز اين سؤال را مطرح مي كنيد و من مي گويم كه در خصوص آن اطلاع ندارم موجب تشويش ذهن مردم افغانستان مي شود. پس بايد مسأله واضح مطرح شود.
پنجشنبه 25 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]