واضح آرشیو وب فارسی:موج: جهش موفق در صادرات غيرنفتي
در پاسخ به مطلب مندرج در روزنامه اعتماد ملي روز يكشنبه 21 مهرماه، صفحه يك تحت عنوان بدينوسيله ضرورت ارائه توضيحات روشنتر آن رسانه را مورد تاكيد قرار داده و از آنجايي كه مطلب مندرج ناظر بر عدم اطلاع و آگاهي نويسنده محترم گزارش و همچنين مأخذ خبر ميباشد، مقتضي است جوابيه زير به قصد آگاهي و وقوف آن رسانه و اطلاعرساني به خوانندگان محترم درج شود. تصديق مينماييد نقش رسانهها دايرهاي وسيع از آگاهيدهي و اطلاعرساني تا حراست از مرزهاي انصاف و امانتداري در انتشار مطالب و التزام به انعكاس اخبار و گزارشهاي موشكافانه، واقعبينانه، حقيقتياب و واجد جنبههاي استدلالي و قانعكننده را دربر ميگيرد. نارسايي، نقص و فقدان اطلاعات صحيح و كارشناسي در مطلب مندرج در آن رسانه، هر صاحب بصيرت و آگاه با مباني بازرگاني داخلي و خارجي و مسلط به اعداد و ارقام را به تعجب واميدارد.
نويسنده محترم گزارش روزنامه اعتماد ملي با ارائه يك استنتاج نادرست كه برآمده از يك تحليل غيركارشناسي ناآگاهانه و مبتنيبر آمار غيرصحيح ميباشد، صادرات غيرنفتي ميهن اسلامي را ناموفق قلمداد كرده است كه تنها و تنها نويسنده آن را اقناع و ارضا ميكند و فعالان اقتصادي و صادركنندگان محترم و محافل علمي را به تحير و تعجب واميدارد! دولت نهم در پي تنوعبخشي به اقتصاد و درآمدهاي ملي در جهت كاهش وابستگيها و نوسانات اقتصادي، ايجاد اشتغال و افزايش رفاه اجتماعي به اهتمام ويژه داشته است.
با استناد به آمارهاي قطعي گمرك جمهوري اسلامي ايران در سال 1380 (دولت قبل) مقدار 2/16 ميليونتن انواع كالاهاي غيرنفتي به ارزش 2/4 ميليارد دلار از طريق مبادي گمركات كشور به خارج صادر گرديد كه نسبت به سال 1386 (دولت نهم) از لحاظ ارزشي و وزني به ترتيب با رشد 262 درصد و 2/94 درصد به رقم 5/31 ميليونتن و ارزش 2/15 ميليارد دلار رسيده است.
مقايسه عملكرد صادرات كالاهاي غيرنفتي در سال 1386 (دولت نهم) با رقم پيشبينيشده 10465 ميليون دلاري در برنامه چهارم بيانگر اين است كه صادرات كالاهاي غيرنفتي (بدون احتساب ميعانات گازي) حدود 145 درصد و با احتساب ميعانات گازي در حدود 200 درصد بيش از ميزان پيشبينيشده در برنامه چهارم تحقق يافته است و عملكرد صادرات كالاهاي غيرنفتي طي دوران دولت نهم نسبت به اهداف پيشبيني شده از روند بسيار پرشتاب و همراه با جهش برخوردار بوده است (در صورت نياز مستندات و مدارك مثبته قابل ارائه ميباشد.)
باور داريم رشد و توسعه برنامههاي توسعه صادرات غيرنفتي در دولت نهم ضامن اقتدار نظام و تضمينكننده رفاه ملت شريف ايران و سبب ارتقاي جايگاه اقتصادي كشور خواهد بود كه متاسفانه به دلايل مختلف سياسي نهتنها توسط معدودي از رسانههاي حزبي مورد غفلت قرار گرفته است بلكه عزمي جزم براي مقابله با آن وجود دارد.
اينكه در روزنامه اعتماد ملي چرا به تفسير ميشود، سوالي است كه احتمالا رويكرد سياسي و حزبي اعتماد ملي پاسخگوي آن است. اما آنچه در اين ميان به صورت سوالي بزرگ ذهن خوانندگان فهيم و مخاطبين آگاه را به خود مشغول داشته است و پاسخي براي آن نمييابند، ارائه اطلاعات و آمار و ارقام عجيب و بهتآلودي است كه در گزارش گروه اقتصاد آن رسانه درج گرديده است.
در پايان، با درايت و روشنضميري كه از سوابق جنابعالي سراغ داريم انتظار دارد، براي ايفاي مسووليت خطيري كه روزنامه اعتماد ملي برعهده گرفته است تدبيري شايسته و اهتمامي بزرگ بهكار بنديد و بهمنظور اطلاعرساني شفاف و قابل دفاع آن رسانه به مخاطبين و اجتناب از انعكاس مطالب خلاف واقع به افكار عمومي در موارد مشابه بهمنظور دستيابي به اخبار موثق، نماينده محترم آن رسانه با اداره كل روابط عمومي وزارت بازرگاني تماس حاصل نمايند.
با حلوا حلوا گفتن دهان شيرين نميشود
اعتماد ملي: پيش از هر چيز بايد از وزارت بازرگاني قدرداني كرد كه در مقابل منتقدان اقتصادي دولت نهم حساسيت ويژهاي دارد و در اولين فرصت جوابيههاي خود را راهي رسانههاي خبري ميكند. اين تماس بدون شك ميتواند مفيد باشد اما پرسشي كه همچنان وجود دارد، اين است كه چرا كارگزاران دولت نهم تمايل زيادي براي قياس عملكرد خود با دولتهاي گذشته دارند. بدون شك خوبي يا بدي رفتار دولتهاي قبل نميتواند توجيه خوبي براي پذيرفتن تصميمهاي اقتصادي در دولت نهم باشد. اگر دولتيها قصد دارند كه منتقدان فقط نيكويي را در كابينه نهم ببينند يا تنها زبان به ستايش رفتار اقتصادي كابينه نهم باز كنند پيش از هر چيز بايد رهدار اقتصاد را به جاده واقعيت، بهبود و ترميم هدايت كنند وگرنه هيچگاه بيرنگي چيزي يا پديدهاي دليل خوبي براي خوشرنگي پديدهاي ديگر نبوده است. تازه اين در حالتي است كه بپذيريم دولتهاي قبلي تماما اقتصادي خميده داشتهاند و دولت نهم نيز تماما اقتصادي پابر جا و محكم براي تاريخ برجاي گذاشته است كه چنين ادعا و قياسي بدون تعارف طنزي تلخ است و نميتوان ترازويي يكسان ميان دولتهاي قبل با دولت نهم برقرار كرد چون پيش از هر چيز شرايط و جغرافياي زمان اين اجازه را نميدهد. دولتيهاي نهم در پرشورترين دوران نفتي ايران زيست دولتي را تجربه كردند و تمام اركان اجرايي نيز آنها را ياري كرده است اما نيك ميدانيم كه دولتهاي قبل هيچكدام از اين مولفهها را در حد، اندازه و مقياس دولت نهم تجربه نكردهاند. البته بايد بپذيريم كه تمام نامراديهاي اقتصادي نيز در 3 سال گذشته به دليل همين گسترش درآمدهاي نفتي و عدم استفاده بهينه از منابع كشور بوده است. اين مقدمه براي آن مطرح شد كه در جوابيه وزارت بازرگاني باز تلاش شده است تا بدون توجه به شرايط و امكانات نردباني از رفتار اقتصادي دولت قبل براي صعود شاخصهاي اقتصادي دولت فعلي استفاده شود. از سوي ديگر شايد بهتر بود وزارت بازرگاني جوابيه خود را براي مركز پژوهشهاي مجلس ارسال ميكرد. چون گزارش اعتماد ملي در واقع تصويري از گزارش مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي است. معمولا در گزارش اين نهاد تحقيقاتي و وابسته به مجلس، زير و بمهاي اقتصادي كشور به شكلي دقيق مورد ارزيابي قرار ميگيرد، براي همين نميتوان به سادگي به آنها واژه نسبت داد. در گزارش مركز پژوهشهاي مجلس اما چيزي ذكر نشده بود جز اينكه در 4 ماه نخست امسال 57 درصد از حجم صادرات غيرنفتي را ميعانات گازي و محصولات پتروشيمي تشكيل داده است و نميتوان آنها را كالاي غيرنفتي ناميد. از سوي ديگر از سال 85 نيز رابطه مبادله تجاري در حوزه صادرات غيرنفتي روند نزولي را تجربه كرده است. آيا واقعيت را نميتوان با بالا رفتن وزن يا اضافه وزن صادرات غيرنفتي ناديده گرفت؟ ارزش محصولات غيرنفتي نيز تا حد زيادي تابع منحنيهاي قيمت هستند و از اين رو اثباتكننده خوبي براي توفيق صادرات محسوب نميشوند. براي همين وزارت بازرگاني ايكاش به جاي ترازو كردن ارقام صادرات از ضريب نفوذ محصولات غيرنفتي در بازارهاي جهاني سخن ميگفت. بدون شك صادرات غيرنفتي مهمترين مولفه و ديرينهترين آرزو در اقتصاد ايران است. براي همين نميتوان با حلوا حلوا كردن طعم شيرين آن را مزمزه كرد. آيا غير اين است؟
------------
------------
پنجشنبه 25 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]