واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: ايرانشهر - بادها خبر از تغيير فصل ميدهند
ايرانشهر - بادها خبر از تغيير فصل ميدهند
آيدا عزتي:بعد از چند ماه كمبود بارش، باد و باران دست به دست هم دادند تا باعث بروز خسارات جاني و مالي در برخي از مناطق ايران شوند. تا خبر توفان و سيل در استانهاي مختلف روي خبرگزاريها برود و كارشناسان مشغول تخمين زدن خسارات مالي بشوند. البته اكثر اين ناآراميها و متغير شدن هوا از چند روز پيش توسط اداره هواشناسي پيشبيني شده بود اما هيچ پيشگيري براي كاهش دادن ميزان خسارات احتمالي انجام نشد تا شاهد خسارتهاي جاني و مالي در استانهاي مختلف باشيم.
4كشته در توفان مازندران
اداره هواشناسي وضع هواي استان مازندران را براي يكشنبه و دوشنبه (هفت و هشت مهر ماه) متغير پيشبيني كرده بود و احتمال بارندگي شديد، توفاني شدن دريا، كاهش محسوس دما و رعد و برق را داده بود. ستاد بازسازي و حوادث غير مترقبه نيز از مردم خواست هنگام رفت و آمد در جادههاي اصلي و فرعي استان موارد ايمني را رعايت كنند و از رفت و آمد در مسيرهاي پرخطر، بستر و حريم رودخانهها، مسيل و نقاط سيلگير هنگام بارندگي خودداري كنند، كشاورزان نيز به جمعآوري وسايل و محصولات كشاورزي اقدام كنند و ماهيگيران هم در اين روزها به دريا نروند. پيشبينيها درست از آب درآمد و اهالي تعدادي از شهرهاي مازندران دوشنبه شب بعد از افطار شاهد توفان و وزش باد شديد بودند. اين حادثه كه به مدت دو ساعت ادامه داشت باعث قطع شدن برق و شكسته شدن درختان در سطح شهر شد.
اين توفان با سرعت 122 كيلومتر در ساعت كه كانونش در شهرساري بود برخي از شهرستانهاي اين استان را در نورديد و خسارتهاي زيادي را نيز به بار آورد و باعث مفقود شدن سه نفر در شهرستان نكا و كشته شدن يك نفر در شهرستان ساري شد. در اين توفان شهرهاي مركزي و شرقي مازندران متحمل بيشترين خسارت شدند. رمضان زاده مديركل بازسازي و حوادث غيرمترقبه استان مازندران به خسارتهاي وارد شده در بخش تاسيسات برق، آب و جادهها اشاره كرد و گفت: اين مسوول گفت وزش باد و جاري شدن سيل به تاسيسات زيربنايي برق، آب، تلفن و گاز و 870 هكتار زمين كشاورزي، 69 واحد توليدي و صنعتي، 20 خودرو، 20 تا 80 درصد 3560 واحد مسكوني و برخي راههاي ارتباطي شهرهاي ساري، گلوگاه، بهشهر، نكا، قائمشهر و جويبار خسارت زد.
ميزان خسارت توفان تاكنون بيش از 255 ميليارد ريال برآورد شده است
توفان استان مازندران به شهر۷۰هزار نفري جويبار هم خسارتهاي جدياي را وارد كرد. به گفته فرماندار شهرستان جويبار خسارتهاي بسياري نيز به تاسيسات آب، برق و گاز اين شهرستان وارد آمده است. در توفان اخير شهرهاي مركزي و شرقي مازندران متحمل بيشترين خسارت شدند. تخريب 500 واحد مسكوني روستايي، نشت گاز، تخريب ۵۰ تير برق، آسيبديدگي ۱۰باب مدرسه، تخريب سقف چهار سالن ورزشي، آسيب ديدگي هشت واحد صنعتي و آسيب ديدگي واحدهاي مرغداري و گلخانهاي از جمله خسارتهاي وارد آمده به اين شهرستان است. امام جمعه جويبار از كمتوجهي مسوولان به مردم اين شهرستان گله و اعلام كرد در حادثه سيل سال گذشته مردم جويبار خساراتهاي فراواني ديدند اما هيچيك از شهروندان خسارت ديده غرامت خود را دريافت نكردند. مدير عامل شركت شهركهاي صنعتي مازندران با اعلام خسارتهاي وارد آمده به واحدهاي صنعتي از بيمهها خواست حوادث طبيعي مانند توفان، باد و باران را زير پوشش خود قرار دهند.
به گفته مرتضي هاشمپور از 196 واحد صنعتي شماره يك ساري كه 85 واحد آن به بهرهبرداري رسيدند، 105 واحد متحمل خسارت شدند كه پوشش سقف صددرصدشان دچار توفان شد. علاوه بر سربندي واحدهاي صنعتي، توفان به تخريب سولهها، سردخانهها و آبگرفتگي واحدها نيز منجر شده است. هاشمپور با اشاره به اينكه شهرك صنعتي جويبار نيز دچار خسارت شده، تصريح كرد از 109 واحد صنعتي مستقر در اين شهرك كه 40 واحد آن به بهرهبرداري رسيده است، 30 واحد آن دچار خسارت جدي شدند. 14 واحد شهرك صنعتي شماره دو ساري نيز براثر اين توفان دچار خسارت شدند. ستاد حوادث غير مترقبه از مردم خواسته در اين مدت از نزديك شدن به رودخانهها، مناطق كوهستاني و جنگلي خودداري كنند.
قطع آب، برق و تلفن در گلستان
سحرگاه بيست و دوم شهريورماه باد شديد باعث شكستگي درختان در جادهها و معابر عمومي در شهرهاي استان گلستان شد. به گفته رسول حسام مديركل بازسازي و حوادث غير مترقبه استان گلستان بالاترين ميزان توفان در شهرستان گرگان با 108 كيلومتر در ساعت، مراوهتپه با 90 كيلومتر، گنبدكاووس با 58 كيلومتر و كلاله 54 كيلومتر در ساعت بوده است. با توجه گزارشهايي كه از خسارت شكستگي بامهاي منازل و فروريختن ديوار در شهرهاي عليآبادكتول، كردكوي و گرگان پيش آمده توفان استان گلستان بيشترين خسارت را به گرگان وارد آورده است. همچنين از 138 خط برق استان، 68 خط بر اثر توفان قطع شد كه ماموران در همان ساعات اوليه به جز دو مورد آن اقدام كردند كه خسارت به اين دو خط انتقال، موجب قطعي برق در شهرهاي گرگان، كردكوي، آققلا و بندرگز شده كه بيشتر آن در محور روستايي بوده است و قطع برق باعث فروكش كردن آب شهري در شهر گرگان شد.
به علت قطع برق همچنين ارتباط تلفني 14 روستاي استان قطع شد، همچنين سه شهر گرگان، بندرگز و كردكوي با مشكل آبگرفتگي معابر مواجه شدند كه توسط فرمانداران و شهرداران اين سه شهر اين مشكل رفع شد.
توفان شديد خوزستان
توفان شديد همراه با گرد و خاك، رعد و برق و بارندگي كه سه ساعت طول كشيد 300 ميليارد ريال به استان خوزستان خسارت وارد كرد. اين توفان كه با سرعت بيش از 90كيلومتر از شهرهاي شمالي وارد استان خوزستان شد و با بارندگي همراه بود به تاسيسات زيربنايي، خطوط انتقال آب و برق، تاسيسات آب، اراضي كشاورزي، واحدهاي دامي، گلخانهاي، اماكن مسكوني شهري، روستايي و عشايري بيش از 300 ميليارد ريال خسارت وارد كرد.
همچنين اين توفان شديد باعث قطع آب و برق حدود 60 درصد از مناطق شهري و روستايي استان شد كه با تلاش شركت برق منطقهاي و توزيع نيروي برق به مرور زمان مجددا برقرار شد. اين توفان تلفات جاني هم داشت. چهار نفر مجروح شدند و چهار نفر هم جان خود را از دست دادند كه از اين تعداد سه نفر در اهواز دچار برق گرفتگي شدند و يك نفر در انديكا به دليل قرار گرفتن در محاصره سيل، جان خود را از دست داد.
2 سيل در عرض 8 روز در تالش
شهر تالش به فاصله زماني هشت روز دو بار در معرض سيل قرار گرفت و تمامي ارگانهاي دولتي با تشكيل ستاد حوادث غيرمترقبه در فرمانداري به كمك سيلزدگان و مهار سيل شتافتند ولي به لحاظ عمق و گستردگي سيل و حادثه، امكانات موجود كافي و به موقع موثر قرار نگرفت. معاون سياسي اجتماعي فرمانداري تالش گفت: «خسارت ناشي از بارندگي سنگين روزهاي اخير شهرستان تالش به مرز 500 ميليارد ريال رسيد».
علي پورواجد ادامه داد: «با بارندگي سنگين و كمسابقه بعدازظهر روز پنجشنبه 11/7/87 كه به مدت 15 ساعت به طول انجاميد، خسارات سنگيني به جاده، پل، تاسيسات آب، برق، تلفن، گاز و ساير اماكن دولتي و عمومي و منازل شخصي وارد شد همچنين خساراتي نيز به باغها و زمينهاي زراعي و در بخش دام به چندين راس دام و. . . كه كل خسارات وارده تاكنون قريب 500 ميليارد ريال است». به گفته علي پورواجد حدود 60 دستگاه سنگين شامل بلدوزر، لودر، گريدر، بيل مكانيكي و كمپرسي به مدت سه شبانهروز براي مهار كردن سيل و برقراري اصلاح جادههاي تخريبي و اتصال برق، گاز و آب مشغول به كار بودند. هلال احمر نيز به آسيبديدگان از نظر لباس، چراغ والدر، پتو، نايلون، مواد غذايي، آب معدني و چادر براي اسكان موقت امدادرساني كرد. بر اثر بارش شديد باران، اين شهر ساحلي درياي خزر در استان گيلان، پس از هشت روز، بارديگر در معرض جاري شدن سيل قرار گرفت. در حومه جنوبي شهر تالش، دهها منزل مسكوني در محلهاي موسوم به سكينهآباد دچار آبگرفتگي شديد شدند. همچنين بر اثر بارش شديد باران حركت خودروها در جاده تالش به رضوانشهر در حوزه شهر اسالم نيز با وقفه طولاني انجام شد.
اين سيل در تالش حدود 100 منزل مسكوني تخريب شد و 500 ميليارد ريال خسارت به بار آمد. اين حوادث و همچنين آبگرفتگي خيابانهاي تالش باعث اختلال در زندگي اهالي اين شهر استان گيلان شد. بارندگي شديد در مسير شمال گيلان، در محور اسالم به خلخال باعث ريزش كوه و جاري شدن سيلاب شد كه باعث مسدود شدن جاده در اين مسير شد اما با تلاش نيروهاي راهداري و پليس راه راهنمايي و رانندگي در ساعت 11 شب اين محور بازگشايي شد. همچنين محور اصلي تالش ـ آستارا پل جوكندان در اثر طغيان رودخانه 70 درصد تخريب شد و تنها راه ارتباطي شهر تالش به آستارا و راه اصلي گيلان به اردبيل قطع شد. پليس راه گيلان با هماهنگي پليس راه اردبيل تمامي خودروها را در اين مسير بازگشت دادند.
غافلگيري عشاير اردبيل
افت شديد دما به ويژه در شهرهاي خلخال، اردبيل و مشكينشهر مردم را مجبور به استفاده از لباسهاي زمستاني و وسايل گرمازا كرد. همچنين به دنبال بارش شديد و جاري شدن سيل در شهرستان نمين و مشكينشهر خساراتي به تاسيسات زيربنايي و واحدهاي مسكوني در چندين روستاهاي اين شهرستانها وارد شد و نيز در مشكينشهر سبب از بين رفتن محصولات جاليزي و تلف شدن چندين هزار قطعه ماهي شد.
عشاير اردبيل هم كه امسال به دليل كمبود علوفه و مشكلات در تامين كردن نيازهاي دام زودتر از هميشه به قشلاق كوچ كرده بودند با بارش سيلآساي باران به ويژه در دامنههاي سبلان و شهرهاي شمالي استان اردبيل مواجه شدند و 14 ميليارد ريال خسارت ديدند. خسارات وارده بيشتر مربوط به دامها و چادرهاي آنهاست بهطوري كه 24 راس دام سبك عشاير در اين حادثه تلف شدند و علاوه بر اين به 50كيلومتر از راههاي عشاير، چادرهاي آنها و عوفه و يونجه خسارت وارد شده است.
بارش ناگهاني باران در چهار محال بختياري
دبير ستاد حوادث و سوانح استانداري چهارمحال و بختياري گفت: در پي بارش ناگهاني باران و جاري شدن سيلاب در بخش بازفت شهرستان كوهرنگ 11 نفر از عشاير كوچرو جان خود را از دست دادند. .
بخشهاي بازفت و ميانكوه از توابع شهرستانهاي كوهرنگ واردل در160 كيلومتري مركز استان چهارمحال و بختياري واقع اند. بخشدارميانكوه شهرستان اردل چهارمحال و بختياري نيزگفت: بارش ناگهاني باران و جاري شدن سيل، شب گذشته، در اين بخش، جان مادري به همراه دخترش در روستاي لبد را گرفت و 50 واحد مسكوني را تخريب كرد. تخريب پنج مزرعه پرورش ماهي 250 تني و تلف شدن يك هزار و 30 راس دام سبك در روستاهاي لبد وگوزلك، از بين رفتن 300 هكتار شاليزار برنج آماده برداشت و باغ انار از خسارات مالي مناطق حادثه ديده است. بخش ميانكوه باجمعيت بالغ بر 17 هزارنفر در160 كيلومتري شهركرد مركز استان چهارمحال و بختياري واقع است.
بارش كمسابقه در اروميه
دراستان آذربايجان غربي نيز به دنبال بارش باران و تگرگ، سيلابي به وقوع پيوست بر اثر اين سيلاب سه نفر جان خود را از دست دادند. وقوع سيلاب در اكثر شهرهاي استان به ويژه مهاباد، سلماس، خوي، تكاب، پيرانشهر، بوكان، سردشت، اشنويه و اروميه بود. به علت شدت اين حادثه در شهرستان سلماس يك نفر و در شهرستان پيرانشهر دو نفر جان خود را از دست دادند. بر اثر شدت اين بارندگي كه برخي كارشناسان آن را در 20 سال گذشته كمسابقه ميدانند، ريزش كوه و رانش زمين در برخي جادههاي مواصلاتي استان آذربايجانغربي باعث كندي حركت وسايل نقليه شد، آب گرفتگي منازل مسكوني و مغازهها در بعضي مناطق برخي شهرستانها بهخصوص شهرك بهداري اروميه تعداد زيادي از هموطنان را با مشكلات عديده روبهرو ساخت. محبوب زارع دبير ستاد حوادث غيرمترقبه استان آذربايجان غربي گفت: بهدليل بارش كمسابقه باران و تگرگ در اكثر شهرستانهاي آذربايجانغربي شاهد وقوع سيلابهاي بزرگ در اين مناطق بوديم.
زارع از بروز خسارت به بيش از 35 روستاي استان خبر داد و گفت آسيب و از بين رفتن تاسيسات زير بنايي، مناطق مسكوني و انشعابات برق و مخابرات، خودرو، جادهها و خيابانها، زمينهاي كشاورزي و مراكز پرورش آبزيان و ماهي از جمله خسارات وارده به روستاهاي حادثه ديده است كه ميزان خسارات وارده بر اين روستاها توسط ستاد حوادث غيرمترقبه استان در حال بررسي است در پي بارش شديد باران و گلآلود شدن آب تصفيهخانه اروميه اين تصفيهخانه براي ساعاتي از مدار خارج شد و اين امر قطعي24 ساعته و افت فشار آب در 25 منطقه و كوچههاي منشعب از آنها را همراه داشت و از همان ساعات اوليه 25 تانكر آبرساني در محل تصفيه خانه اروميه مستقر و شروع به توزيع آب در مناطقي كه قطعي آب داشتند نمودند.
سيل به 3650 هكتار زمين خسارت زد در اثر بارانهاي سيلآسا و تگرگ طي چند روز گذشته در شهرستان ميانه، به 2550 هكتار از باغهاي سيب و 1100 هكتار از مزارع برنج شهرستان ميانه آسيب جدي وارد آمد.
خسارات وارد آمده به باغهاي سيب و مزارع برنج در بخشهاي مركزي، كندوان و تركمن50 تا70 درصد بوده و با برآورد اوليه كارشناسان ميزان ريالي خسارت به 210 ميليارد ريال بالغ ميشود. باقرزاده مدير جهاد كشاورزي شهرستان ميانه يكي از مهمترين عوامل مديريت ريسك را بيمه محصولات كشاورزي اعلام كرد و از كشاورزان خواست كه محصولات خود را در مقابل عوامل غيرمترقبه بيمه كنند تا بخشي از خسارت وارده توسط صندوق بيمه محصولات كشاورزي پرداخت شده و كشاورزان توان فعاليت را داشته باشند.
سيل 400 واحد مسكوني را با خود برد
در پي جاري شدن سيل در شهرستان بجنورد و روستاهاي اطراف آن به 400 واحد مسكوني خسارت وارد شد. غلامحسين آرام، فرماندار شهرستان بجنورد گفت در اين حادثه يك نفر كشته و 10 نفر نيز مجروح شدند. در 17 روستاي جنوبي اين شهرستان آبگرفتگي شديدي به وجود آمد كه 150 ميليارد ريال خسارت به واحدهاي مسكوني، باغها، زمينهاي زراعي و راههاي اين روستاها و شهرستان بجنورد وارد شده است. ميزان بارش در روستاهاي اطراف 25 ميليمتر و در شهرستان بجنورد 2 ميليمتر بوده كه به دليل در كوهپايه قرار گرفتن اين شهرستان، سيل به سمت بجنورد جاري و خسارت زيادي به بار آورد.
پنجشنبه 25 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 190]