واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جهان - فتح درخواست حماس براي گفتوگوهاي دوجانبه را رد كرد
جهان - فتح درخواست حماس براي گفتوگوهاي دوجانبه را رد كرد
ايليا جزايري: جنبش فتح كه رهبري آن را محمود عباس رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين برعهده دارد، طرح مصر براي آشتي ملي فلسطين را رد كرد. فتح همچنين درخواست حماس براي اجراي ديداري دوجانبه ميان دو جنبش پيش از برگزاري گفتوگوهاي آشتي ميان گروههاي مختلف فلسطيني كه قرار است ماه آينده در قاهره پايتخت مصر برگزار شود را نپذيرفت. از ژوئن گذشته كه حماس پس از درگيريهاي خونين نيروهايش با نيروهاي فتح، كنترل غزه را در دست گرفته است، دو جنبش در حال قهر سياسي به سر ميبرد. از آن هنگام تاكنون حاكميت فلسطيني به دو بخش تقسيم شده است، حماس بر نوار غزه حاكميت دارد و فتح و تشكيلات خودگردان بر كرانه باختري رود اردن. به گزارش روزنامه فرامنطقهاي «الشرق الاوسط» فتح پس از مباحثات دو روزه در عمان پايتخت اردن كه با حضور محمود عباس صورت گرفت، تصميم گرفت طرحي را كه مصر پس از ديدار با هيات حماس براي آشتي ملي فلسطين پيشنهاد داده است، رد كند. عباس نيز با ارسال جوابيهاي به مصر اعلام كرد كه دليلي براي گفتوگوي دوجانبه كه حماس خواسته 25 اكتبر جاري برگزار شود، وجود ندارد. مصر چندي است كه ميانجيگري ميان گروههاي فلسطيني به ويژه فتح و حماس را برعهده گرفته است. ميانجيگري مصر اكنون در مرحله برگزاري ديدارهايي جداگانه با سران گروههاي متخاصم فلسطيني براي يافتن ديدگاههاي مشترك آنها قرار دارد. پس از ديداري كه هفته گذشته هياتي از حماس با عمر سليمان رئيس سازمان اطلاعات مصر برگزار كرده بود، اعلام شد كه بر سر بسياري از موارد اختلاف توافق شده است از جمله اين كه مقرر شده كميسيون مشترك براي تسويه مسائل مورد اختلاف تشكيل شود. حماس نيز خواستار برگزاري نشستي دوجانبه با فتح براي توافق بر سر پنج كميسيون مشترك شد. عزام الاحمد رئيس فراكسيون فتح در پارلمان فلسطين گفت: «در پاسخي كه به مصر فرستاديم تاكيد كرديم به طرح مصر كه پيش از ديدار با هيات حماس و تعديلي كه بر پايه پيشنهادهاي اين جنبش بر طرح اعمال شده پايبنديم. در آن طرح كه به 12 گروه فلسطيني ارائه شده بود، بر تشكيل دولت انتقالي وفاق ملي فلسطين تاكيد شده بود كه وظيفه آن بازسازي سازمانهاي امنيتي بر پايههاي كارشناسي، بازسازي سازمانهاي دولتي وابسته به تشكيلات خودگردان در غزه و كرانه باختري و زمينهسازي براي برگزاري انتخابات پارلماني و رياست بهطور همزمان است.»
الاحمد افزود: «پيشنهادهاي حماس، طرح مصر را بهطور كامل نابود ميكند و آن را دور ميزند. سخن گفتن درباره ديدار دوجانبه كمكي به تلاشهاي صورت گرفته براي پايان دادن به دودستگي فلسطين نميكند.» او همچنين تاكيد كرد: «تا پيش از آغاز گفتوگوي فراگير فلسطيني كه قرار است چهار نوامبر آينده در مصر برگزار شود، نيازي به ديدارهاي دوجانبه نيست.» الاحمد ادامه داد: «مرتبط دانستن اجراي انتخابات و توافق بر سر مسائل ديگر، درست نيست. اين مسئله قانوني است و مشكل قانوني در رياست تشكيلات خودگردان توسط عباس وجود ندارد. همچنين در سايه اين دو دستگي نميتوان انتخابات برگزار كرد.» به عقيده حماس، هشت ژانويه آينده دوره چهار ساله عباس براي رياست تشكيلات خودگردان فلسطين به پايان ميرسد اما فتح معتقد است كه بر پايه قانون فلسطيني، انتخابات پارلمان و رياست بايد همزمان برگزار شود كه حدود يك سال تا موعد آن باقي مانده است. يك مسوول بلندپايه در فتح نيز در مصاحبه تلفني با خبرگزاري رويترز گفت: «حماس سعي دارد با درخواست برگزاري ديداري دوجانبه با فتح، طرح مصر را تغيير دهد. ديداري كه 11 گروه ديگر عضو سازمان آزاديبخش فلسطين در آن حضور ندارند. ما به طرح مصر كه خواستار ديدار همه گروههاست پايبنديم.» حماس پيشنهاد دولت انتقالي را رد ميكند و در عوض خواهان تشكيل دولت وحدت ملي است و توافق بر سر تمام مسائل مورد اختلاف از جمله تركيب دولت، سازمانهاي امنيتي، انتخابات و سازمان آزاديبخش فلسطين بهطور همزمان را شرط ميداند. فتح با پاسخي كه به طرح جديد حماس و مصر داده است، گفتوگوها را به نقطه اول بازگرداند و شرطي افزوده با اين مضمون كه دولت انتقالي، تمام مسووليتهاي اداري و امنيتي غزه و كرانه باختري را برعهده ميگيرد. سامي ابوزهري سخنگوي حماس در واكنش به موضع فتح اعلام كرد كه تصميم فتح به برگزار نكردن گفتوگوهايي دوجانبه با حماس، ضربهاي است به تلاشهاي مصر براي دستيابي به توافق آشتي ميان گروههاي رقيب فلسطيني. او همچنين افزود كه مسووليت هرگونه شكست تلاشهاي عربي براي محقق كردن آشتي ميان گروههاي فلسطيني برعهده فتح است. برخي از مقامهاي تشكيلات خودگردان نيز گفتهاند كه ديدارهاي دوجانبه با حماس تنها پس از كنارهگيري حماس از كنترل غزه صورت خواهد گرفت.
تاكيد رايس بر پيگيري روند صلح خاورميانه
كاندوليزا رايس وزير امور خارجه ايالات متحده آمريكا اعلام كرد كه با تمام ابزارهاي ممكن براي دستيابي به معاهده صلح ميان اسرائيل و فلسطينيها تا پيش از آنكه سمت خود را در ژانويه آينده تحويل دهد، تلاش خواهد كرد. رايس كه سهشنبه در كنفرانس آمريكايي سرمايهگذاري در مناطق فلسطيني سخن ميگفت، افزود كه همچنان اميدوار است دولت بوش بتواند تا پايان سال 2008 ميلادي، صلحي ميان اسرائيليها و فلسطينيها محقق سازد. او ادامه داد: «در مدتزماني كه در اختيار داريم بايد تمام تلاش خود را براي قرار دادن اين زيربناي صلح به كار ببنديم و در سال جاري تمام آنچه را كه ميتوانيم، براي توافق ميان دو طرف انجام دهيم.» وزير امور خارجه ايالات متحده تاكيد كرد: «دستيابي به اين هدف بسيار دشوار است، راهي پر افت و خيز روبهروي ماست اما اگر تلاش نكنيم بهطور حتم موفق نخواهيم شد.»
پنجشنبه 25 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]