واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: از تبليغ آنچه داريم، غافل نشويم
سختافزار- گروه دانش:
بيست و نهمين نمايشگاه بينالمللي جيتكس درحالي هفته آينده در شهر دوبي برگزار ميشود كه بسياري از كارشناسان نسبت به حضور ضعيف ايران در اين نمايشگاه طي 2 سال گذشته معترضند.
جيتكس بزرگترين نمايشگاه صنعت فناوري اطلاعات در منطقه است و هر ساله شركتهاي بزرگي از كشورهاي دنيا در آن حضور دارند. بازديدكنندگان متخصص بيشماري از ايران از آن بازديد ميكنند. اين نمايشگاه از آن جهت اهميت دارد كه در سطح بينالمللي، خاور دور، اروپا، آمريكا و آسياي جنوب شرقي شناخته شده است و هرساله محل تعامل شركتهاي زيادي با يكديگر است.
اين نمايشگاه در حالي يكي از بزرگترين رويدادهاي حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات به شمار ميرود كه باتوجه به نزديكياش به ايران، معمولا با استقبال شركتهاي ايراني فعال در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات مواجه ميشود. از سوي ديگر ، بسياري از كارشناسان معتقدند خيلي از شركتهاي خارجي انگيزهشان براي حضور در جيتكس يافتن بازاري در ايران است.
اما چرا حضور ايران در نمايشگاهي مانند جيتكس ميتواند مهم باشد؟ مهندس محمد ثروتي، كارشناس فناوري اطلاعات در پاسخ به اين سؤال همشهري ميگويد: اصولا نمايشگاه چه داخلي و چه خارجي يك بخش مهم از زنجيره توسعه كسب و كار است و نقش بسيار حياتي و راهبردي هم دارد. هماكنون خيلي از دولتها و شركتها در سراسر دنيا و حتي خود ايران براي آن هزينههاي زيادي انجام ميدهند.
وي كه از بنيانگذاران حضور ايران در نمايشگاههاي جيتكس و سبيت است، ادامه ميدهد: از طرف ديگر حضور در نمايشگاههاي خارجي براي افزايش اعتبار تخصصي و علمي ما و نيز نشان دادن توانمنديهاي تجاريمان بسيار اهميت دارد.
به گفته اين كارشناس، رسانههاي عمومي خارجي در حالي فقط اخبار مسائل سياسي ايران را مطرح ميكنند كه جدا از اغراض سياسي، خيليهايشان شناختي از توان و تخصص ايرانيها در فناوريهاي مختلف مانند فناوري اطلاعات و ارتباطات ندارند.
از تبليغ غافليم ما در تبليغ آنچه داريم قصور زيادي كردهايم و خسارت جبران ناپذيري است كه دنيا از آنچه در حوزه علم و فناوري داريم ناآگاه باشد.
اين را ثروتي ميگويد اما كارشناسان زيادي با اين اظهار نظر موافقند. از جمله اميراشكان تربيتجويي مجري برگزاري غرفه ايران در نمايشگاه جيتكس امسال كه به همشهري ميگويد: شما وقتي به نمايشگاههاي معتبر و بزرگ ميرويد، مشاهده ميكنيد كه شركتهاي زيادي با حمايت كشورهايشان در غرفهاي متحد به ارائه محصولات خود ميپردازند.
حتي كشورهاي ثروتمندي مانند آلمان، انگليس، كانادا و مالزي هم از اين مدل تبعيت ميكنند كه در نمايشگاههايي مانند جيتكس غرفهاي بزرگ و مجلل را آماده كنند تا شركتهايشان با كمترين هزينه و بدون هيچگونه دردسر و دلمشغولي بتوانند به توسعه كسب و كار خود بپردازند. وي با بيان اينكه نمايشگاه محل فروش نيست و محل معرفي توانمنديهاست، ادامه ميدهد: اگر قرار است ما در يك نمايشگاه بينالمللي شركت كرده و خودمان را معرفي كنيم بايد آداب حضور را رعايت كنيم تا به هدف نهايي كه عرضه توانمنديها و جذب مشتري است، برسيم.
اين اظهارات درحالي است كه بهنظر ميرسد متأسفانه در دو سه سال اخير حمايتهايي كه قبلا از حضور شركتهاي خصوصي ايراني در نمايشگاههاي معتبر و بزرگي مانند جيتكس دوبي و سبيت آلمان ميشد حذف شده يا به پايينترين سطح خود رسيده است. با وجود اين، بخش خصوصي تصميم گرفتهبه هر ترتيب مانع از قطع زنجيره حضور چندساله ايران در اين نمايشگاه شود؛ امسال هم با مشاركت خود شركتهاي خصوصي و نيز كمكهاي مختصري كه سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران و شورايعالي اطلاعرساني كردند، بنا داريم غرفه ايران را به مساحت 66 متر مربع در اين نمايشگاه برپا كنيم.
حضور در نمايشگاههاي خارجي در راستاي سياستهاي كلي نظام
مقام معظم رهبري در سند چشمانداز توسعه اقتصادي و اجتماعي كشور صراحتا تاكيد دارند كه ايران 1404 بايد داراي جايگاه اول اقتصادي، علمي و فناوري در سطح منطقه آسياي جنوب غربي (شامل آسياي ميانه، قفقاز، خاورميانه و كشورهاي همسايه) با تاكيد بر جنبش نرمافزاري و توليد علم، رشد پرشتاب و مستمر اقتصادي، ارتقاي نسبي سطح درآمد سرانه و رسيدن به اشتغال كامل باشد.
همچنين براساس اين سند بايد در سال 1404 در 5 فناوري هستهاي، هوافضا، نانو، محيطزيست و ICT داراي رتبه اول در منطقه باشيم. در اين سند، فناوري اطلاعات با فناوري هستهاي در يك رديف قرار گرفته است و حكايت از اهميت آن دارد. وقتي ما در سند چشمانداز توسعه اقتصادي و اجتماعي كشور اينگونه طرح كردهايم كه بايد تا سال 1404 قطب اول اقتصادي، علمي و فناوري منطقه باشيم، طبيعتا نميتوانيم از برونگرايي و تبليغ آنچه داريم غافل شويم.
ثروتي با بيان اين مطلب حضور در نمايشگاههاي تخصصي خارجي و تبليغ حوزههاي فناوري ايران را در راستاي اهداف عاليه نظام ميداند و معتقد است بايد با جديت به آن پرداخته شود: فكر كنيد الان به 17 سال بعد يعني سال 1404 رفتهايم و ما در بهترين حالت صاحب فناوريهاي زيادي شدهايم. حالا تازه بايد بياييم و به دنيا و خصوصا منطقه، خودمان را بشناسانيم كه ما چه داريم و چه كردهايم؟ انتظار هم داشته باشيم كه آنها به راحتي اين را باور كنند و بتوانند از آن استفاده كنند؟
بهنظر اين كارشناس، ما به همان ترتيبي كه براي توسعه فناوريهايمان در داخل كشور برنامهريزي و اقدام ميكنيم بايد همزمان اطلاعرساني هم داشته باشيم و اين دقيقا همان چيزي است كه ضعف زيادي در آن داريم؛ «همه كشورهاي منطقه هم، چنين ميكنند. در نمايشگاه جيتكس كه در چند روز آينده برگزار ميشود حتي عراق و افغانستان و فلسطين هم با حمايت دولتشان حضور دارند. با اين اوصاف براي كشور ما جاي تأسف دارد كه بهعنوان بزرگترين كشور منطقه از برپايي يك غرفه بزرگ و چشمگير عاجز باشيم.
سير نزولي حضور ايران در جيتكس
حضور ايران در نمايشگاه جيتكس در قالب كنسرسيوم ثناراي از سال 2003 آغاز شد. در آن سال ثناراي با نام ايران و در فضايي به مساحت 90متر مربع با حمايت مركز صنايع نوين وزارت صنايع و معادن ميزبان 12 شركت ايراني بود.سال 2004، مساحت غرفه ايران با 6 متر كاهش به 84 متر رسيد اما 14 شركت داخلي براي نمايش دستاوردها و توان ايرانيان به همراه جذب بازار منطقه روانه امارات شدند. ايران در جيتكس 2005 با 17 شركت و در همان مساحت قبلي ظاهر شد.
در دولت نهم، بهدنبال تعويض مديريت در مركز صنايع نوين، ايران، جيتكس 2006 را تنها با 12 شركت برگزار كرد. سال گذشته ثناراي فقط با 7 شركت به استقبال بيست و هشتمين نمايشگاه جيتكس رفت و مهرداد ذوالفقاريان، مديرعامل ثناراي و مسئول غرفهايران در جيتكس مشكلات مالي و حمايت نكردن از حضور شركتهاي فناوري اطلاعات در نمايشگاهها را علت كاهش تعداد شركتها در اين نمايشگاه اعلام كرد؛ حضوري كه علاوه بر كاهش تعداد شركتها، با افت كيفيت حضور ايران در اين نمايشگاه همراه بود.
شكل و شمايل نامناسب غرفه ايران، برنامهريزي نكردن براي حضور فعال در نمايشگاه، اطلاعرساني نكردن در مورد غرفه ايران و همچنين فعاليتهاي انجام شده در حوزه IT در ايران و... از جمله مواردي بود كه شركتكنندگان در جيتكس 2007 به آن اشاره ميكنند. شركتهاي ايراني حاضر در غرفه ايران سال گذشته محصولات قابل عرضه و رقابتي داشتند اما اين حضور نامناسب در نمايشگاه باعث شد تا غرفه ايران چندان مورد توجه واقع نشود و در نتيجه شركتها هم از نتيجه لازم بيبهره ماندند.
سه شنبه 23 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]