واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: نيويورك تايمز: در تركيه سنت هاي مذهبي با سكولاريسم اميخته است
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 1387/07/23
روزنامه نيويورك تايمز نو شت ، تركيه در حال حاضر توسط مسلمانان سنتي اداره مي شود اما ايدئولوژي و قانون حاكم بر آن به شدت از سكولاريسم پيروي مي كند كه به اقدامات مصطفي كمال آتاتورك در سال هزار و نهصد و بيست باز مي گردد.
اين روزنامه در شماره امروز خود در اينترنت نوشت از نظر برخي از جوانان تركيه ، آزادي به معناي عمل به دستورات اسلام است و دختران ترك ويژگيهاي خود را با پوشاندن موهايشان نشان مي دهند.
به نوشته اين روزنامه، آنها با اين اقدام مرز ميان آزادي و تدين ، نوگرايي و سنت گرايي را با در هم آميختن تفاوتهاي غرب و شرق از نو ترسيم مي كنند.
نيويورك تايمز با اشاره به اخراج حوا يلماز ، دانش آموز محجبه ترك كه به سبب رعايت حجاب از مدرسه اخراج شد نوشت ، وي پس از اخراج، وارد يك گروه مطالعاتي فلسفه شد و به مطالعه آثار هگل ، سنت آگوستين و ماكياول پرداخت. وي همچنين با حضور در كلاسهاي جامعه شناسي حضور يافت و با فعالاني برخورد كرد كه بسياري از آنها تلاش مي كنند براي عباراتي مانند " مدرن " تعاريفي نو بيابند، كلماتي كه مفهوم آن سالها با سكولاريسم مترادف بود.
به نوشته اين روزنامه ، آنها تنها براي اسلام نمي جنگند ، بلكه بدنبال برقراري حقوق برابر در تركيه هستند و با تفاوتهاي ديني و نژادي كه نسل هاي قبلي آنها را از هم متمايز مي ساخت ، كاري ندارند.
در اواسط ماه ژانويه ، موضوع روسري به يكي از دلايل اصلي تظاهرات مردمي تبديل شد كه خانم يلماز از آن دفاع مي كرد. در پي اين مخالفتها ، دولت نخست وزير رجب طيب اردوگان وعده داد قانوني را به تصويب برساند كه بر مبناي آن زنان مي توانستند حجاب خود را در دانشگاه حفظ كنند. اما تركهاي سكولار با دادن اختيارات بيشتر به مسلمانان مخالفت كردند.
با اين حال تركيه به عنوان يك تجربه منحصر بفرد دموكراتيك در جهان اسلام باقي مي ماند. اولين زمزمه هاي دموكراسي در سال هزار و هشتصد و هفتاد و شش با تاسيس مجلس و وضع قانون در زمان امپراطوري عثماني به وقوع پيوست و از آن زمان به بعد اين كشور هيچگاه مانند كشور هاي عربي تحت سيطره استعمارگران قرار نگرفت و به تدريج دموكراسي در اين كشور ظهور يافت. در واقع اينكه افرادي مانند يلماز اعتراض مي كنند ، يكي از مشخصه هاي بارز اين مسئله است.
به نوشته اين روزنامه ، پوشش روسري براي وي مفهوم آزادي را دارد ، اما براي بسياري از زنان ديگر ، اين مسئله جنبه عكس دارد. در مناطق فقير نشين و روستايي تركيه كه بيشتر محافظه كاران مذهبي در آن زندگي مي كنند ، دختران از سنين جواني روسري مي پوشند و بسياري از مردم تركيه به طور جدي معتقدند ، در صورت نبود قوانين دولت ، جوانان تركيه براي رعايت حجاب بيشتر تحت فشار قرار داشتند.
بنا براين ، برخي از زنان ترك معتقدند لايحه پوشش حجاب آزادي برخي از زنان را محدود كرد.
يك ماه پس از آنكه مجلس تركيه آخرين طرح حجاب را به تصويب رساند َ، بحث حجاب در تركيه وارد عرصه جديدي شد. به نوشته اين روزنامه ، اگرچه از حجاب به عنوان يكي از پنج ركن اصلي اسلام كه نماز نيز جزو آنها ست نام برده نشده است ، اما يلماز رعايت حجاب را از دستورات قرآن مي داند.
با اين وجود قوانين سنتي در تركيه خود را با زندگي مدرن تطبيق داده اند. مثلا ، دست دادن در تركيه يك سنت غالب به شمار مي آيد و بسياري از زنان از آن پيروي مي كنند.
تركيه از نظر فرهنگي با دنياي اعراب متفاوت است و به همين جهت برداشت متفاوتي از اسلام دارد. در اين كشور اسلام به شدت تحت تاثير صوفي گري قرار گرفته است.
با اين وجود بحثهاي مربوط به حجاب ، دادگاه تركيه اعلام كرد اجازه حضور دانشجويان محجبه در دانشگاه بر خلاف قانون اين كشور است ، زيرا با اصول سكولاريسم در تعارض است.
سه شنبه 23 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]