واضح آرشیو وب فارسی:ابرار: تلاش ژنرال ها براي كشاندن گل و اردوغان به ميدان جنگ
ژنرال هاي ترك بر طبل جنگ مي كوبند. نخست وزير اردوغان سفر به آسياي ميانه را ناتمام گذاشته و همراه با رئيس جمهور گل كه او نيز قرار بود به پاريس برود، به ستاد ژنرال هاي ارتش رفته اند تا جزئيات طرح عملياتي جديد ژنرال ها را براي حملات هوايي و زميني به پ ك ك و شمال عراق بشنوند.
اوضاع در مرزهاي مشترك تركيه و شمال عراق بار ديگر متشنج شده است. حمله هوايي مجدد تركيه به شمال عراق، تشديد درگيري ها با پ ك ك، به غليان درآوردن حس انتقام از پ ك ك در بين مردم تركيه، تمديد قانون عمليات برون مرزي در شمال عراق،تماس تلفني خشمگينانه گل با طالباني رئيس جمهوري عراق، همه و همه مي تواند نشانه هايي از به پرواز درآمدن بمب افكن هاي تركيه به سوي شمال عراق و آماده باش هزاران نيروي رزمي تركيه در نوار مرزي با عراق باشد.
چه پ ك ك باني درگيري هاي جديد باشد و چه ژنرال ها خود اين درگيري ها را طراحي كرده باشند ژنرال ها دوست دارند اردوغان را به سوي جنگ و درگيري نظامي بكشانند.
ژنرال ها اگر در داخل تركيه بهانه اي در مقابل احزاب به ويژه حزب عدالت و توسعه براي گردنكشي و قدرت طلبي ندارند در حوزه مقابله با پ ك ك و لشكر كشي به شمال عراق بهانه اي مناسب دارند؛بهانه اي كه با كشته شدن 15 سرباز ترك فراهم شده و مردم را پشتيبان سياست مشت آهنين ارتش كرده و اردوغان را نيز مجبور به همراهي با ارتش و ژنرال ها كرده است و در شمال عراق نيز طالباني و بارزاني دو رهبر اصلي كردها را بر آن داشته از ضرورت آرامش و پرهيز از جنگ سخن گويند.
تيم ژنرال هاي تندرو
رهبري ژنرال ها را در اين سناريوي جديد ژنرال ايلكر باش بوغ برعهده دارد كه ماه گذشته در پي بازنشسته شدن ژنرال بويوكانيت، رئيس ستاد ارتش تركيه به فرماندهي ارتش انتخاب شد. شوراي عالي نظامي اين كشور (ياش)، در روز شنبه دوم آگوست 2008 (12مرداد 1387) ژنرال «باش بوغ» فرمانده وقت نيروي زميني را به عنوان فرمانده جديد ارتش اين كشور منصوب كرد. ژنرال بويوكانيت، فرمانده ستاد مشترك ارتش تركيه در 30 آگوست (9 شهريور) رسماً پست فرماندهي خود را تحويل ژنرال «ايلكر باش بوغ» داد. در سوابق ژنرال باش بوغ آمده كه وي بعد از فراگيري آموزش هاي دانشگاهي در آكادمي جنگ تركيه، عازم آكادمي رويال در «سندهرست»، مشهورترين آكادمي افسري انگلستان شده و بعد از اتمام اين دوره وي موفق به ورود به كالج دفاعي ناتو در رم شده است.
او بعد از وقفه اي كوتاه در ستاد مركزي ناتو در بروكسل مشغول به كار شد و پس از آنكه به تركيه بازگشت به عنوان نماينده دبيركل ستاد ارتش به فعاليت پرداخت. وي سپس فرمانده سپاه اول و فرمانده نيروي زميني تركيه و فرمانده كل ارتش شد. ژنرال باش بوغ نيز همانند ژنرال بويوكانيت دو سال به عنوان فرمانده ارتش تركيه خواهد بود و بعد از آن بازنشسته خواهد شد. طبق قوانين نظامي تركيه هر ژنرالي فقط براي چهار سال مي تواند در پست فرماندهي ارتش بماند.
طبق قانون اساسي تركيه، انتخاب رئيس ستاد ارتش تركيه پس از پيشنهاد شوراي عالي ارتش و تصويب هيات وزيران از سوي رئيس جمهوري تاييد مي شود. دو سال پيش نيز در تغيير و تحولي مشابه و در پي بازنشسته شدن ارتشبد حلمي اوزكوك رئيس ستاد ارتش تركيه، در مراسمي با حضور احمد نجدت سزر رئيس جمهور وقت تركيه، ژنرال «ياشار بويوكانيت» فرمانده نيروي زميني وقت به عنوان رئيس جديد ستاد ارتش تركيه معرفي شده بود.
شوراي عالي نظامي تركيه در آن نشست همچنين ژنرال «ايلكر باش بوغ» فرمانده سپاه يكم ارتش را به فرماندهي نيروي زميني منصوب كرده بود. طبق عرف موجود در ساختار نيروهاي مسلح تركيه، فرمانده نيروي زميني از بيشترين شانس براي انتخاب به رياست ستاد ارتش برخوردار است و سه فرمانده اخير ارتش تركيه يعني اوزكوك، بويوكانيت و ايلكر باش بوغ پيش از انتخاب به رياست ستاد ارتش، فرمانده نيروي زميني بوده اند. در چارچوب اين عرف، فرمانده سپاه اول ارتش تركيه نيز هميشه كانديداي اول براي عهده دار شدن سمت فرماندهي نيروي زميني بوده است لذا ماه گذشته و طبق اين عرف ژنرال «اسحاق كاسانر» فرمانده سپاه اول به عنوان فرمانده جديد نيروي زميني اين كشور انتخاب و معرفي شد.
كسي كه مهم ترين نقش را در حمله سال گذشته به شمال عراق داشت و اگر قرار باشد كه نيروهاي تركيه بار ديگر راهي شمال عراق شوند او فرمانده پياده نظام و يگان هاي زرهي خواهد بود. ژنرال بويوكانيت و ايلكر باش بوغ نيز هر دو پيش از انتخاب به عنوان فرمانده نيروي زميني، فرمانده سپاه اول بوده اند.
ژنرال ايلكر باش بوغ وارث سياست مشت آهنين ژنرال ها
تمام فرماندهاني كه فرمان برخورد جديد با پ ك ك را صادر كرده اند همانند فرمانده جديد ارتش، تيم تندرو طرفدار برخورد شديد با پ ك ك را تشكيل مي دهند.
پيش از آنكه ژنرال ايلكر باش بوغ اجراي سياست مشت آهنين در برابر پ ك ك را برعهده بگيرد، ژنرال بويوكانيت مامور اجراي اين وظيفه بود. وي به شدت مخالف نرمش نشان دادن در برابر كردهاي تركيه بود. بويوكانيت همچنين از طرفداران جدي و سرسخت ورود به شمال عراق براي سركوب پ ك ك محسوب مي شود و در زمستان 2008-2007 فرمان ورود نيروهاي تركيه را به شمال عراق صادر كرد.
وي حتي قبل از حمله زميني به شمال عراق در سال 2006 همزمان با انتصابش به عنوان فرمانده جديد ارتش، نيروي هوايي تركيه را مامور بمباران مقرهاي پ ك ك در شمال عراق كرد. بويوكانيت پاييز سال 2007 از دولت تركيه به دليل جلوگيري از ورود ارتش تركيه به داخل خاك عراق پس از عمليات كردها در شمال اين كشور علناً انتقاد كرد.
ژنرال بويوكانيت در آن زمان اعلام كرد تا زماني كه پ ك ك فعال باشد، عمليات نظامي عليه اين تروريست ها نيز ادامه خواهد داشت. تعبير وي از خواسته هاي كردهاي تركيه اين بود كه محافلي با تشديد بحران و ايجاد اختلاف هاي قومي تلاش مي كنند كه زمينه تشديد درگيري ها را فراهم آورده و تركيه را به فلسطين تبديل كنند.
وي تحريك مردم يك منطقه از كشور عليه مردم منطقه اي ديگر را توطئه محافلي در همين راستا ذكر مي كرد و معتقد بود،اگر مردم در مقابل يكديگر قرار گيرند، براي تركيه بزرگ ترين فلاكت خواهد بود.
وي گفته بود: «پارلمان اروپا از مقابله ارتش تركيه با فعاليت هاي تروريستي پ ك ك به عنوان عمليات تهاجمي ياد مي كند و اين برخورد، زنگ خطري است كه بايد جمهوري تركيه را بيدار كند.» نفوذ ژنرال بويوكانيت در درون جامعه تركيه به حدي بود كه سال 2006 يك دادستان قوه قضائيه اين كشور در پي اقامه دعوي عليه وي از سمت خود بركنار شد. دادستان وان كه بعد از يك حادثه بمب گذاري و آشكار شدن دخالت دو نظامي در سازماندهي اين بمب گذاري و حمايت ژنرال بويوكانيت از آن دو، ادعانامه اي تنظيم كرده بود،از سمت خود بركنار شد.
در آن هنگام ژنرال «آلتاي توكات» از فرماندهان سابق ارتش تركيه، نقش نيروهاي ارتش در برخي موارد بمب گذاري ها در مناطق مختلف تركيه را تاييد كرده بود و در پي دستگيري دو درجه دار بمب گذار مذكور، ژنرال «بيوك آنيت» فرمانده نيروي زميني تركيه گفته بود: «من يكي از متهمان (به بمب گذاري) را مي شناسم، پسر خوبي است.»
برخلاف رويه ژنرال اوزكوك فرمانده اسبق ارتش كه با بسياري از خواسته هاي اروپا براي كاهش نفوذ ارتش تركيه و اجراي اقدامات شفاف سازي، موافقت كرده بود و چالش هاي بين ارتش و دولت اردوغان را كنترل و مديريت مي كرد، ژنرال بويوكانيت در هر دوي اين مسائل رويه اي تندتر اتخاذ كرد و گام هاي تندروانه اي در قبال خواسته هاي اصلاح طلبانه اروپا و كردها برداشت. اكنون نيز با شروع دور جديد حملات ارتش به شمال عراق به نظر مي رسد ژنرال باش بوغ به بهانه مقابله با پ ك ك، درصدد است در روابط ارتش و دولت اسلامگراي اردوغان تغيير ماهوي ايجاد كند.
نظاميان ارشد ضمن اينكه از كاهش نقش و جايگاه و نفوذ خود در ساختار تصميم گيري حكومت تركيه ناراضي هستند اما با پرهيز از روش هاي سنتي نظير كودتا، اكنون درصدد اعمال فشار نرم بر دولت و نيز احياي قدرت خود از طريق ايجاد فضاي جنگ و درگيري با پ ك ك هستند، اگرچه مهم ترين مانع بر سر راه آنها، محبوبيت مردمي بالاي دولت نزد راي دهندگان تركيه اي و قبضه شدن همزمان دولت، پارلمان و رياست جمهوري توسط اعضاي حزب عدالت و توسعه و حمايت نكردن صاحبان صنايع و بازرگانان بزرگ تركيه از تنش هاي سياسي است.
سه شنبه 23 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابرار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 226]