واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: جنگلهاي "حرا" سواحل قشم را عطرآگين کرد
جام جم آنلاين: در فاصله 60 کيلومتري شهر قشم، جنگلهاي حرا (مانگرو) با 86 هزار هکتار پوشش جنگلى بخش عمدهاى از 162 هزار هکتارى جنگلهاى حرا را در ايران تشکيل مىدهند که اين روزها شکوفه هاي اين درخت سواحل قشم را عطرآگين کرده است.
به گزارش مهر در بندرعباس، درخت حرا در خرداد ماه به شکوفه و گل مي نشيند و گلهاي زرد کوچک آن در زمينه سبز شاخ و برگ درخت بسيار زيباست
گل حرا عطر ملايم و شامه نوازي دارد. درختان حرا اوايل تابستان شکوفه مي کنند و به تدريج به ميوه تبديل شده و اين ميوه بر روى درخت به رشد خود ادامه مي دهد و به گياه کوچکى از حرا تبديل مي شود که در نهايت در پاى درخت مادر، نهال جديدى به وجود مىآورد.
درخت حرا گياهى است به صورت درختچه با ارتفاع متفاوت بين سه تا شش متر که شاخه و برگ سبز روشنى دارد. برگ درختان حرا در تمام فصول سبز است و در تابستان با به شکوفه نشستن اين درختان، نسيم دلانگيزى از جنگل پهناور "حرا" مىوزد.
هواي گرم و نمناک اوايل تابستان، سرشار از عطر سنگين گل حرا، چنان چتر سحرانگيزي بر سراسر فضاي جنگل و دريا ميگستراند که به راستي نفسگير است.
عطر گل حرا رايحه غريبي است. چيزي شبيه بوي همه ادويههاي هند و چين، بويي ناشناخته و مبهم، بويي که در هيچ گل و گياه ديگري نشان و حضور ندارد. بويي کاملا ويژه و خيالانگيز، تداعي کننده سرزمينهاي دور و دست نيافتني است.
گل حرا خوشهاي کوچک، زرد براق و بسيار معطر و پر شهد است. چهار گلبرگ آن هميشه خيس و مرطوب به نظر ميرسد. انبوه زنبورهاي عسل وحشي در سراسر زمان شکوفايي حرا بر فراز اين جنگل وسيع در پروازند و مهمان اين خوان رنگين.
عسل توليد شده توسط زنبورهاي وحشي قشم که در لابهلاي درختان و در ميان سرشاخه ها کندو مي سازند، خوشمزه و بسيار معطر است. عسل تابستانه قشم از شهد گل حرا به دست مي آيد و بوي غريب گل حرا را با خود دارد. مردم محل براي اين عسل خواص درماني بسياري قائل هستند.
در اواخر تيرماه تا اواسط مردادماه گلها به ميوه تبديل ميشوند. ميوه حرا بادامي شکل و کوچک است. زمان بذرگيري نيمه دوم مرداد تا نيمه اول شهريور ماه است و در شرايط مناسب 90 درصد آنها در فاصله 10 تا 15 روز جوانه ميزنند و در دو تا سه سال رشد ميکنند و به ارتفاع يک تا يک و نيم متر مي رسند.
دانه درخت حرا، برخلاف بذر درختان خشک زي، بر روي درخت مادر جوانه مي زند و سپس از پايه مادري جدا شده و در گل و لاي پاي درختان فرو مي رود و نهال جديدي را به وجود مي آورد و به همين دليل آن را شبه زنده زا مي گويند.
براى نخستين بار سازمان منطقه آزاد قشم با تفکر ايجاد کمربند سبز در جزيره در سال 1370 اقدام به کاشت بذرهاي گرفته شده از گونه حرا و تکثير و انتقال آنها به سواحل جزيره کرد که ظرف 15 سال بيش از 10 ميليون نهال حرا در سواحل شمالى و بعضى از سواحل جنوبى کاشته شده است.
عمده مراکز کاشت نهال حرا در سواحل تولا، هلر، درگهان، نقاشه، باسعيدو، طبل، کنار سياه، چاهو است که با بهره برداري از حرکت مردمي و مشارکت NGOهاي روستايي و دانش آموزان مقطع راهنمايي انجام شده است.
اين حرکت تاثير بسزايي در فرهنگ حفظ و نگهداري درختان حرا در سطح جزيره و نيز درآمد روستاييان داشته است و طى سه سال اخير سازمان منطقه آزاد قشم بين 50 تا 100 ميليون تومان به توسعه اين جنگلها اختصاص داده و طى اين سه سال بيش از يک ميليون حرا کاشته شده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]