تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 13 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):پرهيزكارى منافق جز در زبانش ظاهر نمى‏شود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837458183




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

ادب ايران - احمد محمود، نگاهي ديگر


واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: ادب ايران - احمد محمود، نگاهي ديگر
ادب ايران - احمد محمود، نگاهي ديگر

هاشم حسيني:
«سخنان كهنه را تكرار نكن»
بودا
(1): احمد محمود، جهان شهروندي است كه ريشه در جنوب سوخته ايران دارد. آثار او، چه داستان كوتاه و چه داستان بلند و رمان و حتي «آدم زنده»، همه و همه، بازتاب تا حدي مستقيم از نگرش‌ها و باورهاي سياسي او بوده‌اند. راه و روش‌هاي واقع‌گرايانه و زيبايي‌شناختي هنري او، پرتويي از جهان‌بيني مبارزي سياسي است كه تا آخرين لحظه‌ها، دغدغه عدالت اجتماعي و آزادي هموطنانش را داشت.
در زمانه كسرت كتاب‌خواني، كتاب‌هاي احمد محمود با بيشترين تقاضا روبه‌رو بوده‌اند. اين نوشته‌هاي دگرانديش، بيانگر سمت و سوي نويسنده‌اي متعهد به آرمان‌هاي اجتماعي است. پيگيري‌هاي مصمم او در راستاي ارائه آثاري روشنگر هزارتوي فقر و خرافه سازمان داده شده؛ و بازآفريني تثبيت شده روندها و رفتارهاي قهرماناني مبارز، شكست‌خورده، در به در اما پيگير، به ماندگاري ميراثي مانا انجاميده كه به‌عنوان تاريخ عاطفي مبارزه ايران، راه به آينده گشوده است احمد محمود داراي مشخصه‌هاي چشم‌ناپوشيدني؛ به‌عنوان نويسنده‌اي ملي است:
گزارش‌دهي از رويدادهاي اجتماعي حائز اهميت؛ و به موازات آن: تعهد و تلاش پيگير در راه سرنگوني استبداد و سانسور و پذيرش گسترده آثارش از سوي اقوام مختلف موزائيك فرهنگي ايران‌زمين. همه اينها، نشانه‌هايي هر چند اندك از روح بزرگ نستوه و ستيزنده نويسنده‌اي ناوابسته هستند كه نگاه‌هاي متفاوت گرايش‌هاي سياسي را به سوي خود جلب كرده است. در دهه 60 شمسي، حتي در حوزه‌هاي حزبي جنوب و بنا به رهنمودي سازماني، «زمين سوخته» او مورد بررسي و بحث اعضا و هواداران قرار مي‌گرفت.
چاپ‌هاي چندباره كتاب‌هاي احمد محمود- چه در درون كشور و چه در خارج، با برگردان‌هايي به زبان‌هاي زنده دنيا و پژوهش‌هاي گسترده به عمل‌آمده پيرامون خلاقيت ادبي او: از پاكستان گرفته تا روسيه و آلمان و مكمل اينها، سخن‌سنجي‌هاي پراكنده متنوع، از حضور اجتناب‌ناپذير او حكايت دارند. اين نوشته، از رويكردي ديگر به احمد محمود مي‌نگريم تا ميراث داستان‌پردازي او را مورد بررسي بي‌طرفانه‌اي قرار دهيم. اين نويسنده معروف- به مفهوم جهاني، واكنش‌هاي مختلف را برانگيخته است. برآوردهاي او با آثار او با تنوع چشمگيري همراه است اما تا اين زمان، نوشتار و نگارش آثارش مورد سنجش خونسردانه منتقدان قرار گرفته است؛ سره و ناسره آن از هم بازنمايانده نشد و كاستي‌هاي كارش آشكار نگرديده‌اند. از آنجا كه خوانندگان كتاب‌هاي پرفروش احمد محمود، واژه چيني (سياق كلام) مبتني بر صناعات منحصربه‌فرد سبك واقع‌گرايانه‌اي اجتماعي (كه البته در درخت انجير معابد به رگه‌هاي تلخ و گزنده ناتوراليسم ميل مي‌كند) را در حد ستايش‌آميزي پذيرفته و آن را نمونه محتوم نثر فارسي مي‌دانند، در اين جستار كوتاه، كوشش گرديده كه ضمن پذيرش توانمندي احمد محمود در آفرينش داستان‌وارگي تاثيرگذار، به تنگناها و كاستي‌هاي قلم او اشاره‌هايي گذار شود.
(2): با آنكه در قصه جنوبي با نويسندگان شناخته‌شده‌اي چون احمد محمود، ناصر تقوايي، ناصر موذن، پرويز مسجدي، بهرام حيدري، منوچهر شفيايي، عدنان غريفي و نسل تازه‌تري چون قباد آذرآيين و فرهاد لشكري روبه‌رو هستيم، اما هنوز با ميراث راهگشايي در قصه جنوبي مواجه نگرديده‌ايم. هر كدام از نويسندگان اين ديار،‌ دچار كمبود و در عين حال برخوردار از جهش‌هاي جداگانه‌اي در كار خود هستند كه به هم گره نخورده، بارور نگشته و گاه تكراري مانده‌اند، ناصر تقوايي با مجموعه هشت قصه پيوسته در «تابستان همان سال» (لوح، تهران 1348) خوش درخشيد و توانست صحنه‌هاي دائم فقرزده، بيكارآباد و سرشار از تنش‌ها و چالش‌هاي شهر كارگري آبادان را زمينه نگرش سينماگرايانه خود قرار دهد. اين زيبايي‌شناختي تعهدگرا، بعدها در فيلمسازي او- كه آرزوي ديرينه احمد محمود بود- به بارنشست. دستاوردهاي قصه‌نويسي تقوايي پس از اين كتاب، ‌نيمه‌كاره ماند. فقط رگه‌هايي از آن را اما اين‌بار جانانه‌تر، پرويز مسجدي در آخرين كتاب جذاب و غمناكش «با گنجشك‌ها بودم» (بوم، تهران 1381)، در نماهايي نزديك‌تر و هدفمندانه‌تر بازآفريد. متاسفانه اين كتاب با نارسانه‌هاي نگارشي (به‌عنوان مثال در صفحات 38، 39، 42، 45) روبه‌روست.
اما احمد محمود، حرفه‌اي‌ترين و پيگيرترين و در عين حال، ‌معروف‌ترين و خوش‌اقبال‌ترين جنوب‌نويس زبان پارسي است كه حوادث داستان‌هاي كوتاه و رمان‌هايش به‌طور عمده، در زادگاهش اهواز جريان دارند. او با آنكه كوشيده تا در آخرين اثرش «درخت انجير معابد» (معين، تهران، 1379) به ثمرآوري در صورت و محتوا دست يابد، اما همچنان با ضعف‌هاي نگارشي گذشته، درگير است. اين كتاب، افزون بر كاستي‌هاي چاپي زياد (نمونه: صفحات 69 و 97) از ناآشنايي مزمن نويسنده با ساختاري نحوي زبان پارسي و گسترده واژگان، به ويژه در خطه جنوب خبر مي‌دهد.
در ايران هنوز هم رمان‌نويسي، به سنت حسنه غربي در به‌كارگيري ويراستار سختگير و وظيفه‌شناس دست نيافته است. از اين‌رو، به روشني مي‌بينيم كه آثار احمد محمود، در خلال 50 سال گذشته‌ـ يعني از همان بدو انتشار، با نوعي بدويت نگارشي و محروميت از ويرايش كارشناسي از صدمات داستان‌نويسي همراه بوده است، به چند نمونه از كاستي‌هاي نگارشي در كتاب «درخت انجير معابد» اشاره مي‌شود:
‌ـ نگاه شط مي‌كنند (ص 522)
ـ سيگار مي‌گيرد (121‌= مي‌خرد)
_ چه كسي برامنشي انتخاب كردين (443)
‌ـ where are you come frome 475
‌ـ اشتباهات چاپي بسيار كه نشان از شتابزدگي ناشر و نويسنده دارد: صفحات 691، 767، 846 و 970
‌ـ پانوشت‌هاي نويسنده در صفحات 804 و 805 ابتدايي و ناقص هستند.
(3): قصه‌گويي احمد محمود كه از توان بي‌همتايي برخوردار گرديده، ضرورت رهايي از كمبودها و كاستي‌هايي از اين دست رفع و خام‌نگاري مرسوم را اجتناب‌ناپذير ساخته است. تاكنون نگرش‌ها و سنجش‌هاي به عمل آمده منتقدان پيرامون آثار احمد محمود به سه صورت ارائه گرديده‌اند:
(1): تقدير و تمجيد دلجويانه، آنچنان كه در نشست «كتاب ماه» با حضور زنده‌ياد احمد محمود شاهدش بوديم و با رويكردهايي يك سويه، مكانيكي و تا حدي افراطي همراه گرديد.
(2): سخن‌سنج سنتي بر مبناي تحليل محتوايي و تطبيقي آثار محمود كه در كتاب دوست ديرينه‌اش، عبدالعلي دستغيب پي و در اين پويه، بررسي زبان، واژه‌چيني، سبك، سطح ادبيت و دستاوردهاي نگارشي و كاستي‌ها و كمبودهاي زبانش ناديده گرفته شدند.
(3): محمود دولت‌آبادي گفته است: «احمد محمود، انسان مناعمت و قناعت و عزت بود.» (فجر 420، 19/9/85)، ميرعابديني (فيلم 1306/13/82 ص 8) تاكيد دارد كه «همسايه‌ها چون درختي تنومند و پربار براي ادبيات معاصر به جا مي‌مانند» و شيرزادي او را راهگشاي واقع‌گرايه آرمان‌خواه مي‌داند. دستغيب مي‌گويد كه «زمين سوخته» از انسجام و استحكام «همسايه‌ها» برخوردار نيست.
در اين داوري‌ها، همچنان با توصيف محتوايي روبه‌رو هستيم نه تجليل پروانه‌اي رو به كاستي‌هاي دردانه، شايد هنوز اين فرصت فراهم نگرديده باشد.
 دوشنبه 22 مهر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: شبکه خبر]
[مشاهده در: www.irinn.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 369]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن