واضح آرشیو وب فارسی:مهر: هاشمي رفسنجاني تاكيدكرد:نياز نماز جمعه به ارگان جامع صوتي و تصويري و مركز تحقيقات جامع
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام تاسيس يك ارگان جامع صوتي و تصويري و مكتوب را براي شوراي سياستگذاري نماز جمعه ضروري دانست و تاكيد كرد: نظام ما از اينكه بخواهد از اين گونه طرح ها پشتيباني مالي كند عاجز نيست.
به گزارش خبرنگار مهر، آيت الله اكبر هاشمي رفسنجاني كه در بيستمين گردهمايي ائمه جمعه سراسر كشور در مصلي تهران سخن مي گفت، با تاكيد بر اينكه اسلام به نماز جمعه توجه ويژه اي داشته است ، خاطرنشان كرد : در چند روايت نماز جمعه به حج تشبيه شده و به عنوان يك كار سياسي و عبادي از طرف پيامبر اكرم به حج فقرا تشبيه شده است.
رئيس مجلس خبرگان رهبري با بيان اينكه سمت ائمه جمعه در فقه ما يك منصب حكومتي و يك جايگاه كاملا رسمي ، سياسي و ديني است بيان داشت: ائمه جمعه با توجه به اجازه اي كه از ولايت دارند و انتظارات و وظايفي كه براي آنان در نظر گرفته شده است وظيفه سنگين تري دارند و بايد به مسائل اساسي تر بپردازند.
وي نهاد ائمه جمعه را محوري براي هدايت جامعه عنوان و خاطرنشان كرد: در جاهاي ديگر و نهادهاي ديگر موقعيت نهاد ائمه جمعه را نمي بينيم و در بحث نماز جمعه مردم موظفند كه حضور پيدا كنند و شركت هم مي كنند و امام جمعه نيز موظف است در بخشي از صحبت هاي خود مردم را در جريان مسائل روز بگذارد و اين در حالي است كه اين وظيفه براي علماي ديگر و مناصب ديگر وجود ندارد.
ضرورت برگزاري نماز جمعه در روستاها
آيت الله هاشمي رفسنجاني اضافه كرد: اگر چه هم اكنون در 580 شهر كشور نماز جمعه برگزار مي شود اما اين كافي نيست و بايد در همه نقاط و حتي روستاها نيز نماز جمعه برپا شود ، به شكلي كه هر هفته يك بار مسئول مستقيم يا غير مستقيم ولي فقيه كه مورد اعتماد مردم است عموم مردم را در جريان مسائل روز قرار دهد چرا كه مردم معمولا مسائل روز را از رسانه ها يا از زبان يك مسئول و يا از زبان يك سياستمدار مي شنوند ، اما زماني كه اين مسائل را از زبان كسي مي شنوند كه او را قبول دارند ، كارساز تر است ، بنابراين نهاد نماز جمعه براي حفاظت از نظام ، آوردن مردم به صحنه و ... بسيار مي تواند كارساز باشد.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به روند تاريخي نماز جمعه از زمان پيامبر تاكنون تاكيد كرد متاسفانه نماز جمعه بعد از پيامبر از مسير خودش خارج شد و در خدمت جريانهايي قرار گرفت كه واقعيت ها را به گوش مردم نمي رساندند چرا هر آنچه را كه لازم مي دانستند بيان مي كردند و حتي بعد ها منبر نماز جمعه به يك منبر مضر تبديل شد و شرايطي كه در زمان بني اميه آنچه بر سر خطبه ها و نماز جمعه آمد اسفبار و انحراف كلي بود.
برگزاري نماز جمعه در 580 شهر
وي در ادامه سخنان خود با بيان اينكه شيعه نيز در تاريخ اسلام موفق به احياي نهاد نماز جمعه نشد، اظهار داشت: در زمانهايي هم كه در چارچوب حكومت شيعه نماز جمعه خوانده مي شد محدود به حيطه هاي مشخص بود. بنابراين يكي از افتخارات انقلاب اسلامي را بايد احياي اين فريضه الهي دانست كه امروز كم كم شكل واقعي به خود گرفته است و از نظر وسعت هم مي بينيم كه در 580 شهر كشور نماز جمعه خوانده مي شود و اين خبر خوشي است اما كافي نيست.
آيت الله هاشمي رفسنجاني ، نماز جمعه را افتخاري بزرگ براي نسل فعلي ايران دانست و يادآور شد: با پيشتازي حضرت امام و فداكاري مردم و روحانيت نظام اسلامي توانست محوري براي حكومت در كشور امام زمان تعريف كند و نماز جمعه يكي از دستاوردهاي خوب اين دوران است كه بايد غنيمت شمرده شود.
رئيس مجلس خبرگان رهبري افزود: اگر از اين فرصتي كه درست شده به خوبي استفاده كنيم نماز جمعه را مي توان به همان جايگاهي كه خواسته شده ، برسانيم و در اين صورت اين نهاد جاي خود را به آساني خالي نخواهد كرد و در آينده پشتيبان عظيمي براي انقلاب خواهد بود.
وي حراست از نظام و جلوگيري از انحرافات را از جمله وظايف نماز جمعه در سراسر كشور دانست و تصريح كرد: نماز جمعه به خاطر رسميتي كه دارد نقش مهمي در جلوگيري از انحرافات دارد و در تاريخ ايران هيچ وقت شرايطي مانند شرايط امروز را نمي بينيم كه روحانيت به اين مقدار سنگين و عميق و با استعدادهاي بالا و امكانات به مراتب بيشتر از دورانهاي گذشته در جامعه حضور داشته باشد.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در خصوص خدمات روحانيت به نظام تاكيد كرد: روحانيت همان قدرتي است كه رژيم پهلوي را با آن همه پشتيباني ها و سفاكي ها و امكانات در هم شكست و آمريكا و انگليس و اشغالگران را از كشور بيرون كرد و كشوري را كه فكر مي كردند خانه امن آمريكا است از چند آمريكايي ها خارج كردند و به خانه امام زمان تبديل كردند و هر چند كه امروز دشمنان ما ، نظام را نظام آخوندي نام مي نهند اما امروز روحانيت شأن خود را حفظ كرده و مطمئن ترين مرجع براي رفع نيازهاي فكري مردم است.
ضرورت ايجاد مركز تحقيقات و مركز آموزش نماز جمعه
وي با تاكيد بر اينكه در شرايط فعلي ارتباطات جهاني روحانيت گسترش يافته است بيان داشت: مجموعه شرايطي كه در طول تاريخ درباره نماز جمعه گذشته است براي ما يك مسئوليت سنگين مي آورد و لازم است بيش از آنچه كه تاكنون انجام شده اقدام شود و بايد بپذيريم كه نماز جمعه را خوب نمي شناسيم و مسائل مبهمي در رابطه با نماز جمعه وجود دارد كه شوراي سياستگذاري ائمه جمعه وظيفه اي مهم براي رفع اين ابهامات دارد.
آيت الله هاشمي رفسنجاني تاسيس يك مركز تحقيقات جامع را براي شوراي سياستگذاري ائمه جمعه ضروري عنون كرد و گفت: جاي اين مركز تحقيقاتي الان خالي است و درباره نماز جمعه جاي مطالعه وجود دارد و با وجود اين همه انسان عالم كه در حوزه و دانشگاه هستند متاسفانه بودجه هاي عظيمي صرف امورات كم بازده مي شود در حالي كه مي توان با تاسيس يك مركز تحقيقات جامع كه شعبه هايي در سراسر كشور خواهد داشت به سئوالات مهمي درباره نماز جمعه پاسخ داد.
وي تربيت ائمه جمعه را از ديگر ضررت هاي فعلي كشور خواند و افزود: در كنار مركز تحقيقات جامع ، شوراي سياستگذاري ائمه جمعه بايد مركز آموزش وسيع داشته باشد و قطعا منصبي با عظمت منصب امام جمعه به آموزش نياز دارد و بايد اساتيدي باشند كه به ائمه جمعه آموزش دوره اي بدهند.
ضرورت تحقيق درباره نمازهاي جمعه پيامبر(س) و حضرت علي(ع)
آيت الله هاشمي رفسنجاني در خصوص برخي سئوالات و ابهاماتي كه پيرامون نماز جمعه وجود دارد اظهار داشت: اصولا امام جمعه بايد تاريخ نماز جمعه را به خوبي بداند و بسياري از ما ممكن است ندانيم كه نماز جمعه چه زماني در اسلام تشكيل شده و آيا اولين نماز جمعه در مدينه بوده يا مكه، هرچند گفته مي شود كه اولين نماز جمعه در مدينه خوانده شده اما من در اين رابطه مطمئن نيستم و علائمي هم دارم كه قابل بحث است و بايد روشن شود و الان تاريخ ما نشان نمي دهد كه آيا "مصعب" اولين نماز جمعه را خوانده يا "اسعدبن الزراره"و وقتي در اين نكات معمولي ابهام وجود داشته باشد ، قطعا مسائل بسيار بزرگتري هم وجود دارد كه بايد به آن پاسخ داده شود.
وي با اشاره به ديگر ابهامات تاريخي درباره نماز جمعه تاكيد كرد: خود پيامبر مشخص نيست در دوراني كه در مدينه حضور داشته است چه تعداد نماز جمعه خوانده و اگر در همه جمعه ها بوده باشد حدود 500 نماز جمعه خوانده اند و اگر اين را هم در نظر بگيريم كه در سفرها نماز جمعه نخوانده باشند ، آن وقت درباره تعداد آن ابهام ديگري بوجود مي آيد اما با اين وجود هم حدودا مي بايست 400 نماز جمعه توسط پيامبر اكرم اقامه شده باشد در حالي كه متن اين خطبه ها هم اكنون موجود نيست و شايد 10 مورد هم از خطبه هاي پيامبر اكرم موجود نباشد.
رئيس مجلس خبرگان رهبري يادآور شد: در زمان حضرت علي (ع) نيز چند خطبه قراء از ايشان به يادگار مانده اما از بقيه خطبه ها اطلاعي نداريم و در كتاب نهج البلاغه نيز مشخص نيست از خطبه ها مربوط به نماز جمعه بوده و در هر صورت ما در رابطه با اين ابهامات كار نكرده و اسلاف ما هم كار نكرده اند و بايد محققان واقعي و دانشگاهيان با مراجعه به اسناد قديمي و كتابخانه هاي متروك اسرار خطبه ها را پيدا كنند و تاثيرات آنان را تحليل كنند چون تاكنون در اين زمينه گامهاي كوچكي برداشته شده است.
برخورد گزينشي صداو سيما با خطبه هاي نماز جمعه
آيت الله هاشمي رفسنجاني خطاب به اعضاي شوراي سياستگذاري نماز جمعه اظهار داشت: شوراي سياستگذاري نماز جمعه نبايد به يافتن يك امام جمعه و نصب او اكتفا كند و اقدامات آموزشي و تحقيقاتي در رابطه با ائمه جمعه ضروري است و البته تامين نيازهاي اوليه و امكانات مورد نياز ائمه جمعه نيز از ضرورتهاست.
رئيس مجلس خبرگان رهبري، نماز جمعه را بزرگترين پشتوانه براي نظام توصيف كرد و گفت: بايد مراكز نماز جمعه به يكديگر مرتبط شوندو شوراي سياستگذاري نماز جمعه يك ارگان جامع صوتي و تصويري و حتي مكتوب در اختيار داشته باشد چون صدا و سيما اگر هم سخنان ائمه جمعه را منتشر مي كند تنها همان قسمتي كه خوشش بيايد پخش مي كند و آن بخش هايي را كه ممكن است يك امام جمعه مد نظرش باشد كه به گوش مردم برسد را در صورتي كه مصلحت نداند پخش نمي كند در حالي كه نماز جمعه خودش سياست هايي دارد و بايد بر اساس سياست هاي خود عمل كند بر همين اساس بايد يك ارگان جامع براي اطلاع رساني و ارتباط ائمه جمعه با مردم با يك اساسنامه مشخص تاسيس شود.
وي خاطرنشان كرد: اگر اين اقدام 100 سال قبل صورت مي گرفت الان تاريخ نماز جمعه 100 سال قبل تاكنون براي ما مشخص بود چون در نماز جمعه همه مسائل روز گفتگو مي شود و به همين دليل من معتقدم كه اين كار بايد در دستور كار شوراي سياست گذاري ائمه جمعه قرار گيرد و فكر مي كنم رهبر معظم انقلاب نيز با ديد وسيعي كه دارند از اين پيشنهاد پشتيباني خواهند كرد و نظام ما براي اينكه از نظر مالي و تداركاتي اين مسائل را پشتيباني كند عاجز نيست.
لزوم بهره گيري از علوم روز در خطبه ها
امام جمعه موقت تهران بر ضرورت استفاده از علوم ديگر و به روز مانند جامعه شناسي، روانشناسي ، تاريخ و زبان در خطبه هاي نماز جمعه تاكيد كرد و بيان داشت: اگر اين زحمت ها را بكشيم پايه نهاد نماز جمعه را محكم كرده ايم و با استفاده از ادبيات به روز در خطبه هاي نماز جمعه هم مردم را بيشتر به سمت نماز جمعه جذب كرده ايم و هم سنت و فريضه نماز جمعه را كه خدا به آن اهميت ويژه اي قائل شده ماندگار مي كنيم و در اين صورت يادگاري از تاريخ اسلام به يادگار خواهيم گذاشت.
وي در ادامه خطاب به ائمه جمعه سراسر كشور كه در بيستمين گردهمايي سراسري ائمه جمعه حضور داشتند اذعان كرد يك نكته مهم در رابطه با طلبه ها و روحانيت وجود دارد كه اين نكته باعث پيروزي انقلاب شد و آن اين است كه انقلاب ما يك انقلاب مردمي است و نبايد فراموش كنيم كه اگر ارتباط مردم و روحانيت ضعيف شود تاثيرگذاري روحانيت از دست مي رود و ائمه جمعه مي توانند با صداقت، صراحت ، شجاعت و مسئوليت پذيري با توجه به جايگاهي كه دارند حرف دل مردم را بزنند و در جايگاههاي مختلفي كه به عنوان امام جمعه حضور مي يابند مشكلات مردم را مد نظر داشته باشند و در اين صورت مردم حرف دلشان را از زبان شما مي شنوند و حساب بيشتري بر روي ائمه جمعه باز خواهد شد و اگر مردم مطمئن شوند كه زبان گويايي مثل ائمه جمعه دارند كار بزرگي صورت گرفته كه اين كار تنها از ائمه جمعه ساخته است.
رئيس مجلس خبرگان رهبري در پايان با بيان اينكه هم اكنون همه چيز براي كار بيشتر، عميق تر و بهتر در ايران اسلامي و پيروز اهل بيت آماده است خاطرنشان كرد: اگر از اين انقلاب آسان عبور كنيم و اجازه دهيم كه انقلاب دست نا اهلان بيفتد و ديگراني كه مي خواهند اهداف خود را دنبال كنند در بدنه انقلاب نفوذ كنند ، معلوم نيست عذري به درگاهي الهي داشته باشيم .
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 178]