واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: به مناسبت چهل و نهمين سال ارتحال آيتاللهالعظمي بروجردي آيتالله بروجردي؛ ستارهاي فروزان در عالم اسلام
گروه گزارش: 12 شوال سالروز ارتحال آيتالله العظمي سيدحسين طباطبائي بروجردي از ستارگان كمنظير و پر فروغ عالم اسلام است، امسال نيز چهل و نهمين سالگرد ارتحال ايشان در شهرهاي قم و بروجرد گرامي داشته شد و به همين مناسبت، مراسم بزرگداشتي برپا شد. متن زير به بررسي بخشهايي از زندگي پربركت اين دانشمند بزرگ شيعه ميپردازد.
آيت الله بروجردي در ماه صفر سال 1292 ه.ق (1250ش) در شهر بروجرد ديده به جهان گشود. پدر ايشان حاج سيدعلي از علماي بروجرد و غالب نياكان ايشان و دودمانشان از دانشوران و معاريف زمان خود بودهاند و چند تن از آنان از جمله علامه سيدمهدي بحرالعلوم طباطبائي و علامه سيدعلي طباطبائي مؤلف رياض المسائل و فرزند او سيدمحمد مجاهد و سيدمحمد كاظم طباطبائي يزدي مؤلف العروه الوثقي و سيدمحسن طباطبائي حكيم مقام والاي مرجعيت و راهبري مذهبي را برعهده داشتهاند.
وي از همان اوان كودكي مورد مهر و علاقه سرشار پدر دانشمندش قرار گرفت. وقتي هفت ساله شد پدرش او را به مكتب فرستاد تا به تحصيل اشتغال ورزد. در سن 18 سالگي- 1310- به اصفهان كه در آن روزگار حوزه علمي گرمي داشت رهسپار گرديد. پس از ورود به اصفهان مدت چهار سال با جديت و پشتكار مخصوص به خود، سرگرم تكميل معلومات خود و كسب فيض از محضر استادان بزرگ فن شد.
در سال 1314 كه 22 بهار را پشت سر مي گذاشت، به دستور پدر به بروجرد احضار شد، او گمان ميكرد پدرش ميخواهد او را براي ادامه تحصيل به نجف اشرف كه بزرگترين حوزه علميه شيعه بود بفرستد، ولي پس از ورود و ديدار پدر و بستگان مشاهده ميكند كه علي رغم انتظار او، مقدمات ازدواج و تأهل او را فراهم كردهاند.
ازدواج به درخواست پدر
از اين پيشامد اندوهگين ميشود و چون پدر علت اندوه و تأثر او را ميپرسد ميگويد:« من با خاطر آسوده و جديت بسيار سرگرم كسب دانش بودم ولي اكنون بيم آن دارم كه تأهل ميان من و مقصدم حائل گردد و مرا از تعقيب مقصود و نيل به هدف باز دارد! »
پدر به وي مي گويد: فرزند! اين را بدان كه اگر به دستور پدرت رفتار كني اميد است كه خداوند به تو توفيق دهد تا به ترقيات مهمي نائل شوي.
گفته پدر تأثير بسزائي در وي ميبخشد و او را از هر گونه ترديد بيرون آورده و بالاخره پس از ازدواج و اندكي توقف مجدداً به اصفهان برگشته پنج سال ديگر به تحصيل و تدريس علوم و فنون مختلفه اهتمام ميورزد.
در سال 1318 قمري مجدداً پدرش از بروجرد او را ميخواند، ولي اين بار خاطر نشان ميسازد كه قصد دارم تو را به نجف اشرف بفرستم، دانشمند نابغه جوان هم با اشتياق زايدالوصفي بار سفر بسته، اصفهان را به قصد بروجرد ترك ميگويد.
آيتالله بروجردي در نجف
بعد از آن حدود سال 1320 قمري به نجف اشرف رهسپار گشت و به درس اساتيد علم همچون آخوند مولي محمدكاظم خراساني و شيخ الشريعه اصفهاني و سيدمحمد كاظم يزدي حضور يافت و در اندك مدتي در حوزه نجف شهرت يافت و مورد توجه اساتيد و طلاب قرار گرفت.
آيت الله بروجردي در اواخر سال 1328 قمري بنا به اصرار پدر از نجف به ديار خود بازگشت. اقامت وي در بروجرد سي و شش سال به طول انجاميد. در اين مدت به فعاليتهاي علمي و اجتماعي فراواني دست زد از جمله با تشكيل كلاسهاي درس و جمع آوري طلاب فاضل، سنگ بناي حوزهاي را گذارد كه طي ساليان متمادي ثمرات و نتايج ارزندهاي به بار آورد.
آيت الله بروجردي گذشته از كارهاي علمي و تحقيقي، افق فكري وسيعي در مسائل و مشاكل جهان اسلام و شئون اجتماعي مسلمانان داشت. او طلاب جوان را به تأليف و ترجمه كتابهاي سودمند تشويق ميكرد و به آموزش زبانهاي ديگر به منظور تمكن در تبليغ در كشورهاي غيراسلامي ترغيب ميكرد و هم نمايندگان بسياري به مناطق مختلف دنيا ارسال داشت. از مهمترين كارهاي او در اين زمينه عبارتند از:
-فرستادن شيخ محمدتقي قمي به مصر كه از مهم ترين مراكز علمي مذهبي اهل سنت بوده و هست.
-تأسيس دارالتقريب بين المذاهب در مصر براي معرفي مذهب شيعه به ديگران و مطرح ساختن انديشههاي بلند علماي ما به دانشجويان علوم ديني ساير كشورها كه همين امر باعث شد «شيخ محمود شلتوت» رئيس دانشگاه الازهر فتوائي مبني بر صحت پيروي از شيعه صادر نمايد.
روش اجتهادي
از آن پس كتابهائي از آثار شيعه در مصر انتشار يافت و بعضي از نويسندگان معروف و دانشوران منصف اهل سنت روش معتدلي در پيش گرفتند.
او همچون علماي سلف خود مثل شيخ مفيد، سيد مرتضي، شيخ طوسي، شيخ طبرسي و علامه بحرالعلوم داراي جامعيتي در علوم اسلامي است در فقه شيوهاي استنباطي را به كار برد.
شيوه او در فقه بر چند محور استوار است:
اهميت به آراء قدماء
اهميت به روايات و فتاواي اهل سنت
تكيه بر ادله وروايات اوليه
ريشه يابي مسائل
باقيات الصالحات
مسجد اعظم در قم در كنار حرم مطهر حضرت معصومه عليهما السلام
2- كتابخانه مسجد اعظم
3- مدرسه علميه در نجف در كنار حرم اميرالمومنين عليه السلام
4- حسينيه و حمام در سامرا
5- مسجد هامبورگ در آلمان.
بازسازي و مرمت چند مدرسه، كتابخانه و مسجد در شهرها و كشورهاي مختلف مثل مدرسه فيضيه و مدرسه خان در قم، مدرسه بقعه در كربلا، مدرسه علميه در كرمانشاه و بيمارستان نكوئي در قم
سفر به عالم ابدي
سرانجام اين عالم رباني صبح روز 5شنبه 10/1/1340، 12 شوال سال 1380 قمري درسن 88 سالگي روحش به عالم قدس شتافت.
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]