تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 14 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):مشورت با عاقلِ خيرخواه، خجستگى، بركت، رشد و توفيقى از سوى خداست. 
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837966026




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

خرد در سياست (7)تكنولوژيهاي سياسي از ديد فوكو


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: خرد در سياست (7)تكنولوژيهاي سياسي از ديد فوكو
خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه: فوكو نمي‌خواهد سخنگوي ستمديدگان باشد، مي‌خواهد از راه تحليل تكنولوژيهاي سياسي وارد عمل اجتماعي شود و معتقد است روشنفكر بايد در درون نهادها كار كند و اخلاق سياسي جديدي پديد آورد و در برابر نهادهاي حقيقت‌ساز قد بر افرازد.

ميشل فوكو استاد كرسي نظامهاي فكري در بالاترين موسسه آموزش عالي فرانسه ، كولژ دو فرانس ، و يكي ازمتفكران پر نفوذ عصر ما، در 1926 در شهر پوآتيه در آن كشور به دنيا آمد ، و وقتي در 1984 در گذشت ، مرگش خلئي پر نشدني در صحنه روشنفكري ميهنش بوجود آورد.

كمتر متفكري در قرن كنوني به قدر او در تاريخ و فلسفه و ادبيات و علوم اجتماعي و حتي روانپزشكي تأثير گذارده است. ديد تازه اي كه او در نتيجه داد و ستد فكري با پيشينيانش ، ماركس و نيچه و فرويد و سارتر، نسبت به مساله دانش و قدرت و عينيت و ذهنيت و شناخت و تكوين تاريخي و نقش اجتماعي اين مفاهيم ايجاد كرد ، اساس معرفت سياسي را در غرب تكان داد و انديشه نقاد را به قالبي مستقل از كامشهرها و ايده ئولوژيهاي سياسي ريخت.

فوكو مي گويد :ما بايد ابزارها و وسايلي به مردم بدهيم كه به كارشان بخورد. وقتي گروههايي مشخصاً براي اينگونه تحليلها تشكيل داديم و وارد مبارزه شديم و از آن ابزارهاي ديگر استفاده كرديم ، كم كم امكانات بوجود مي آيد.

فوكو معتقد است كه در جامعه و سياست هر دري بر پاشنه قدرت مي چرخد و مي گويد : به نظر من ، خود مفهوم عدالت يكي از تصوراتي است كه در جوامع مختلف به عنوان ابزار كسب قدرت اقتصادي و سياسي ، يا سلاحي براي مبارزه با قدرت ، اختراع شده و بكار رفته است.

استراتژي او اين است كه حتي‌الامكان بدون توسل به كليات در تحليل پيش برود و هر گاه به مفهوم كلي مانند عدالت يا طبيعت انساني برخورد، به آن تاريخيت بدهد.

فوكو مسئله نسبت نظريه و عمل – يا به طور مشخص ، رابطه دانش و قدرت – را پيش مي كشد و پس از بررسيهاي عميق و طولاني نتيجه مي گيرد كه اين دو عامل- يعني دانايي و توانايي – خود بر محور مسأله اساسي ذهن و عين يا شناسنده و مورد شناسايي دور مي‌زنند. ريشه همه مسائل اجتماعي و سياسي در جوامع غربي ، به نظر فوكو، رابطه اين دو با هم است و اينكه ، به تعبير خاص او ، شناسنده چگونه ، از سويي ، قوام پيدا مي‌كند و ، از سوي ديگر ، چگونه در برخي شرايط به مورد شناسايي بدل مي‌شود و از حالت فعال به حالت انفعالي مي‌افتد.

فوكو دانش را از پيكارهايي كه در دنيا بر سر قدرت جريان دارد جدا نمي‌بيند و با نيچه همعقيده و با كساني مانند چومسكي مخالف است كه علم و دانش را بالاتر و والاتر از اينگونه مبارزات تصور مي‌كنند. از سخنان فوكو است كه : هدف من نوشتن تاريخ "حقيقت سازي " است ، نه تاريخچه اجتماعي فلان ممنوعيت . آنچه او مي‌جويد بر احكام كلي اخلاق بنياد نشده است . فوكو نمي‌خواهد سخنگوي ستمديدگان باشد، مي‌خواهد از راه تحليل تكنولوژيهاي سياسي وارد عمل اجتماعي شود و معتقد است روشنفكر بايد در درون نهادها كار كند و اخلاق سياسي جديدي پديد آورد و در برابر نهادهاي حقيقت ساز قد بر افرازد.

حقيقت سازي – چه سياسي و مذهبي وچه اجتماعي و علمي – مختص امروز نيست، معلول سلطه جويي آدمي است وهر عصر به شكلي ديگر عمل كرده است. چنبره‌اي كه امروز ما را در هم مي‌فشارد و مي‌خواهد استخوانمان را خرد كند ، ديروز حلقه اي گرم و نرم و آرام بخش بود. بنابراين، فوكو نيز مانند ماكس وبر ، از طريق نفوذ به گذشته‌ها و باستانشناسي دانش ( كه نام يكي ازمعروفترين كتابهاي اوست) و تعمق در آنچه رندان رياست طلب آن را به دريافت لقب پر طمطراق حقيقت مغتنم كرده‌اند ، مي‌خواهد بدون دريغ بر سنتها و احساسات بازاري و پندارهاي پوچ در باره (( ريشه فرهنگي )) با آينده روبرو شود – آينده اي كه ، خطرناك يا بي خطر ، به هر تقدير تنها سرمايه و منبع امكانات ماست.

به عقيده او ، حقيقت را بايد از اسارت نظامهاي رياست طلب ايدئولوژيك رهانيد. رويا پروراني كه مي پنداشتند با استقرار نظامهاي خلقي يا فرا رسيدن عصر حاكميت ضعيفان و ستمديدگان ، ديگر هيچ كس با خويشتن و ديگران بيگانه نخواهد بود، ديدند كه روياها چگونه به كابوس مبدل مي شود. دليل اين امر به عقيده فوكو آشكار است : سياست همگستره با ميدان نا پيدا كرانه مناسبات مبتني بر قدرتمداري و استراتژيهاي سلطه‌گري است. شورش لازم است، ولي بايد موضعي و متناسب با تكنولوژي مشخص كنترل در هر مورد باشد.

رسالت روشنفكر شكل دادن به اراده همگاني از فراز ديدگاههاي والا و آرماني نيست. فوكو ، درست پيش از مرگ نا بهنگامش ، در آخرين مصاحبه خود گفت : نقش روشنفكر شكل دادن به اراده سياسي ديگران نيست ، كار او از طريق تحليلهايي كه در رشته خودش انجام مي دهد ، مكرر در مكرر ترديد كردن در آن چيزهايي است كه بديهي فرض مي‌شود ، بهم زدن عادتهاي فكري و ذهني مردم است . بر انداختن چيزهاي آشنا و پذيرفته شده است، باز بيني قواعد و نهادهاست. مشاركت در شكل گيري اراده سياسي.
 دوشنبه 22 مهر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 319]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن