واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: موسوي در گفتوگو با ايسنا: افغانستان به راهحل سياسي نياز دارد دولت كابل با جامعه خودش آشتي كند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي خارجي - ايران
يك كارشناس مسايل بينالمللي گفت: ايران معتقد است راهحل رفع مشكلات افغانستان پايبندي دولت به روح موافقتنامه كنفرانس "بن" است؛ زيرا در اثر اجراي نامناسب اين موافقتنامه بخش عمدهاي از نيروهاي مجاهدين افغانستان از روند همكاري با دولت محروم شدند.
سيد رسول موسوي در گفتوگو با خبرنگار سياسي ـ خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به تحولات اخير در رابطه با افغانستان و دخالت برخي كشورها در حمايت از مذاكرات با طالبان گفت: تحولات كنوني درباره افغانستان فرازي از مجموعه تحولات افغانستان است. در بحث مذاكرات با طالبان سوال اين است كه كدام طالبان؟ الان يك گروه متشكل و منسجم كه در راس آن ستاد رهبري باشد تحت عنوان "طالبان" وجود ندارد و از سويي شورشهايي كه در افغانستان صورت ميگيرد به دست طالبان صورت نميگيرد كه بخواهند با طالبان مذاكره كنند.
وي گفت: از مدتها قبل بحثهايي توسط انگليسيها مطرح شد كه گفتند تحت عنوان "رهبران محلي" امنيت مناطق و محلهها را از طريق سپردن امنيت به آنها تامين كنيم. اما اين روش را آزمايش كردند و بعد ديدند كه راه اشتباهي است.
موسوي گفت: در حال حاضر بحث مربوط به مذاكره با طالبان كمي شبيه به راهكار اشاره شده است؛ اما اين كه طالبان مدنظر در راسش ملاعمر است يا طالباني كه با القاعده ارتباط دارد و يا طالباني كه در گوشه و كنار افغانستان تحت عنوان رهبران محلي مطرح است، مشخص نيست.
اين كارشناس مسائل بينالملل ادامه داد: آنچه در بحث مذاكره با طالبان از سوي آمريكا مطرح است يك بحث سياسي است كه ميخواهند در درون طالبان شكافي ايجاد كنند و طالباني ميانه رو را در تندروها وارد كنند و از اين طريق با طالبان مذاكره كنند.
موسوي در نقل قولي از يكي از بزرگان سياسي افغانستان گفت: طالب مذاكره ميكند و اگر مذاكره كند ديگر طالب نيست. بنابراين ضمن اين كه بحث مذاكره با طالبان در درجه اول توسط انگليسيها و سپس از سوي دولت افغانستان دنبال شده و برخيها در آمريكا آن را پيگيري ميكنند، اما در سوي ديگر مساله اساسي اين است كه مشخص نيست با چه طالباني ميخواهند مذاكره كنند؟ آنها به دنبال طالبي هستند كه با القاعده ارتباط نداشته باشد در جامعه نفوذ داشته باشد و در مقابل جناح تندرو طالبان به رهبري ملا عمر ايستادگي كند كه اين بحث جاي تامل دارد كه اين گروه اصلا وجود دارد يا نه!
اين كارشناس مسايل بينالمللي در پاسخ به اين كه ديدگاه ايران به اين تحولات چگونه است؟ با تاكيد بر اين كه مجموعهاي از رهبران سنتي ـ محلي وجود دارند كه به خصوص در جامعه پشتون نفوذ دارند، گفت: اين گروه به خاطر اشغال افغانستان عليه اشغالگران قيام كردهاند و الزاما طالبان به معناي آن گروهي كه با القاعده ارتباط داشته باشند نيستند.
او تاكيد كرد: اين كه دولت افغانستان بتواند با جامعه خودش آشتي كند خوب است و ايران هميشه از روح روند موافقتنامه "بن" كه منجر به استقرار صلح در افغانستان شده، حمايت ميكند و به اين ترتيب جامعه پشتون بيشتر ميتواند همگرايي خود را با روند اجراي قانون اساسي افغانستان بيشتر نشان دهد تا مسائلشان را با شوراي "مصالح ملي" حل كنند. اين روند با انجام يك سلسله مذاكرات با بحثي از طالبان تعارض ندارد اما اين كه اين مذاكرات منجر به بازگشت طالبان و نقض موافقنامه "بن" شود، ايران با آن مخالف است. همچنين ايران هرگونه تجديدنظر در قانون اساسي افغانستان را به مصلحت افغانستان و منطقه نميداند.
موسوي گفت: بحث مذاكرات با طالبان بيشتر ابتكار نواز شريف و خارج از دولت است.
او ضعيف بودن دولت پاكستان در قبال اپوزيسيون را رد كرد و گفت: دولت در قبال گروهي از طالبان پاكستاني كه فعاليت دارند ضعيف است.
اين كارشناس مسائل بينالمللي گفت: اقدامات آمريكاييها در قبايل و مناطق مختلف پاكستان ادامهدار نيست و آنها ملاحظات امنيتي ويژهاي در پاكستان دارند و به سادگي نميتوانند هر كاري را در پاكستان صورت دهند.
وي گفت: معتقدم براي افغانستان بايد راهحلي سياسي يافت و ايران هم از آن حمايت ميكند. در صحنه افغانستان، صرفا دولت و طالبان حضور ندارند تا مشكلات با مذاكره با طالبان مشكل حل شود؛ امنيت افغانستان يك بحث منطقهيي است. در كنفرانس "بن" راهحلي نسبي براي امنيت افغانستان پيدا شد و الان هم بايد راهحلي پيدا كنيم كه منطقه ثبات و امنيت افغانستان را امنيت خودش بداند و اين جز از طريق تعامل همسايگان افغانستان، نيروهاي ملي و جامعه جهاني تامين نخواهد شد.
موسوي گفت: ما ضمن اين كه راهحل سياسي را موثر ميدانيم اما اين راهحل لزوما به معني مذاكره با طالبان نيست.
او ادامه داد: بخشي از مسايل به نوع توافقات كلي نيروهاي اصيل و ملي افغانستان برميگردد نه صرفا يك بخشي از گروه طالبان.
اين كارشناس مسائل بينالمللي با بيان اين كه مشكلات امنيتي افغانستان فقط به طالبان مربوط نميشود، گفت: الان هر مسالهاي كه در افغانستان روي ميدهد برطالبان ربط ميدهند بلكه اتفاقات زيادي رخ ميدهد كه مسووليت آن به عهده طالبان نيست.
موسوي درباره احتمال ورود طالبان به عرصه قدرت گفت: افغانستان داراي قانون اساسي است و هر اتفاقي صرفا در چارچوب قانون اساسي قابل قبول است.
انتهاي پيام
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]